Reacties

Citotoets: voorbereiden of niet? — 22 reacties

 1. Ik ben naar de havo gegaan ipv naar de mavo met dank aan die citotoets, En daar ben ik nog steeds blij om.

  Met onze (geadopteerde) zoon ben ik er niet zo blij mee. Hij is net 1 jaar in Nederland en nou moet hij als kleuter getest worden.... Grote onzin vind ik het. De taligheid van de citotoets geeft daarmee een vertekend beeld over wat hij kan. Want tja... begrippen worden soms nog door elkaar gegooid, of hij begrijpt dingen verkeerd. Dat doet echter niets af aan z'n intelligentie.

  En dat trakteren (iedereen!!) vind ik echt grote onzin. 'Fijn' ook voor de kinderen die gevoelig zijn voor suiker en ervan gaan stuiteren - die maken echt geen betere citotoets.
  En daarnaast pedagogisch zeer discutabel.
  Ik bedoel: spannende dingen zijn gewoon spannend en daar moet ieder mens mee leren dealen. Geen reden om kinderen onder de lolly's te bedelven.

  • Wat fijn dat je dankzij de Cito toets op het juiste niveau kwam! Bij mij was dat ook het geval. De meester op de lagere school dacht dat ik mavo kon, en misschien havo. Maar dankzij de Citotoets kon ik gewoon VWO doen.

   Het zou natuurlijk kunnen dat er heel gezond getrakteerd gaat worden? Met mijn muffins zit ik er een beetje tussenin denk ik.

 2. Morgen begint zoonlief aan de toets. De oudste 2 zitten al op middelbaar onderwijs. Hun schooladvies was hetzelfde als de cito uitslag, dus dat was makkelijk. Zoonlief gaat naar het vwo. Ook al valt de cito hoger uit, hij zal echt niet naar gymnasium of tto gaan. Dat hoeft van hem niet.
  Dat snoepen tijdens de toets vind ik ook zo raar. De meiden mochten van mij zelf een lekkere koek uitzoeken in de supermarkt. Die kregen ze mee als pauzehap. Gewoon een beker drinken zoals altijd. En een bakje met hooguit 10 kleine snoepjes erin. Met als eis dat ze niet tijdens de toets steeds zaten te eten. Dat leid volgens mij ook ontzettend af.
  Maar als ik hoorde wat sommige kinderen bij zich hadden....Niet normaal!! Grote puntzakken snoep, energydrinks, enz. Ik zie daar ook het nut niet van in en ik snap niet dat de school daar aan mee doet.

  • Apart hè? Ik kijk ook met grote ogen naar deze gewoonte om snoep mee te nemen. En dat je tegen je dochters zei niet tijdens de toets te snoepen snap ik helemaal. Zo zou ik het ook doen.

 3. Wat spannend, zelf moet ik er totaal niet aan denken. Dat van die traktatie is wel slim. Het ontspant kinderen en onderzoek heeft uitgewezen dat kauwen zorgt voor hogere scores. Beter dan kauwgom etc. En hoe wel het er voor de studiekeuze niet veel toedoet zijn er veel ouders die op basis van cito score bepalen of hun kind daarheen gaat. Want daar zal het onderwijs vast beter zijn.

 4. Spannend die cito toets. Onder de toets wat drinken en snoepen is inderdaad nu toegestaan. Dat kan toch ook in de pauze? Ik geef mijn zoon morgen wel wat drinken en een paar snoepjes mee, anders is hij weer de enige die het niet heeft. Nu maar hopen dat het snoepen niet te veel afleid.

 5. Hier ook een zoon die dit jaar de Cito doet. Ze mogen hier ook iets lekkers meenemen en drinken maar gewoon ieder voor zich. Dat verplichte trakteren bij jullie lijkt me ook niet fijn.
  Ik ben het met je eens dat beide gegevens gewicht in de schaal moeten leggen: de toets en het advies van de leerkracht. Het laatste is wat onze dochters betreft ook steeds uitgekomen als het beste.
  Hier werd ook geoefend met oude toetsen, weet niet hoe vaak precies. Maar idd kan de vraagstelling raar of lastig zijn als je het nooit eerder zo gezien hebt.

 6. De oudste dochter heeft nooit een cito-toets gedaan: haar basisschool deed in die tijd niet aan toetsen. Bij de jongste dochter, zelfde school, werd de cito-toets in groep 8 wel afgenomen. Advies: vwo/havo. Haar onderwijzer raadde havo aan.
  Ze wilde zelf graag naar de mavo en dat leek ons ook het beste (weinig zelfvertrouwen en erg slechthorend) Ze heeft de mavo en daarna de havo goed doorlopen maar wel met veel moeite. Daarna een hbo-opleiding (ing.) en ze heeft (na 6 jaar deeltijdstudie aan de universiteit) dit jaar haar Master-opleiding met succes afgerond.
  Toetsen , ik weet het niet...........

