Bricken: toch een boete!

yellowbrick boete‘Wat waaide daar van onder de ruitenwisser vandaan?’ vroeg mijn man.

Hij stond er op dat we terugreden om dat vodje papier op te halen. En dat is achteraf maar goed ook, want het bleek een boete te zijn! Een boete die ik blijkbaar de dag ervoor had gekregen, maar helemaal niet had gezien. Het is een ‘Naheffingsaanslag parkeerbelasting’.

Naheffingsaanslag parkeerbelasting

Ik baalde echt enorm, want ik had gewoon netjes ‘gebrickt’. Oftewel ik had de moeite gedaan om YellowBrick te bellen, de zone in te toetsen en de gele YellowBrick transponderkaart op het dashboard te leggen. Maar blijkbaar vond een vervelende ambtenaar dat ik de kaart niet goed had neergelegd. Op de bon staat namelijk bij ‘omschrijving feitcode’:

‘Parkeren bij een parkeerautomaat zonder aanbrengen kaart op voorgeschreven wijze.’

Ik moet 1,20 betalen + 60,- naheffing! Heel irritant aangezien ik dus wel degelijk heb betaald voor het parkeren met YellowBrick. Bovendien had ik wel degelijk de transponderkaart (zo heet de YellowBrick kaart) op het dashboard gelegd.

‘Heb ik hem dan toch verkeerd neergelegd?’ begon ik me af te vragen. Ik besloot het eens na te kijken op de website van YellowBrick.

Transponderkaart YellowBrick: hoe moet hij liggen?

Op de site van YellowBrick staat: ‘Plaats de transponderkaart aan de bestuurszijde achter de voorruit van uw auto. De streepjescode moet naar buiten gericht zijn, zodat hij zichtbaar is voor de parkeercontroleur. ‘ Maar deze instructies stammen uit 2012!

Recenter zeggen ze bij YellowBrick het volgende:

‘Sinds kort wordt er niet meer gecontroleerd op de gele transponderkaart, maar op kenteken. Hierdoor is het niet langer verplicht om een transponderkaart achter de voorruit te plaatsen. ‘

Oftewel, waar hééft die heffingsambtenaar het in vredesnaam over! Niet alleen had ik de transponderkaart op het dashboard liggen, het was niet eens nodig.

Ik heb dan ook een brief geschreven waarin ik bezwaar maak tegen deze naheffing die dus totaal onterecht blijkt te zijn. Ik heb een uitdraai van mijn transacties bij YellowBrick bijgevoegd zodat ze kunnen zien dat ik keurig betaald had.

Conclusie over boete met YellowBrick parkeren

Op basis van de meest recente informatie van YellowBrick is de boete die ik kreeg onterecht. Zelfs als ik de transponderkaart van YellowBrick al niet goed had neergelegd, dan was dit irrelevant aangezien de controle tegenwoordig via het kenteken gaat.

Wat zijn jouw ervaringen met parkeerboetes?

Similar Posts

31 Comments

 1. Suf zeg, die boete. Mijn ervaring met gemeentes / overheid is, dat als je reden voor bezwaar niet overeenkomt met het (korte) rijtje van wat zij als goede redenen zien. Dat het dan niet telt.

  Dat je wel betaald hebt hoort overigens gewoonlijk wel bij dat rijtje goedgekeurde redenen.

  Ik geef vanwege de flauwigheid van de boetes soms (bij ons is er een zone, waar parkeren 20 cent per 50 minuten kostte. Als je dan een boete van 50 euro krijgt, omdat je dat oprecht vergeten bent, dan is dat m.i flauw) mijn parkeerkaartje altijd door als er nog tijd op staat.

  Succes!

 2. Oh vervelend zeg, moet je daar dus weer achteraan als ze wat fout doen.
  Maar goed dat je het zelf even nagekeken hebt Nicole want dit is dus echt een onterechte boete.
  Wij hebben geen auto dus dat scheelt met de boetes ;-)

  1. Dat denk ik inderdaad ook, dat die parkeerwachter niet op de hoogte is van de ontwikkelingen. Ik heb de boete nog niet betaald, want ik heb dus eerst bezwaar aangetekend.

 3. Wat een stomme boete. Ik wist niet eens dat er (eerst) regels voor waren. Ik ben trouwens wel benieuwd naar het antwoord op je bezwaar.

