Duurzame verlichting? LED hier op

LED verlichting

Ik houd wel van een leuke woordspeling.

Dus ik moest glimlachen toen Mark met een artikel voor Huisvlijt kwam, over LED lampen.

De nieuwe norm is een LED lamp

Sinds 2012 mogen van de Europese Unie geen gloeilampen meer verkocht worden. In 2018 verdwenen ook halogeenlampen uit het aanbod*. De reden is simpel: gloei- en halogeenlampen zijn slecht voor het milieu. De nieuwe norm is de LED lamp!

Hoeveel mensen hebben nog gloeilampen?

Ik vroeg me af: ‘Hoeveel mensen zouden toch nog gloeilampen hebben?’ Milieucentraal schreef in 2018:

‘Er zijn gemiddeld nog 11 gloeilampen en 13 halogeenlampen in gebruik. Als je deze 24 onzuinige lampen vervangt door led bespaar je jaarlijks ruim € 55 op de energiekosten (prijspeil 2020).’

Dus zelfs als het milieu je niet zo bezig houdt, dan is je portemonnee een goede reden om voor LED verlichting te kiezen. Ik keek even naar het aanbod van lampen op de website van de Action, en ook daar is alles LED wat de klok slaat!

Maar dan nu over naar Bert!

Duurzame verlichting? LED hier op

In de periode dat het herfstig is en de winter eraan komt, gaat bij veel mensen de verlichting al vroeg aan. In het kader van het onderwerp duurzaamheid, dat tegenwoordig in de maatschappij een belangrijk thema vormt, is het mogelijk om de keuze voor duurzame verlichting te maken. LED verlichting bekend als zeer duurzame verlichting. Bovendien kun je LED spots kopen in allerlei uiteenlopende uitvoeringen.

Duurzaam en voordelig

Duurzaam en voordelig gaan niet altijd hand in hand, maar wel als het om LED verlichting gaat. In het kader van de stijgende energieprijzen is het dan ook niet onverstandig om duurzame verlichting aan te schaffen. LED verlichting heeft als voordeel dat het weinig energie verbruikt.

In vergelijking met een traditionele gloeilamp is een LED lamp meer dan 90% zuiniger.

Door het beperkte verbruik draagt LED verlichting ook op een andere manier bij aan het milieu. Er vindt namelijk veel minder CO2-uitstoot plaats.

Direct licht in de duisternis

Spaarlampen en gloeilampen hebben net even wat langer de tijd nodig om met 100% vermogen licht uit te stralen. Bij duurzame LED verlichting geldt dat niet. Zo gauw je LED lampen aandoet, komt er licht in de duisternis. Er is dan ook sprake van direct 100% lichtvermogen.

Even dimmen voor meer sfeer

Naast het belangrijke thema van duurzaamheid, is het uiteraard ook van belang om op andere aspecten te letten. Bijvoorbeeld hoe je de sfeer in je huis kunt aanpassen met behulp van LED strips.

Dat is mogelijk als je de keuze maakt voor de combinatie van LED verlichting met een dimmer.

Dim het licht tot een laag niveau als je een knusse en warme sfeer wilt creëren, en stel het licht hoger in voor functioneel gebruik. Bijvoorbeeld als je een boek wilt lezen of als je aan het puzzelen bent.

Lange levensduur

Bij de aanschaf van duurzame verlichting speelt de levensduur uiteraard ook een rol. Er is bij LED verlichting in dat opzicht sprake van een bepaald aantal branduren. Het is dan ook mogelijk om op het aantal branduren te letten als je van plan bent om LED lampen te kopen. Een ander punt om nog op te letten, is het aantal lumen net als de vorm van de lamp en de lichtkleur. Uiteraard houd je ook nog rekening met de functie van de lamp en type verlichting, zoals sfeerverlichting of praktische verlichting.

Nawoord

Dankjewel Mark voor je artikel, ook al zat er wel een flink aantal open deuren in ; ) Zoals dat je een dimmer nodig hebt als je het licht wilt dimmen. Ik eindig graag met een woordspeling van mezelf:

Kies voor LED verlichting: wat LED je?!

Wacht, ik weet er nog eentje: LED it be!

Leestips

Hoeveel ‘gewone’ lampen heb jij nog in huis? Of heb je alleen nog ledlampen? En weet jij nog leuke woordspelingen met LED?!

Similar Posts

15 Comments

  1. Ik ben fan! Spaarlampen kwamen er bij mij al nooit in, want dat ‘opladen’ vind ik vreselijk. Ik merk alleen wel dat ik mijn LED-lampen véél sneller moet vervangen dan op de verpakking staat. Ach ja, ik ga me daar maar niet druk om maken.

  2. Zo simpel kan het zijn zou je zeggen… maar ik durf eigenlijk niet te zeggen of wij alleen maar LED lampen in huis hebben. Ik denk het wel, maar heb eigenlijk geen idee. Dat moet ik toch maar eens checken.

  3. Ik houd dat niet zo bij eigenlijk. Ik heb een enorme doos met lampen in de berging staan. Daar zitten ook nog ‘ouderwetse’ gloeilampen bij. Die kocht ik vroeger bij de bouwmarkt, in van die verpakkingen van tien met verschillende wattage (<-heet dat zo? Ja, toch?). Zodra ik een lamp nodig heb, graai ik iets uit die doos. Ik heb ook wel led-lampen maar die gaan inderdaad nooit zo lang mee als verwacht. Groetjes van Nicoled :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.