Citotoets: voorbereiden of niet?

 

citotoetsDe komende week wordt de Citotoets weer gehouden. Op dinsdag, woensdag en donderdag om precies te zijn.

Voor het eerst dit jaar is de Citotoets pas in april. Hiervoor was de toets altijd al in februari. Dat haalt de druk wel van de ketel moet ik zeggen. Mijn jongste zoon, die van de week de citotoets moet doen, staat al ingeschreven bij een middelbare school, gebaseerd op het advies van de leerkracht.

Eenrichtingsverkeer

Stel dat hij de citotoets helemaal verknalt, dan wordt het schooladvies niet aangepast. Maar maakt hij het beter dan verwacht, dan is de school verplicht het advies nog eens te overwegen. Eerlijk gezegd vind ik dit vrij bizar. Wat een eenrichtingsverkeer! Begrijp me niet verkeerd: het is in ons voordeel, maar toch. Eigenlijk is het niet eerlijk.

Snacken en drinken tijdens de citotoets?

Mijn zoontje begint hierdoor in ieder geval vrij relaxt aan de citotoets. Ik iets minder want alle kinderen moeten verplicht trakteren tijdens de citotoets. Met het risico te klinken als een oude oma: ‘In mijn tijd had je dat niet! Wij moesten gewoon de toets maken. Zonder snacks of energydrinks. En daar was niks mis mee!’

Gelukkig is mijn jongste dochter dol op bakken. Zij vindt het superteuk om muffins te bakken die mijn zoon dan kan meenemen naar school.

Eindtoets dit jaar voor het eerst verplicht

Dit jaar zijn alle scholen verplicht de kinderen in groep 8 een eindtoets te laten doen. Tot nu hoefde het niet per sé, hoewel 80% van de scholen het wel deed. Dat hoeft trouwens niet per sé de citotoets te zijn. Je hebt ook Route 8 en IEP. Mijn middelste zusje woont in Zeist, en haar kinderen hadden inderdaad een andere toets.

Wel apart: hoewel een toets nu verplicht is, legt hij minder gewicht in de schaal!

Citotraining: is dat slim om te doen?

Met de citotoets wordt gemeten wat een kind in 8 jaar tijd heeft geleerd. Eigenlijk kun je daar niet echt voor trainen lijkt me. Toch wordt dit vaak wel geprobeerd. Mijn jongste zoon heeft de laatste tijd op school bijvoorbeeld veel oude citotoetsen gedaan. En natuurlijk zijn er ook allerlei slimme aanbieders die speciale Citotoets trainingen aanbieden tegen betaling. Maar er zijn ook veel gratis oefenmogelijkheden op internet te vinden.

Het advies van het Cito is om 1 oude toets te maken. Om het kind te laten wennen aan de vraagstelling en de toets.

In voorgaande jaren hoorde ik wel eens droevige verhalen over kinderen die een hoge Citotoets score haalden, naar een hoog niveau onderwijs gingen, en daar vervolgens jammerlijk de mist in gingen. Dat wil je toch ook niet voor je kind!

Het beste is denk ik de combinatie schooladvies + Citotoets score. Die samen zullen in het algemeen een goed beeld geven. Als het goed is.

Hoe zijn jullie ervaringen met de Citotoets? En geef jij je kind snacks mee?

Similar Posts

22 Comments

 1. Ik ben naar de havo gegaan ipv naar de mavo met dank aan die citotoets, En daar ben ik nog steeds blij om.

  Met onze (geadopteerde) zoon ben ik er niet zo blij mee. Hij is net 1 jaar in Nederland en nou moet hij als kleuter getest worden…. Grote onzin vind ik het. De taligheid van de citotoets geeft daarmee een vertekend beeld over wat hij kan. Want tja… begrippen worden soms nog door elkaar gegooid, of hij begrijpt dingen verkeerd. Dat doet echter niets af aan z’n intelligentie.

  En dat trakteren (iedereen!!) vind ik echt grote onzin. ‘Fijn’ ook voor de kinderen die gevoelig zijn voor suiker en ervan gaan stuiteren – die maken echt geen betere citotoets.
  En daarnaast pedagogisch zeer discutabel.
  Ik bedoel: spannende dingen zijn gewoon spannend en daar moet ieder mens mee leren dealen. Geen reden om kinderen onder de lolly’s te bedelven.

  1. Wat fijn dat je dankzij de Cito toets op het juiste niveau kwam! Bij mij was dat ook het geval. De meester op de lagere school dacht dat ik mavo kon, en misschien havo. Maar dankzij de Citotoets kon ik gewoon VWO doen.

   Het zou natuurlijk kunnen dat er heel gezond getrakteerd gaat worden? Met mijn muffins zit ik er een beetje tussenin denk ik.

 2. Morgen begint zoonlief aan de toets. De oudste 2 zitten al op middelbaar onderwijs. Hun schooladvies was hetzelfde als de cito uitslag, dus dat was makkelijk. Zoonlief gaat naar het vwo. Ook al valt de cito hoger uit, hij zal echt niet naar gymnasium of tto gaan. Dat hoeft van hem niet.
  Dat snoepen tijdens de toets vind ik ook zo raar. De meiden mochten van mij zelf een lekkere koek uitzoeken in de supermarkt. Die kregen ze mee als pauzehap. Gewoon een beker drinken zoals altijd. En een bakje met hooguit 10 kleine snoepjes erin. Met als eis dat ze niet tijdens de toets steeds zaten te eten. Dat leid volgens mij ook ontzettend af.
  Maar als ik hoorde wat sommige kinderen bij zich hadden….Niet normaal!! Grote puntzakken snoep, energydrinks, enz. Ik zie daar ook het nut niet van in en ik snap niet dat de school daar aan mee doet.

  1. Apart hè? Ik kijk ook met grote ogen naar deze gewoonte om snoep mee te nemen. En dat je tegen je dochters zei niet tijdens de toets te snoepen snap ik helemaal. Zo zou ik het ook doen.

 3. Wat spannend, zelf moet ik er totaal niet aan denken. Dat van die traktatie is wel slim. Het ontspant kinderen en onderzoek heeft uitgewezen dat kauwen zorgt voor hogere scores. Beter dan kauwgom etc. En hoe wel het er voor de studiekeuze niet veel toedoet zijn er veel ouders die op basis van cito score bepalen of hun kind daarheen gaat. Want daar zal het onderwijs vast beter zijn.

 4. Spannend die cito toets. Onder de toets wat drinken en snoepen is inderdaad nu toegestaan. Dat kan toch ook in de pauze? Ik geef mijn zoon morgen wel wat drinken en een paar snoepjes mee, anders is hij weer de enige die het niet heeft. Nu maar hopen dat het snoepen niet te veel afleid.

 5. Hier ook een zoon die dit jaar de Cito doet. Ze mogen hier ook iets lekkers meenemen en drinken maar gewoon ieder voor zich. Dat verplichte trakteren bij jullie lijkt me ook niet fijn.
  Ik ben het met je eens dat beide gegevens gewicht in de schaal moeten leggen: de toets en het advies van de leerkracht. Het laatste is wat onze dochters betreft ook steeds uitgekomen als het beste.
  Hier werd ook geoefend met oude toetsen, weet niet hoe vaak precies. Maar idd kan de vraagstelling raar of lastig zijn als je het nooit eerder zo gezien hebt.

 6. De oudste dochter heeft nooit een cito-toets gedaan: haar basisschool deed in die tijd niet aan toetsen. Bij de jongste dochter, zelfde school, werd de cito-toets in groep 8 wel afgenomen. Advies: vwo/havo. Haar onderwijzer raadde havo aan.
  Ze wilde zelf graag naar de mavo en dat leek ons ook het beste (weinig zelfvertrouwen en erg slechthorend) Ze heeft de mavo en daarna de havo goed doorlopen maar wel met veel moeite. Daarna een hbo-opleiding (ing.) en ze heeft (na 6 jaar deeltijdstudie aan de universiteit) dit jaar haar Master-opleiding met succes afgerond.
  Toetsen , ik weet het niet………..

 7. Ik vind trainen voor de toetsen wel handig om de vraagstelling te leren, maar ook niet meer. Bij een vriendin op de basisschool trainen ze de kinderen maandenlang om een zo hoog mogelijk landelijke score te halen. Rondweg belachelijk.
  En dat eten vind ik ook onzin. Als het erg warm is vind ik een flesje water goed, maar dat was het dan ook. Volgend jaar moeten de kinderen vele toetsen maken en komt er ook geen snoep aan te pas.