 4. Jemig zeg! Wat een gedoe. Ben benieuwd hoe het afloopt.
  Ik ga om deze redenen dus eigenlijk alleen maar naar parkeergarages, mits dat mogelijk is.

 5. Ik zou er zeker tegen in beroep gaan Nicole. Nee heb je, ja kun je krijgen.
  Ik heb laatst ook zo’n vervelende boete gehad en heb daar ook (omkleed met mijn motivatie) tegen geprotesteerd. Dan zet je ze in ieder geval aan het werk om het grondig uit te zien.
  Helaas moest ik achteraf wel betalen (97,00 waar ik anders 9,00 had moeten betalen :().
  Maar dan is er tenminste gewerkt voor dat geld en heb ik een paar maanden voor het bedrag kunnen sparen.

 6. Erg jammer zeg, ook erg onterecht! Jammer dat je er nu weer een heel gedoe van moet maken. Ik ben benieuwd hoe dit af gaat lopen.

 7. Jaren geleden hebben wij zoiets meegemaakt bij het Dolfinarium in Harderwijk. We hadden keurig betaald alleen, heel dom, ons kaartje in de jaszak gedaan. Natuurlijk zat er een boete op onze voorruit. We hebben de gemeente een brief geschreven met ons kaartje. En, echt waar, het is terug gedraaid. Er is in dit geval jurisprudentie over een bonnetje wat is weggewaaid bij het openen van het portier. Blijkbaar vielen wij ook nog in deze categorie. Het gast waarschijnlijk om het bewijs van betaling.
  Jouw geval is wel anders, maar je kan ook bewijzen dat je betaald hebt. Ik zou het er dan ook zeker niet bij laten, maar een bezwaar indienen.
  Succes!

 8. Wat ontzettend stom, die boete! Ik “brick” ook altijd, heel handig! Ik heb ook nooit kleingeld bij voor in de automaat haha ;-)
  Ik hoop dat je bezwaar iets oplevert!

 9. Ik heb geen goed woord te zeggen over die parkeerwachters! 1 keer parkeerde ik in een winkelstraat en omdat het nog lang duurde bij de ene parkeerautomaat (lange wachtrij), besloot ik naar een andere te lopen FOUTE beslissing want onderweg bleek dat het automaat toch te ver weg was. EN toen ik terug naar mijn auto liep om naar het eerste automaat te gaan om netjes te betalen, stonden ze naast mijn auto en ze dachten natuurlijk dat ik in een winkel ging wat helemaal niet zo was.

  Het ergste van alles was dat de collega parkeerwachter zei “ja, je motor voelt koud aan” come on! Ik woon op 5 minuten rijafstand van de winkelstraat vandaan?!

  Ik voelde me echt superslecht die dag en ik moest mijn ouders ook wegbrengen naar Schiphol omdat ze op reis moesten en het had een leuke dag moeten zijn *zucht* Ik heb toen direct YellowBrick aangeschaft. Je krijgt er een plastic plakhoesje bij waarin je je kaart kunt doen en op je voorruit kunt plakken, sindsdien geen boetes meer gehad.

  Bezwaarschrift had in dit geval niet uitgemaakt, maar een ander geval waarbij de parkeervergunning (zoals in jouw geval) niet goed leesbaar was, maar ik de kaart wel had aangemeld en dit ook kon bewijzen werd gelukkig goedgekeurd, maar ik mocht er geen rechten aan ontlenen.

  1. Wat vervelend Nilou. Zoiets kan toch enigszins je dag bederven.

   Ik kreeg bij YellowBrick geen plakhoesje. Anders had ik die zeker wel op de ruit geplakt. Maar goed, de hele kaart is dus niet meer nodig als ik het goed begrijp.

 10. Dat is zeker heel irritant als je al denk dat je het geregeld hebt. Een parkeerboete vind ik altijd zo zonde van het geld. Dit is allemaal onnodig en een vervelend zaak, ze moeten hun werk beter doen, vind ik.

 11. Wij bricken ook, maar inderdaad… wij hebben geen kaartje meer. Ze checken kentekens, als het goed is. Hopelijk levert het bezwaar wat op, maar dat moet bijna wel!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.