Is een huishouden als een schip?

kapitein

Mirjam zei in de comments op mijn post over Naomi die van thuisblijfmoeder naar kostwinner ging iets interessants! Ze zei dat ze een huishouden geen schip vindt. In de post staat namelijk dat nu Naomi een betaalde baan heeft, haar man voortaan de ‘kapitein van het schip’ is. En dat zette me aan het denken.

Running a tight ship!

Want ik vind een huishouden eigenlijk best wel te vergelijken met een schip. Er is zelfs een Engelse uitdrukking: ‘Running a tight ship’. Dat betekent dat je een organisatie of huishouden goed georganiseerd hebt. Dat je de boel goed op orde hebt! En toen moest ik ook ineens denken aan de uitdrukking: ‘In het huwelijksbootje stappen!’ Er zijn dus eigenlijk best veel uitdrukkingen die een vergelijking maken tussen een huishouden en een schip.

Kun je meerdere kapiteins hebben op 1 schip?

En als een huishouden als een schip is, dan komt de vraag: wie is de kapitein? En kunnen er twee kapiteins zijn op één schip? Ook hier hebben de Engelsen een gepast gezegde over!

‘Two captains sink a ship!’

In 2009 schreef ik op Berichten van Het Moederfront tijdens de grote vakantie het volgende gedichtje:

‘Twee kapiteins op één schip,
die zaten elkaar op de lip.
Toen zei de ene kapitein: ‘Krijg toch de pip!’
En duwde de ander van het schip.

Jouw adviezen zijn overbodig,
en je tips heb ik niet nodig.
Hier ben ik de kapitein,
maar je mag wel mijn ketelbinkie zijn.’

Persoonlijk ben ik dus het liefst de kapitein van ons huishouden!

N.B. Hulp nodig voor jouw huishouden? Denk dan eens aan de boeken van De Huishoudcoach.

Zie ook mijn post over de kracht van een huishoudschema.

Hoe zie jij jouw huishouden? En wie heeft de leiding? Of zijn er twee kapiteins?

Similar Posts

13 Comments

 1. Hier 2 kapiteins en ieder ons eigen schip. Hiermee bedoel ik dat ik het huishouden vooral voor mijn rekening neemt en mijn man het klussen. We proberen elkaar in de waarde te laten wat betreft onze eigen taken. En soms ondersteunen we elkaar. Zo werkt het al jaren prima!

  1. Dat is ook een leuk idee Henny! Gewoon allebei je eigen schip, en dan gezellig naast elkaar varen. Of ieder zijn of haar eigen dek. Dat kan inderdaad ook.

 2. Bij ons twee sterke karakters en een (ouderwetse) verdeling van de taken. We botsen regelmatig, maar “zonder wrijving geen glans”.

 3. Interessant stukje!
  Ik heb dat namelijk ook vaak gedacht over ons huishouden; die twee kapiteins op dat schip….helemaal niet efficient!
  Vooral in de eerste jaren dat de kinderen geboren waren en we allemaal aan de nieuwe situatie moesten wennen….ik nog minder werken, man – op papier – minder werken, dat moest allemaal op elkaar afgestemd worden. En dan ook nog het huishouden gaan afstemmen. Pffff….nou voor mij gevoel is ons schip al die tijd in de haven blijven liggen :-))

 4. dank je :-)
  en eigenlijk bedacht ik me later nog een: dat je met parttime huishouden en parttime werken en overleggen met partner steeds aan het ‘schipperen’ bent …

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.