Badkamerkast: waar moet je op letten?

badkamerkastenAls het om de badkamer gaat kun je daar niet zo maar elke kast in zetten. Het moet een kast zijn van materiaal dat tegen een vochtige omgeving kan.

Onze badkamer is erg klein. De badkamer schoonmaken is desondanks geen genoegen. Ik heb vrij weinig kastruimte vind ik zelf. Boven de gootsteen, en onder de gootsteen zit kastruimte. Maar de handdoeken bewaar ik ergens anders. Enerzijds omdat ik zulke lakse kinderen heb die als ze één handdoek pakken, er per ongeluk nog eentje uittrekken. En die laten ze dan op de grond liggen... En anderzijds omdat er te weinig plek voor is.

Soms zie je van die badkamers die rust en sfeer uitademen. Die uitnodigen om te relaxen. Zo ziet onze badkamer er helemáál niet uit. Maar soms is het gewoon al leuk om een beetje plaatjes te kijken en te dromen!

Badkamerkasten: van welk materiaal moeten ze zijn?

De deurtjes van één van onze keukenkastjes is op één plek helemaal opgebold! Ongetwijfeld door vocht. Dat verbaast me. Want zou een keukenkastje niet juist van materiaal moeten zijn dat tegen vocht kan? Hetzelfde geldt voor de badkamer. Dus heb ik eens opgezocht welk materiaal geschikt is voor badkamers.

 • Hardhout, zoals teak. Dit type hout is namelijk 'rotvrij'.
 • Massief bamboe, geperst en bekend als Solid Bamboo.
 • Volkern: Volkern® platen zijn opgebouwd uit houtvezels en hars die onder hoge temperatuur en druk zijn samengeperst. Het kan tegen vocht omdat het oppervlak van de Volkern® platen een moleculair dichte toplaag hebben.

En deze materialen zijn juist niet zo geschikt: Eiken, beuken, noten, of essen. Deze houtsoorten zijn namelijk niet rotvrij. En ze kunnen gaan uitzetten in warmte. Als je dit materiaal gebruikt is dus heel belangrijk dat er een hele goede ventilatie in je badkamer zit. Bij MDF moet je even navragen welke soort in badkamer kan. Daar zit blijkbaar nog verschil tussen.

Badkamerkast kiezen: andere aandachtspunten

Als je een stevige badkamerkast wilt is het belangrijk dat de kast een geraamte of frame heeft. En met een geraamte bedoel ik dat de kast een houten skelet heeft. En dat daar vervolgens de deuren en achterwand aan zijn vastgemaakt. Een badkamerkast zónder geraamte is minder sterk. En dat is niet zo raar als je bedenkt dat de deurtjes en achterwand dan direct aan elkáár zijn vastgemaakt... Verder is het natuurlijk belangrijk dat de kast goed in je badkamer past, en dat hij de juiste bergruimte biedt.

Badkamerkasten: waar vind je ze?

Badkamerkasten vind je op diverse plekken. Denk aan Ikea, Leenbakker en Kwantum. Maar je hebt natuurlijk ook speciaalzaken voor badkamermeubels. Koop je graag online, dan kun je onder andere terecht bij OTTO voor een badkamerkast. De bovenste twee badkamerkasten kwam ik tegen op OTTO:

badkamerkast Screen Shot 2015-08-25 at 12.06.53

En deze zag ik bij Ikea:

Screen Shot 2015-08-25 at 12.07.31

Meer lezen over badkamers? Lees dan ook: Een schone badkamer is een opgeruimde badkamer.

Van wat voor soort materiaal is jouw badkamerkast?

Similar Posts

25 Comments

 1. Oh, wat een handige blogpost. Mijn badkamerkastje is van de ikea (je kent het wel, van dat goedkope hout). Op zich prima, maar na enige tijd begin je toch wel te merken dat het goedkoop hout is. Ik vind dat eerste kastje dat je plaatste zo mooi!

 2. Een paar jaar geleden hebben wij onze piepkleine badkamer helemaal gemoderniseerd. Ik vond toen een badkamermeubel wat precies paste en ik ben er nog elke dag heel erg blij mee.

 3. Goed dat je dit onder de aandacht brengt, want zelfs kastjes die onder de noemer 'badkamerkastjes' verkocht worden, zijn vaak niet voldoende vochtbestendig. Zo heb ik ooit bij Ikea badkamerkastjes gekocht, die - net zoals jouw keukenkastje - helemaal 'opbolden'. Echt zonde!

 4. Wij hebben nu geen kast op de badkamer staan.Maar de tips zijn zeker handig wanneer dat straks misschien toch nodig is.Onze zoon zal het vast niet eeuwig goed vinden dat wij onze handdoeken in zijn kamer hebben liggen :)

 5. Wij hebben een badkamerkast die precies past, van Ikea. Onze handdoeken passen daar ook niet in, die zitten in een kast op de overloop naast de badkamer.

 6. Ik heb helemaal geen badkamerkast, mijn douche is daar veel te klein voor. Ik heb een hele ondiepe kast net naast de douchedeur staan waar mijn handdoeken e.d. in liggen.

 7. Hier nu dus een nieuwe badkamer dus nieuwe manier van inrichten, ik kom uit een badkamer vol kastjes en daar stop je meer in weg dan je lief is, hier in het nieuwe huis nu dus een uitzoekklus om uit te vinden wat ik wel en wat ik niet nodig meer heb, geloof me er kan heeeel veel weg haha...

 8. Zoals in het hele huis heb ik in onze badkamer ook een giga opbergruimte. Ja, dit klinkt heel opschepperig, maar het huis is zo ingericht dat er aan veel bergruimte gedacht is. Was ook heel makkelijk na de verhuizing om de dozen leeg te krijgen ;-)
  Op de badkamer hebben we een dubbele wastafel en een kast eronder. Ik bewaar daar schoonmaakartikelen en verzorgingsartikelen. Er zouden best handdoeken bij kunnen maar ik vind het frisser om die in de linnenkast te bewaren.
  Onze badkamer is al van begin jaren negentig en is helemaal in wit/zwart. Ik zou het zelf niet uitgekozen hebben, maar het ziet er allemaal nog prima uit. Gelukkig maar, ik houd niet zo van verbouwingen.

 9. Je hebt me geïnspireerd om mijn badkamerkasten op te ruimen. Ik zal er over bloggen ihkv eenkastjeperdag, dan zal ik ook de Ikea kast laten zien. Dus als je nog even geduld hebt...:-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.