|

De markt heeft het moeilijk

markt

Als er niets veranderd zal er over 10 tot 15 jaar geen markt meer zijn! Dat zegt tenminste de voorzitter van de CVAH (Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel). Hier in Doetinchem zijn twee markten. Eentje op dinsdag en eentje op zaterdag. De markt op dinsdag is behoorlijk groot, en er zijn heel veel stoffenkramen. Maar daarnaast ook groente-, tassen-, tafelzeil-, kleding- nachtponnen- etc. kramen. Op zaterdag is de markt vrij klein, en vind je er vooral groente en brood e.d. Nou moet ik toegeven dat ik er zelden tot nooit kom. Eigenlijk kom ik er alleen als ik een oprisping heb dat ik zelf mijn kleding wil maken. Dan ga ik naar de markt voor goedkope stof. Maar verder vind ik de markt altijd vervelend druk. Dan wil ik maar één ding: Weg!

Waarom heeft de markt het zo moeilijk?

Een aantal van de redenen dat de markt het zo moeilijk heeft zijn dezelfde als de redenen dat ‘gewone’ winkels het moeilijk hebben. Ik zet ze op een rijtje:

 • De prijsvechters, zoals de Action, Big Bazar en Primark.
 • Supermarktketens als de Aldi en Lidl bieden producten vaak goedkoper aan dan marktkooplui.
 • Nu het gros van de vrouwen overdag betaald werk doet, hebben ze minder tijd om de markt te bezoeken.

Ooit was op de markt je gulden een daalder waard. Oftewel op de markt was je goedkoper uit. Maar dat is nu dus niet langer het geval. En daardoor is een belangrijke reden om de markt te bezoeken verdwenen.

Lees ook: Wat kosten boodschappen gemiddeld per maand?

Wat is er leuk aan de markt?

Ook al vind ik de markt meestal te druk, toch zijn er een aantal dingen leuk aan de markt. Ik geniet bijvoorbeeld erg van sommige koopmannen. Ze roepen vaak grappige dingen, en zijn niet bang om van alles te roepen om de aandacht te trekken. Daarnaast heeft de markt iets folkloristisch vind ik. Ook een pluspunt van de markt vind ik dat het buiten is. En last but not least: ik denk dat veel mensen de markt gewoon gezellig vinden.

En tegenwoordig kun je bij de meeste kramen ook pinnen. Dat vind ik erg handig.

Heeft de markt nog toekomst?

Net als gewone stenen winkels moet de markt waarschijnlijk veranderen. Dingen anders aanpakken. Maar de oorspronkelijke doelgroep, (huis)vrouwen wordt steeds kleiner. En vrouwen die overdag naar hun werk zijn, doen hun boodschappen meestal in de supermarkt op een tijdstip dat de marktkramen al lang weer zijn opgedoekt.

Hoe vaak bezoek jij de markt per jaar?

Similar Posts

24 Comments

 1. De markt… Ik kom er eigenlijk niet zo graag. Meestal is het op zaterdag zo druk. Toevallig was ik er afgelopen zaterdag wel, maar koop eigenlijk nooit iets.

 2. Ik kom ook vrijwel nooit op de markt. Hooguit 2x in een jaar… Het grootste bezwaar vind ik dat je niet kunt pinnen. Ik heb bijna nooit contant geld in mijn portemonnee. Maar nu lees ik van jou dat dat er tegenwoordig wel kan? Ik vind het niet mijn ding. Hoewel ik wel graag naar een rommelmarkt of zomermarkt/braderie ga… Dat is veel gezelliger vind ik.

  1. Jazeker Jet. Bij veel kraampjes kun je tegenwoordig pinnen is mijn ervaring. Dat is echt superhandig. Ik denk dat de marktkooplui daar niet om heen konden.

 3. Ik ben volgens mij een van de weinigen die er graag komt. We proberen toch wel 1x in de 2 weken naar de markt te gaan. Al is het maar omdat er een hele goede viskraam zit en we dol zijn op eten. Maar we kopen er ook altijd kaas noten en zo nu en dan groente en fruit. Ik zou de markt echt missen.

 4. Hier iedere week naar de weekmarkt.
  Hij wordt wel kleiner van kramen naar alles wat je nodig zou hebben is er.
  Fruit groente vis kleding stoffen schoeisel kaarten en nig veel andere kramen.
  Ondergoed kraam niet meer, en dat vind ik jammer.
  Ik loop gewoon een rondje en kijk wat ik nodig heb.
  Ik zeg wel oh zo vaak , de markt wordt bezocht door oma s met kleinkinderen en dat komt omdat de ouders werken.
  Ik vind t jammer , t kan zo saamhorig op een dorp ( groter ) zijn.

  Ik hou de markt in ere , hihi.
  Een enkele x gaan wij met de wAterbus baar Rotterdam en gaan we daar baar de grote markt, gewdig.
  Al die verschillende mensen en culturen .

  Groet van Hilda

  1. Gezellig Hilda. Ik geloof dat er vroeger zeker wel meer mensen waren die elke week de markt bezochten. Het kan denk ik inderdaad een sociale functie hebben.

