Framing Britney Spears: documentaire op Net5

Framing Britney Spears

Op 15 februari kon je op Net5 de Amerikaanse documentaire Framing Britney Spears kijken. Ik was dat uiteraard vergeten, maar heb hem later teruggekeken via kijk.nl. Lang leve internet!

Hieronder mijn review van de documentaire Framing Britney Spears

P.S. Mijn oudste dochter noemde haar destijds ‘Bordje Piers.’ Ze was nog jong, en kon geen Engels, en dat is blijkbaar hoe ze de naam van Britney verstond.

Framing Britney Spears: waar gaat het over?

Voor wie haar niet kent: Britney Spears werd wereldberoemd op haar 16de met het liedje ‘Baby one more time’. De rode draad in deze documentaire is dat Britney Spears het moeilijk heeft, ondanks haar grote succes en goedgevulde bankrekening. De slechteriken in het verhaal van Framing Britney Spears zijn:

 • De papparazzi die haar voortdurend op de hielen zitten.
 • Haar vader, die het beheer heeft over haar geld.
 • Mannelijke interviewers die Britney dingen vroegen die je aan jongens doorgaans niet vraagt. Onze eigen Ivo Nieke komt in dit verband onprettig voorbij!

Framing Britney Spears kijkt eigenlijk vanuit het perspectief van #metoo naar hoe de media met Britney omging.

Publieke zenuwinzinking

Door de voortdurende druk van onder andere de papparazzi raakt de populaire Britney Spears letterlijk en figuurlijk van haar pad af. Ze stort zeer publiekelijk in, scheert zich kaal voor het oog van de wereld, en wordt vervolgens opgenomen in een psychiatrische instelling.

Britney vecht zich terug in Framing Britney Spears

Geheel volgens de American dream weet Britney zich uit het dal te vechten, en wordt weer net zo populair als voor haar instorting! Ze heeft zelfs een show in Las Vegas. Het Amerikaanse volk sluit haar opnieuw in zijn armen en je zou denken: ‘En ze leefde nog lang en gelukkig’.

Maar naar aanleiding van haar publiekelijke meltdown in 2008 is Britney onder curatele van haar vader gesteld. En die weigert dit los te laten. Dat betekent dat Britney, die een volwassen vrouw van 39 en moeder is, niets kan doen zonder toestemming van haar vader. Ze zit als het ware gevangen. In Framing Britney Spears zie je dat ze om die reden weigert nog langer op te treden zolang ze onder de curatele van haar vader staat.

Framing Britney Spears: #FreeBritney

Haar fans blijven Britney trouw en zijn de hashtag #FreeBritney begonnen. Ze voeren campagne omdat ze vinden dat hun idool niet meer onder curatele hoort te staan. Een paar van deze actievoerders komt aan het woord in de film. Het is bijzonder om de rol en kracht van social media in actie te zien op deze manier in Framing Britney Spears

Britney’s fans maken zich zorgen over Britney. Ze volgens haar op Instagram en denken dat Britney geheime boodschappen probeert te geven via haar Instagram account. Ook zijn sommige Instagram posts van Britney reden tot zorg voor haar fans. Zo reageren ze bezorgd op onder andere dit filmpje:

Wat ik vond van Framing Britney Spears

Ik lees lovende reacties over deze documentaire. Zelf vond ik hem ‘wel aardig,’ maar niet geweldig. Eerlijk gezegd vond ik het een nogal oppervlakkige documentaire, waarbij dingen slechts worden aangestipt, en hup weer verder. De Engelse Guardian verwoordt het als volgt:

‘This investigation was done relatively poorly, given the power and resources of the NYT, even in these journalistically straitened times.’

Britney, of Britney’s familie komt alleen voor in de documentaire in de vorm van archiefbeelden. De New York Times heeft hen niet gesproken voor Framing Britney.

Aan het eind van de documentaire Framing Britney Spears hoopte ik dat Britney inderdaad snel ‘bevrijd’ word.

Maar hoe het nou met haar is?

Trailer

Praktische informatie over Framing Britney Spears

Framing Britney Spears werd uitgezonden door Net5, maar als je het net als ik gemist hebt, kun je de documentaire inhalen via kijk.nl. De documentaire is gemaakt door de New York Times. Hij duurt 74 minuten.

Als je van documentaires over tragische popsterren houdt, dan is Whitney misschien ook iets voor jou.

Bronvermelding foto Britney: Glenn Francis, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Een heel ander type documentaire is Het zaad van Karbaat of Bob Ross op Netflix.

Wat vond jij van deze documentaire?

Similar Posts

12 Comments

 1. ha Nicole,

  ach ach… dat arme kleine groetje.
  Ja, zingen kon ze wel.
  Maar … wat een leven.

  Nee… ik kies voor vrijheid!

  groetjes, Mar;lou

 2. Ik hoop vooral dat ze er snel weer bovenop komt en de regie over haar leven kan terugpakken. Mocht ze daar nog niet aan toe zijn, dan zou het in ieder geval fijner zijn als er een onafhankelijke bewindvoerder voor wordt aangesteld.

  Er is sindsdien gelukkig al wel veel veranderd. Anno nu zou een Ivo Niehe verguisd zijn na zo’n vraag, maar toen vonden we het bijna normaal.

  Kortom: ik hoop dat ze snel weer een normaal leven mag leiden met haar zoons. Als leeftijdsgenoot met kind in dezelfde leeftijd heb ik haar dat al vaak toegewenst.

 3. Mannelijke interviewers die Britney dingen vroegen die je aan jongens doorgaans niet vraagt. Onze eigen Ivo Nieke komt in dit verband onprettig voorbij!
  Vermoed dat je meisjes bedoeld.
  Helaas gat het zo, je hebt succes en iedereen wil met je succes meeliften. Hans

 4. Dat haar vader haar niet wil loslaten kan een reden hebben waar wij niets over weten. Is ze echt weer op het goede spoor ? Dat weten we niet en daarom dat ik vind dat je die vader van haar niet kan veroordelen.

  1. Dat ze een bewindvoerder nodig heeft staat los van of hij dat moet zijn. Als zij daar zo op tegen is, waarom houden ze daar dan aan vast.

   Denk je even in hoe het is als iemand die jij niet vertrouwd alle controle over je leven heeft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.