|

Casio rekenmachine versus Scientific Calculator van de Action

rekenmachine middelbare school
De Scientific Calculator van de Action versus de Casio

Als je kind naar de middelbare school gaat moet je een rekenmachine kopen.

In de eerste klas is dat meestal een Casio rekenmachine van een tientje.

Nóg een rekenmachine middelbare school?!

Maar op een kwade dag, als je kind in een hogere klas komt, moet je nóg een rekenmachine middelbare school kopen. En die kost ruim 100,-. Dit type rekenmachine is een grafische rekenmachine. Je kunt met deze rekenmachine echt van alles doen. Zoals antwoorden voor toetsen er in programmeren! En dat mag natuurlijk niet.

Voortaan heeft je kind daarom twee rekenmachines nodig. De Casio rekenmachine voor vakken als economie. En de grafische rekenmachine voor wiskunde.

Niks aan de hand zou je zeggen. Maar als je meerdere kinderen hebt lijkt het logisch om de Casio rekenmachine door te schuiven naar jongere kinderen. Je oudste kind heeft immers die grafische rekenmachine. Dat is precies wat ik had gedaan.

Grafische rekenmachine: niet bij vakken als Economie

Maar een paar weken geleden hadden mijn 13-jarige zoon en 15-jarige dochter allebei een toets. Mijn zoon had een wiskunde toets waarvoor hij de Casio rekenmachine nodig had. En mijn dochter had een economie toets, waarvoor ze óók de Casio rekenmachine nodig had.

‘Waarom gebruik je niet die ontzettend dure grafische rekenmachine die ik voor je gekocht hebt?’ vroeg ik in mijn naïviteit. En toen hoorde ik dus dat die zó vernuftig is dat je er antwoorden in kunt programmeren. En dus mag je die niet gebruiken bij vakken als economie. Niet dat mijn dochter de antwoorden er in kan zetten. Want ze vindt het een lastig kreng.

Dus toen moesten we halsoverkop naar de stad om nog snel voor de toets begon nóg een Casio rekenmachine te kopen. Bij de Hema waren ze allemaal uitverkocht. Gelukkig vonden we er eentje bij de V&D. Hij kostte 11,-.

Goedkope rekenmachine middelbare school bij de Action

Maar een paar dagen later was ik bij de Action. En toen zag ik daar een rekenmachine liggen met alle enge wiskundige knopjes die de Casio rekenmachine volgens mij ook had. Hij heette gewichtig ‘Scientific calculator,’ en hij kostte maar 1,59. Toen vroeg ik me af:

‘Is de Scientific calculator van de Action een goed alternatief voor de duurdere Casio rekenmachine?’

Laten we ze eens vergelijken!

The Scientific Calculator van de Action

De rekenmachine van de Action is 7cm bij 12,5cm. Hij is dus een stukje kleiner dan de Casio rekenmachine voor de middelbare school. Je kunt de rekenmachine van de Action open klappen. Aan de binnenkant van het klepje staat een tabel: Constant Table.

rekenmachine middelbare school
De constant table staat aan de binnenkant van het dekseltje

Het raampje waarin je de sommen ziet is 5×1 cm. Dat is dus kleiner dan het raampje van de Casio. Er zitten 38 knopjes op de Scientific Calculator: 38 voor de berekeningen + twee blauwe bovenaan + een aan en uit knop. In totaal dus 42 knopjes.

Casio rekenmachine middelbare school

De Casio rekenmachine is met zijn 8,5 bij 15,5 cm een stukje groter. Het venstertje is 2 cm bij 6,5 cm. Er zitten 42 knopjes + 4 bijzondere knoppen bovenaan. In totaal dus 46 knopjes. Deze rekenmachine voor de middelbare school heeft een klepje dat je er af schuift. Aan de binnenkant staat informatie:

casio rekenmachine

Conclusie over de Scientific Calculator versus de Casio

Ik denk dat de Casio fijner is in het gebruik. Hij voelt steviger, en heeft een groter schermpje. Maar de grote vraag is natuurlijk: kun je met de rekenmachine van de Action alle sommen maken die ze op de middelbare school moeten maken? Of heb je daar echt een Casio voor nodig?

Ik legde deze vraag aan mijn dochter voor. Volgens haar kun je de meeste berekeningen inderdaad ook wel maken met de rekenmachine van de Action. Maar de beschrijvingen van de knopjes op de Casio kloppen veel beter met de instructies in wiskundeboeken. Om die reden zou zij dus toch de Casio adviseren.

