Gestresst? Lees een boek

lezen

Wist je dat 6 minuten lezen als genoeg is om je stressniveau met 68% te verminderen?!

Dat zegt tenminste onderzoeker en neuropsycholoog David Lewis. Blijkbaar gaat je hartslag omlaag en ontspannen je spieren als je een boek leest.

Bovendien kan een boek helpen om even afstand te nemen van je leven. Stel dat het met je kind niet goed gaat bijvoorbeeld, en je kunt daar op dat moment weinig aan doen maar je maakt je natuurlijk wel zorgen. Dan kan een boek helpen om je gedachten te verzetten. Zo kun je als het ware even ontsnappen aan je zorgen.

Redenen om te lezen

Als ik lees doe ik dat om de volgende redenen:

 1. Omdat ik nieuwsgierig ben naar een verhaal. De fijnste boeken bevatten verhalen die je op de eerste bladzijde 'pakken' en niet meer loslaten tot het uit is. In zulke boeken kan ik mezelf helemaal verliezen. Maar dit komt niet zo vaak voor moet ik zeggen.
 2. Om iets te leren. Dit zijn niet altijd de meest pakkende boeken. Maar ik lees ze toch omdat ik verwacht er iets uit te kunnen halen. Iets te leren. Zo las ik recent het boek Grip op je moeilijke puber. Maar dit kunnen ook kookboeken zijn, of boeken over het leven.
 3. Voor bevestiging of herkenning. Bijvoorbeeld een boek met columns over het moederschap.
 4. Om inspiratie op te doen. In mijn kast staan wel 15 boeken over hardlopen. Als ik een motivatiedip heb, dan pak ik één van die hardloopboeken, en dan vóél ik de zin om te gaan hardlopen weer opborrelen.
 5. Ter verstrooiing. Sommige boeken lees ik puur voor de lol. Niet omdat ik er iets van leer, maar gewoon omdat ze gezellig zijn. Een goed voorbeeld van zo'n boek is Met een knipoog van Marian Keyes.
 6. Voor mijn blogs! Dit is ook een heel belangrijke reden voor mij om te lezen. Door te lezen doe ik ideeën op, die ik weer kan gebruiken in blogposts.
 7. Als ontsnapping aan mijn leven. Zoals ik hierboven al schreef kan een boek helpen om je gedachten te verzetten. Maar soms ben ik zo gestresst ben dat ik geen woord tot me neem! Dit werkt dus alleen bij matige stress ; )
 8. Om tot rust te komen. Lekker opkrullen met een boek in een hoek. Heerlijk. Daar komt een mens van bij!

Het is een hele lijst geworden! Wat zijn er eigenlijk veel redenen om te lezen.

Ik promoot lezen dan ook zeker naar mijn kinderen toe. De twee dochters lezen veel, en mijn jongste zoon heeft mijn eReader ontdekt en is druk bezig met de reeks De Grijze Jager. Maar mijn middelste en oudste zoon komen echt niet verder dan zo nu en dan een Donald Duck en Garfield. Zij vinden lezen stom en saai.

Waarom lezen goed is voor kinderen!

 • Ze leren spelenderwijs nieuwe woorden. Het is dus goed voor hun woordenschat.
 • Het is goed voor hun taalbegrip.
 • Ze doen al lezende kennis op over de wereld.
 • Ze zitten tenminste niet achter een schermpje. Tenzij ze lezen op een eReader...
 • Ik ben er van overtuigd dat ze er op school profijt van hebben.

Pin voor later:

lezen tegen stress

Lees jij? Waarom wel, of juist niet?

Op Momlit vind je mijn boek reviews!

Similar Posts

26 Comments

 1. Lezen is heerlijk. Om alle redenen die jij genoemd hebt. Helaas neem ik er niet altijd de tijd voor dus ik lees vooral op vakantie. Dan gaan er ook letterlijk honderden boeken mee, gelukkig heb ik ook een ereader anders is het best sjouwen

 2. Lezen is heerlijk, ik zou niet zonder kunnen. Als kind was ik een echte boekenwurm en dat is niet veranderd. Ik ben ook blij met mijn e-reader. Sinds een paar maanden ben ik lid van een soort boekenclub , elke maand kun je acht boeken downloaden. Er zitten altijd wel een paar boeken bij die ik goed vind.En zoals jij ook schrijft, lezen is een goede remedie tegen piekeren. Als je tv kijkt dwalen je gedachten al snel af en pieker je gewoon verder, Als je een goed boek leest is er geen plaats voor gepieker !

 3. Idd, Mindfullness is lezen. Staat in een groot diepgravend boek over mindfullness.
  Stomvervelende boeken zijn niet goed voor ontspanning. Lees er nu een voor een blog. Ik ploeter er door heen.

 4. ik probeer altijd even in een boek te lezen voor dat ik ga slapen. Het bevordert de nachtrust. Ik adviseer dat ook aan mijn kinderen. Daar worden ze rustig van.

  1. Bij mij ligt het wel aan het soort boek. Voor ik ga slapen mag ik van mezelf geen spannende boeken meer lezen. Want die kan ik dan niet wegleggen, en ik word er juist wakker van. Ik lees dus meestal boeken over bloggen of over rustig leven in bed.

 5. Ik vind het ook heerlijk een boek wat ik al tig-keer heb gelezen als ontspanning te pakken en gewoon ergens middenin te lezen, ken de verhalen al dus verrassend is het niet. Ik heb de hele collectie van Hans Martin een schrijver uit de 50-er jaren en veel van James Mitchener,

  Als ik 's-nachts wakker ben pak ik een tijdschrift om in te bladeren.

 6. Ik ben ook een echte boekenfan. Ik ben altijd wel in een boek bezig, maar lees niet dagelijks omdat er ook andere dingen bij te houden zijn.
  Maar het staat bij mij bovenaan het lijstje van anti-stressdingen.
  Ook de kinderen stimuleer ik tot lezen. Eén leest vrijwel nooit meer maar de andere kinderen doen het allemaal (nog) graag.

 7. Lezen is heerlijk! Vooral thrillers va Lackberg, of iets om van te leren.
  Zelfs mijn 14 jarige dyslectische dochter is dan toch aan mijn Thea Beckmans begonnen!! Heerlijk"

 8. Jazeker, ik lees best veel eigenlijk.
  Omdat het leerzaam is, ik leen vaak boeken waar iets uit te leren valt.
  En nu heb ik ook een aantal gewoon makkelijk weg te lezen boeken, beetje romangenre en humor.Dat heb ik nu even nodig om vervelende gedachten opzij te zetten.

 9. Ik ben dol op lezen, als kind al. Maar als ik gestrest ben hoef ik echt niet te gaan lezen, dan kan ik juist mijn gedachten er niet bij houden. En dan stres ik nog meer...

 10. Oh ook ik ben echt dol op lezen, maakt mij niet eens uit wat. Romans, wetenschap, werkgerelateerd, opvoeding, koken ( ja ik lees kookboeken ter ontspanning, net als mijn jongste dochter trouwens) ehm voor mij echt een ding dat mij een fijn gevoel geeft.
  LEZEN !!
  ps als ik bij t vakje van mijn website mn blog invul komt mijn reactie blijkbaar niet zichtbaar.

 11. Lezen vind ik heerlijk ter ontspanning of voor informatie. . Ik ben vaste klant van de bieb en lees iedere avond voor het slapen gaan.

 12. Ik lees ook graag. Momenteel ben ik met vier boeken tegelijk bezig. Voor in bed een roman (en bij stress ook niet verkeerd). Verder heet ik niet voor niets VeggieMo en ben bezig om meer plantaardig te eten. Net als vroeger toen ik een tijd veganistisch at. Dit lukte met mijn strenge glutenvrije dieet niet goed, maar er is nu veel meer info over glutenvrij en vegan. Daar lees ik nu een kookboek van 'Groen is geweldig'. En ik lees het boek 'Dieren eten' van Jonathan Safran Foer. Echt verschrikkelijk om te lezen, niet echt tegen de stress. De situatie in de VS is erger dan in Europa. Ik weet nu bv beter wat een zgn 'chloorkip' is. Daar hoor je nu wel eens wat over als het gaat over TTIP. Het handelsverdrag tussen de VS en Europa. Chloorkip klinkt niet lekker, maar ik dacht dat de kippen alleen schoon gespoeld werden met chloorhoudend water. De kippen liggen echter met uitwerpselen, bloed, pus en al in bakken koud water (met chloor) om te koelen na de slacht en om tegelijk wat van dat uitwerpselenwater te kunnen absorberen. Dat verhoogt het gewicht. Een kip mag (als ik het goed heb tot 11% of nog meer van dit water bevatten) en om de smaak weer ok te krijgen wordt er het eea aan geur, kleur en smaakstoffen toegevoegd.
  En voor de leut heb ik nog het boek 'Ik mis nog steeds de Hema' liggen. Over emigreren en remigreren. Het is een vervolg op 'Ik mis alleen de Hema'.
  Hoewel het me niet zou verbazen dat het tegenwoordig wellicht beter 'Ik mis alleen nog de Action' zou moeten heten ;-)

 13. Lekker even lezen in bed voor het slapen gaan. Even alle zorgen opzij en dan lekker ontspannen in slaap vallen.
  Overigens schieten de boeken wel een beetje in bij het lezen van blogs op dit moment. Maar dat is ook ontspanning zal ik dan maar zeggen ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.