Vrouwelijke solidariteit in paskamers!

solidariteit

Je hoort nog wel eens dat vrouwen elkaar het licht in de ogen niet zouden gunnen. Denk aan de zogenoemde Mommy Wars over gevoelige onderwerpen als borstvoeding, flesvoeding, kinderopvang, fulltime moederen, speentje, samen slapen etc.

Persoonlijk heb ik het idee dat het allemaal nog best meevalt. De meeste vrouwen die ik hoor zeggen dingen als:

'Iedereen moet het voor zichzelf weten.'

En er is één plek waar ik in ieder geval altijd heel veel vrouwelijke solidariteit zie. En dat is in paskamers!

Vrouwelijke solidariteit in de paskamers

Elke zaterdag ga ik met één van de vijf kinderen naar de stad. Met mijn jongste dochter beland ik steevast in kledingwinkels waar ze dan van alles wil passen. Ik ga dan meestal in een makkelijke stoel zitten, en geniet van wat er allemaal besproken wordt in de paskamers. En ik kijk ook graag wat iedereen aantrekt : )

Wat me dan altijd opvalt is hoe betrokken en aardig vrouwen dan zijn naar elkaar toe. Kwesties als:

'Kan deze jurk nog wel voor mijn leeftijd?' of 'Krijg ik een dikke kont in deze broek?'

worden heel serieus en uitgebreid besproken. Vooral de ernst waarmee dit gepaard gaat vind ik zo leuk. Je ziet gewoon dat de adviserende vrouw echt nadenkt en kijkt of de jurk of broek kán. En vervolgens naar beste vermogen advies geeft. Soms is het antwoord geruststellend, soms is het: 'Ik zou het niet doen.'

En soms geven ook wildvreemde vrouwen hun mening. Toen ik mijn zwarte strokenrok bij de Miss Etam kocht was er een andere mevrouw aan het passen die oprecht verklaarde: 'Wat een geweldige rok!' En toen ik me afvroeg of ik hem niet een maatje groter moest nemen zei ze: 'Nee, deze zit echt keurig.'

Natuurlijk zijn er ergere dingen op de wereld

Tuurlijk zijn er veel ergere dingen op de wereld dan een broek die je kont dik maakt. Of een jurk die niet goed zit.

Maar is het niet heerlijk om je daar soms gewoon even heel erg druk over te maken? En er uitgebreid over te praten en te overleggen met een vriendin?

Er is zoveel ellende op de wereld, waar je niets aan kunt doen. Soms kan het fijn zijn om een concreet vraagstuk, waar je wel controle over, hebt te bespreken met een vriendin alsof er levens van afhangen.

Herken jij deze vrouwelijke solidariteit in paskamers?

Similar Posts

25 Comments

 1. kom eigenlijk niet zo vaak ineen paskamer. En als ik ga winkelen doe ik dat op een rustig moment.... of merk ik andermans gesprekken niet op, omdat ik tijdens het passen mijn overal en nergens naartoe vliegende kinderen in de gaten moet houden.

 2. Haha inderdaad! Apart verschijnsel. Moet zeggen dat ik sowieso geen problemen heb met vrouwen. Heb dit altijd zo stom gevonden. Gewoon lief zijn voor elkaar!

 3. Grappig ik had het gisteren, loop de laatste tijd wat vaker de kringloopwinkel in , en wat een vondsten die ik daar doe!!. Maar ook de mensen geven elkaar tips bij de pashokjes Geweldig!

 4. Ik moet bekennen dat ik mijn meeste aankopen online doe. Maar dan mis je het advies bij de pashokjes, wat soms best fijn is. En inderdaad, dat kan van een onbekende zijn. Misschien moeten er meer pashokjes komen in de wereld. :)

 5. In kleine winkels stoor ik mij juist aan het altijd positieve commentaar van verkoopsters, terwijl ik mensen regelmatig in kleding zie waarvan ik denk 'NIET DOEN'. Dan vind ik het nogal intiem om mijn mening te ventileren. Ik herken wat jij schrijft in anoniemere winkel(ketens) en dat is echt leuk en positief.

