Wat bespaar je nu echt met LED-lampen? (incl. rekenvoorbeeld!)

led lampen

Ik ben niet zo’n held als het om cijfertjes gaat. Ik ben meer van de talen. Dus ik was blij met onderstaand artikel van Paul waarin hij zo vriendelijk is om even uit te rekenen hoeveel je nou echt bespaart met LED-lampen.

Dank je wel, Paul!

N.B. Eventuele rekenfouten zijn dus Pauls schuld : )

Wat bespaar je nu echt met LED-lampen?

Je wordt tegenwoordig doodgegooid met de boodschap dat je over moet stappen op LED-lampen, om zo te besparen op je energiekosten. Want LED-lampen zijn veeeel zuiniger dan gloeilampen en halogeenlampen.

Maar wat scheelt het nu werkelijk als je jouw halogeenlampen vervangt door LED-lampen?

Ik rekende het even voor je uit!

Rekenvoorbeeld

Stel je hebt 5 halogeenlampen in huis, van ieder 40 watt. Die vervang je met 5 LED lampen van ieder 4.8 Watt (wat ongeveer een gelijke lichtopbrengst heeft als de 40 Watt halogeenlampen).

De halogeenlampen

De halogeenlampen verbruiken per jaar 72,8 kWh per stuk. Zo’n kWh (een kilowattuur) kost ongeveer € 0,23. Het jaarlijks 5 uurtjes per dag laten branden van één zo’n 40 Watt halogeenlamp kost je dan € 16,02. Voor vijf halogeenlampen ben je dus € 80,08 aan stroomkosten kwijt. Ieder jaar.

De LED lampen

De LED lampen verbruiken per jaar slechts 8,74 kWh. De kosten om zo’n 4.8 Watt LED-lamp jaarlijks vijf uurtjes per dag te laten branden zijn dus slechts € 1,92. Voor vijf LED lampen ben je jaarlijks dus maar € 9,61 kwijt. Een enorm verschil met de € 80,08 van de halogeenlampen.

Door alleen al de vijf lampjes in bovenstaand rekenvoorbeeld te vervangen, bespaar je ieder jaar ruim € 70,00 op je lichtkosten.

Reken ook eens uit wat het scheelt als je badkamerlampjes, tuinverlichting, halverlichting, leeslampjes, enzovoorts meetelt. Tel uit je winst!

Heb je een bedrijf of een grote ruimte waar je veel licht nodig hebt? Dan is de besparing op je stroomkosten nog groter. In grote bedrijfsruimten worden tegenwoordig vaak zelfs LED panelen opgehangen in plaats van TL-buizen. Ook hier geldt: de besparing per jaar is enorm en je hoeft er nagenoeg niets voor te doen.

Aanschaf LED wel duurder

Uiteraard kost een LED-lamp wel een stukje meer om aan te schaffen dan een halogeenlamp. Maar een LED lamp gaat vervolgens zo’n 10 keer langer mee… De aanschafkosten zijn dus hoger, maar uiteindelijk ben je voordeliger uit.

LED-lampen vanaf 2018 zowat enige optie

Stroombesparing is niet de enige goede reden om voor LED-lampen te kiezen. Een tijdje geleden werkte ik mee aan een artikel op Huisvlijt waarin we uitlegden dat halogeenlampen en gloeilampen vanaf 2018 niet meer te verkrijgen zijn in de EU. Er komt een verbod op productie en handel van alle lichtbronnen die niet een energielabel A of B hebben.

Gaan je lampen stuk? Vervang ze dan gewoon alvast voor LED-lampen… zo bespaar je meteen stroom én je voldoet alvast aan de regels van 2018.

Conclusie over LED-lampen

Dank je wel Paul voor deze post! Ik vat het even heel kort samen:

Op jaarbasis levert het vervangen van 5 halogeenlampen met 5 LED-lampen een besparing van 70,- euro op. Aangezien de meeste mensen meer dan 5 lampen in huis hebben, kan deze bezuiniging dus nog groeien. Wel moet je je even over de duurdere aanschafprijs heen zetten.

Wat dat betreft doen LED-lampen me een beetje denken aan zonnepanelen. Die vragen eerst ook een flinke uitgave, maar daarna profiteer je van een lagere energierekening.

Lees ook mijn post over Gas water licht berekenen en mijn post over ledstrips.

Hoe denk jij over LED-lampen? En is Pauls sommetje voor jouw reden om lampen te gaan wisselen?

12 Comments

  1. izerina
  2. Els
  3. Marie
  4. Anke
  5. Vita mientje
  6. Lichtunie

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh