Goedkoop uit eten: 10 tips en tricks om voordelig uit eten te gaan

goedkoop uit eten

Uit eten gaan kan best duur zijn. Daarom maken veel mensen graag gebruik van acties en kortingen om goedkoop uit eten te kunnen gaan. Zoals acties als de Restaurantweek en de spaaractie van Albert Heijn waarbij je het tweede menu gratis krijgt.

Maar nu las ik in de krant dat veel restaurants eigenlijk helemaal niet zo blij zijn met dit zogenoemde ‘actiepubliek’. De titel van het artikel was zelfs:

‘Horeca baalt van kortingsacties met ‘fout’ publiek.

Waarom baalt de horeca van ‘actiepubliek’?

 1. Ze voelen zich gedwongen om mee te doen, want ze zijn bang dat mensen anders naar de concurrent gaan.
 2. Er komt ‘fout’ publiek binnen door acties waarmee uit eten gaan goedkoper wordt. Wat ‘fout’ precies is aan het publiek vertelt het artikel helaas niet. Daar ben ik best benieuwd naar!
 3. De acties kosten de restaurants veel geld. Ze moeten betalen om mee te doen aan de actie. Eén tot twee euro vijftig per stoel.
 4. Ze moeten korting geven waardoor ze minder winst maken.

Toch zijn er ook wel degelijk restaurants die wel voordeel zien in de acties: het zit voller, je krijgt nieuwe klanten binnen en de omzet is hoger.

Goedkoop uit eten: tips en tricks

Ben je niet afgeschrikt door bovenstaande? Hieronder heb ik een aantal manieren verzameld waarmee je goedkoop uit eten kunt en zelf ‘actiepubliek’ kunt worden ; )

 1. Doe mee met de Albert Heijn Restaurant actie. Doordat niet iedereen blij werd van de Albert Heijn restaurant actie was het even nog maar de vraag of deze actie er weer zou komen. Maar ook in 2018 komt de Albert Heijn Restaurant actie. De precieze datum is nog niet bekend. Het wordt zelfs nog makkelijker om goedkoop uit eten te gaan met de Albert Heijn Restaurant actie, want in plaats van 10 zegels heb je met 4 zegels al genoeg voor de aanbieding.
 2. Ticketveiling. Je kunt daar een etentje kopen door er op te bieden.
 3. Vakantieveilingen. Ook hier kun je bieden op een dinertje van je keuze.
 4. Gebruik Groupon voor korting. Adine schrijft op haar blog Lekker leven met minder over haar ervaring met Groupon.
 5. Social Deal. Je kunt hier een voucher kopen, die recht geeft op korting als je uit eten gaat.
 6. Op Heerlijk.nl vind je allemaal aanbiedingen voor goedkoop uit eten
 7. Op Actievandedag vind je aanbiedingen voor goedkoop uit eten. Je koopt daar een voucher die recht geeft op korting.
 8. Kijk in de gratis huis aan huis bladen. Vaak vind je daarin ook kortingsbonnen. Mijn ouders halen er vaak bonnen uit om pannenkoeken te gaan eten!
 9. Op de website indebuurt.nl kun je een stad kiezen. Vervolgens krijg je leuke informatie over die omgeving. Ik noem deze site hier omdat je er ook kunt kiezen voor acties. Op die manier kun je soms ook acties vinden voor goedkoop uit eten gaan.
 10. Doe mee aan de Restaurantweek. In 2018 is deze actie al weer voorbij (hij werd in maart gehouden).

N.B. Check altijd wel goed de kleine lettertjes en de (beperkende) voorwaardes bij acties. Soms kunnen die namelijk heel onaantrekkelijk zijn…

Actiepubliek op een blog

Toen ik deze post schreef, en las over de term actiepubliek zette me dat aan het denken. Ook als blogger kun je actiepubliek hebben namelijk. Als je bijvoorbeeld een winactie of prijsvraag organiseert. Zo’n prijsvraag of winactie kan voor een enorme piek in de bezoekersaantallen zorgen.

Ik doe niet zo vaak winacties, omdat ik slecht ben in de administratieve rompslomp die ermee gepaard gaat, maar het is best leuk als je veel bezoekers krijgt natuurlijk.

Maar net als in de horeca, heb je als blogger vaak niet zoveel aan dit actiepubliek. Je hoopt natuurlijk dat ze je blog bezoeken en denken:

‘Wauw, wat een superleuk blog! Ik neem meteen een gratis abonnement, zodat ik het nooit meer vergeet!’

De praktijk is echter meestal anders. Het actiepubliek dat je als blogger vanwege een prijsvraag krijgt, komt meestal echt alleen voor de prijsvraag. Ze komen in de regel niet terug…

Goedkoop uit eten: samenvatting

Hoewel veel restaurants gemengde gevoelens hebben over ‘actiepubliek’ oftewel mensen die met kortingsbonnen bij hen komen eten, zijn er veel mogelijkheden om goedkoop uit eten te gaan. In deze post gaf ik 10 tips waarmee je goedkoop uit eten kunt.

Zelf kom ik overigens meestal niet verder dan de kortingsbonnen van de MacDonalds.

Lees ook American pancake!

Heb jij wel eens met korting ergens gegeten? En heb je nog aanvullende tips voor goedkoop uit eten? Vertel het in de comments!

Similar Posts

38 Comments

 1. Leuke tips! Mijn tips staan inderdaad al in het artikel dat je aanhaalt. Zelf heb ik inmiddels ervaring met Groupon, met Socialdeal, met acties die dan in huis- aan huisbladen staan en met acties via social media. Als het lekker en in de buurt is (en normaal ook enigszins betaalbaar), dan kom ik wel terug, maar het zal vaak niet mijn eerste keus zijn.

  Ook vind ik overigens wel dat restaurants daar vaak kansen laten liggen. Regelmatig word je in zo’n restaurant namelijk ook behandeld als ‘actieklant’ en blijkt bijvoorbeeld pas op de plek zelf dat je heel beperkt de keuze uit het assortiment hebt. Ik begrijp het, maar dan scoor je bij mij geen extra punten om er later nóg een keer langs te gaan.

 2. Man heeft in zijn jonge jaren bij een exclusief restaurant in hartje Amsterdam gewerkt. Een paar jaar geleden hebben we daar met Groupon gegeten. Het was nog wel prijzig maar leuk om te doen. We werden echt in de watten gelegd en het was bijzonder en lekker. We zijn daarna nog een keertje teruggegaan. Zonder actie.
  Verder gaan we altijd eten bij onze vaste adresjes. Met de kinderen vaak wokken want jongste is een lastige eter. De laatste tijd is la Cubanita favoriet (onbeperkt tapas).

 3. Hele dure restaurants houd ik sowieso niet van! Ik kan maar wil geen 60 Euro voor een 3 gangen menu betalen.
  Ik ben dol op Thais, Indiaas, Mexicaans en Afrikaans gerechten. In deze restaurants hebben ze altijd heerlijke vegetarische gerechten en vertellen graag wat het is en wat er in zit. Zaterdag jl. samen met vriendin bij Indian Spices gegeten. Voorgerecht, hoofdgerecht, toetje en en kop thee, 2 glazen wijn voor vriendin en 2 x plat bronwater voor mezelf. Heerlijk gegeten en de kosten waren 45 Euro!

 4. Ik ga maar heel zelden uit eten, maar ik begrijp wel, wat bedoeld wordt met “foute klanten”, maar dan met de NS.
  Deze geeft soms gratis 1-ste klas kaartjes weg, waar je lekker luxe en rustig kunt zitten, maar omdat zoveel mensen die kaartjes krijgen, zit je er allesbehalve rustig, omdat er dan veel luidruchtige mensen zitten, wat niet echt prettig is.
  Ik kan mij zo voorstellen, dat dit met acties dan ook in restaurants gebeurt, zeker in de meer exclusieve restaurants, wat doorgaans toch een ander publiek aantrekt.

  Groetjes Lily

 5. Leuk dat je dit zo schrijft! Ik heb een tijdje voor socialdeal.nl gewerkt maar op een gegeven moment was ik tocj wel telleurgesteld in de menu’s die je dan soms krijgt, maar er zaten ook pareltjes bij!

 6. Wij doen het nog voordeliger, maar aanraden zal ik die optie niet. Ik kan vanwege mijn dieten niet uiteten, helaas.
  Mijn man heeft nu en dan etentjes vanwege zijn werk. Meestal geniet hij daar van. Zijn mening is dat dure restaurants niet aan hem besteed zijn. Het smaakt goed, maar veel te weinig. Hij eet lekkerder in wat voordeliger restaurants waar normale porties geserveerd worden.

 7. mooie vergelijking, het klopt helemaal! Wat restaurant geburen gebeurd ook met witacties, mensen die dan lezen en reageren komen daarna niet meer op je site. Dat gebeurd denk ik ook met die acties, je hoopt dat men zo lekker hebben gegeten dat ze vaker terug komen, maar die kans is klein.

 8. Ik gebruik ook wel eens bonnen van groupon bijvoorbeeld. Laatst bij een sterrenzaak gegeten, anders is dat voor ons bijna onbetaalbaar. Daar werden we wel echt keurig behandeld, al proberen ze dan natuurlijk met name te verdienen op de drank. Er zit zeker wel verschil in qua tent. Ik doe niet meer mee aan de spaaractie van Albert Heijn, dan is er bijna altijd een apart actie menu, wat mij net niet aanstaat.

 9. Wij gaan regelmatig uit eten maar dan vaak met mijn grootouders en mijn papa met zijn vriendin. Wij krijgen dus niet snel de kans om te betalen! Toch vind ik het wel nuttige tips, we gaan ook wel eens met ons tweetjes! ;-)

 10. Die actie van AH doen we altijd wel en verder kijk ik weleens bij De Leukste Deal voor leuke acties hier in het noorden. Tja, dat restaurants er minder blij mee zijn, vind ik geen probleem. Ik vind over het algemeen uit eten gaan in Nederland behoorlijk aan de prijs, zeker als je het vergelijkt met andere landen.

 11. Leuk artikel! Ik ben het niet zo met de restaurants eens dat ze minder winst maken op zulke acties. Wij maken zelf ook ieder jaar gebruik van de AH restaurant actie en heel eerlijk; uiteindelijk bestel je toch méér dan alleen het keuzemenu, en daarnaast betaal je natuurlijk ook je drankjes et cetera los nog. Onze ervaring is wel dat omdat je (keuze)menu goedkoper is, je toch makkelijker een wijntje bestelt in plaats van een Spa Rood. Waardoor wij per saldo in ieder geval meer kwijt zijn ook nog haha. Maar ze kunnen van tevoren hun keuze menu maken en daar ook (goedkoper) op inkopen door het volume…

  1. LOL. Grappig dat je daardoor relatief duurdere drankjes bestelt Rachelle. Ik kan me dat goed voorstellen. Omdat je hebt bezuinigd dankzij de korting, kun je wat losser zijn wat betreft het drinken.

 12. Ha en tja. Dat is nu weer echt Nederlands. Korting, zegeltjes vouchers.
  Leuk, maar dat gaat er in Denemarken niet in. Ach, zo duur is uit eten gaan nu ook weer niet.

 13. ik ben een keer met de AH actie uit eten gegaan. De keuze was voor ons wat beperkter, maar omdat wij alles lusten en ik toch nooit kan kiezen, vond ik dat geen probleem.
  In Den Haag was lange tijd de actie : voor 6 uur binnen: dan eet je 2 voor de prijs van 1. Dat was een slimme actie: mensen die om 6 uur binnen zijn , zijn tegen 8 uur weg…kan je een tweede shift draaien.
  Wat de mopperende restaurants vergeten is dat de drnak nooit in de actie is inbegrepen…en daar zit gevoelig veel winst

 14. Gek hé vaak hebben wij toch onze vaste adresjes waar we eten. Hierdoor zijn we wat minder gevoelig voor kortingen. Natuurlijk moet het ook wel iets zijn dat je trekt, want korting alleen is voor mij geen goede aanleiding om er uit eten te gaan. Wij vinden goede kwaliteit erg belangrijk, maar houden niet echt van sterrenrestaurants.

 15. Ik ben zeker wel eens gaan eten met een Groupon en laatst met een vriendin ook via Social Deal. Met collega’s boeken we ook altijd een tafel tijdens de Restaurant week

 16. ik maak ook gebruik van de restaurantweek, groupon en social deal. erg fijn! Ik weet wel dat restaurants er wel van balen, maar dat ze mee moeten doen.

 17. Handige tips! Wij houden wel van acties voor het eten in een restaurant. Het hoeft vaak zo goedkoop mogelijk. De acties van Albert Heijn zijn idd handig.

 18. Wij hebben wel eens gebruik gemaakt van zo’n actie, maar vind het altijd net niet. Ik heb ook het idee dat sommige restaurants minder inzetten op kwaliteit tijdens zulke acties. Ik betaal dan liever de volle mep en eet goed dan dat het matig is.

 19. Ik eet eigenlijk vrij weinig met korting. Lekker eten vind ik het belangrijkst en ondertussen heb ik al aardig wat goede adresjes verzameld waar ik graag nog een keer kom.

 20. Aan de ene kant snap ik wel dat restaurants niet altijd blij zijn met ‘actiepubliek’. Aan de andere kant hebben wij vaak genoeg van een actie gebruik gemaakt bij een restaurant en zijn er na de actie nog eens naar terug gegaan, omdat we zo tevreden waren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.