Reacties

Elektriciteit in de herfst en winter — 40 reacties

 1. Met die algemene stroomstoring, hadden jullie dan wel geluk dat de snackbar nog kon draaien dan, als het hier gebeurt, is het de hele wijk en dan kun je eten halen ook vergeten, en met stadsverwarming betekent het inderdaad dat je niets hebt, ook elektrisch koken verplicht hier, stel je voor je hebt een baby die flesvoeding krijgt omdat het niet anders kan om wat voor reden dan ook...

  Echt hoor, en vooral als ze een wijk aan het bouwen zijn naast het jouwe? Uren kan dat duren, ik heb dus werkelijk waar met een grote familie ooit gestaan, had nog niet gedouched want ik was aan het koken, midden tijdens het koken 'smorgens viel het uit, op een zondag ook nog... Je wil het niet weten! En ooit met kerst of zo, met mijn nicht samen, komen we thuis of oud en nieuw zelfs.... en alles uit hier, alleen koud water en dan nog heb je van die smart asses die dan zeggen.. zet je toch een ketel water op?

  Dude... wat snap je niet aan elektrisch koken en stadsverwarming, hahahaha Daarom heb ik dus ook een goede zaklamp in huis en heel veel kaarsen, grote dikke kaarsen die ik zo uit de kast kan pakken, maar dan heb ik nog geen warm water en dan maar hopen dat ik nog een pot appelmoes heb, want soms kan het tot midden in de nacht duren voor het opgelost is... omdat ze dan en kabel hebben doorkliefd ergens...

  X

  • Oh, dat is wel heel vervelend Morgaine! Ik kan me voorstellen dat je je dan zoveel mogelijk voorbereid, mocht het nog eens gebeuren. Je zou bijna een primusstelletje in huis halen, zodat je in ieder geval nog een blik soep kunt opwarmen of zo.

 2. Hier valt de electriciteit gelukkig bijna nooit uit, de laatste keer is 3 jaar geleden ofzo, ik was toen wel hoogzwanger, dus dat vond ik best spannend... En we kregen mensen te eten, maar gelukkig koken we op gas, dus met wat kaarsjes was dat toch gelukt. Toen we klaar waren met eten gingen de lampen weer aan ;)

  • Ja, dan is het heerlijk als je op gas kookt inderdaad! Ook om de kaarsen mee aan te steken. Want wij hebben dan ook vaak geen lucifers, en zie dan maar eens die kaarsen aan te krijgen.

 3. Hier is alles bovengrond qua leidingwerk dus met een flinke storm of met zware sneeuw valt er geregeld een boom op een leiding en dan is alles uit. Koken (of eigenlijk: iets warm maken) gaat nog wel op de houtkachel en stoken dus ook, maar de watervoorziening gaat dan wel weer met een electrische filter en pomp. Of, als de stroom uitvalt met een emmertje aan aan touwtje in de waterput. Wel heel erg 'Kleine huis op de prairie'.

  • Wij hebben ook een houtkachel! Dus daar zou ik eventueel ook nog op wat kunnen warm maken misschien. Hoewel het niet zo'n speciale fornuis houtkachel is.

 4. Ik kook op gas, dus dat is wel fijn met een stroomstoring, maar met een gasstoring heb ik daar weer niks aan. Daarom heb ik voor nood een campingasstel met gasfles en twee kookplaatjes voor elektra. Heb ik voor beide storingen een backup.
  Ik heb ook niet zoveel met de trend van minimaliseren. Ok, zooi waar je niks mee kan heeft geen zin om te bewaren. Maar we zijn zo gewend geraakt aan het gemak van gas en elektra en voorraad in de winkels dat je niet snel stil staat bij de gevolgen van een of andere storing of calamiteit. Maar het maakt het een stuk makkelijker om in huis te kunnen improviseren.

 5. Wij hebben gelukkig nooit iets meegemaakt met het uitvallen van stroom *klopt op hout* maar wel met het op heel onhandige momenten kapotknappen van gloei- of spaarlampen. Sta je in het donker te douchen, omdat we natuurlijk geen reservelamp in huis hebben... Nu ik erover nadenk: kaarsen hebben we eigenlijk ook niet. Niet dat ik niet van kaarslicht hou, maar we hebben een grote zwerm volierevogeltjes in de kamer zitten, en die kunnen daar niet tegen. Een vaste electicien heb ik niet, wel een min of meer vaste loodgieter. Mijn ervaring met dit soort lieden is dat je ze kan bellen en dan beloven ze te komen of terug te bellen, maar je hoort er nooit vervolgens meer iets van.

