|

Nep openhaard opties: fake it till you make it!

nep openhaard
'Kachel' bij Bakker Bart Doetinchem

Donderdag was ik in de stad en dronk mijn gebruikelijke kopje koffie bij Bakker Bart en zag daar een nep openhaard.

Ze hebben de winkel anders gericht met het oog op de feestdagen. En er staat nu een gezellige schouw met 'kachel'. Maar die kachel is eigenlijk gewoon een stapeltje hout met daarop een snoer met flikkerende lampjes. Hartstikke nep dus, maar het effect was verrassend gezellig. Ik had echt de neiging om 'bij de kachel' te gaan zitten.

Naar aanleiding van deze versie van een brandende kachel van Bakker Bart leek het me leuk om op een rijtje te zetten hoe je een haardvuur/kachel kunt faken als je die niet hebt.

Zo fake je een schoorsteen/open haard of kachel in je huis : )

Je kunt natuurlijk gewoon een elektrische haard kopen, maar hieronder vind je goedkopere opties.

Action: nep schoorsteen

Voor slechts 2,99 bij de Action een mooie schoorsteen met vuur!

pakjeshaard action

Kruidvat Pakjeshaard

Iets duurder dan die van de Action maar nog steeds vriendelijk geprijsd voor 4,99 bij Kruidvat, de pakjeshaard!

kruidvat pakjeshaard

Youtubefilmpje met brandend vuurtje

Speel een youtube filmpje met een brandend haardvuur af via je smart tv of computer.

Koop een dvd met brandend haardvuur

Deze dvd met brandend haardvuur kost 14,95 bij bol.com maar dan heb je ook een lekker knapperend nepvuurtje ; )

dvd brandend haardvuur

De Bakker Bart oplossing

Koop een schouw bij bijvoorbeeld de Karwei. Leg daar houten haardblokken in, al dan niet echt. En leg daar een snoer met knipperende lampjes op. Knipperende lichtjes kun je overal kopen: van de Kruidvat en Hema tot de Action.

nep haard

Koop een pittoresk elektrisch kacheltje

Bij de Blokker en de Action koop je voor zo'n 45,- een sfeervol elektrisch kacheltje. Wel is het kacheltje erg klein. Zelf heb ik het om die reden teruggebracht. Hij viel me toch tegen. Ook is het vuur vrij nep. Maar de uitstraling is gezellig.

sfeerhaard
44,95 bij Blokker

Koop een schouw + electrische kachel bij een bouwmarkt

schouw
Schouw 139,- + inzethaard ± 200,-

Bouw er zelf eentje

Op WikiHow staat een tutorial waar ze een simpel ladekastje omtoveren tot een prachtige schouw! Je vindt online ook tutorials hoe je een schouw helemaal zelf kunt bouwen.

Samenvattend

Een kachel of brandend vuurtje brengt gezelligheid, en is een focuspunt in je woonkamer. Maar wat als je geen schoorsteen hebt of aansluiting voor een haard of kachel? In deze post gaf ik een aantal manieren waarop je dan een haard kunt faken.

N.B. Zelf hebben wij een houtkachel : ) Maar ik overweeg een pelletkachel.

Houd jij van een schouw of kachel in huis?

Vergelijkbare berichten

61 reacties

 1. Ik vind een schouw altijd wel gezellig staan in huis, al zou ik vanwege het brandgevaar er niet één in huis willen hebben. Die kachel van de blokker ziet er mooi uit, jammer dat hij zo klein blijkt te zijn. De pakjeshaard van de kruidvat vind ik wel erg leuk! Zeker als je kleine kinderen in huis hebt lijkt me die super leuk rond Sinterklaastijd.

 2. Ik hou er zeker van, mits die ook functioneel is.
  Voor mij geen wegwerp haarden of nepperd. Persoonlijk vind ik houtkachel het mooist, doch een gashaard is het meest passend.
  Mooi wintergevoel geven ze bij bakker bart, ik zou fijn wat langer blijven zitten en ondertussen wat lezen.
  Wat was de reden dat je niet dicht bij de haard ging zitten?

 3. Ik moest wel even lachen om de kartonnen schouw en de DVD met een knapperend haardvuurtje! Haha Wat grappig en de pakjes haard leuk als je kleine kids hebt. Ben ook dol op een open haard (wie niet?) al heeft een echte houtkachel mijn voorkeur. Leuke blog ;-)

 4. Wil je op terras of balkon wat sfeer verhogen maar mag/kan je daar geen vuur maken(dat zijn bv de regels in instellingen en bejaardenhuizen)denk dan ook aan een vuurkorf met hout en flikkerend lichtjes(zijn er ook met batterijen)

 5. Toen wij 7 jaar geleden ons huis kochten stond er in de kamer een mooie zwarte houtkachel. Wij vervingen de houten bovenplaat door een zwart marmerenplaat en het eerste jaar stookten we hout in de kachel. Vervolgens merkte ik dat ik elke avond rode ogen en een dikke keel kreeg. De schoorsteen hadden we laten vegen, maar het 2 x per avond het deurtje open om het hout bij te vullen gaf bij mij al opgezette slijmvliezen. Hout stoken wilde ik dus niet meer, maar een kale kachel.. toen bedacht ik dat ik er een metalen dienblad in kon zetten met 4 grote rode kaarsen erop.. en dat doen we dus nu, bijna elke avond.
  Ik vind vaak zielige kaarsen bij de kringloop of 2e gratis bij de Kruidvat en laatst met 75% korting bij Xenos die ging verbouwen. Voor normale prijzen heb ik nog geen kaars gekocht. Bieke

 6. Mijn ouders hadden ook heel lang een houtkachel en als die aan was, dan was het heet in de woonkamer en koud in de rest van het huis. Nu hebben ze een gaskachel en ook dat is heel gezellig en zo komen er geen vogels meer in terecht, haha!

 7. Een houtkachel of open haard vind ik het gezelligst. Alleen jammer dat het zo verschrikkelijk slecht is voor het milieu, uitstoot fijnstof en zo en dat schijnt ook te gelden voor kaarsen las ik laatst in een artikel. Zowel de produktie als het branden van kaarsen is erg milieuvervuilend.

 8. Wij hebben een schouw maar met zoontje dat hier rondloopt geen top idee om aan te steken. Maar die lichtjes vind ik wel een tof idee eigenlijk. Manlief zou op termijn een gaskachel willen zetten maar ik blijf dat een eng idee vinden voor bij kindjes

 9. hier een echte fikkies-stoker, ik leerde het van mijn vader! ik heb zelf geen houtkachel, het huis heeft geen schoorsteen en eerlijk gezegd: hout stoken is bar slecht voor het millieu!. Maar dat is voor mij toch geen reden om een nepperd aan te schaffen...heel af en toe moet het millieus maar accepteren dat ik een vuurtje stook

 10. Ik heb een echte schouw in de woonkamer maar ivm het rietendak en mijn partner (copd) geen open haard of houtkachel. De plek van de haard is nu een boekenkastje en op de mantel vd schouw staat een kunstwerk en een kruik met een tak! Geen vuur (echt of nep) maar wel leuk.

 11. Heerlijk! Wij hebben er gelukkig zelf één. Jammer genoeg is deze helemaal van speksteen dat is fijn voor de warmte maar de sfeer van een openhaard missen we we. We nemen in de toekomst wel een houtkachel erbij voor de gezelligheid. In Nederland hebben we van een kartonnen doos zelf een schoorsteen gemaakt voor sinterklaas.

 12. Leuke ideetjes! Wij hebben zelf een echte kachel maar gebruiken hem toch niet zo vaak (is nogal een gedoe om aan te steken) dus als we hem ooit dichtmaken lijkt dit wel een leuke oplossing om te vermijden dat je ruimte er plots heel anders uit ziet!

 13. Ik heb geen centrale verwarming. Mijn hoofdverwarming is een kolenhaard in de kamer en een Brabantse potkachel in de keuken. Die branden van oktober tot juni non stop. Koken doe ik er ook op.

 14. Dit is het eerste jaar dat ik de zogenaamde nep kachels voor Sinterklaas zie.
  Ik wist niet eens dat het bestond!

  Hier gelukkig een echte schouw in huis :)
  Zoiets zou ik niet kopen :D

 15. Wij hebben een echte houtkachel en dit is echt keigezellig op donkere en natte dagen. Maar faken, neen daar zou ik voor passen. Er zijn andere manieren om het in huis gezellig te maken. Kaarsjes, plaidjes,.. bvb

 16. Hahaha, wat een leuk onderwerp! Ik heb vorig jaar al eens met een schuin oog naar de haard van het Kruidvat gekeken. Maar ons huis staat VOL (vind ik als zo ongeveer de enige van dit gezin) dus ik denk dat ik dit maar niet aan ze laat lezen. Maar serieus. Het ziet er heel gezellig uit. Doordat wij drie openslaande deuren hebben in de woonkamer (en verwarmingen voor de stukken muur) houden we heel weinig ruimte over om een schouw / kachel / haard tegenaan te zetten.

 17. Hier een houtkachel en de mastodont van de schouw in het midden van de woonkamer! Soms een vloek, omdat je niet zomaar je opstelling van de meubels kan veranderen. Een zegen omdat het meteen de sfeer in huis brengt!

 18. Geen mogelijkheid voor een echte houtkachel of open haard , mijn alternatief is een oude petroleumkachel waar het binnen werk uit is , ik kocht hem voor 4 euro op een rommelmarkt , hij is rond en heeft een opengewerkt gedeelte, daarin heb ik kerstlichtjes zitten en iets hogerop een kaars , hierdoor lijkt het net echt vuur en in de winter geeft dat wel een gezellig gevoel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.