Reacties

Zelf les geven in plaats van je kind naar school sturen? — 15 reacties

 1. Leraren brengen vakkennis over. Al het andere heet 'opvoeden' en hoort de ouder te doen.
  In Nederland is het vrijwel onmogelijk om zelf je kinderen les te geven, wat ik ook terecht vindt. Want je ontneemt ze de mogelijkheid om te socialiseren op school, met leeftijdgenoten en mensen die anders over kwesties in het leven denken.
  Beetje alsof je niet met je puppy naar de puppyles gaat :)

  • Tegenwoordig wordt van leraren een stuk meer gevraagd dan vakkennis overbrengen helaas. Bovendien is kennisoverdracht ook niet meer het belangrijkste onderdeel van het vak is mijn ervaring. De leraar is vaak een soort coach....

 2. Ik vind het knap van ouders als ze het zien zitten om thuisonderwijs te geven. Ik moet er niet aan denken. Ze werken allemaal op een ander niveau en dan ook nog jongere kinderen erbij die voor een gezellige stoorzender spelen. Nee ik ben blij dat mijn kinderen 's morgens vrolijk naar school gaan. Genieten van het met leeftijdgenootjes samen te zijn en 's middags met verhalen weer thuis komen. En ondertussen ben ik thuis met hun babybroertje en het huishouden.

 3. Ik zou nooit voor thuisonderwijs kiezen. Op school krijgen ze de kennis mee die ik niet allemaar (meer) heb. Daarnaast leren ze het omgaan met andere kinderen en mensen.

  • Ik heb de kennis inderdaad ook niet paraat, laat staan dat ik het goed kan overbrengen. Thuisonderwijs vraagt denk ik heel wat inspanning van ouders.

 4. Toen onze kinderen op het basisonderwijs zaten, heb ik er nooit aan gedacht om ze thuis onderwijs te geven. Maar als ik terugdenk aan alle extra begeleiding die ze thuis nog nodig hadden, zeg ik nu ik had ze graag thuis onderwijs gegeven. Maar dat is achteraf gepraat. Via blogs, de meeste uit de Verenigde Staten, ben ik onder de indruk van de kwaliteit en de diversiteit van de thuisonderwijs methodes die beschikbaar zijn. Daarnaast heb je veel beter de mogelijkheid om stof op het eigen tempo van het kind te geven. Zoals Kimberley dat ook aangeeft. En ik ben er van overtuigd dat thuis onderwijs geven niet gelijk staat aan sociaal isolement voor je kinderen. Ze kunnen net zo vrienden in de straat maken of op een club. Vaak worden er door groepen die dezelfde methode gebruiken ontmoetingsdagen georganiseerd.
  Maar het blijft een persoonlijke afweging van elk gezin wat ze willen. En ik denk dat er in Nederland juist meer ruimte voor thuisoverwijs moet komen in plaats van de, bijna hysterische, achterdocht die er nu lijkt te heersen.

  • Ik heb ook niet het idee dat kinderen geïsoleerd opgroeien als ze thuisonderwijs krijgen. Van de mensen die ik er over heen, wordt er veel aandacht aan besteed om kinderen op andere manieren dan school met andere kinderen in contact te brengen.

  • Ik krijg altijd wel de indruk dat de mensen die kiezen voor thuisonderwijs zich enorm goed inlezen en voorbereiden. En er zijn ook veel hulpmiddelen voor mensen die thuisonderwijs geven heb ik begrepen. Dat is natuurlijk wel een flinke steun in de rug.

 5. Ik vind de argumenten die deze moeder geeft een beetje gek. Het eerste argument is dat haar oudste kind niet kon aarden in het onderwijs. Maar hij is nog maar zes. Wat is er gedaan? Ik kan zijn problematiek natuurlijk niet beoordelen, dat zeg ik erbij. Het tweede is dat ze meer ontspannen is. Dat geloof ik graag, maar ook dat vind ik geen argument.
  Kinderen moeten in mijn optiek gewoon naar school, want inderdaad, de leerkrachten hebben er voor geleerd. Ik ben zelf heel lang juf geweest op een gewone school en op een school voor speciaal onderwijs. Ik had dus mijn eigen kinderen gewoon les mogen geven, zonder problemen. Maar geen haar op mijn hoofd...Ik lijd niet aan hysterische achterdocht zoals iemand hierboven reageert. Ouders die thuisonderwijs willen geven en daar hele goede redenen voor hebben en de kennis en kunde hebben, moeten dat kunnen doen. Maar ik vind het beter in bijna alle gevallen als een kind gewoon naar school gaat

  • Mijn vertrouwen in het Nederlandse onderwijssysteem is er niet groter op geworden. Ik heb daarom niet het idee dat thuisonderwijs minder goed is.

 6. Iedereen zijn eigen keuze. Maar als juf zijn weet ik zelf wat ik kies ;
  Ik vind het overigens knap als ouders thuisonderwijs geven.... je moet het ook maar kunnen opbrengen, de hele dag met kinderen bezig zijn. En dan niet als moeder maar als persoon die je kinderen onderwijs geeft.

  Ik weet persoonlijk alleen niet of het een goede keuze is wat ze doet. Ik werk in het sbo, met kinderen zoals haar oudste zoon. 6u reistijd?! Ik weet dat bij ons ook kinderen soms een uur moeten reizen, maar 6u lijkt me wat overdreven. Het juist ook goed als deze kinderen leren omgaan met bepaalde situaties en niet alleen thuis zijn. Maar zoals ik al zeg, iedereen zijn eigen keuze!

  Maar laat mij maar lekker juf zijn :)

 7. Tja. Hoewel ik vind dat niet alle juffen het snappen, denk ik toch dat ze beter af zijn buitenshuis. Sommige juffen hebben het écht door. En alleen het feit dat andere mensen soms weer hele andere inzichten hebben dan jij is leerzaam.
  Je moeder en je vader zijn leuk, maar 24 uur per dag?

  Bovendien vind ik het wel prettig om de rollen te scheiden: ik vind het al moeilijk om huiswerkbegeleider én moeder te zijn bij een kind dat daar helemaal geen zin in heeft... laat iemand anders lekker de boeman uithangen. Kan ik troosten.

  • Er zijn inderdaad echt geweldige juffen en meesters. Als je kind zo'n juweeltje treft is het echt geweldig.

   Wat je zegt over rollen gescheiden houden snap ik heel goed. Het lijkt mij inderdaad ook lastig om en moeder en juf te zijn voor je kind.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>