Omdat goedkoop nogal eens duurkoop blijkt te zijn, en je natuurlijk wel wilt dat je kind de juiste rekenmachine heeft, is mijn conclusie daarom dat de goedkope rekenmachine van de Action geen goed alternatief is voor de Casio rekenmachine.

Misschien kan het wel, maar dan moet je wel goed zijn in wiskunde, en handig met rekenmachines.

Welke soort rekenmachine heeft jouw kind? En moest je er ook twee aanschaffen?

Similar Posts

11 Comments

 1. Het is niet handig om een andere rekenmachine te hebben dan school voorschrijft. Op school wordt het programmeer deel vaak uitgelegd en voor gedaan met de voorgeschreven machine. Ook moet je regelmatig die methode opschrijven.

  En je doet heel lang met zo’n machine. Ik zou niet meer zonder mijn trouwe maatje kunnen, die van mij was ruim meer dan 100 gulden, maar nu 25 jaar later gebruik ik ‘m nog dagelijks.

 2. Onze zoon doet vmbo T (3e klas) maar daarvoor heeft hij (nog) geen dure rekenmachine nodig. Hij kocht in de brugklas een casio die toen voorgeschreven was (EUR 19,95) en gebruikte deze tot de kerstvakantie vorig jaar. Toen ging het schermpje stuk en nu heeft hij een soortgelijk model met dezelfde prijs. Bevalt goed vooral het grotere schermpje.

 3. Ik heb ook altijd de Casio gebruikt, ik ben nu aan mijn tweede toe na ruim 20 jaar. En dat voor die prijs. Ik heb voor de kinderen een zelfde soort gekocht bij de A.ction, lijkt sprekend op de Casio maar is zo vervelend met indrukken. Aangezien ze die van mij altijd gebruikten heb ik deze gekocht, maar is eigenlijk wel een miskoop. Voor mijzelf had ik hem allang weggedaan. Maar de kinderen zijn 2 en 6 dus voor school wordt die niet gebruikt, het is gewoon mama nadoen.
  ik heb toen die jij nu reviewed ook in de handen gehad maar vond hem zo klein. Dus als mijn eigen weer aan vervanging toe is wordt het weer een Casio voor rond een tientje. Ondanks dat ik hem minimaal 2x in de week gebruik hoef ik geen moeilijke sommen meer te maken dus een hele dure hoef ik dan niet, maar hij moet wel lekker werken.

 4. Zelf heb ik ook de Casio. Bevalt me goed. Temeer omdat de knoppen wat groter zijn. Maar als ik het zo zie zou de geheugenfunctie van het Action apparaat wel een makkelijker (simpeler) kunnen werken. Je moet maar eens aan je kinderen vragen of ze weten hoe die op de Casio werkt en of als dat zo is, of ze hem makkelijk in gebruik vinden.

  1. Ja, mijn kinderen vinden de Casio prima. Maar mijn jongste begint volgend jaar op de middelbare school, en dan moet er dus weer een nieuwe gekocht worden. En ik was nieuwsgierig of de rekenmachine van de Action een goedkoper alternatief zou zijn.

   Maar dat is hij dus niet volgens mijn dochter.

 5. Och ja, dat gedoe met twee verschillende rekenmachines. Volgens mij deden ze in mijn tijd nog niet moeilijk over het gebruiken van de grafische rekenmachine bij bijvoorbeeld economie. Maar ja, toen hadden ze volgens mij ook nog niet helemaal door dat je daar zo’n beetje complete boeken in kon overnemen. Er was altijd wel een handige Harry in de klas die dat snel en makkelijk kon en dan was het een kwestie van overzetten met het kabeltje. Ik heb het echter nooit gebruikt. Te schijnheilig, te bang dat ik betrapt zou worden.

  1. Ik vind het echt bijzonder dat je zoveel kunt met een grafische rekenmachine zeg! Maar iemand moet daar dan toch veel werk aan gehad hebben om het allemaal in die machine te zetten zeg.

 6. De Action-rekenmachine is voor het huis-tuin- en keukenrekenwerk zoals bij economie prima. Helaas gaan de batterijen erg kort mee. Ik heb ca. een jaar geleden drie rekenmachines gekocht om – jawel – uit te lenen aan mijn leerlingen als ze voor mijn vak een toets hadden en alleen een grafische rekenmachine bij zich hadden. Eentje doet het af en toe nog. De andere twee zijn definitief gestopt met werken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.