Casio rekenmachine versus Scientific Calculator van de Action

Als je kind naar de middelbare school gaat moet je een rekenmachine kopen.

In de eerste klas is dat meestal een Casio rekenmachine van een tientje.

Nóg een rekenmachine middelbare school?!

Maar op een kwade dag, als je kind in een hogere klas komt, moet je nóg een rekenmachine middelbare school kopen. En die kost ruim 100,-. Dit type rekenmachine is een grafische rekenmachine. Je kunt met deze rekenmachine echt van alles doen. Zoals antwoorden voor toetsen er in programmeren! En dat mag natuurlijk niet.

Voortaan heeft je kind daarom twee rekenmachines nodig. De Casio rekenmachine voor vakken als economie. En de grafische rekenmachine voor wiskunde.

Niks aan de hand zou je zeggen. Maar als je meerdere kinderen hebt lijkt het logisch om de Casio rekenmachine door te schuiven naar jongere kinderen. Je oudste kind heeft immers die grafische rekenmachine. Dat is precies wat ik had gedaan.

Grafische rekenmachine: niet bij vakken als Economie

Maar een paar weken geleden hadden mijn 13-jarige zoon en 15-jarige dochter allebei een toets. Mijn zoon had een wiskunde toets waarvoor hij de Casio rekenmachine nodig had. En mijn dochter had een economie toets, waarvoor ze óók de Casio rekenmachine nodig had.

‘Waarom gebruik je niet die ontzettend dure grafische rekenmachine die ik voor je gekocht hebt?’ vroeg ik in mijn naïviteit. En toen hoorde ik dus dat die zó vernuftig is dat je er antwoorden in kunt programmeren. En dus mag je die niet gebruiken bij vakken als economie. Niet dat mijn dochter de antwoorden er in kan zetten. Want ze vindt het een lastig kreng.

Dus toen moesten we halsoverkop naar de stad om nog snel voor de toets begon nóg een Casio rekenmachine te kopen. Bij de Hema waren ze allemaal uitverkocht. Gelukkig vonden we er eentje bij de V&D. Hij kostte 11,-.

Goedkope rekenmachine middelbare school bij de Action

Maar een paar dagen later was ik bij de Action. En toen zag ik daar een rekenmachine liggen met alle enge wiskundige knopjes die de Casio rekenmachine volgens mij ook had. Hij heette gewichtig ‘Scientific calculator,’ en hij kostte maar 1,59. Toen vroeg ik me af:

‘Is de Scientific calculator van de Action een goed alternatief voor de duurdere Casio rekenmachine?’

Laten we ze eens vergelijken!

The Scientific Calculator van de Action

De rekenmachine van de Action is 7cm bij 12,5cm. Hij is dus een stukje kleiner dan de Casio rekenmachine voor de middelbare school. Je kunt de rekenmachine van de Action open klappen. Aan de binnenkant van het klepje staat een tabel: Constant Table.

rekenmachine middelbare school

De constant table staat aan de binnenkant van het dekseltje

Het raampje waarin je de sommen ziet is 5×1 cm. Dat is dus kleiner dan het raampje van de Casio. Er zitten 38 knopjes op de Scientific Calculator: 38 voor de berekeningen + twee blauwe bovenaan + een aan en uit knop. In totaal dus 42 knopjes.

Casio rekenmachine middelbare school

De Casio rekenmachine is met zijn 8,5 bij 15,5 cm een stukje groter. Het venstertje is 2 cm bij 6,5 cm. Er zitten 42 knopjes + 4 bijzondere knoppen bovenaan. In totaal dus 46 knopjes. Deze rekenmachine voor de middelbare school heeft een klepje dat je er af schuift. Aan de binnenkant staat informatie:

casio rekenmachine

Conclusie over de Scientific Calculator versus de Casio

Ik denk dat de Casio fijner is in het gebruik. Hij voelt steviger, en heeft een groter schermpje. Maar de grote vraag is natuurlijk: kun je met de rekenmachine van de Action alle sommen maken die ze op de middelbare school moeten maken? Of heb je daar echt een Casio voor nodig?

Ik legde deze vraag aan mijn dochter voor. Volgens haar kun je de meeste berekeningen inderdaad ook wel maken met de rekenmachine van de Action. Maar de beschrijvingen van de knopjes op de Casio kloppen veel beter met de instructies in wiskundeboeken. Om die reden zou zij dus toch de Casio adviseren.

Omdat goedkoop nogal eens duurkoop blijkt te zijn, en je natuurlijk wel wilt dat je kind de juiste rekenmachine heeft, is mijn conclusie daarom dat de goedkope rekenmachine van de Action geen goed alternatief is voor de Casio rekenmachine.

Misschien kan het wel, maar dan moet je wel goed zijn in wiskunde, en handig met rekenmachines.

Welke soort rekenmachine heeft jouw kind? En moest je er ook twee aanschaffen?

11 Comments

  1. Lobke
  2. Nicole
  3. Janneke
  4. zita

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh