Buitenverlichting: onze lampen en waarom het belangrijk is

tuinverlichting

Ik herinner me nog die pikdonkere ochtend na de kerstvakantie dat ik de kinderen voor het eerst op het platteland naar school bracht.

We waren tijdens die vakantie naar het platteland verhuisd, en die maandagochtend moesten de kinderen voor het eerst naar school. In de stad was ik verwend met straatverlichting. Maar op het platteland heb je die niet! En dus fietsten we met verkrampte handjes aan het stuur de donkere hobbelige zandweg op, richting school.

Toen mijn man ‘s avonds thuis kwam had ik dan ook een duidelijke boodschap:

‘Ik wil buitenlampen!’

Dat helpt weliswaar niet op de zandwegen, maar je kunt dan in ieder geval je húis makkelijker terug vinden in het donker.

Onze buitenverlichting: 3 lampen

Bij de Leenbakker kochten we twee nostalgische stáánde tuinlantarens. (Zie plaatje bovenin deze post).  En bij de voordeur hingen we een buitenlamp in dezelfde nostalgische stijl op. Voortaan konden we zonder te struikelen het pad naar onze voordeur aflopen.

Helaas leunde vorig jaar zomer mijn jongste zoon iets te hard tegen één van de staande lampen. Met als gevolg dat het hele ding spontaan afbrak… En het bleek nog best lastig een soortgelijke buitenlantaarn te vinden. Ik heb onder andere gekeken bij Nostalux.nl, en weer bij Leenbakker. Maar bij die laatste hadden ze ‘ons’ model helaas niet meer.

Uiteindelijk vond ik er eentje online, en de volgende dag werd hij thuis bezorgd. Maar toen deed ik een onaangename ontdekking. Ik had de kleine lettertjes niet gelezen. Want deze buitenlantaarn bleek slechts de helft zo groot als de andere buitenlantaarn.

Kijk maar:

buitenlamp
De lamp komt maar tot heuphoogte : (

Omdat het al moeilijk genoeg was om díé te vinden, hebben we hem toch maar in gebruik genomen. Maar elke keer dat ik hem zie denk ik weer:

‘Had ik maar beter opgelet!’

Want het staat best een beetje stom. En ik erger me altijd aan mijn man als hij de kleine lettertjes niet leest, en nu heb ik het dus zelf ook niet gedaan… Iets dat mijn man me graag onder de neus wrijft.

Kapotte buitenlamp: een tweede leven

De kapotte buitenlamp heb ik een tweede leven gegeven als tuinornament. Hij doet het dus niet meer, maar hij staat best leuk. Ook al is hij lichtelijk ‘geknakt’:

buitenverlichting

Het belang van buitenverlichting

Afgezien van de simpele reden dat buitenverlichting je helpt om je weg te vinden als het buiten donker is, is er nog een andere belangrijke reden voor buitenverlichting! En dat is:

Inbrekers afschrikken, en het ze zo moeilijk mogelijk maken.

Een huis met goede buitenverlichting zal voor inbrekers weinig aantrekkelijk zijn. Want als inbreker werk je toch het liefst onzichtbaar. En dat gaat een beetje moeilijk als er een felle buitenlamp op je schijnt! Je kunt zelfs kiezen voor speciale buitenlampen met een bewegingssensor. Dat zijn lampen die pas aangaan als er iemand langsloopt. Dergelijke buitenlampen werken dus als het ware ook als een soort alarm.

Heb jij buitenverlichting? En zo ja, welk type en hoeveel lampen?

Similar Posts

29 Comments

 1. Ik heb alleen 1 lamp boven de voordeur. Verder heb ik geen buitenverlichting nodig, want ik woon in een appartement helaas….overigens hangen en staan in en om het complex veel lampen en straatlantaarns. Dat geeft inderdaad een veilig gevoel.

  1. Goed geregeld! Wat dat betreft vind ik het een merkwaardige paradox: in de stad waar veel verlichting is van huizen is straatverlichting. En op het platteland waar weinig huizen staan is helemaal niets aan straatverlichting!

 2. Buitenverlichting is bij ons altijd een ondergeschoven kindje geweest. In de achtertuin hebben we een aparte installatie. Er is een lamp aan een muur die we aan en uit kunnen zetten vanuit de meterkast aan de andere kant van het huis. Dat heeft de vorige eigenaar zo bedacht. Er zijn echter twee schakelaars, en natuurljk druk je altijd eerst de verkeerde in, zeker als je deze niet zo vaak gebruikt. Wij moeten door de tuin lopen naar de schuur. Om dat zonder ongelukken te doen, hebben we naast de schuurdeur ook een lamp opgehangen die vanuit de keuken met een klik-aan klik-uit schakelaar te bedienen is. Dus als we even naar de schuur moeten dan doen we de lamp aan en daarna weer uit. Een lamp naast de keukendeur zou ook wel handig zijn, zeker als je in het donker thuiskomt en het sleutelgat moet zien te vnden, maar die is al een jaar of 15 in de planfase. Moeten we nog een keer naar kijken. Ooit.

 3. Wij hebben in totaal 6 buitenlampen. 3 daarvan hebben een licht/donker sensor, 2 een bewegingsmelder en de lamp bij de deur doen we zelf aan. Hoewel ik houd van echte duisternis moeten we ook aan onze veiligheid denken! We hebben meestal veel waardevolle spullen van derden in huis, wel in de kluis matuurlijk maar je moet overal rekening mee houden.

 4. Wij hebben voor het huis straatverlichting en in de achtertuin alleen een lamp op de schuur. En in de zomer wat solarlampjes in de tuin. Achter ons huis staat een grote molen die altijd verlicht is in het donker, dus het is daarom eigenlijk nooit donker bij ons achter :-)

 5. In de voor- en achtertuin hebben we lampn die aan gaan als je er langs loopt. Verder een straatlantaarn bij de buren die onze voordeur ook verlicht. De lampen hingen er al toen we dit huis kochten.

 6. Wat een gekke hoogte voor zo’n lamp. Ik kan begrijpen dat je daar niet op gelet hebt met bestellen!
  Wij hebben bij de voordeur een lamp met bewegingssensor voor als er ‘s avonds mensen aan de deur komen of weg gaan. Met een grote boom in de voortuin zit de voordeur net een beetje in een donker hoekje.

  1. Ja raar hè?! Ik baal er ook nog steeds van eerlijk gezegd. Die maffe lengte past ook helemaal niet bij dit type lamp.

   Fijn dat je een goede lamp hebt bij de voordeur, zeker als het een donker hoekje is.

 7. Wij wonen in een nieuwbouwwijk en er is natuurlijk voldoende straat verlichting maar ik wil wel ook bij mijn huis verlichting hebben. Inderdaad voor de inbrekers om deze af te schrikken maar ook omdat ik het gezellig vind en ik anders moeilijk het sleutelgat kan vinden, haha. Mooie lantarens hebben jullie. Wij hebben wat moderne verlichting aan het huis hangen.

 8. Er is zóveel verlichting om mij heen, dat ik geen buitenverlichting nodig heb. Ik zou wel willen dat het wat donkerder was. Ik heb er echt mijn gordijnen op moeten aanpassen. Voordeel is wel dat ik ‘s nachts geen lichtje hoef aan te doen als ik naar het toilet moet.

  1. Ik kan me voorstellen dat je echt donker dan kunt missen. Ik heb wel eens gehoord van ‘lichtvervuiling’ zelfs: dat het nooit meer echt goed donker is…

 9. Buitenlampen zijn inderdaad handig. Zo val je tenminste niet in een kot als je hond graaft. :D oei wel jammer dat die ene zo klein is maar dat kan gebeuren hoor. :)

 10. Nee, alleen een lamp met bewegingssensor in het fietsenhok. Verder liggen er een aantal lampjes met solar-oplaadfunctie klaar om te bekijken of die iets kunnen helpen aan het donkere tuinpad achterom. Ons huis ligt in een stadswijk met een lantaarnpaal recht voor de woonkamer en voordeur

  1. Als de voordeur goed verlicht is helpt dat denk ik al flink inderdaad tegen inbrekers.

   Lampjes met solar-oplaadfunctie wil ik eigenlijk ook nog eens proberen.

 11. Bij ons staat er aan de voorkant van het huis een lantaarnpaal en ook eentje aan de achterkant, waar het parkeerterrein is. Dus genoeg verlichting om je sleutels te bekijken, het sleutelgat te vinden en laat staan het huis, dat er gewoon eentje uit een rijtje is. Zoveel licht zelfs dat we niet eens een lamp aan hoeven te doen in huis als we ‘s nachts even naar beneden moeten…
  Fijne avond,
  liefs,
  Mirjam

  1. Hierboven schreef Conny ook al dat ze zoveel verlichting om het huis heeft dat ze ‘s nachts niet eens de lamp hoeft aan te doen. Wel fijn voor de energierekening!

 12. Wij hebben – op het platteland – ook zeker 7 buitenlampen. 4 daarvan hangen aan de achterkant van het huis, Die hebben een schakelaar. Eentje is aan de voorkant en die werkt op zonne-energie. En 2 hangen er aan de garage, zonne-energie en met bewegingsmelder.
  Plus een bult zonnelampjes in de tuin, zodat je niet in het donker in de vijver duikelt.

 13. Buitenverlichting is iets wat ik absoluut nog nodig heb. Ik zie geen steek in de achtertuin. We hadden een paar lampjes op zonne-energie gekocht maar daar heb je echt helemaal niets aan. Dus we moeten nog op zoek naar goede verlichting.

 14. Lamp achter aan de schuur met afstandbedienig aan te doen
  Lamp aan de zijkant van de schuur geeft poortverlichting
  Voor straatlantaarn buren slapen aan de voorkant

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.