  • Dat klinkt niet erg betrouwbaar Eline. Mensen die beloven en vervolgens niets meer laten horen. Raar vind ik dat altijd. Zo kun je toch geen bedrijf runnen denk ik dan.

   Wij moeten inderdaad ook weer reservelampen in huis halen. Goed dat je het zegt!

   Waarom kunnen volière vogeltjes niet tegen kaarslicht?

 6. Ik heb erg veel geluk met een stroommannetje in huis. De basisopleiding van mijn man is elektronica en elektrotechniek. Mijn man is er ook heel fel op dat de meterkast leeg blijft. Hij ziet in sommige gezinnen daar de schoenen staan en de stofafzetting van schoenen is heel hoog. Hij zegt altijd dat door stof een verhoogde kans is op kortsluiting en dus brand in de meterkast.
  Maar als de stroom in de wijk uitvalt ben ik ook de hannes. Wij koken ook op inductie.
  Maar onze buitenkeuken heeft gas, dus dat is een geluk. Ach en anders rijden we wel naar de stad en halen ons daar iets.

 7. ik zou zeggen , kom een weekje hier en je heb gegarandeert een stroomstoring meegemaakt. Niet alleen bij slecht weer wegens bovengrondse leidingen maar ook wegens achterstallig onderhouw. Je went er wel aan en wij hebben overal zaklampen oid liggen zodat je je toch kan redden . In het eerste jaar dat wij hier woonde had ik nog wel iets van bozigheid als het gebeurde, maar de bozigheid heeft plaats gemaakt voor gelatenheid. Als we echt op zulke momenten stroom nodig hebben , hebben we een agrgaat achter de hand

 8. In huis in Frankrijk eens 2 dagen zonder stroom gezeten, we konden nog wel koken en het was gelukkig niet koud.
  Water was ook eens 6 uur lang niet beschikbaar, dat is ook lastig.

  Ik ga straks toch eens kijken waar de kaarsen liggen, dat weet ik nu even niet.

  Martine (min-of-meer) heeft ooit een blogje geschreven over een bloempot die als kacheltje kan dienen, heel leukook om met kinderen te maken. Ik kan hier geen link ernaar plaatsen, mag niet!

 9. Aah stroomstoringen, dat gebeurt sowieso altijd alleen in de winter, maar inderdaad, ook hier inductie. Helaas is de gas weggestopt bij het zetten van de keuken anders zou ik alleen om die reden al over willen op gas. Het gebeurt hier regelmatig in de winter en gelukkig meestal niet meer dan een uur of 2, maar je kunt helemaal niks, zelfs geen friet halen als je niet naar de andere kant van Rotterdam wilt lopen tenminste, maar het ergste vind ik mijn koel- en vrieskast. Als het maar niet ontdooit!
  Wat licht betreft; ik probeer altijd lang te wachten met lichten aan doen. Ik heb toch het licht van mijn scherm dus merk het soms pas als het al helemaal donker is dat er eigenlijk geen licht aan is, daarbij gebruik ik in de winter vaak kaarsen en dat geeft ook veel licht.

  • Dat lijkt me wel heel lastig als de hele wijk ook echt zonder zit, en je dus ook niet eenvoudig ergens wat te eten kunt gaan halen.

   Je zorg over de diepvries snap ik. Dat heb ik ook! Je wilt niet dat de spullen gaan ontdooien.

 10. Toen ik 10 jaar geleden ging verhuizen van oudbouw naar nieuwbouw, raakte ik lichtelijk in paniek omdat ik me realiseerde dat hier bijna alles op elektriciteit werkt. In mijn oude woning had ik nog een gaskachel, een geiser en een analoge telefoonlijn. Wanneer de elektriciteit uitviel, had ik dus nog wel verwarming, warm water en telefoon. Als hier de elektriciteit uitvalt, heb ik niks meer. Gelukkig kan ik dan nog wel koken, want dat gaat nog wel op gas.

