|

Batterijen: waar moet je op letten?

batterijenIk ben geen fan van batterijen!

In mijn beleving doen ze het namelijk vaker niet dan wel.

En toen de kinderen nog klein waren, zorgden batterijen voor een kakofonie van geluid en flikkerende lampjes in hun speelgoed. Wat dat betreft vind ik smartphones dan wel weer heel handig. Daar zit ook wel een soort van batterij in, maar die kun je opladen via de computer.

Waar ik batterijen in heb

Toch heb ik standaard wel batterijen in huis. Het meest AA en een paar AAA. Want dat vind ik handig. Je hebt ze nu eenmaal voor best veel dingen nodig. In de woonkamer heb ik bijvoorbeeld drie klokken, die allemaal op batterijen lopen. Daarnaast zitten er ook batterijen in de afstandsbedieningen.

Verder heb ik in de keukenla standaard van die fietslampjes van de Action liggen. Die zijn voor als de kinderen weer eens een kapotte fietslamp hebben. Ik vind dat echt heel gevaarlijk, en daarom heb ik dus altijd die back-up lampjes in huis. Helaas gaan ook daar vaak de batterijen van kapot.

Een tijdje had ik een batterij in onze voordeurbel die ik kocht bij de Action. Dat was zo’n ronde batterij die er uit ziet als een munt. Ik kreeg dat kreng er echt bijna niet uit toen hij leeg was, en daarna kreeg ik de nieuwe er niet meer in… Die electrische deurbel doet het dus niet meer.

Dan heb ik nog een zaklamp in de meterkast met batterijen en een zaklamp in mijn nachtkastje nog een zaklamp. Die zijn bedoeld voor als de lichten weer eens uitvallen, zodat ik toch nog wat kan zien.

Oplaadbare batterijen

In de keuken heb ik een oplader voor oplaadbare batterijen van de Hema. Die gebruikte ik altijd in mijn digitale camera. Maar nu gebruik ik voor foto’s meestal gewoon mijn iPhone4. Oplaadbare batterijen zijn wat duurder in aanschaf, maar het voordeel is dat je kunt opladen met behulp van electriciteit. Hoewel ze best snel weer leeg gaan vind, en ze kunnen ook kapot gaan heb ik gemerkt.

Batterijen kopen: hoe laat je ze langer meegaan?

Batterijen zijn toch wel handig om in huis te hebben. Maar hoe voorkom je dat je slechte batterijen koopt? Of dat ze voortdurend leeg zijn? Hier onder tips om batterijen langer te laten meegaan.

 1. Combineer geen oude met nieuwe batterijen. De nieuwe batterijen lopen dan namelijk sneller leeg, omdat ze als extra hard moeten werken om het gebrek aan kracht van de oude batterijen op te vangen.
 2. Koop je batterijen in een winkel waar het druk is en waar veel verkocht wordt. Dat voorkomt dat je met een paar oude batterijen naar huis gaat. In een drukbezochte winkel is de kans groter dat de batterijen recent gemaakt zijn.
 3. Heb je batterijen in een apparaat dat je een tijd niet gebruikt? Haal de batterijen er dan uit. Doe ze in een afsluitbaar plastic zakje en bewaar ze droog en op kamertemperatuur! Als je slim bent leg je het apparaat en de bijbehorende batterijen bij elkaar.
 4. Zorg dat batterijen niet in de buurt van metaal liggen. Daar lopen ze namelijk van leeg!
 5. Leg apparaten die werken op batterijen niet op een warme plek. Niet hoger dan kampertemperatuur!
 6. Combineer niet verschillende types batterijen met elkaar. Dus geen alkaline batterijen combineren met een lithium batterij.
 7. Combineer niet verschillende mérken batterijen in één apparaat. Dit vind ik persoonlijk een heel vervelende tip. Want soms heb ik nog 1 Hema batterij en 1 batterij van de Lidl… En samen zorgen ze er voor dat mijn zaklamp het doet. De reden dat het mixen van verschillende merken batterijen wordt afgeraden is dat ze op een verschillende manier zijn geproduceerd. Maar verschillende merken tegelijkertijd gebruiken is mínder erg dan oude en nieuwe batterijen mengen. Dus eerlijk gezegd meng ik diverse merken wel als het zo uitkomt…

Wat zijn goede batterijen?

