Grappige fietsverlichting trend: bike lighting!

bike lighting
Bron: Telekids

Inmiddels zijn de ochtenden gelukkig niet meer zo donker, en ook ‘s avonds is het veel langer licht. Dat maakt goede fietsverlichting iets minder nijpend dan in de donkere winter. Hoewel je uiteraard wettelijk verplicht bent om een goede voor- en achterlamp op je fiets te hebben.

Maar er is een grappige nieuwe trend op het gebied van fietsverlichting. En die heet ‘bike lightning‘.

Bike lightning: wat is het?

Bike lightning is een soort lichtslinger met LED verlichting waarmee kinderen hun fiets behangen. Je maakt de lichtslang vast met tiewraps. Het resultaat doet in de regel niet onder voor een flikkerende kermisattractie!
Bike lightning is verkrijgbaar in drie kleuren: groen, roze en blauw. Er zijn speciale sets beschikbaar voor het fiets frame en voor de wielen. De trend wordt ook wel ‘fietsdisco’ genoemd.

Bike lightning in beeld

Hier onder zie je een schreeuwerige reclame voor bike lightning.

Bike lightning: ‘Maak een feestje van je fiets’

Ik moet wel lachen om de kreten die ze op de verpakking hebben gezet:

 • Maak een feestje van je fiets!
 • Te gekke lampen voor je wielen!
 • Zo val je op, zo ben je veilig!

Eerlijk is eerlijk, de kreet die veiligheid belooft is in de roos bij mij als moeder. Want ik wil zeker graag dat mijn kinderen goed zichtbaar zijn in het verkeer. En wat is er nou zichtbaarder dan zo’n rijdende kermisattractie?

Kritiek op bike lighting

Toch plaatst Veilig Verkeer Nederland kanttekeningen bij bike lighting. Cindy Esseling van VVN zegt namelijk:

‘Er is een verschil tussen goed zichtbaar en goed verlicht zijn.’

Ik snap Cindy niet helemaal. Want zo’n fel verlichte fiets is toch goed zichtbaar lijkt mij? Wel is het zo dat de wet voorschrijft dat je fiets een witte koplamp moet hebben, en een rood achterligt. Anders kun je een bekeuring krijgen. Daar doet bike lightning niets aan af.

Praktische informatie over bike lighting

Goedkoop vind ik die bike lighting niet. Voor een lichtslang voor 1 wiel ben je al 19,99 kwijt bij de Blokker en de Intertoys.

Conclusie over bike lighting

Hoewel je met bike lighting goed  verlicht bent, voldoet deze verlichting niet aan de wettelijk norm voor fietsverlichting. Je kind moet dus altijd ook nog een goede voor- en achterlamp hebben. Persoonlijk heb ik hier in de achterhoek nog geen rijdende ‘fietsdisco’ gespot. Tot mijn spijt! Het zou mijn hardlooprondje zeker opfleuren.

Zie ook mijn post over ledstrips!

Heb jij rijdende ‘fietsdisco’s’ gezien? En heeft jouw kind bike lighting?

Similar Posts

35 Comments

 1. We slaan zo door vind ik. Alles moet leuk zijn tegenwoordig of een feestje.
  Als het nou gaat om fietsverlichting (daar zijn toch wettelijke regelsvoor?) of het opruimen van je vuile was ( schijnt alleen nog te kunnen als je wasmand een soort basketballen is). En het kost allemaal handen met geld.
  Ik vind deze trend dus niks

  1. Voor fietsverlichting zijn inderdaad wetten, en bike lighting voldoet daar niet aan. In die zin heeft het dus geen nut.

   Dat van die wasmand kende ik nog niet. Wel leuk bedacht.

 2. Ja mijn kind heeft ze, en de zichtbaarheid gaat er enorm van vooruit. Ze is inmiddels meerdere malen door de politie gecomplimenteerd omdat ze zo goed zichtbaar is, en ook haar gewone voor- en achterlicht aan heeft. Ook krijgt ze van meerdere automobilisten, fietsers en hardlopers complimenten over haar zichtbaarheid.

  Deze verlichting was vooral een hot-item zo rond sinterklaas, sindsdien zijn ze overal uitverkocht. Overigens krijg je voor € 19.99 lichtslangen voor 2 wielen of voor 1 frame.

  Het is wel even een klusje om goed te bevestigen, en het afsluiten van de fiets is lastiger omdat die fietsslang natuurlijk ruimte inneemt bij de velg en je ringslot er dan lastiger langs kan.

