Zwerfboeken volwassenen: ik laat er vandaag eentje zwerven

zwerfboek volwassenen

Soms krijg ik zo maar een boek toegestuurd van uitgeverijen omdat ik een blogger ben. Ik ben dol op boeken, dus meestal is dat superleuk. Ik kan ze mooi bespreken op mijn boekenblog.

Maar soms zitten er exemplaren tussen waarmee ik echt ‘niets’ heb, zoals het boek hierboven: Manhattan Beach van Jennifer Egan. Ik kan ze cadeau doen of dergelijke boeken verkopen, maar het leek me leuk om van één zo’n boek een zwerfboek te maken voor volwassenen.

Wat is een zwerfboek?

Een zwerfboek is een boek dat bewust door iemand ergens is achtergelaten, in de hoop dat iemand anders het vindt en er plezier van heeft. Je kunt natuurlijk simpelweg ergens een boek neerleggen en er het beste van hopen. Maar er zijn ook platforms die je kunt gebruiken om een zwerfboek achter te laten. Met behulp van zo’n platform kun je je zwerfboek als het ware ‘volgen’. Het is leuk om te zien of, en door wie het allemaal gevonden wordt.

Het werkt ongeveer als volgt:

 • Je maakt een profiel aan.
 • Je registreert je zwerfboek met het ISBN nummer.
 • Je laat het ergens achter.
 • Je geeft op het platform dat je een zwerfboek in omloop hebt gebracht.
 • Het boek wordt gevonden.
 • De vinder leest de uitleg, en logt in op bijvoorbeeld Bookcrossing.nl en laat weten dat hij of zij het zwerfboek heeft gevonden.

Filmpje van Bookcrossing

Hieronder een filmpje van Bookcrossing.com:


;

Een zwerfboek achterlaten

In Nederland kwam ik de sites zwerfboek.nl tegen, en bookcrossing.nl. In eerste instantie schreef ik me in bij Zwerfboek.nl, maar vervolgens kon je daar je boek alleen maar achterlaten bij een minibieb of zo. En ik wilde mijn boek door mijn man in de trein laten achterlaten. Dus ging ik naar Bookcrossing.nl. Ik heb daar een account aangemaakt, mijn zwerfboek geregistreerd en etiketten uitgeprint die ik op het boek heb geplakt. Met washi tape, omdat ik ervan uitga dat je dat er makkelijk weer kunt aftrekken. Als het goed is vertellen die etiketten de eerlijke vinder dat het een zwerfboek is, en hoe ze op bookcrossing kunnen laten weten dat ze het boek hebben gevonden. Dat lijkt me namelijk het allerleukst aan een zwerfboek: dat je ziet waar het allemaal komt!

zwerfboek

Bookcrossing.nl: niet zo bruisend?

Ik heb wel wat twijfels. Hoewel de site van Bookcrossing er goed uitziet, is hun agenda voor het laatste bijgewerkt in april 2014. Dat klinkt dus niet erg actief. Maar goed, dit is ook een experiment voor mij. Vandaag gaf ik het boek mee aan mijn man. Die reist elke dag van de Achterhoek naar Amsterdam. Hij zal mijn zwerfboek ergens in de trein tussen Arnhem en Amsterdam achterlaten. En dan maar hopen dat iemand het inderdaad registreert op Bookcrossing.nl.

N.B. Er is een speciale site voor zwerfboeken voor kinderen: kinderzwerfboek.nl.

Ken jij het fenomeen zwerfboek? Heb je wel eens een zwerfboek gevonden of achtergelaten?

Similar Posts

13 Comments

 1. Ha leuk! Een mede bookcrosser! Ben zelf al een jaar of 10 lid en zag net dat ik al ruim 1000 boeken heb vrijgelaten! Heel vaak krijg je geen reactie als je een boek loslaat maar 1 op de 25 boeken schat ik. Elk jaar is er een internationale bijeenkomst van bookcrossers in april. Volgend jaar is dat in Duitsland. Ook is er elke zomer een “nationale” bijeenkomst in Nederland en is er altijd een Nieuwjaarsmeeting. Verder zijn er elke maand wel bijeenkomsten ergens in Nederland. Men is dus best actief! Zelf vind ik het het leukst om een boek op een toepasselijke plek neer te leggen, bv. “Het jeukt” van Joep van ‘t Hek bij de aambeienzalf in een winkel. Maar dat lukt natuurlijk lang niet altijd. Veel plezier met bookcrossen!

  1. Hai Mirjam, wat leuk! Jij bent echt een ervaren ‘bookcrosser’. Al 1000 boeken! Dat is echt heel veel. Ik vind je idee van Het jeukt bij de aambeienzalf echt briljant : )

 2. Ik liet regelmatig boeken “in het wild” achter. Vaak op de inpaktafel van een supermarkt, in de wachtkamer van huisarts, tandarts of in het ziekenhuis of op een bankje in het park! In de buurt van de bibliotheek, schiolen en speeltuinen. Tijdens vakanties laat ik boeken achter op campings of camperplaatsen.
  De laatste jaren koop ik weinig papieren boeken (e-reader en tablet) dat is wel jammer voor de liefhebbers.
  Ooit vond ik een boek van mezelf terug in een naburig dorp, zo leuk!

  1. Nee, maar het gaat me om het boek een goede bestemming te geven. Ik hoef niet (perse) te weten wie en waar!

 3. Leuk! Ik heb jaren geleden eens twee boeken achtergelaten, maar nooit iets van gehoord helaas. En toen was ik ontmoedigd. Ben benieuwd hoe het met jouw boek gaat.

 4. Ik heb het ook vaak gedaan, maar nog nooit een reactie gekregen. Kinderzwerfboeken doe ik sinds kort. Vijf boeken geplaatst en een reactie. En Mirjam, ik lach me slap om dat jeukboek bij de aambeienzalf

 5. Ik kende het fenomeen zwerfboek wel, maar zelf nog nooit achtergelaten of gevonden.
  Ik vind het idee heel erg leuk, jammer dat er zo weinig respons op komt.
  Ik leg boeken altijd in de weggeefkast in de bieb en hoop dan altijd maar dat het boek terecht komt bij iemand die het gaat lezen en niet bij iemand die probeert het boek dan weer door te verkopen op Marktplaats.

 6. Ik heb wel eens een paar schoolboeken en boeken die ik toendertijd voor school moest lezen achtergelaten op Utrecht Centraal in de boekenkasten daar, maar verder nooit meer eigenlijk…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.