In 2013 verklaarde de Consumentenbond de batterijen van Ikea tot Beste Koop. Dus die lijken me wel een aanrader. Ik kom zelden bij de Ikea daarom koop ik mijn batterijen meestal bij de Lidl. Ze hebben daar het merk: Aerocell Alkaline. Dat is ook als beste getest. Je hebt 4 AA batterijen voor 0,95 cent!

Heb jij veel batterijen in huis? En meng je verschillende merken met elkaar? Tips voor batterijgebruik zijn welkom in de comments!

Similar Posts

29 Comments

 1. We hebben altijd wel batterijen in voorraad. Ook oplaadbare waar vriend nogal gek op is, dan heb je ook een oplader nodig en een metertje om te zien wat er nog of al inzit. Ik kan er niet mee overweg al die extra dingen.
  Wat wel handig is dat er eerst de batterij kan worden gecontroleerd als iets niet meer werkt, dan weet je waar het aan ligt, apparaat of lege batterij.

  Ik moet nodig het doosje weg te gooien lege meenemen als ik naar winkel ga, het is nu nogal vol!

  1. Wat handig zo’n metertje om te kijken wat er nog in de batterij zit Lot. Dat kan ik niet. Dat zit niet in het oplaadstation voor mijn Hema batterijen. Waar haal je zo’n ding?

  2. Deze is bij de Ald. gekocht die hebben dat vaak in aanbieding.

   Je kan er niet alleen baterijen mee meten maar ook of er op een apparaat spanning staat en in electrische draadjes geloof ik. Best een gecompliceerd in, ik begin er niet aan, zou en een cursus voor nodig hebben.

 2. Bedankt voor de tips! Hier ga ik echt wat mee doen, want het lijkt wel of ze hier batterijen eten! Heel leuk( vinden de kids), al dat afstand bestuurbare speelgoed met bliepjes en piepjes, maar o, die batterijen.
  Ik heb wel zo’n apparaatje waarmee je kan meten hoe vol de batterij nog is, dat is wel handig. Ooit gekocht bij A.ldi. Maar ik gebruik alle soorten batterijen door elkaar, en dat kan ik dus beter niet doen!

  1. Helaas Duracell is veeeeel te duur,kijk maar eens naar tests t.o.v. Lidl of Aldi.
   En aan het gewicht kun je niet beoordelen of ze veel energie hebben haha…dan worden ze steeds lichter op het einde.
   Constructief zijn ze, alkaline of zink kool praktisch hetzelfde,ze worden vaak maar door een paar fabrikanten voor allerlei merken gemaakt.

   Tip kijk maar eens naar “De Rekenkamer” over de 4 merken die ze getest hebben,shocking!!

   Grt,
   Fran,

 3. Allemaal tips die ik al leerde toen ik opgroeide, en wat ik mis, ik lees hier hele goedkope batterijen, dat is dus een besparing die ik weiger te maken als ik een batterij nodig heb, heb amper voorraad in huis, maar ik koop dan ook wel de goede Duracel of Varta zware batterijen voor apparatuur gemaakt. Daarmee doe ik jaren lang in de klok of in mijn afstandsbedieningen of whatever, geen omkijken naar.

  Voor mijn camera heb ik ook stevige oplaadbare batterijen gekocht, met een goede oplader, 2 sets batterijen plus de oplader, snellader zelfs, was ik 60 euro kwijt, maar ik doe weken met mijn camera, en als je met regelmaat bij mij komt kijken, weet je ook hoeveel foto’s ik kan maken op 1 dag alleen al, en de tweede set heb ik wel altijd bij mij, maar die hoef ik echt maar eens in de 2 maanden te wisselen op dit moment.

  Bespaar dus NIET op batterijen en haal die dure duracels blauw, speciaal voor apparatuur of de Varta, en dan met hoge getallen, hoe hoger de getallen die erop staan, hoe beter ze zijn,z waarder ook, je kunt aan het gewicht van een batterij namelijk al voelen, of ze goed zijn of niet. Maar dat moet je weten.

  X

  1. Nog een voordeel van een Duracell batterij is, mocht een batterij gaan lekken en je apparaat er schade aan ondervinden je kosteloos een vervangend apparaat krijgt van Duracell. Een soort extra garantie. Bij de goedkopere merken is dit niet.

 4. Die oplaadbare heb ik gemerkt kunnen inderdaad zomaar kapot gaan. Zelfs al heb je ze nooit gebruikt :(.

 5. Vorig jaar een interessant programma op tv gezien over batterijen, (de Rekenkamer of keuringsdienst van waarde), als ik het me goed herinner bleek daaruit dat vrijwel alle batterijen die in Nederland te koop zijn uit dezelfde fabriek in Duitsland komen. Dure merk batterijen en goedkope van de Action. Er zit in Duitsland namelijk maar 1 batterijen fabriek, dus als er op de verpakking staat ‘geproduceerd in Duitsland’ dan kunnen ze maar uit 1 fabriek komen.
  In dat programma zeiden ze dus ook dat het niet veel uitmaakt of je dure of goedkope koopt, al kwamen die van de Lidl geloof ik wel als beste uit de prijs/kwaliteit-test.
  Wij gebruiken zelf veel 9 volts blokjes (van de Action), voor de afstandsbedieningen van de playmobiltrein van de jongens ;)

  1. Bedankt voor deze goed aanvulling Nienke! Ik wist niet dat bijna alle batterijen die in Nederland te koop zijn in dezelfde fabriek gemaakt worden. Je betaalt dan dus echt extra voor het merk dat ze er op plakken! Goed om te weten.

  2. Het staal wat gebruikt word is wel van verschillende kwaliteit, beetje inside informatie,,, van de staalfabriek in nl ;)

 6. Als jouw batterijen het vaker wel doen dan niet, waarom ben je er dan geen fan van? Dat zou ik nl. ook wel willen. Bij mij doen ze het vaker niet dan wel ;)
  Wij hebben er niet zo veel. In een paar klokken en in de afstandsbedieningen, dat is het wel. De rest is oplaadbaar.

 7. Ik heb altijd wel batterijen op voorraad. Ik heb meer AA dan AAA op voorraad.
  De 9volts blokken die haal ik pas op het moment dat de 4 rookmelders aangeven dat de batterij bijna leeg is.

  Ik haal mijn batterijen vaak uit aanbiedingen. Meestal duracel, maar soms ook van de ikea of het kruidvat.

  1. Die 9volts blokken moet ik ook weer kopen. Die gaan inderdaad in de rookmelders. Maar ze gaan vaak maar kort mee moet ik zeggen. Misschien moet ik die ook maar eens bij de Lidl gaan kopen.

 8. Wat een goede tips! Die batterijen van IKEA kan ik trouwens zeker aanraden, die kopen wij altijd… helaas gaan er nogal veel batterijen doorheen voor de magic mouse van de iMac, bizar hoe die muis batterijen vreet!

  1. Ik heb ook zo’n computer muis voor een iMac! En ik herken helemaal wat je zegt over de hoeveelheid batterijen die hij nodig heeft. Volgens mij moet ik bijna elke maand nieuwe er in doen!

 9. Wij hebben altijd wel batterijen in huis voor dat leuke speelgoed van de kinderen. Ik koop ze meestal waar het uitkomt. En ik mix ook verschillende merken. Er ligt altijd wel een voorradje klaar.

 10. In een ver verleden heb ik nog in de batterij sector gezeten, ik raad iedereen aan ze in de Aldi te kopen! Prijs kwaliteit de beste op de markt maar hey ssssttt geheim houden ;-)

 11. Bedankt voor de tips.
  Batterijen…een lust en een last.
  Een kast vol batterijen, maar nooit degene die je nodig hebt

  Ik heb een zuinigheidstip: batterijen die gebruikt zijn in een apparaat die relatief veel stroom verbruikt (kinderspeelgoed), kun je nog best gebruiken in bijvoorbeeld een bureauklok, afstandsbediening of keukenweegschaal.
  De – dure – blokbatterijen van de rookmelders gebruik ik in onze keukenweegschaal. Voor de rookmelder ‘trekt’ zo’n batterij het niet meer, maar ik de keukenweegschaal kan het wel.

 12. Goede tips! Ik bewaar mijn batterijen in een blik, wel met een kartonnen binnenkant – maar misschien moet ik dus toch een andere opslagplaats vinden?

 13. Koop gewoon panasonic eneloop batterijen die zijn tot 2000 keer reacharchebel en hebben een lage leeg loop ratio zijn ook als best getest door consumentenbond. Ben er zeer tevreden over.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.