  1. Verkoopsters die alleen maar wat willen verkopen en daarom van alles zeggen dat het goed staat vind ik ook niet prettig. Ik wil graag een eerlijke mening.

 6. Als ik ga shoppen ga ik altijd met mijn moeder en geven we advies aan elkaar. Vind het altijd prettig dat zij zegt wat ze ervan vind. En ik irriteer mij ook altijd aan de verkoopsters in hun ogen staat jou alles goed. Ik wil graag een eerlijke mening. Dus vraag ik mijn moeder!

 7. Hahaha, wat grappig dat jij me daarop wijst.
  Want nu ik er zo over nadenk is dat inderdaad wel zo! :)

  Ik geef ook altijd complimentjes aan anderen daar - dat kan zo goed doen!

 8. Ja helemaal! Mijn vriendin en ik gaan ook zo met elkaar om. Opbouwend commentaar tijdens het passen, altijd eerlijk maar nooit kwetsend :-)

 9. Ik kom nog zelden in een paskamer. Heb er zo'n hekel aan. Ik bestel zoveel mogelijk online. Wel zo makkelijk met 2 kleintjes in huis. ????

 10. Ja, en ik vind het vreselijk. ik ga veel liever met Sander winkelen, die bemoeit zich er tenminste niet mee ;)

  Ik moet nu een jurkje hebben voor de trouwerij van mijn zusje en zij bemoeit zich ermee en vind niks leuk wat ik leuk vind en andersom. Echt een verwschrikking

  1. Is Sander één van die mannen die braaf buiten de winkel staat te wachten Daantje? Of bij het pashokje? Mannen kunnen er zo geduldig en gelaten uitzien bij pashokjes : )

 11. Vind het altijd leuk om te kijken wat mensen aanpassen.
  En heb ook vaak de behoefte om even een praatje te maken. Zeker als ik zie dat iemand twijfelt. Ik zeg dan dat ik het mooi vind staan. Maar als ik het niet mooi vind, zeg ik niets, ha,ha.

 12. Ja herkenbaar. Ik geef altijd mijn mening wanneer ik het echt leuk vind staan bij iemand. Wanneer iets minder mooi staat zeg ik eerlijk dat ik het kleding item wel mooi vind, maar niet passend bij de persoon.

  Ik vind het zelf ook prettig wanneer ik een eerlijk antwoord krijg wanneer iets wel/niet leuk staat.

 13. Ik herken het wel, maar soms denk ik ook wel eens dat vrouwen positief zijn, om maar niet "lullig" over te komen. Natuurlijk goed bedoeld, maar niet behulpzaam.
  Ik ga dan ook graag met mijn vriend shoppen, die zegt eerlijk wat hij vind.

 14. Nee. Ik ben meestal gewoon met mijn eigen ding bezig. Of ik heb iemand bij me die ik om advies of een mening vraag. Ik ga echt niet onbekende vrouwen iets vragen over mijn kledingstijl, of ongevraagd advies geven. En gelukkig vragen andere passers me dat ook niet.
  Het is lastig in te schatten of iemand een kledingstuk voor een bepaalde reden koopt. Ik kan me wel herinneren dat een Zuid-Afrikaanse verpleegster die net voor de winter in Nederland aankwam, aan mijn moeder vroeg of een bepaalde winterjas wel warm genoeg was voor de komende winter. Dat was een praktische vraag.
  Maar 'lijkt mijn kont hier dik in?' is zo'n ... rare vraag. Je hebt een dikke kont of niet. Een broek of rok maakt hem echt niet minder of meer kolossaal. Als je een dikke kont hebt, moet je eigenlijk al weten welke modellen jouw achterste het beste en rondste doen uit komen. Want een dikke kont is OK, als hij mooi verpakt is.

 15. Grappige bevinding!
  Ik ontloop pashokjes, heb er niets mee... en voorkom ze liever. Als ik echt moet passen is 'even snel' en weer wegwezen!a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.