  1. Dat klinkt goed zeg! Duidelijk zichtbaar zijn in het verkeer lijkt me beslist de kans op een ongeluk verminderen. Wat leuk dat ze zelfs van de politie complimenten kreeg!

 3. Hier ook een achterhoekse (Borculo) en bij ons fietsen al een aantal kinderen met die dingen in de wielen. Dat vind ik nog wel leuk, maar ook nog om het frame vind ik iets te veel van het goede. Ik denk dat het ook andere weggebruikers af kan leiden, waardoor er juist ongelukken kunnen gebeuren. Ik denk dat het dus zijn voor en nadelen heeft.

  1. Ik kan me daar wel wat bij voorstellen inderdaad: dat al die felle verlichting ook weer kan werken als een afleiding. Maar ik snap best dat kinderen op het platteland die dingen gebruiken. Het kan hier behoorlijk donker zijn.

 4. Mijn kinderen hebben dit niet, maar zijn beste vriend en zijn tweeling wel. Dat is echt leuk en opvallend om te zien. Ook handig voor in het donker vind ik, voor veiligheidsreden.

 5. Leuk zijn hè! In de donkere maanden spotte ik ze ‘s ochtends rond het schoolplein. Fietsers zijn vooral goed zichtbaar van de zijkant. En je weet meteen dat het om een kind gaat ;-), dus dan hou je als weggebruiker extra rekening met gezwalk.

  Ik voel wel erg met de reactie van Marion mee, dat alles maar leuk moet zijn. Elke dagelijkse activiteit moet opgeleukt worden, alsof we niets meer kunnen en willen zonder een beloning in het vooruitzicht.
  Maar…deze bike lighting vind ik wel errug leuk. Heb ‘t nog niet gekocht trouwens, want ik weet niet of ik het het waard vind om er – in mijn geval – 2 x 20 euro aan uit te geven.

  1. Dat je meteen beseft: ‘Daar fietst een kind,’ vind ik ook een pro. Je houdt dan inderdaad meer rekening met verrassingen in het fietsgedrag.

   Dat alles altijd maar leuk moet zijn herken ik wel. Ik had zelf nog niet het verband met deze fietsverlichting gelegd.

 6. Nou, die zie je echt niet meer over het hoofd tenminste. En dat is goed, je kunt nooit teveel zichtbaar zijn op de fiets. Al doet het wel een beetje zeer aan de ogen hoor…
  Heel fijne woensdag,
  liefs,
  Mirjam

 7. Voor mijn fietsende dochter van 13 is dit helemaal niet cool meer..
  Je hebt ook lampjes die je op het ventiel kan zetten en die dus meedraaien, zorgt voor hetzelfde effect en net even iets minder disco.

  ik vind om het frame ook wel erg kermisachtig.
  Maar goede zichtbaarheid vind ik absoluut noodzakelijk.

 8. Nog niet gezien hier.
  Op zich zijn ze natuurlijk opvallend zo maar zoals Brigit ook zegt…het kan anderen ook teveel afleiden waardoor juist ongelukken gebeuren.
  Alleen om de wielen lijkt me inderdaad beter, dan worden ze ook wel echt goed gezien lijkt me.

 9. Een reflectie verkeershesje zorgt ook dat kinderen(en volwassenen) heel goed zichtbaar zijn! Regelmatig bij de Lidl/Adi of ANWB voor nog geen 5 euro te koop.

 10. Ziet er wel grappig uit, maar het is wel verboden om (op de openbare weg) ander licht dan normaal fietslicht te gebruiken. Net als dat het op auto en scooter verboden is.
  Zie: wetten.overheid . nl BWBR0004825/2014-03-20#HoofdstukII_Paragraaf13_Artikel35

 11. Ik vind het wel wat hebben.

  Als ze het ‘stoer’ vinden gaan ze misschien echt wel zichtbaarder zijn.

  fluovestjes zijn echt niet cool hè (volgens de pubers bij ons op school!)

 12. Het ziet er wel leuk uit. Alleen vraag ik mij iets af. Ga je als autobestuurder niet verblind of afgeleid zijn door de lampjes? Daar moest ik eerder aan denken.

 13. Een woord GEWELDIG heel goed zichtbaar iedereen zou dit moeten hebben want ook met de normale verlichting zie je fietsers soms ook niet goed.

 14. Halfords 9.95 per wiel. Geen lichtslang, maar een ijzerdraad met 22 led lampen 22 leds. En je fiets is nog makkelijk op slot te doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.