Pas op voor De Zitziekte!

zitziekte
Mijn zittende man

Ik ben bang dat mijn man De Zitziekte krijgt.

Of erger nog, dat hij hem al heeft!

Want sinds de coronacrisis vorig jaar maart ernstige vormen aannam, werkt mijn man thuis.

Dat betekent dat hij in plaats van elke dag 45 minuten naar het station fietst, en ‘s avonds weer 45 minuten terug, helemaal niets meer doet.

Behalve dus zitten.

Zitten is gevaarlijk

En laat zitten nu juist heel gevaarlijk zijn.

Vandaar De Zitziekte.

Mijn man combineert dit bovendien met een zogenoemd appelvormig postuur.

Ook dát is gevaarlijk.

Daar kan ik ‘s nachts uitgebreid over wakker liggen. Dan ligt ik me daar zorgen te maken, terwijl mijn man naast mij ligt te snurken. ‘Zie je wel,’ denk ik dan bij mezelf. ‘Dat snurken komt natuurlijk ook omdat ie niet genoeg beweegt!’

De zitziekte

Van alles heb ik al geprobeerd om hem ertoe te bewegen om meer te bewegen. Ik heb het geprobeerd met aanmoediging: ‘Dan val je veel makkelijker af!’ met nuttige informatie: ‘Als je 15  minuten van huis wandelt, hoef je alleen nog maar terug!’ en met chagrijn: ‘Als je maar niet denkt dat ik je kom opzoeken als je in het ziekenhuis ligt met De Zitziekte!’

Maar niets werkt.

‘Heb jij nog tips?’

‘Heb jij nog tips?’ vroeg ik aan mijn jongste zoon. ‘Jij bent tenslotte ook een Man.’

‘Je moet hem gewoon met rust laten,’ adviseerde mijn jongste zoon. ‘Het is heel irritant als je je er zo mee bemoeit.’

Toen had ik veel zin om te zeggen: ‘Ach, krijg toch de zitziekte.’

Maar dat heb ik natuurlijk niet gedaan.

Want dan krijg ik de Ik Ben Een Slechte Moeder Ziekte.

Similar Posts

29 Comments

 1. haha, als wij vrouwen geen probleem hebben zoeken we net zo lang tot we ze weer hebben. Ik herken het. Als die van mijn biertje of meer pakt of als hij teveel zoetigheid of saus over mijn pure eten smakt. Zie het ook helemaal dood liggen. Gelukkig kan hij niet stilzitten dus hij spoort veel maar ja ook dat vind ik eng. Geloof mij wij gaan door al die stress vast eerder dood dan hen.

 2. Oh wat vervelend. Jij maakt je terecht zorgen en hij haalt zijn schouders op, lijkt het.
  Jullie hebben toch een hondje? Dan kan hij het diertje mooi uitlaten. :D

 3. Het is waar wanneer je te lang zit, jouw lichaam anders zal functioneren. Bepaalde delen voelen na enige tijd pijn aan. Om dit te voorkomen, beweeg ik de ledematen en mijn hoofd. Niet een keer maar regelmatig en per dag.

 4. Ach, als je man weer op de fiets stapt om naar zijn werk te gaan is die zitziekte snel overwonnen.
  En als de figuur op de foto je man is zou ik me nog geen zorgen maken.

  1. Ja, dat is mijn man inderdaad. En naar zijn werk gaat volgens mij nooit meer gebeuren… Mijn man vindt het nu geweldig om thuis te werken: het scheelt hem 5 uur reistijd per dag, en ik krijg de indruk dat zijn bedrijf het nu ook wel prima vindt op deze manier. Vandaar ook mijn zorg over zijn gezondheid. Toen hij nog fietste dagelijks vond ik het geen punt.

 5. Je man had altijd hele lange werkdagen als ik me goed herinner. Die stress van die lange dagen heeft hij nu niet meer en daardoor neemt de kans op hart en vaatziekten en nog veel eer akelig af. Zeker als hij in plaats van die anderhalf uur fietsen wat aktiever wordt rond huis en tuin. Daar zou ik op insteken – hem vragen eens wat huishoudelijke taken te doen waar jij weinig lol aan beleeft. Kun jij ook eens zitten!

 6. Ik hoorde laatst dat zitten het nieuwe roken is….. gaat wel wat ver lijkt me maar teveel zitten is vast niet goed. Ik heb trouwens een bureau wat in de hoogte verstelbaar is en waar ik achter kan staan. Daarnaast sport ik veel en fiets ik naar het werk, weer of geen weer. Die zitziekte overkomt mij dus niet maar hoe je je man moet motiveren weet ik niet. Je moet bewegen ook leuk vinden volgens mij en als hij dat niet leuk vindt dan wordt het knap lastig. Succes!

 7. Ik hoorde hier een paar jaar geleden al over. En daar heb je nu in coronatijd nog meer last van natuurlijk. Gelukkig heb ik een beroep waar ik meestal sta of loop.

  Love as Always
  dimario

 8. Hier idem. Een man die nog steeds thuis werkt. Al vanaf het begin. Los van het feit dat we elkaar (herstel: hij mij) irriteren beweegt hij inderdaad veel minder dan ervoor (reistijd met fietsen en lopen en dergelijke). Hij doet het uit zichzelf anders trouwens. Hij bouwt looppauzes in en kent geloof ik ieder rondje in de buurt. Van kort tot lang. Ook sportte hij zo’n 3 keer per week thuis en nu weer in de sportschool. Wat ik dan weer spannend vind, want daar heeft hij corona opgelopen in 2020. Maar goed. Daar gaat het hier niet om.

  1. Oh, ik ben helemaal blij om te leen dat het jou soms ook wel lastig valt dat je man de hele tijd thuis is… Wel superfijn dat hij nu in ieder gaat wandelen zeg. Ik krijg dat bij die van mij niet voor elkaar. Tenzij ik mee ga wandelen, maar ik ga ‘s ochtends ook al hardlopen dus daar heb ik meestal geen zin meer in/tijd voor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.