 5. Toevallig ben ik gisteren nog naar de markt geweest. Ik vind de markt hier goed. Je kan er voor van alles terecht. Kaas, groente, aardappels, noten, snoep, koek en brood enz. Ik zou de markt ook echt missen. En het is idd ook een stukje saamhorigheid.

 6. Ik heb jaren lang vlakbij onze weekmarkt gewoond maar voor boodschappen kwam ik er toen al weinig. De reden is dat het niet echt goedkoper is en er te vaak slecht fruit in de zak gestopt wordt of oude koeken, sokken die na een keer wassen lubberen enzo en dan kun je nergens met je klacht heen. Wat dat betreft zal ik de markt niet missen mocht het fenomeen verdwijnen.

 7. Ik kom zo’n keer of zes per jaar in Nederland op de kleine markt in het stadje dichtbij, maar aangezien de markt daar op mijn oppas-dinsdag is, lukt me dat niet wekelijks. Grote markten vind ik best leuk, maar ik ga er geen eind voor rijden. Behalve in de vakanties dan hè…… dan ga ik er graag naartoe. Lekker inconsequent hè?
  Wat ik bijzonder aardig vind, zijn de markten met ‘home made’ producten.

 8. Ik kom nooit op de markt. Bij ons in het dorp is de markt heel klein en naar de stad ga ik bijna nooit. Vroeger ging ik wel elke week met mijn moeder naar de markt, toen was hij nog veel groter. Ik vind het er ook altijd druk en bij de kraampjes waar ik dan wat wil kijken kan ik er nooit tussen omdat anderen er ook graag willen kijken. Aan de andere kant vind ik het ook wel weer wat gezelligs hebben, de kraampjes, de sfeer en inderdaad de marktkooplui die op een grappige manier hun waar proberen te verkopen.

  1. Ja, sommige marktkooplui zijn ware cabaretiers : )

   Dat verdringen bij een kraampje herken ik. Bij sommige stoffenkramen kom je er bijna niet tussen. Maar die doen dus nog wel goede zaken blijkbaar!

 9. Markten zijn idd vaak druk en hetzelfde. Tijdens onze vakantie in Zuid-Franrkijk vind ik de marktjes daar wel altijd leuk. Ook druk, maar leuke regionale en streek producten.

 10. Altijd vaste prik op zaterdag de boerenmarkt en de lindengracht markt in het centrum van Amsterdam . ..bij mij om de hoek. Het is altijd op de noordermarkt waar ik op zaterdag altijd koffiedrinken en of lunch bij mijn vaste stek Noord West. . Heerlijk en t verveelt nooit. Biologische producten te over. Maar het is niet goedkoop . . En het wordt er steeds drukker vooral met dagjes mensen en toeristen. Maar allang markten genoeg in Amsterdam . .De ten Kate markt bij de hallen is ook superleuk. …ik ben zo blij met waar ik woon..

 11. Ik ging altijd nog naar de markt voor de fourniturenkraam, maar die is hier in het dorp al weg en in het dorp verderop sinds kort ook. Nu moet ik echt een flink eind verder en dat is niet altijd even makkelijk… jammer vind ik dat hoor… Goede fournituren moet je nu met een vergrootglas zoeken, of de hoofdprijs willen betalen… maar dan nog is er niet alles…
  Ik wens je een fijne dag,
  Liefs,
  Mirjam

  1. Dat is erg jammer inderdaad Mirjam. Hier in Doetinchem is recent nog weer een stoffenwinkel er mee gestopt. Er is trouwens wel een nieuwe kopen, maar die is inderdaad erg duur.

   Op de dinsdagmarkt zijn er hier nog wel veel fournituren te koop.

 12. Eer gaat dus weer een stukje NL verdwijnen waar ik met weemoed aan terugdenk. Als klein kind iedere zaterdag met met vader naar de markt om verse vis, kaas en groenten te kopen. Later zelf als thuisblijfmoeder met de kinderen naar de markt. Heerlijk alles vers, de leukste stiffen enz.
  Jammer…..
  Groet Petra

 13. Ik kom regelmatig op de markt, sterker nog, ik sta er wel eens (als schminkster), maar dat zijn meer de jaarmarkten en braderieën. Op de weekmarkt kom ik een stuk minder vaak, vooral wegens tijdgebrek want ik vind het altijd wel gezellig en soms kan ik goed slagen… Nu ik niet meer werk zal ik er wel weer iets vaker komen verwacht ik.

 14. Ik houd van de warenmarkt – maar ga wel vaak wat eerder, als het nog niet zo druk is. Goede kaas en vis haal ik er zeker, groenten steeds minder…
  Gelukkig is er hier op zaterdag markt – een markt op weekdagen (die zijn er ook wel) is natuurlijk niet handig, als je moet werken..

  1. Door de week zullen inderdaad veel mensen naar hun werk zijn. Wat dat betreft eigenlijk wel apart dat de grote markt hier in Doetinchem op dinsdag is, en de kleine op zaterdag! Dat kunnen ze eigenlijk beter omruilen.

 15. Hier is mijn man de marktliefhebber, als (hobby)kok zijnde. Ik hou niet van de drukte en ga enkel mee als we heel vroeg kunnen gaan, of bijslecht weer. Wat zijn fournituren?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.