2 kinderen op 1 kamer

kinderkamerToen we verhuisden naar het platteland betekende dit, dat de jongste twee zonen voortaan een kamer moesten delen.

Want hoewel dit huis groter is, zijn er minder kamers! Dat komt omdat ons huis in de stad superefficiënt was. Het bestond simpelweg uit twee vierkante blokken. En omdat we de garage als slaapkamer gebruikten, had iedereen een eigen kamer.

Superenthousiast waren de jongens niet, maar het gaf ook geen problemen. Maar nu is de middelste zoon 14, en baalt enorm dat hij moet delen met zijn jongste broertje. Soms wou ik dat ons huis als een blog was! Wie een Blogger blog heeft kent het wel: je gaat met je muis op een onderdeel staan, en maakt het groter of kleiner, of verschuift het naar een andere plek. Ik wou maar dat we dat met ons huis konden doen. Dan zou ik de lange gang breder maken en veranderen in een kamer!

Oplossingen voor het kamer delen probleem

Eén van de voordelen van het platteland is dat je relatief veel ruimte om het huis hebt. Nou heb ik zitten denken: zou een tweedehands caravan een oplossing kunnen zijn? Dat de 14-jarige zoon daar zijn eigen kamer in krijgt? Maar mooi is zo’n ding natuurlijk niet. Een andere optie zou een tuinhuisje kunnen zijn. Want veel ruimte heeft hij toch niet nodig. En die zijn waarschijnlijk weer hartstikke duur. Een pipowagen vind ik ook schitterend. Maar ik ben totaal niet handig, en ook die zijn prijzig.

Ook heb ik nog overwogen om mijn kantoortje op te geven. Maar daar past geen bed in.

Kinderen die een kamer delen: tips en tricks

Dus zo lang alle 5 de kinderen nog thuis wonen, en er dus twee een kamer delen moeten ze er het beste van maken. En daar zijn best een aantal  trucjes voor.

 • Hang een gordijn in het midden van de kamer. Zo creëer je alsnog twee aparte ruimtes. Of als er genoeg plek voor is, kun je een room divider gebruiken.
 • Koptelefoons! Dat is dan weer een voordeel van de jeugd van tegenwoordig die graag achter een schermpje zit. Een koptelefoon zorgt er voor dat jij de enige bent die hoort wat je doet.
 • Geef je kind de ruimte om zijn kant van de kamer naar zíjn of haar smaak in te richten.
 • Maak duidelijke afspraken met je kinderen. Zo kunt je bijvoorbeeld afspreken dat als er een vriendje komt, de ander even ergens anders in huis gaat spelen.
 • Je mag je kinderen er best op wijzen dat het vroeger heel gewoon was om met z’n zessen op één kamer te slapen. En dat er landen zijn waar hele families in één ruimte moeten bivakkeren. Leer ze hun zegeningen te tellen. Ze hebben een dak boven hun hoofd,en een lieve broer of zus en een slaapkamer.
 • Wijs ze er op dat jij immers ook een kamer moet delen!
 • Geef ze indien mogelijk ieder een eigen bureau en ladeblok.

Niets is voor eeuwig. Dus ook een kamer delen niet.

Hoe slapen jullie kinderen?

48 Comments

 1. Sabrina
  • grietje
 2. silliesullie
 3. Lisa Biljardt
 4. liesbet
 5. Hanneke Koper
 6. Thea
 7. grietje
 8. Dee kleiner leven
 9. Eva
 10. henriette
  • henriette
 11. Ineke
 12. Janneke
 13. Nienke
 14. say
 15. EV
 16. Rosanne
 17. José

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh