20 x Chesterfield: meer dan een bank!

chesterfield

Houd jij van Chesterfield meubelen?

Ik wel!

Wij hebben al jarenlang een Chesterfield bank. Of beter gezegd: wij hebben een bank in Chesterfield modél.

Wie geen idee heeft waaraan je moet denken: het gaat hier volgens Wikipedia om:

‘Zitmeubelen in Engelse stijl daterend uit het eind van de achttiende eeuw. Als voornaamste kenmerk geldt de capitonnage van leuning en zitting, en vaak een genagelde voorzijde.’

De naam Chesterfield is niet beschermd

De naam is namelijk niet beschermd. Dat betekent dat Jan en alleman banken kan maken, en die een Chesterfield bank mag noemen. Maar hoewel je dus niet officieel van een nep versie kunt spreken, is er wel degelijk verschil in kwaliteit.

Hoe herken je goede kwaliteit Chesterfields?

Op de site van Springvale geven ze een aantal handige criteria waaraan je goede kwaliteit leren Chesterfield meubelen kunt herkennen.

1. Het materiaal

Goede kwaliteit meubels zijn gemaakt van hoogwaardig materiaal, zoals leer. De goedkope versies zijn vaak van nepleer. Dit kun je herkennen aan de achterkant: die voelt vaak als stof. Bovendien heeft nepleer vaak een standaard ‘patroon’. In echt leer zitten doorgaans natuurlijke imperfecties.

2. Let op de nagels/tazen!

Kenmerkend voor een hoge kwaliteit versie  zijn de zogenoemde tazen/nagels. Dat zijn de metalen ‘knopen’ in een Chesterfield. Bij een ‘echte’ zijn die los, per stuk met de hand afgewerkt.

Bij goedkope nepversies bestaan die ‘nagels’ uit complete aan elkaar gesmolten strips. Dit worden ook wel spijkerstrips genoemd. Dat is namelijk veel sneller en makkelijker om te monteren.

Hieronder zie je de tazen van een kwaliteits versie:

chesterfield

3. Let op de ‘diamonds’

Een ander kenmerk van een ‘echte’ zijn natuurlijk de ‘diamonds’. Oftewel de kenmerkende kuilen met knopen. Mijn man legt daar altijd graag zijn M&M’s in.

Een officiële leren versie is gemaakt van complete huiden, en niet van losse stukjes leer. Dat betekent dat een versie van hoge kwaliteit amper stiknaden heeft. Hij bestaat immers uit één stuk leer. Hoe meer stiknaden je ziet, hoe minder de kans dat je te maken hebt met een officiële leren bank of stoel.

4. Wat is het materiaal van het frame?

Een goed frame bepaalt de kwaliteit van je bank. Chesterfield banken worden doorgaans gemaakt van sterk beukenhout.

5. Waar is de vering van gemaakt?

Namaak versies hebben vaak een vering van bandelastiek. En je weet wat er met elastiek gebeurd! Dat rekt uit. Bij goedkope versies zie je dat ze hierdoor al snel doorzakken. Een hoge kwaliteit leren versie heeft een stalen nosagvering.

6. Krijg je een officieel certificaat?

Bij hoge kwaliteit leren meubels krijg je een officieel certificaat van de fabrikant.

Terug naar ónze ‘nep’ Chesterfield

Gewapend met deze kennis heb ik onze Chesterfield bank nog eens nader bekeken. We kochten deze in 2019 bij 4udesign.nl nadat onze kat zo hevig op onze tweedehands versie had geplast dat die niet meer te redden was.

Onze bank heeft de kenmerkende diamonds, maar de kussens kunnen er niet uit. Ze ogen als afzonderlijke kussens, maar zitten aan elkaar vast. Wat betreft de nagels/tazen: ik denk niet dat ze allemaal los met de hand zijn verwerkt in de bank.

chesterfield

Het materiaal van de bekleding is ‘microfaser in vintage look’. Het frame is van ‘hout’. Helaas staat er niet bij of het van beukenhout is, maar ik vermoed van niet. Het gewicht is 49 kilo.

Een officieel certificaat heb ik er ook niet bij gekregen.

Mijn conclusie is dat onze bank in de categorie namaak valt, als de naam beschermd was geweest. Nu is het simpelweg een bank in Chesterfield model.

Meubelen maar ook tassen!

Naast de bekende leren banken zijn er nog meer soorten meubelen en producten met deze merknaam! Zoals:

 1. Bureaustoel
 2. Bureau
 3. Stoel
 4. Tassen
 5. Rugzakken
 6. Poef
 7. Hocker
 8. Eetkamerstoel
 9. Oorfauteuil
 10. Chaise longue
 11. Laptoptas
 12. Tafel
 13. Bedden
 14. Spiegels
 15. Dekenkist
 16. Barkrukken
 17. Salontafel
 18. Portemonnees
 19. Smartphone hoesje
 20. Relaxstoel

Samenvattend

Je kunt dus niet tegen iemand zeggen:

‘Hé, jij pretentieuze opschepper! Jij hebt helemaal geen échte Chesterfield bank! Dat is een nepperd!’

Want aangezien de merknaam niet beschermd is, mag iedereen zijn of haar bank Chesterfield noemen. Maar dat wil niet zeggen dat er geen kwaliteitsverschillen zijn. Als je het over een ‘echte’ hebt dan heb je het over een bank van echt leer, die met de hand gemaakt is.

Wat voor soort bank staat er in jouw woonkamer?

Similar Posts

12 Comments

 1. Nooit geweten dat ze ook tassen maken. Ik heb een bank met stoffen bekleding. Inmiddels tien jaar oud, maar hij is nog prima, dus voorlopig blijft ie nog wel even denk ik. Chesterfield vind ik mooi, maar past niet in de stijl van mijn huis, dus dat zal sowieso de volgende niet worden;).

 2. Mijn vriendin heeft al heel erg lang (+- 40 jaar) een echte Chesterfieldbank. Ik zit er niet graag in omdat ik niet met mijn voeten bij de vloer kan.

 3. Grappig dat ze ook tassen maken! Ik heb gewoon een goedkoop hoekbankje. Van Leen Bakker, geloof ik. Ik weet het niet eens meer. Kostte maar € 600,- en ik ben er tevreden over.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.