 11. Stroomstoring..... kaarsen aan en genieten. Maar vooral hopen dat de kinderen niet wakker worden. Mijn kinderen slapen alle 5 met een klein lampje op de kamer. En of de duivel er mee speelt. Elke keer als de stroom uitvalt s avonds dan zijn de kinderen wakker. Maar moeten ze wakker worden voor bv oud en nieuw nacht dan slapen ze door alle herrie heen. Mijn man is elektro monteur dus meestal gaat er als de stroom uitvalt gaat de bedrijfsauto open en haalt hij de accu lampen eruit en is ons huis als enige verlicht in de straat. Heel makkelijk, maar ook door de storingsdiensten wel eens lastig, want met bv de kerstdagen proberen er altijd mensen 3 gourmet stellen via een verlengblok op 1 stopcontactpunt te krijgen met alle gevolgen van dien -- en dan nog verbaast zijn dat de aardlek uit de meterkast slaat / dan bellen ze en moet mij man werken. Maar gelukkig is dat maar 1 x twee dagen per jaar.
  denise

 12. Bij een algemene stroomstoring merk je pas hoe afhankelijk we zijn van elektriciteit. Vaak is het dan ook niet snel opgelost waardoor je dan ineens met de hele buurt bij de snackbar of de chinees. Gelukkig komt dat niet zo vaak voor.

 13. Ik bewonder al de comments hier, iedereen heeft zijn eigen verhaal om te vertellen. Gelukkig heb ik hier in Nederland niet zo vaak stormstoring en hoog uikt duurt het maar een half uurtje. ( Dat was mijn ervaring) In Thailand in de regenseizoen is het gewoonste zaak van de wereld we overleven wel met kaarsen en het is ook heus gezellig Als hier storm is probeer ik zelf te repareren., Als mijn partner er niet is, anders vraag ik aan de buurman.

 14. stroomstoringen heb ik hier niet zo vaak (ooit een of twee keren geloof ik) meegemaakt. Toen ik Indonesia woonde, gebeurt het vaak vooral als er bliksem met geluidje dan moest van mijn vader TV en alle electronic apparaten uitzetten.

 15. Bij ons is het ook al een keer uitgevallen. Natuurlijk jammer, maar de stroomstoring werd vrij snel verholpen.
  Blijkbaar is het erger als het internet uitvalt... wat nog best vaak voortkomt. Blijkbaar vergaat dan de hele wereld...

  • Wij zitten hier op het platteland ook wel eens zonder internet. Ik moet bekennen dat ik dat echt heel vervelend vind. Dan merk ik pas hoe vaak ik 'even' iets opzoek!

 16. Ik heb mazzel, ik heb een elektriciën/internetmonteur in huis, dus ik zit aardig goed :). Hier hebben we gelukkig tot nu toe niet zonder stroom/internet/water gezeten (even afkloppen!). Hopelijk blijft dat wel zo. We hadden afgelopen winter wel een cv-ketel die erom de haverklap mee stopte, dat was wel wat minder met 2 van die kleintjes. Gelukkig hangt er nu een nieuwe, dus we gaan goed de winter in!

  • Oh wat heerlijk een elektriciën én een internetmonteur in huis! Dat lijkt me echt geweldig. We hebben bijvoorbeeld net een week zonder tv gezeten omdat er 'iets' mee was.

   Als je niet handig bent, is dat best lastig!

   Fijn dat je voor komende winter een nieuwe cv ketel hebt!

 17. Als het uitvalt merk je pas hoe afhankelijk je er tegenwoordig van bent.
  Mijn man kan gelukkig veel zelf, ook dat soort dingen.
  Alleen de grote dingen laten we over aan de elektricien van de woningbouwvereniging.

 18. Ik heb er nog nooit bewust over nagedacht, maar wij hebben ook een inductiefornuis dus als de stroom uitvalt kan ik ook niet koken.. ach, dan een keertje naar de snackbar voor nood :).

 19. Oeh dit is één van de redenen dat ik niet met inductie wil werken. In Turkije valt de elektriciteit regelmatig uit maar omdat ik dan op vakantie ben vind ik het niet heel erg.

  Verder ga ik net als jij bewust en verantwoord om met elektriciteit in huis.

  • Wat mij zo leuk lijkt aan inductie is dat als je zonnepanelen hebt je kunt koken op de zon! Helaas hebben wij geen zonnepanelen, dus dat is dan weer een beetje jammer...

   Maar wie weet, in de toekomst!

 20. Een vaste elektricien? Nog nooit over nagedacht. Hier is het afgelopen jaar ook twee keer de stroom uitgevallen. Het enige wat ik doe is een kaarsje aansteken en wachten tot het over gaat. Misschien toch eens jouw tips opvolgen. Best handig :-D

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>