 7. Ik vind trainen voor de toetsen wel handig om de vraagstelling te leren, maar ook niet meer. Bij een vriendin op de basisschool trainen ze de kinderen maandenlang om een zo hoog mogelijk landelijke score te halen. Rondweg belachelijk.
  En dat eten vind ik ook onzin. Als het erg warm is vind ik een flesje water goed, maar dat was het dan ook. Volgend jaar moeten de kinderen vele toetsen maken en komt er ook geen snoep aan te pas.

 8. Hier ook een kind wat deze week of volgende week (ik weet het niet precies mama want we zijn druk met de eindmusical ;-) de citotoets gaat maken. Ik denk dat hij het heel goed zal doen want er hangt niets meer van af. En al die vreterij...zucht..aan de ene kant is er het vingertje van pas op anders krijgt je kind overgewicht maar aan de andere kant willen ze ons wel zoveel mogelijk troep aansmeren...

 9. Onze oudste zit ook in groep 8, en krijgt dus ook de toets. Ik ben blij dat ze voor het schooladvies naar het leerlingvolgsysteem kijken, dat geeft toch een veel stabieler beeld.
  Ze hebben wel geoefend, maar niet veel. Drinken krijgen ze van school, ze mogen zelf kauwgom en kleine snoepjes meenemen. Aan het eind van de CITO trakteert de meester op snacks.
  Dochter heeft best zin in deze week!
  Toch vind ik het wel jammer dat er zo enorm veel getoetst wordt op de basisschool. Dat zelfs kleuters al in een rij toetsen zitten te maken is toch niet helemaal normaal???

 10. Onze dochter heeft deze week ook haar citotoets. Ze heeft het er helemaal niet over. Ook haar vriendinnen hoor ik er niet over...Het lijkt wel of het helemaal niet echt leeft bij ze. Ik kan me van mijn zoon helemaal niet herinneren of hij ook snoep en drinken mee mocht nemen. Nu is dat ook al een paar jaar geleden, hij zit inmiddels in de derde klas van het vmbo. Ook hier weten alle kinderen al waar ze volgend schooljaar heengaan. Misschien vinden ze het daarom helemaal niet zo eng en spannend en hebben ze het er daarom er vrijwel niet over. Gisteren zei ze een keer; oj, we hebben deze week ook de citotoetsen. Ja zei mijn andere dochter; dan gaat de schoolbel niet dan hebben jullie daar geen last van... Dat leek haar wel heel interessant, misschien had je dan wel een hele lange pauze of zo...

 11. Toen zoon een paar jaar geleden de cito had mochten ze kauwgom eten en wat drinken tijdens de toets. Geen traktaties voor de hele klas zou ook wel wat veel worden met 27 kinderen. Wat ik wel leuk vond was dat er op donderdagmiddag na de cito's een sportmiddag was voor alle scholen uit ons dorp (groep 8) totaal 9 scholen. Dat is dit jaar ook weer het geval, hoorde ik. Zoon heeft voor de cito een abbo gehad op Sculla. Dat vond hij vooral leuk. Zoon scoorde havo/vwo en dat kwam overeen met de andere toetsen. Hij doet nu VMBO TL met leerwegondersteuning. Hij zit in een kleine klas (15 kinderen) en komt daar beter tot zijn recht.

 12. Onze oudste is nogal slecht bezig op school als je haar Cito-toetsen mag geloven. De school- en projecttoetsen doet ze daarentegen uitstekend. Maar die Cito-dingen sluiten gewoonweg niet aan bij hoe zij denkt (en bij de schoolmethodes maar dat mag ik niet zeggen geloof ik). Dus.. voor haar gevoel van zekerheid gaan we haar wel degelijk een aantal oefentoetsen laten doen. Waar we volgend jaar - ze gaat dan naar groep 7 - mee gaan beginnen. Ze moet ze toch maken en ik heb liever dat ze de vraagstelling inderdaad herkent :/

  Dat verplichte trakteren bij jullie vind ik bizar en idioot. Ben je 6 jaar lang bezig met 'alleen fruit en groente als 10-uurtje', ga je in het laatste jaar bij de toetsen ineens los.. mijn kind zou er helemaal niet tegenkunnen, al die suiker.

  • Dat is lastig Sabine als je kind de vraagstelling niet goed snapt. En die is soms ook echt best lastig. Voor je dochter is het fijn dat het leerlingvolgsysteem belangrijker is geworden.

 13. Ik kan me nog goed herinneren dat ik een onwijs hoge score kreeg bij mijn Citotoets. Het één na hoogste: 549. De leraar adviseerde echter MAVO. Uiteindelijk ben ik HAVO gaan doen op een kleine middelbare school waar MAVO, HAVO en VWO bij elkaar zaten (en we ook op al die niveaus beoordeeld werden). Aan het eind van het jaar bleek ik zo goed te scoren dat ik VWO kon doen. Helaas liep ik in het vierde jaar toch vast, ik haalde het niet meer. Gelukkig kon ik doorstromen naar het examenjaar HAVO en slaagde ik met gemiddeld een zeven. In dit geval zei zowel Citotoest als schooladvies helemaal niks. ;)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>