Mijn zoektocht naar een school op het platteland: deel 2

beeld 1

Vandaag bezocht ik de dorpsschool in het naburige dorp, 3,8 kilometer van ons toekomstige huis.

Hoewel dit niet de school was waar in eerste instantie mijn voorkeur naar uit ging, ben ik bijzonder enthousiast. Na twee bezoeken aan scholen die erg klein zijn, en daardoor kampen met continuïteitsproblemen, was het aangenaam zo’n bloeiende school te bezoeken. In totaal zijn er op deze dorpsschool 140 leerlingen, en ik hoef me hier géén zorgen te maken over het voortbestaan.

Vooral van de grootte van de lokalen sloeg ik steil achterover, alsmede de enorme speelruimte rondom de school.

Na twee scholen bezocht te hebben die kampen met lage leerlingtallen, deed deze school zeer bloeiend aan: het voelt als een school met toekomst.

Toekomst van mijn oude basisschool: onzeker

Ondertussen heb ik contact gehad met de overkoepelende vereniging over mijn oude basisschool en zij zeggen geen enkele garantie te kunnen geven over de levensduur van de school: dat moet per jaar bekeken worden. Vast staat wel dat de school uiteindelijk zal gaan sluiten. En dat geeft mij het gevoel dat ik mijn kinderen dan op een zinkend schip zou doen.

De feiten op een rijtje

 • Afstand tot de school: 3,8 kilometer
 • Alleen groep 7 en 8 is een combinatieklas: alle andere groepen zijn apart
 • Ot klas van 21 kinderen: 13 meisjes, 8 jongens
 • Piet klas van 17 kinderen
 • Allebei met een fulltime leerkracht, Ot zelfs een mannelijke leerkracht
 • Twee studiedagen per jaar
 • Toekomst gegarandeerd: over 10 jaar nog meer dan 100 leerlingen
 • Zeer, verrassend, ruime lokalen
 • Middagpauze van 12 tot 13. Kinderen die overblijven eten boterham in lokaal met leerkracht van 12 uur tot 12.30. Van 12.30 tot 13.00 zijn er overblijfmoeders.
 • School werkt met PAD, een wetenschappelijk onderzochte benadering om sociale vaardigheden kinderen te stimuleren
 • Nieuwe docenten krijgen een trainingsdag in PAD
 • Twee keer per week gym
 • Schoolgeld 40 euro per jaar
 • Gemiddelde citotoetstscore rond landelijk gemiddelde
 • Rapport Onderwijsinspectie, gemiddeld
 • Drie verschillende ingangen voor verschillende groepen
 • School wil op termijn een brede school worden, waarbij dagarrangementen worden aangeboden
 • 80 leerlingen blijven over, 70 niet
 • Er is een verkeersbrigade bij school. Moeders en kinderen. Krijgen hiervoor een cursus
 • School is een éénpitter: korte lijnen. Oudervereniging – bestuur – directeur.
 • Groep 7 en 8 krijgen HVO van dominee
 • Soms gaan ze zwemmen in Ruurlo, of in de winter schaatsen op slootjes of weilanden
 • IB-er is er 4 dagen per week

Morgen bezoek ik de vijfde, en laatste school, in de omgeving van onze toekomstige woning. Maar op dit moment neig ik naar de school met de toekomst.

Neem een email abonnement!

b01e745fc56bd0c875d82ada990bb0a1

Similar Posts

15 Comments

 1. Sigrid, 3,8 km valt inderdaad wel mee. Het is alleen dat mijn oude basisschool slechts 1,7 km verderop is. Maar die heeft dus als nadeel dat onbekend is hoe lang die nog open blijft.

 2. Heerlijk om s’morgens even met de kinderen op de fiets te stappen. En op een zinkend schip zou ik niet willen beginnen. Het hangt er natuurlijk vanaf hoe lang ze nog naar de lagere school gaan?

 3. Johanna, mijn jongste zit in groep vijf en heeft dus nog drieëneen half jaar voor de boeg, en mijn middelste zit in groep zes.

  Maar afgezien van de vraag of de school wel zo lang open blijft, heb je daar dus ook te maken met combinatieklassen van drie verschillende groepen in een lokaal. En ik kan me ook voorstellen dat de paar leerkrachten die er nog zijn de bui ook zien hangen, en elders gaan solliciteren.

 4. Nou, dat klinkt allemaal best goed, was het niet dat die andere school dichterbij is..maar als het zo onzeker is of hij open blijft, zou ik toch voor deze school kiezen..stel je voor dat je kinderen anders straks weer moeten veranderen.
  Succes met jullie keuze!
  Groetjes, Corine

 5. klinkt heel goed, maar ik zou vooral ook kijken naar de sfeer in school..
  wij hebben allemaal combi klassen, maar met klasse assistenten wordt ook ook apart gewerkt. Er is een nieuw jongetje dat van een grote school kwam en heel erg druk was. nu in 2 weken tijd heeft zn moeder een ander kind in huis die veel rustiger is en zich veel prettiger voelt..
  succes, ik ben benieuwd wat de doorslag gaat geven!
  groetjes

 6. Over de omslagdoek, een tijd geleden is er een foto opgedoken van een winkelende princess Kate (van prins William, engeland) die een winkelkarretje duwt met zoeen omslagdoek rond de schouders… Daarom wordt hij zo genoemd :-)

 7. Hoi Corine,

  dat zijn inderdaad ook mijn overwegingen: dichtbij is op zich fijner, maar het risico op sluiting heft dat weer op…

  En het lijkt me niks voor de kinderen om nog een keer van school te moeten veranderen.

 8. Maar waarom zou je je kinderen op een “zinkend schip” brengen?Als je weet dat er mss,volgend jaar gesloten moet worden,moeten ze weer verkassen!
  En groep 7/8 dubbel is niet erg,lijkt me een goede stap richting het Voortgezette onderwijs.
  Uit je omschrijving moet het gewoon een fantastische school zijn met heerlijke klassen.
  Groet, Wilma

 9. De overweging voor mijn oude basisschool is de nabijheid, het continurooster, en het feit dat de buurtkinderen die er zijn daar ook naar toe gaan.

  Maar zoals ik al schreef, neig ik steeds meer naar de school die weliswaar verderop is, maar verzekerd is van een goede toekomst.

 10. Met wat je zegt nabijheid, buurtkinderen en continurooster zou ik juist voor die school gaan! (Ik heb al je andere overwegingen uit eerdere posten niet paraat, dus alleen op basis van deze post)
  En een zinkend schip, als iedereen dat denkt, dan zinkt het schip het allersnelst. Mocht de school dan sluiten, dan gaan ze toch met de buurkinderen mee naar een andere school? Een compleet gebrek wat betreft continuiteit is dat dan ook niet.
  Maar ja, ik ben dan weer een schijterd als het gaat om de verkeersveiligheid rondom kinderen en op het platteland fietsen vind ik zelf toch nooit zo prettig/veilig.
  Succes, ik reageer ook uit de verbazing dat niemand je oude basisschool als voorkeur noemt.

 11. Misschien blijft de school wel (langer) open als meerdere ouders hun kinderen daar naartoe durven te brengen? Groot voordeel is denk ik dat ze bijv. makkelijker bij vriendjes kunnen spelen zonder dat je ze overal met de auto heen moet brengen (omdat je zegt dat de kinderen in de buurt ook allemaal naar die school gaan). Succes in ieder geval!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.