 8. Hier ook een kind wat deze week of volgende week (ik weet het niet precies mama want we zijn druk met de eindmusical ;-) de citotoets gaat maken. Ik denk dat hij het heel goed zal doen want er hangt niets meer van af. En al die vreterij…zucht..aan de ene kant is er het vingertje van pas op anders krijgt je kind overgewicht maar aan de andere kant willen ze ons wel zoveel mogelijk troep aansmeren…

 9. Onze oudste zit ook in groep 8, en krijgt dus ook de toets. Ik ben blij dat ze voor het schooladvies naar het leerlingvolgsysteem kijken, dat geeft toch een veel stabieler beeld.
  Ze hebben wel geoefend, maar niet veel. Drinken krijgen ze van school, ze mogen zelf kauwgom en kleine snoepjes meenemen. Aan het eind van de CITO trakteert de meester op snacks.
  Dochter heeft best zin in deze week!
  Toch vind ik het wel jammer dat er zo enorm veel getoetst wordt op de basisschool. Dat zelfs kleuters al in een rij toetsen zitten te maken is toch niet helemaal normaal???

 10. Onze dochter heeft deze week ook haar citotoets. Ze heeft het er helemaal niet over. Ook haar vriendinnen hoor ik er niet over…Het lijkt wel of het helemaal niet echt leeft bij ze. Ik kan me van mijn zoon helemaal niet herinneren of hij ook snoep en drinken mee mocht nemen. Nu is dat ook al een paar jaar geleden, hij zit inmiddels in de derde klas van het vmbo. Ook hier weten alle kinderen al waar ze volgend schooljaar heengaan. Misschien vinden ze het daarom helemaal niet zo eng en spannend en hebben ze het er daarom er vrijwel niet over. Gisteren zei ze een keer; oj, we hebben deze week ook de citotoetsen. Ja zei mijn andere dochter; dan gaat de schoolbel niet dan hebben jullie daar geen last van… Dat leek haar wel heel interessant, misschien had je dan wel een hele lange pauze of zo…

 11. Toen zoon een paar jaar geleden de cito had mochten ze kauwgom eten en wat drinken tijdens de toets. Geen traktaties voor de hele klas zou ook wel wat veel worden met 27 kinderen. Wat ik wel leuk vond was dat er op donderdagmiddag na de cito’s een sportmiddag was voor alle scholen uit ons dorp (groep 8) totaal 9 scholen. Dat is dit jaar ook weer het geval, hoorde ik. Zoon heeft voor de cito een abbo gehad op Sculla. Dat vond hij vooral leuk. Zoon scoorde havo/vwo en dat kwam overeen met de andere toetsen. Hij doet nu VMBO TL met leerwegondersteuning. Hij zit in een kleine klas (15 kinderen) en komt daar beter tot zijn recht.

 12. Onze oudste is nogal slecht bezig op school als je haar Cito-toetsen mag geloven. De school- en projecttoetsen doet ze daarentegen uitstekend. Maar die Cito-dingen sluiten gewoonweg niet aan bij hoe zij denkt (en bij de schoolmethodes maar dat mag ik niet zeggen geloof ik). Dus.. voor haar gevoel van zekerheid gaan we haar wel degelijk een aantal oefentoetsen laten doen. Waar we volgend jaar – ze gaat dan naar groep 7 – mee gaan beginnen. Ze moet ze toch maken en ik heb liever dat ze de vraagstelling inderdaad herkent :/

  Dat verplichte trakteren bij jullie vind ik bizar en idioot. Ben je 6 jaar lang bezig met ‘alleen fruit en groente als 10-uurtje’, ga je in het laatste jaar bij de toetsen ineens los.. mijn kind zou er helemaal niet tegenkunnen, al die suiker.

  1. Dat is lastig Sabine als je kind de vraagstelling niet goed snapt. En die is soms ook echt best lastig. Voor je dochter is het fijn dat het leerlingvolgsysteem belangrijker is geworden.

 13. Ik kan me nog goed herinneren dat ik een onwijs hoge score kreeg bij mijn Citotoets. Het één na hoogste: 549. De leraar adviseerde echter MAVO. Uiteindelijk ben ik HAVO gaan doen op een kleine middelbare school waar MAVO, HAVO en VWO bij elkaar zaten (en we ook op al die niveaus beoordeeld werden). Aan het eind van het jaar bleek ik zo goed te scoren dat ik VWO kon doen. Helaas liep ik in het vierde jaar toch vast, ik haalde het niet meer. Gelukkig kon ik doorstromen naar het examenjaar HAVO en slaagde ik met gemiddeld een zeven. In dit geval zei zowel Citotoest als schooladvies helemaal niks. ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.