Een school kiezen op het platteland: De Wild Card!

de+foto+school

In het Engelse programma 'To buy, or not to buy' geven kandidaten hun wensenlijstje af, en krijgen vervolgens drie huizen voorgeschoteld.

Twee huizen die voldoen aan hun lijstje, en één huis dat 'the wild card' genoemd wordt. Het wild card huis is iets heel anders dan de kandidaten vroegen. En toch blijkt de wild card menigmaal het huis van hun dromen te zijn.

Mijn Wild Card

Jullie vragen je wellicht af wat dit in vredesnaam te maken heeft met het kiezen van een school, maar ik zie mij ook met een 'wild card' geconfronteerd! Na mijn bezoeken aan vier scholen, had ik stilletjes mijn besluit al genomen: ik zou gaan voor de solide dorpsschool 4 km verderop, de school met toekomst.

Maar in mijn agenda stond nog een vijfde afspraak, en hoewel ik overwoog om die af te zeggen, besloot ik voor de volledigheid toch maar even te gaan. Maar met de deuren van mijn geest ferm gesloten.

Een heel ander soort school

Toen werd ik verrast: deze school oogt meer als een huiskamer dan als een school, en de benadering van de kinderen is ook 'anders dan anders'. Van oorsprong is dit een Jenaplan school, en daarnaast werken ze met zogenaamd TOM-onderwijs. Centraal daarbij staat 'onderwijs op maat'. En terwijl ik daar rondliep dacht ik ineens: 'Hier zou Ot (10) het volgens mij naar zijn zin hebben!'

Kansen

Ot is mijn middelste zoon, en vindt school een crime. Het is dat hij moet, maar het liefst ging hij niet. Gelukkig lijkt hij er niet onder te lijden, en ik heb me ermee verzoend dat hij school gewoon niet leuk vindt. Maar tijdens de rondleiding op deze school, dacht ik ineens: 'Maar wát als hij school wél leuk kan vinden?! Hier zie ik hem wel zitten.' En een gevoel van opwinding maakte zich van mij meester.

Kies ik voor veilig, of durf ik?

Aan de dorpsschool 4 km verderop kunnen we ons geen buil vallen: het lijkt me een leuke school, met solide onderwijs. Maar wat als een school daarnaast ook iets nieuws en positiefs kan opleveren? Deze Jenaplanschool geeft mij het gevoel dat dit zou kunnen. Rest mij de vraag: durven wij het aan, om een andere vorm van onderwijs te kiezen?!

Op gevoelsniveau heeft deze school mij geraakt, en op rationeel niveau is er de relatief hoge citotoetsscore die iets boven het landelijk gemiddelde ligt.

Even de feiten op een rijtje

 • Continuïteit is verzekerd, ondanks het lage leerlingental van 40 kinderen. Het lage leerlingental is één van de redenen dat ik afhaak op mijn oude basisschool. Maar terwijl dit bij mijn oude basisschool voelt als een symptoom van verval, komt het lage leerlingental bij deze school juist over als een kracht.
 • De school staat in de wijde omgeving bekend als een school waar ze 'anders' met kinderen omgaan. Ouders kiezen heel bewust voor deze school.
 • De school werkt met het Leerling Volg Systeem, en ze doen ook gewoon een Citotoets.
 • Er zijn twee lokalen in gebruik, met in elk lokaal vier groepen. Ot en Piet komen in hetzelfde lokaal. Maar vanwege het TOM-onderwijs zijn de groepen op deze school heel diffuus, en de kinderen in hetzelfde 'lokaal' spelen allemaal samen.
 • Het lokaal lijkt meer op een huiskamer dan op een klaslokaal
 • Geen continurooster, maar wel veel overblijvers. Waarschijnlijk door de streekfunctie.
 • Op vrijdag loopt er een experiment met een continurooster.
 • Afstand tot de school: 2,8 kilometer.
 • School ligt in buitengebied.
 • Leerkrachten zijn parttimers.
 • In het rapport van de onderwijsinspectie scoort de school gemiddeld, maar schiet omhoog naar 5 punten op het gebied van sociale competenties.
 • Schoolgeld is slechts 24 euro.
 • Vier studiedagen per jaar
 • Er wordt sterk ingezet op een individuele benadering van het kind: een kind dat vlot is met rekenen, mag bijvoorbeeld rekenwerkjes doen uit een hogere groep.
 • Er woont een gezin met vier kinderen op steenworpafstand van ons huis, waarvan drie deze school bezoeken. De moeder is erg tevreden met de school.

Waarom is deze school een 'wild card'?

Ik beschouw deze school echt als een wild card, omdat hij niet voldoet aan mijn belangrijkste, oorspronkelijke criteria: een continurooster en heel dichtbij. De dichtstbijzijnde school is mijn oude basisschool, op 1,7 km afstand.

Wat buurtkinderen betreft valt het wild-card gehalte mee, omdat op steenworpafstand warempel een gezin woont dat de kinderen op deze school heeft.

De laatste stappen voor de besluitvorming:

Ik wil één en ander eens goed laten bezinken, en daarnaast vragen of Ot en Piet een ochtendje mogen meedraaien op deze school. Dan kan ik horen hoe zíj het ervaren. Bovendien ga ik volgende week langs bij de moeder in de buurt om haar ervaringen te horen.

Geen keuzestress, maar rust

Van de vijf scholen zijn er drie afgevallen, en de uiteindelijke keuze zal zijn tussen de Dorpsschool en de Jenaplanschool.

Ik besef dat ik het mezelf niet makkelijker heb gemaakt door vijf scholen te bezoeken. Maar ik vind een schoolkeuze zo enorm belangrijk, dat ik mezelf er van wil verzekeren dat ik echt alle feiten ken. Zodat als ik uiteindelijk een keuze maak, ik weet dat ik die grondig onderzocht heb. Dat geeft mij rust.

Leestip: Basisschool kiezen.

Vergelijkbare berichten

14 reacties

 1. Hmm boeiend relaas weer, volgens mij heb je je keuze gemaakt :-)
  maar mag ik he vragen waarom je voorkeurr uitgaat naar een continue-rooster? zelf heb ik er ( zeker bij de jongere kinderen) wel ehmmm mijn bedenkingen over, aan de andere kant is vroeg uit 'smiddags wel weer lekker.

 2. Je schrijft dat je vooral Ot er wel ziet rondlopen. Geldt dat ook voor Piet?
  (Verschillende scholen is zeker geen optie?)

  Zelf sta ik niet direct te juichen bij een 'huiskameridee' (maar dat is natuurlijk het woord op papier en ík heb het niet live gezien), dit omdat ik zelf structuur en een bepaalde 'strengheid' (maar dat is niet helemaal het juiste woord) belangrijk vindt op een school.

  (Ik ben zelf van een van de eerste 'jenaplan-lichtingen' en toen moesten ze het duidelijk nog leren, maar ja, 35 jaar later zal dat vast gebeurd zijn :-)

  Wat een onderzoek zo he; succes hoor!

 3. @Sannah: goed punt! Dat zei mijn man ook al tegen mij: 'En Piet dan?' Ik denk dat het komt doordat Ot zo ontzettend baalt van school, en Piet school best leuk vindt. Voor Piet valt er in die zin minder winst te behalen op een nieuwe school. Twee verschillende scholen is inderdaad geen optie. Dat wordt te ingewikkeld.

  @Sillie: mijn voorkeur voor een continurooster komt voort uit eigenbelang. Dan zou ik namelijk rustiger kunnen doorwerken, in plaats van dat mijn dagje in kleine stukjes wordt gebroken. Vijf kwartier overblijven vind ik vrij lang, en de kinderen komen nu tussen de middag altijd thuis. Dat heb ik altijd een groot goed gevonden.

 4. Jij kent je kinderen het beste......Ook wij hebben voor zo'n keuze gestaan een paar jaar geleden omdat Djoeke toen groep 6 niet lekker in haar vel zat.Ze wilde haar zelfs vanuit school doorsturen.....Ik heb toen de knoop doorgehakt om het niet te doen.De rede die ik toen had was,ze moet over drie jaar naar de middelbare.....dan word het ergggg lastig zoeken naar een gepaste school met huiskamer effect.En zal ze ook in het diepe MOETen springen en MOET ze ook naar school.Nu ruim drie jaar verder gaat het erg goed met haar.Ze heeft plezier in school en is lekker aan het puberen,heeft heel veel vriendinnen en vriendjes....en van die rottijd op de basisschool weet ze niet veel meer van,zegt ze.De middelbare hebben we haar zelf laten kiesen passend bij haar niveau.
  Dus volg je hart......dan doe je het altijd goed....welke keuze je ook neemt...succes.

 5. Wat heerlijk dat een kunt kiezen uit verschillende scholen, hier is er eigenlijk geen keuze, alleen de dorpsschool. Ik zou m'n kinderen laten kiezen. Als zij met plezier naar deze school gaan worden ze vast meer gemotiveerd.

 6. bij ons werken ze ook met het tom systeem.. en onze kinderen zijn van 10 voor 9 tot 5 over 3 op school en dat vinden ze prima. ze weten niet beter zou ik zeggen.. Ik vind het ook ideaal want ik houd niet van vaak heen en weer rijden..
  goh, het wordt nu wel spannend hoor, welke gaat het worden.. ;)

 7. Persoonlijk ben ik niet voor een continue rooster. Er zijn verschillende onderzoeken over te vinden op internet die ervoor, of juist niet voor pleiten. Mijn kinderen waren altijd maar wat blij om even bij te kunnen tanken tussen de middag. En mijn intuitie zegt dat het beter voor mijn kinderen is en daar ga ik meestal op af. Over Jena plan hoor ik alleen maar positieve verhalen trouwens.

 8. Ik zou gaan voor de Jenaplan school, ik hoor daar goede verhalen over. Een continue ken ik van mijn kinderen van de vrije school en heeft voor zowel ouders als kind veel voordelen, De kinderen zijn om 14,30 uur uit en als ouder heb je een langere dag zonder onderbreking.
  Een school die eruitziet als een huiskamer lijkt me zeker voor een kind dat niet graag naar school gaat heel erg fijn.
  Succes met je keuze !
  Groet Thea

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.