Wat als je echt niks meer hebt?

opstal verzekeringEr zijn dan ook talrijke boeken verschenen over hoe je dit aanpakt. Met als bekendste voorbeeld de Japanse opruim goeroe Marie Kondo. Zij vertelt mensen hoe ze zoveel mogelijk mogelijk spullen kunnen lozen.

Al je spullen weg. In één keer.

Maar wat als het je overkomt? Wat als je al je spullen kwijtraakt door omstandigheden? Bijvoorbeeld doordat je huis simpelweg explodeert? Het is een effectieve manier om van al je zooi af te komen. Dat wel… Daar moest ik wel even aan denken toen op 3 juni een huizenblok in Urk explodeerde. De veertigjarige Femmie raakte echt alles kwijt. Haar huis, een dak boven haar hoofd, haar kleding, huisraad, meubels, persoonlijke verzorging, boeken. Noem het maar op. Het was weg. Ik hoop voor haar dat ze een goede inboedelverzekering had. Lees ook: Inboedelverzekering wat is dat.

Helpende handen

Gelukkig staken onmiddellijk allemaal mensen de helpende hand toe. Ze boden Femmie spullen aan, en ze slaapt zo lang bij haar moeder. Ik vind dat altijd mooi om te zien. Je hoort wel eens dat de maatschappij steeds harder wordt. Maar ik vind dat bij nare gebeurtenissen je toch ook enorm veel warmte ziet. Mensen bekommeren zich dan echt wel om elkaar.

Femmie vertelt

 

Wat me verraste was Femmie’s antwoord op de vraag: ‘Wat heb je nodig?’ Toen zei Femmie namelijk:

‘Een bh.’

Ik weet niet waarom me dat zo trof. Misschien omdat een bh zoiets simpels is. Zo basic.

Opstalverzekering en inboedelverzekering

Toen ik het filmpje van Femmie bekeek, met op de achtergrond haar verwoeste woning dacht ik:

‘Ik hoop dat ze een goede opstalverzekering heeft.’

Verzekeringen vind ik een saai en vervelend onderwerp. Maar ik weet wel dat een goede opstalverzekering, in een geval als Femmie, uitkomst kan bieden. Want met zo’n opstalverzekering verzeker je je huis tegen schade. Onder opstal valt alles wat je niet ‘zonder schade aan je woning kun weghalen’.

Omdat Femmie niet alleen haar huis kwijtraakte maar ook al haar spullen hoop ik dat ze ook een goede inboedelverzekering had. Want daar onder valt alles dat verhuisbaar is.

Zoals een bh.

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Zelf.

Lees ook Interview met een verzekeringsadviseur en de kunst van kaizen.

Hoe bescherm jij je huis en spullen tegen dit soort calamiteiten?

Similar Posts

11 Comments

 1. Ik ben goed verzekerd. Maar ook al worden al mijn spullen vergoed, sommige dingen zijn onvervangbaar en van onbetaalbare emotionele waarde. Foto’s en dozen met babyspullen van mijn kinderen zijn zaken die ik bij een brand voor altijd kwijt zou zijn en die ik het meeste zou missen. Tv, meubels en dat soort zaken kunnen me gestolen worden. Ik probeer dan ook foto’s niet alleen op mijn laptop te bewaren, maar ook zoveel mogelijk in the cloud. Voor het geval dat ons huis zou afbranden of er ingebroken wordt.

 2. Die gedachte komt weleens in mij op: Wat als ik van de ene dag op de andere ineens niets meer zou hebben? Ik denk dat ik wel sommige spulletjes zou missen waar speciale herinneringen aan vast hangen, maar al het overige? Ik denk dat ik het misschien liever kwijt ben dan rijk. Al die ballast! Behalve natuurlijk de hele praktische, basale dingen die je dagelijks echt nodig hebt. Maar ik geloof dat je die snel genoeg weer krijgt op één of andere manier.

 3. Wij zijn goed verzekerd, maar het blijft wijs om de kosten en inhoud van de verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken.
  Dat er op Urk meteen hulp op gang kwam verbaasd me niet :-) Ik heb er vlakbij gewoond en het kwam op mij over als een hechte gemeenschap.
  Wij hebben meegemaakt dat er brand was in het huis van onze naaste buren. Dat was ENG! Gelukkig is het geen grote brand geworden en hadden we geen schade. Verder hadden we de tijd om belangrijke papieren zials diploma’s en verzekeringen uit het huis te halen.

 4. Oef ,ik moet er niet aan denken
  Daarom aan het minderen met spullen
  Meer overzicht .
  Ben goed verzekerd .ga wel aan een intern bliksembeveilingsinstallatie.
  die verbind alke geleidende materialen en leidingen en zo worden zij geaard..
  na bliksem inslag ontstaanner zo geen grote spanningsverschillen meer.,de overspanningsstroom wordt via overspanningsafleiders afgevoerd
  Ga nig even navragen of ik goed verzekerd ben voir have en goed

  Ja Nicole je maakt wel wat los en zet me ff aan het werk,hih.hi

  1. He Birgit.

   Je huis verzekeren is wel verplicht als je een hypotheek hebt. Dus heel veel mensen hebben wel een opstalverzekering.
   Dit is ook niet zo gek want de bank wil dat hun “eigendom” (want dat is het in principe totdat je het volledig hebt terugbetaald) goed verzekerd.

   Verzekeringen zijn vaak gewoon slim om af te sluiten. Wel een beetje opletten met de prijs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.