Cremeren en dan een boom worden?

urnabiosSinds mijn ome Henk tegen me zei dat hij zich afvroeg of je na een crematie wel de as van jóuw dierbare meekrijgt, en niet per ongeluk de as van een ander, vind ik cremeren toch minder aantrekkelijk…

Maar toen ik het idee van de Bios Urn tegenkwam steeg cremeren toch weer een paar punten.

Wat is een Bios Urn?

Een Bios Urn is een biologisch afbreekbare urn waar een boom uit gaat groeien. Hij bestaat uit twee delen:

 1. Bovenin zit aarde en zaden voor een boom naar keuze.
 2. Onderin zit de as.

Keuze uit zes soorten bomen

Het idee is dat de wortels van de boom door de as heen groeien. Zo vergroei je na je dood als het ware met, en tot een boom. Je kunt kiezen uit 6 boomsoorten. Een eik, een den, een ginkgo boom, een esdoorn, een es en een beuk! Eerlijk gezegd zou ik zelf dan wel een treurwilg willen worden. Treurwilgen vind ik van die sierlijke, elegante bomen.  Maar helaas, die optie is er dus niet. Ik denk dat ik dan maar voor een eik zou gaan. Die zijn oersterk, en leveren in de herfst ook nog leuke eikels op.

Hoe werkt de Bios Urn?

Stap 1 is de as in het bovenste deel van de urn doen. Vervolgens sluit je de urn af met de capsule. Voeg vervolgens aarde toe aan de bestanddelen van de capsule en doe het zaad toe er bij. De Bios Urn moet ongeveer 5 centimeter diep begraven worden. Ze adviseren een plek te zoeken die geschikt is voor een boom. Net zoals je voor alles wat je zaait moet doen natuurlijk.

Praktische informatie over de Bios Urn.

Een Bios Urn kost 145 dollar + verzendkosten. De verzendkosten naar Europa zijn 20 euro. Hij wordt thuisbezorgd in een doos.

N.B. Er zijn ook Bios Urns voor huisdieren.

Lees ook mijn post: Uitvaartverzekering wel of niet.

Wat voor soort boom zou jij willen zijn?

Similar Posts

31 Comments

 1. Dit zou ik toch wel serieus overwegen mocht ik dood gaan haha. Een mooie gedachte dat je je nog nuttig kunt maken na je dood. Ik moest ook meteen aan een treurwilg denken. Dan maar een Esdoorn denk ik, al weet ik niet hoe een ginkgo boom eruitziet, maar de naam klinkt wel erg leuk haha.

 2. Ik kan je oom gerust stellen. Ik ben bij het plaatsen van mijn oom in de oven geweest. Ze hebben alles toen uitgelegd. Bij de kist komt een steen met een nummer die niet verbrand. Dat nummer correspondeert met je papieren, want zelfs als je dood bent krijg je een nummer. Na de verbranding ligt er tussen de as dus een steen met je nummer. Dat wordt verzameld in de urn en het nummer komt er bovenop. Geen vergissing mogelijk mijns inziens. Maar het idee van een boom is wel aantrekkelijk.

 3. Dat cremeren vind ik zo ongezellfi, zo onpersoolijk. Een boom maakt dat voor een deel goed.
  Overigens vind ik dat gewone graven supersnel worden opgeruimd. Ik verkies begraven in een bos, maar een boom uit een urn is een goede.

   1. Ja, maar voor eigen grond geldt dat je toch een testament moet laten opmaken, dat dat stuk grond dat je koopt de eerste honderd jaar niet verkocht mag worden. Best lastig. Mijn grootouders liggen nog steeds in hun eigen graf bij een kerk en de ander in een oude begraafplaats in Delft. Ook mooi. Al meer dan 50 jaar.

 4. Ik vind het een heel mooi idee :)
  Mijn ouders zijn beiden uitgestrooid op een algemeen strooiveld, dat was toen nog meer gebruikelijk helaas, maar ik had dit liever gedaan. Wij hebben veel met de natuur en wonen in een gebied waar zoiets heel goed mogelijk is, dan had ik een speciale plek gehad om naartoe te gaan.
  Mooi idee voor onszelf :)

  Groetjes van Marianne

 5. Ik vind het een aardig idee, had er nog nooit van gehoord, alleen moet je wel een goed stuk grond vinden om de urn in te doen. Er bijvoorbeeld rekening mee houden dat een gemeente niet het jaar erop een berm gaat uitgraven als jij toevallig die urn daarin gestopt hebt.
  Ergens in een niet al te vol bos of in een redelijk grote tuin lijkt me wel wat.
  Zelf zou ik wel een beuk willen worden, echt zo’n grote, stevige boom (na heel veel jaren).

 6. Ik vind dit wel heel mooi. Ik heb zelf niet zoveel met cremeren, maar als je op deze manier een plek krijgt waar mensen naartoe kunnen. Ik vind het mooi. Als het ware leef je door in een boom.

 7. op zich een mooi idee en ik zou dan een walnoot boom willen zijn, mooi en ook nog eens nuttig, alleen zou ik dan wel in een bos of iets dergelijks gepoot willen worden, want wat als je nabestaanden in een flatje zonder tuin woont of wat als wel een huis met tuin hebben,maar ze gaat verhuizen, kan de boom dan met je mee? als je in een park of bos staat dan heb je dat probleem niet.

  1. Goed punt Johmar. Daar had ik weer niet aan gedacht. Zelf hoop ik nooit meer te verhuizen, maar je weet natuurlijk maar nooit. Een park of bos is dan wel algemener.

 8. Het begrip three hugging hippie wordt zo wel heel letterlijk genomen. Dus eigenlijk voorziet mijn lichaam die boom ook soort van brandstof? Net zoals je onder sommige planten mest gooit, ben ik nu na mijn dood mest?!

 9. Wij beiden zouden graag bij ons op het terrein begraven willen worden. Maar ook hier mag dat niet. In het verleden wel, en er zijn dan ook 2 graven onder onze tamarinde boom. Dus voor ons wordt het een urn, die daar fijn onder de oude tamarinde boom wordt bijgezet.
  Als ik deze mogelijkheid niet had, ging ik absoluut voor de boom.

 10. Goh, best een mooi idee dit! Al heb ik altijd gezegd dat ik begraven wil worden… Zou nog best een optie kunnen zijn voor mij. Wat voor boom? Daar moet ik dan nog even over nadenken.

  1. Ja hè? Dat had ik dus ook. Ik neigde ook meer naar begraven, maar dat hele idee met dit boom spreekt me ook erg aan. Misschien omdat het een beetje een combinatie is van cremeren en begraven…

 11. En levert ook nog mooie eikels opp, haha. Ik ga er even over nadenken wat ik worden wil. Kunnen ze ook een leuk roodborstje van me maken? Of een vlinder? Ik houd wel van de look van berkenbomen. Maar daar zijn ook weer veel mensen allergisch voor, da’s ook jammer.

 12. Dit mooie product is in Nederland te koop. En je kan er elk soort boom of struik uit laten groeien dat in Nederland goed groeit. Er is ook een variant voor dieren zie mijndierleeftvoort.nl. De prijs is € 125, exclusief 6,75 verzendkosten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.