5 handige tips voor het fotograferen van je kleintje

Toen mijn kinderen klein waren, maakte ik foto's met een camera met een rolletje er in. En dat rolletje liet ik vervolgens ontwikkelen bij de Kruidvat of de Hema.

Maar in korte tijd is er veel veranderd op fotogebied! En inmiddels maken de meeste ouders foto's met hun smartphone. Die heb je immers meestal wel bij je, en je maakt er heel eenvoudig foto's mee.

Ik denk echt wel eens dat er nog nooit een generatie kinderen zo vaak en zo grondig op foto's is vastgelegd als de huidige!

Vivienne Westerhoud van mamas.nl schreef onderstaand artikel met aandachtspunten voor de moderne ouder die zijn of haar kind leuk op de foto wil zetten!

foto baby5 handige tips voor het fotograferen van je kleintje

'Vanaf het eerste moment dat je je kleine in de armen sluit wil je ieder moment koesteren voor later. Zorg daarom dat je altijd je smartphone in de aanslag hebt voor het maken van leuke foto’s. Met de volgende tips haal je meer uit de camera van je smartphone en worden je foto’s nóg mooier!

Strike a pose

Heb je van jezelf niet zo’n vaste hand en maak je liever foto’s met de zelfontspanner? Dan kamp je nogal eens met het probleem dat je je smartphone niet op een goede plek kunt neerzetten en deze met allerlei voorwerpen uit de omgeving overeind probeert te houden. Bescherm in dat geval je Huawei toestel of iPhone met een iPhone SE hoesje of Ascend G6 case met ingebouwde standaard. Vouw de hoes om tot standaard en je zet je telefoon overal zonder gedoe neer. Het geeft bovendien je smartphone wat extra bescherming tijdens het fotograferen.

De mooiste selfies

Een andere tool om mooie foto’s te maken van jullie tweeën zonder een voorbijganger te hoeven vragen, is met behulp van een selfie stick. Bevestig je telefoon in de stick en maak de leukste foto’s terwijl jullie samen op de schommel zitten of van de glijbaan gaan. Doordat je geen ander hoeft te vragen, kan je bovendien ongegeneerd foto’s schieten totdat je helemaal tevreden bent. Kinderen zijn nou eenmaal lastige modellen, dus wat extra foto’s kunnen geen kwaad.

Don’t run out of power

Je moet er toch niet aan denken dat je kleine net de eerste stapjes zet en dat je dit niet kunt vastleggen, omdat de batterij van je telefoon leeg is. Zorg daarom dat je altijd een extra energiebron bij je hebt voor dit soort noodgevallen. Een handige gadget hiervoor is een powerbank. Zorg dat je dit apparaatje standaard in je tas hebt, dan kun je je telefoon ten alle tijden opladen zonder een stopcontact in de buurt te hoeven hebben. Er bestaan zelfs varianten die je telefoon geheel draadloos kunnen opladen! Deze exemplaren hoef je enkel in verbinding te brengen met je telefoon en bijvoorbeeld op te bergen in je tas. Je telefoon laadt dan iedere keer automatisch op, zodra je deze in je tas opbergt.

Maak het bijzonder

Foto’s van je kleine spruit zijn natuurlijk sowieso al bijzonder, maar wil je ze nog net iets extra’s meegeven? Experimenteer dan eens met een opzetlensje. Dankzij deze grappige gadget kan je met je smartphone foto’s schieten met een groothoek of fish eye effect. Aan de lensjes zit een klemmetje, waarmee je ze eenvoudig voor de camera van bijvoorbeeld je S7 klemt. Voor het mooiste resultaat is het wel belangrijk dat je je Samsung tijdelijk even uit zijn Samsung Galaxy S7 hoesje haalt en het lensje op het originele design van het toestel plaatst. Pas dus op dat je in al je enthousiasme niet je toestel uit je handen laat glippen!

Genoeg keuze

Omdat kinderen veel bewegen en soms onvoorspelbaar zijn, kan het nog best een uitdaging zijn een moment in één keer goed vast te leggen. Om de kans op een perfect plaatje te vergroten maak je gebruik van de app Burst Mode. Deze app is eigenlijk gericht op het fotograferen van sportactiviteiten, maar daarmee ook perfect om bijvoorbeeld een dagje speeltuin met je kleine vast te leggen. Met de app maak je namelijk binnen enkele seconden meerdere foto’s. Hierdoor verklein je de kans op bewogen foto’s of dichte oogjes en zit er altijd wel een mooi exemplaar tussen.'

Lees ook mijn post over het vraagstuk: Baby in box?

Welke trucjes gebruik jij om een leuke foto van je kleine te schieten? En hoeveel foto's maak je per week van je kind?

Vergelijkbare berichten

24 reacties

 1. Ik maak nu een stuk minder foto's van mijn kinderen dan toen ze nog bany/dreumes/peutet waren. Toen moest ik vaak wel 5 foto's schieten voordat de foto gelukt was. En nu mag ik van de afgelopen 7 jaar alle foto's sorteren, want ik heb tot nog toe nog geen enkel fotoalbum gemaakt .

 2. Wat een originele tips!
  Hoeveel foto's ik wel niet heb van de kinderen die prachtig hádden kunnen zijn, als ze niet net zich ondergespuugd hadden, niet net op de andere kant rolden, niet zelf naar de camera lopen (heel veel foto's van grijpende handjes in beeld), de batterij niet net leeg was, óók die van de reserve camera, het geheugenkaartje nog thuis lag....
  Nou ja, gelukkig heb ik altijd mijn kinderen nog ;-)

 3. Ik plaatste ze op een wollen dekentje of zo toen ze héél klein waren.

  Soms probeer ik een 'momentje' dat dan helemaal mislukt.

  Maar ik heb ook één foto waar de twee oudsten, toen 3.5 en 1 hand in hand liepen langs achter getrokken... zo mooi is die!

 4. Goeie tips! Ik maak veel foto's met mijn telefoon, maar ook nog wel met mijn echte fototoestel. Dan worden ze toch nog net iets bijzonderder. De tip van meerdere foto's maken is heel herkenbaar, ik maak er vaak wel 10. Zeker mijn oudste heeft de neiging om altijd net zijn mond open te doen en zijn ogen dicht als ik op het knopje druk. Hij is zo lief om te zien, maar van de helft van de foto's zou je dat verwachten :-)

 5. Deze tips kan ik goed gebruiken. Het valt zeker niet altijd mee om foto’s van kinderen te maken en selfiestick snap ik ook niet dat ik die nog steeds niet heb. Zo'n handig ding.

 6. Van de afgelopen zes jaar heb ik van elk één foto.
  Mijn kids hebben een fototoestelfobie geloof ik. Van de jongste is dat nog het ergst, die staat niet eens op schoolfoto's. Tja, dan bukte ze net, of stond achter een groter kind. Ik accepteerde het maar, en gaf ze mijn fototoestel om mee te spelen/wennen. Ondertussen kunnen ze zelf wel heel mooie foto's maken. Ik heb maar enkele foto's van mijn kids, stiekem gemaakt, of laten maken door bekenden...maar ik liet ze heel lang niet zien want dan werden ze weer panisch.

 7. Het laatste punt vind ik wel handig. Aangezien hier een beweeglijk 2 jarige is, die niet stil staat voor een foto.
  Onze 5 jarige dage die poseert tegenwoordig wel. Ze gaat als een echt modelletje staan. Ik moet er stiekem altijd een beetje om lachen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.