Zorgverzekeringen vergelijkingssites vergelijken

Zorgverzekeringen vergelijkingssites vergelijken

Op dit moment heb ik een zorgverzekering bij Ditzo. Hun zorgpremie voor mij is in 2020 per maand 113,80. In mijn zoektocht naar de beste en goedkoopste zorgverzekering kom ik tal van sites tegen die zorgverzekeringen vergelijken.

Eerlijk gezegd, zijn het er zoveel dat ik er niet goed van wordt.

Laten we eens kijken wat die verschillende vergelijkingssites voor adviezen opleveren.

Ik heb daarbij gekeken naar de kosten van 1 zorgverzekering voor mezelf, met het laagste eigen risico, en geen aanvullende verzekeringen. Man en kind heb ik even buiten beschouwing gelaten.

Zorgvergelijker van De Consumentenbond

De zorgvergelijker van De Consumentenbond vraagt om je leeftijd en postcode. Als goedkoopste kwam bij hen OHRA uit de bus met 116,50. Daarmee zou ik dus 2,70 duurder uit zijn dan met mijn huidige zorgverzekering bij Ditzoo.

Je kunt bij de zorgvergelijker van De Consumentenbond vergelijken met je huidige zorgverzekeraar, in mijn geval Ditzo. Maar dat leverde het bericht op dat er geen informatie over was. Lekker dan.

Zorgwijzer

Bij zorgwijzer.nl vul je alleen je eigen leeftijd in. Andere gezinsleden kun je pas toevoegen op de site van de zorgverzekeraar zelf. Je krijgt op Zorgwijzer dus de bedragen te zien voor 1 zorgverzekering.

Bovenaan stond met een maandbedrag van 105,25 Zilveren Kruis. Op de tweede plek stond Univé met een maandbedrag van 107,95. Ditzo staat op de 10de plek bij Zorgwijzer.

Independer

Independer is een vergelijkingssite die ik van naam goed ken. Laten we eens kijken hoe die uitpakt! De goedkoopste zorgverzekering voor mij is volgens hen Just CZ met een maandbedrag van 107,95. Op de tweede plaats staat het Zilveren Kruis met 108,75.

Zorgkiezer

Ook hier staan Just CZ en Zilveren Kruis op de eerste en tweede plaats, met dezelfde bedragen als bij Independer.

Pricewise

Bij Pricewise staat Zilveren Kruis bovenaan met een bedrag van 105,25 gevolgd door Univé met 107,95.

Poliswijzer

Just CZ met 107,95 is de goedkoopste. Heel apart: Zilveren Kruis staat helemaal niet in hun rijtje.

Overstappen.nl

Overstappen.nl vond ik handig omdat ze je de mogelijkheid bieden om je huidige zorgverzekeraar in te vullen, net als bij de zorgvergelijker van De Consumentenbond. Alleen werkt deze functie bij Overstappen.nl wel. Die staat bovenaan in de zoekresultaten. Zo kun je goed het verschil zien. Het Zilveren Kruis zou met 105,25 per maand het voordeligst voor mij zijn.

Hoyhoy

Bij Hoyhoy staat Zilveren Kruis weer op de eerste plaats met 105,25 per maand.

Dusssss…

Op basis van de resultaten op bovengenoemde vergelijkingssites, is het voor mij financieel voordelig om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. En dan bijvoorbeeld naar:

 • Zilveren Kruis
 • Univé
 • Just CZ

Geld duidelijk, maar wat krijg ik precies voor mijn geld?

Nu ik weet waar ik in principe goedkoper uit ben, is het belangrijk om te kijken wat ik nou precies krijg voor dat maandbedrag. Want Zilveren Kruis is dan wel het goedkoopst, maar daar heb ik ‘beperkte keuze’ wat betreft zorgverlener. Bij Ditzo betaal ik weliswaar 113,- per maand, maar daar heb ik 100% vrije keuze.

Anderzijds: met beperkte keuze wordt bedoeld dat je de zorg of hulp dan niet 100% vergoed krijgt. Het wil dus niet zeggen dat je die hulpverlener niet kunt inschakelen. Het kan bijvoorbeeld betekenen dat je maar 75% vergoed krijgt, of nog minder. En hoe groot is de kans dat ik nu net een hulpverlener wens die geen contract heeft met Ditzo? Klein lijkt me.

Doe ik het, of doe ik het niet?

In eerste instantie dacht ik: ‘Ik stap over op Univé. Die is een stuk voordeliger dan Ditzo.’ Bovendien hebben ze een kantoor in het naburige dorpje Varsseveld. Dat geeft mij het gevoel dat ik er makkelijk terecht zou kunnen met vragen. Anderzijds: bij Ditzo hebben ze een chatfunctie die ik erg fijn vind. En dan heb je bewijs van wat er gezegd is. Bovendien biedt Ditzo leuke financiële voordeeltjes voor een gezonde leefstijl. Aangezien ik dagelijks ga hardlopen, hark ik die moeiteloos binnen!

Grootste nadeel van Univé is dat ik daar niet 100% vrije keuze heb.

De som

1365,60 per jaar bij Ditzo
1282,44 per jaar bij Univé

De potentiële besparing =  83,16 per jaar.

Vind ik dat bedrag de moeite van de overstap waard?

Mijn conclusie over de verschillende zorgverzekering vergelijkingssites

Ik vond de site van De Consumentenbond het minst prettig, en die van overstappen.nl de beste. Er zijn (helaas) nog veel meer zorgverzekering vergelijkingssites, dus mijn overzicht is niet uitputtend.

En wat ga ik nu doen?

Na al dat uitzoekwerk heb ik besloten om dat oude principe van verstoppertje toe te passen:

‘Blijf zitten waar je zit, en verroer je niet.’

Ik blijf dus toch maar gewoon bij Ditzoo. Zelfs al ben ik dan wat duurder uit. Ik kies voor de veiligheid en zekerheid van het bekende.

Tsja.

Ik blijk een typische gevalletje van risico aversie.

Leestips

Zorgverzekering 2022

Vergelijken

Zou je je daar tegen kunnen verzekeren?

Wat ga jij doen?

Similar Posts

46 Comments

 1. oei oei, ik heb dat ook, maar zo ben ik er niet in verdiept
  het is gratis van mijn werk
  Ik wens je een fijne Eindejaarswissel en hier is een @->- voor jou.
  Tot volgend jaar !(¯`’•.¸*♫♪♥(✿◠‿◠)♥

 2. Ik heb dit jaar mijn eigen risico omhoog gegooid, omdat ik nooit aan het bedrag kom. (Op basis van de afgelopen jaren) Dat scheelt mij 20 euro in de maand. Die zet ik voor de zekerheid apart voor als ik het wel nodig heb.

  Love as alwyas
  Di Mario

 3. Ik heb her en der wat zitten vergelijken, maar ik blijf ook waar ik nu zit. Aanvullend en met collectief krijg ik 16 fysio behandelingen vergoed. Dit krijg ik nergens en ik heb ze helaas nodig.

  Misschien tegen het einde van het volgende jaar eens goed ervoor gaan zitten.

 4. Addertje onder het gras is wel dat als je overstapt bepaalde zaken pas na een een x-aantal maanden vergoed worden.
  Ik zit al jaren bij DSW. Een lage premie, maar belangrijker vind ik dat het contact altijd goed is en declaraties heel snel worden afgehandeld. En dat is me ook wat waard.

 5. Ik zit mijn hele leven al bij dezelfde zorgverzekeraar. En ja, ik weet dat ik elders goedkoper uit zou kunnen zijn, maar ik kies voor de veiligheid van het bekende.

 6. Ik ben eerlijk gezegd nog nooit veranderd van zorgverzekeraar. Ik weet nu wat ik heb (ondanks dat er weer van alles veranderd) en ben sws mijn eigen risico elk jaar kwijt.

 7. Na ook heel veel vergelijkingssites vergelijken, wat eigenlijk ook absurd is. Toch overgestapt naar CZdirect. We waren altijd bij Zilveren Kruis, met collectiviteit via onze werkgever. Beiden andere baan, dus collectiviteit weg.
  Of ‘t beter of slechter is, dat valt altijd te bezien. Maar heb er iig wel veel tijd aan besteed.
  Eigenlijk is er teveel keuze.

 8. Ik zit ook bij DSW en vind dat de enige zonder winstoogmerk. Ooit waren andere verzekeraars dat ook, maar door te fuseren is daar weinig van over. DSW zit vaak niet bij de vergelijksites. DSW wil niet meedoen aan hun spelregeltjes.Een deel van de vergelijkingsites zijn van verzekeraars. Je kan ook een hoger eigen risico nemen, dat bespaart meer. Maar dan komt de Univé er slechter uit. Zelf heb ik jaren voor een maximaal eigen riso gekozen, vooral toen ik verplicht particulier moest verzekeren (had geen baan of uitkering). Afgelopen jaar had het ook makkelijk gekund, maar door nazorg van bestraling bij specialisten die 190 euro voor 10 minuten vragen dorst ik het niet aan.

 9. Wij zijn vorig jaar overgestapt toen onze oude verzekering beugels niet bleek te vergoeden en met twee kinderen aan de beugels wilden we dat wel graag. Ik heb toen zelf goed gekeken en vergeleken en kwam bij onze huidige verzekering uit. Het was even zoeken en heel goed kijken, maar het waard.

 10. Wij zitten al jaren bij Anderzorg omdat ze inderdaad scherp zijn qua premie. Ik moet eerlijk zeggen dat ik mij er niet echt in verdiept om te kijken of het lonend is om over te stappen. Misschien qua dekking dat het bij een andere maatschappij wat ruimer is, maar verder…

 11. Wij hebben na een ochtend vergelijken besloten om niet over te stappen. Wel heb ik mijn aanvullende verzekering beeindigd en hebben we gekozen voor jaarbetaling. Dit geeft 2% voordeel en dat is meer dan de spaatrente.

 12. Ik ben een paar jaar geleden overgestapt van Zilveren Kruis naar DSW, mijn partner ook.
  Het is m.i. de beste en meest sociale verzekering!

 13. Het viel mij op dat Anderzorg vaak niet naar voren komt in de vergelijkers. Gelukkig zag ik dat zij het goedkoopst zijn als je een hoog eigen risico neemt, namelijk 85,- pm. Dat gaan wij nu doen.
  Zilveren kruis was nog iets goedkoper, maar wij willen ook geen beperkte zorgkeuze.

  Ik wens allen een gezond 2020!

 14. Wij blijven. Niet dat we echt keus hebben. Kinderen met beugels… Een heeft er een en een mag binnenkort beginnen. Verzekeraars zijn dan niet zo happig op vergoeden.

 15. Je blog heb ik te laat gelezen :-). Ik ben pas een paar dagen geleden begonnen met het uitzoeken bij welke bekende zorgverzekeraar ik goedkoper uit was. Ik had wel bepaalde factoren hierin meegenomen uiteraard. Uiteindelijk is het goedkoper om te blijven waar ik zit. Misschien 1 of 2 Euro duurder dan een andere goede zorgverzekeraar, maar ik doe hier niet moeilijk over. Dit is zoals je zelf ook aangeeft, vertrouwd.

 16. Ik ga meestal naar independer en sluit dan via daar mijn zorgverzekering af. Dit jaar heb ik gekozen voor Ditzo, scheelt me 35 euro per maand. Dus ben benieuwd wat ik van de service ga vinden.

 17. Oh… Zo’n gedoe haha. Ik ben dit jaar maar lekker blijven hangen bij mijn ‘oude, vertrouwde’ verzekering. Beviel mij in 2019 prima !

 18. Wat raar dat Zilveren Kruis niet bij de Poliswijzer stond!Ik vind het trouwens allemaal te duur, wat een bedragen. In sommige gevallen val je echt overal tussen en dan krijg je amper wat van de zorgtoeslag maar betaal je je wel blauw.

 19. Ik heb er zo’n hekel aan om dit uit te zoeken, haha. Had er geen zin in dit jaar. De voorwaarden van de zorgverzekering waar ik zat beviel prima, dus ik heb het zo gelaten.

 20. Blijf wel waar ik ben niet altijd goed misschien maar 1 keer een fout gehad bij energie, dacht dit doe ik niet weer. Maar een mooie blog met goede info altijd handig.

 21. Er zijn zoveel verzekeraars dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik zit nu bij zilveren kruis. Ze zijn oké.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.