Gestresst? Lees een boek

lezen

Wist je dat 6 minuten lezen als genoeg is om je stressniveau met 68% te verminderen?!

Dat zegt tenminste onderzoeker en neuropsycholoog David Lewis. Blijkbaar gaat je hartslag omlaag en ontspannen je spieren als je een boek leest.

Bovendien kan een boek helpen om even afstand te nemen van je leven. Stel dat het met je kind niet goed gaat bijvoorbeeld, en je kunt daar op dat moment weinig aan doen maar je maakt je natuurlijk wel zorgen. Dan kan een boek helpen om je gedachten te verzetten. Zo kun je als het ware even ontsnappen aan je zorgen.

Redenen om te lezen

Als ik lees doe ik dat om de volgende redenen:

 1. Omdat ik nieuwsgierig ben naar een verhaal. De fijnste boeken bevatten verhalen die je op de eerste bladzijde ‘pakken’ en niet meer loslaten tot het uit is. In zulke boeken kan ik mezelf helemaal verliezen. Maar dit komt niet zo vaak voor moet ik zeggen.
 2. Om iets te leren. Dit zijn niet altijd de meest pakkende boeken. Maar ik lees ze toch omdat ik verwacht er iets uit te kunnen halen. Iets te leren. Zo las ik recent het boek Grip op je moeilijke puber. Maar dit kunnen ook kookboeken zijn, of boeken over het leven.
 3. Voor bevestiging of herkenning. Bijvoorbeeld een boek met columns over het moederschap.
 4. Om inspiratie op te doen. In mijn kast staan wel 15 boeken over hardlopen. Als ik een motivatiedip heb, dan pak ik één van die hardloopboeken, en dan vóél ik de zin om te gaan hardlopen weer opborrelen.
 5. Ter verstrooiing. Sommige boeken lees ik puur voor de lol. Niet omdat ik er iets van leer, maar gewoon omdat ze gezellig zijn. Een goed voorbeeld van zo’n boek is Met een knipoog van Marian Keyes.
 6. Voor mijn blogs! Dit is ook een heel belangrijke reden voor mij om te lezen. Door te lezen doe ik ideeën op, die ik weer kan gebruiken in blogposts.
 7. Als ontsnapping aan mijn leven. Zoals ik hierboven al schreef kan een boek helpen om je gedachten te verzetten. Maar soms ben ik zo gestresst ben dat ik geen woord tot me neem! Dit werkt dus alleen bij matige stress ; )
 8. Om tot rust te komen. Lekker opkrullen met een boek in een hoek. Heerlijk. Daar komt een mens van bij!

Het is een hele lijst geworden! Wat zijn er eigenlijk veel redenen om te lezen.

Ik promoot lezen dan ook zeker naar mijn kinderen toe. De twee dochters lezen veel, en mijn jongste zoon heeft mijn eReader ontdekt en is druk bezig met de reeks De Grijze Jager. Maar mijn middelste en oudste zoon komen echt niet verder dan zo nu en dan een Donald Duck en Garfield. Zij vinden lezen stom en saai.

Waarom lezen goed is voor kinderen!

 • Ze leren spelenderwijs nieuwe woorden. Het is dus goed voor hun woordenschat.
 • Het is goed voor hun taalbegrip.
 • Ze doen al lezende kennis op over de wereld.
 • Ze zitten tenminste niet achter een schermpje. Tenzij ze lezen op een eReader...
 • Ik ben er van overtuigd dat ze er op school profijt van hebben.

Lees jij? Waarom wel, of juist niet?

Op Momlit vind je mijn boek reviews!

26 Comments

 1. Hanneke Koper
 2. louloudi
 3. Marjolein
 4. Lot
 5. G
 6. Jet
 7. silliesullie
 8. VeggieMo

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh