Wie is dé Huisvlijt lezer?

huisvlijt

Vorige week hield ik een enquete om onder andere een antwoord te vinden op de vraag:

Wie is dé Huisvlijt lezer?

Voor wie schrijf ik?

Ik ben namelijk bezig met een blogcursus om Huisvlijt te verbeteren. En dit is één van de eerste, en allerbelangrijkste opdrachten: Omschrijf voor wie je schrijft! Sterker nog, als je die eerste stap niet goed doet, dan is je hele fundament slecht.

‘No pressure’ dus! AARGH!

De omschrijving van de persoon/personen voor wie je schrijft heet een ‘avatar’. En zo’n avatar moet heel gedetailleerd zijn. Je moet de persoon voor wie je schrijft tot aan de kleur van de ogen en haren toe omschrijven.

Mijn antwoord: ‘Huisvlijt is voor iedereen met een huishouden,’ is dus te algemeen.

Omdat ik het antwoord maar moeilijk vind, en eerlijk gezegd compleet dichtklap, besloot ik het gewoon aan jullie te vragen in die enquete.

Maar weet je?

De bezoekers van Huisvlijt zijn net zo gevarieerd als de onderwerpen

Jullie antwoorden zijn net zo gevarieerd als de onderwerpen op Huisvlijt! De leeftijden van de bezoekers van Huisvlijt variëren van 18 tot 88, en hoewel er vooral vrouwen op bezoek komen, zijn er ook mannen bij. Ook jullie hobby’s en interesses zijn heel breed. Lezen, handwerken, creatief bezig zijn, wandelen, sporten, reizen etc.

Wat wil ik met Huisvlijt?

Hoewel ik het dus lastig vind om specifiek te omschrijven voor wie ik schrijf, weet ik wel heel goed wat ik met Huisvlijt wil.

De rode draad is simpel: ik wil mensen graag helpen.

En dat probeer ik te doen op verschillende manieren:

 1. Door informatie te geven.
 2. Ik probeer oplossingen voor (huishoudelijke) problemen aan te reiken.
 3. Ik probeer tips te geven die het leven makkelijker kunnen maken.
 4. Ik vind het fijn als iemand zich beter voelt na het lezen van Huisvlijt. Zo schreef Patty naar aanleiding van mijn post over de pijn die ik had van het hoesten dat ze zich gerustgesteld voelde dat ik het ook had. Van zo’n reactie word ik blij.
 5. Met sommige posts hoop ik mensen op ideeën te brengen, of tot nadenken te stemmen waardoor ze misschien nieuwe inzichten krijgen.
 6. Verstrooiing bieden. En sommige posts zijn ook gewoon simpelweg bedoeld als verstrooiing en ontspanning. Lekker even lezen.

Voor wie is Huisvlijt níét?

Omdat ik er dus maar moeilijk uitkom voor wie Huisvlijt bedoeld is, besloot ik het van een andere kant te benaderen.

Voor wie is Huisvlijt níét?

Ik denk dat Huisvlijt niet interessant is voor mensen met veel interesse in make-up. Want daar schrijf ik nooit over, en heb ik ook geen kaas van gegeten. Verder denk ik dat Huisvlijt niet boeiend is voor mensen die interesse hebben in dure merkartikelen.

Huisvlijt samengevat

Huisvlijt is zoals de ondertitel al zegt een huis, tuin, keuken en lifestyleblog. Ik schrijf voor iedereen van 18 tot 88 die een huishouden heeft. Mijn belangrijkste doel is mensen helpen. Dat kan zijn in de vorm van praktische tips en informatie, maar ook in de vorm van herkenning bieden en persoonlijke ervaringen delen.

Huisvlijt weerspiegelt alles wat mij bezighoudt. En dat is dus nogal wat.

Soms vraag ik me wel eens af of Huisvlijt te vergelijken is met de Action. Je vindt er echt van alles. Soms zie je niets leuks, en een andere keer word je prettig verrast. Maar het is altijd leuk om even te kijken.

Dus tsja, wie is dé Huisvlijt bezoeker? Wat mij betreft is iedereen welkom : )

Similar Posts

67 Comments

 1. Leuk om onderzoek naar te doen maar ik denk inderdaad dat je een heel breed publiek aanspreekt met je onderwerpen. Dat is echt de kracht.

 2. Het is denk ik de combinatie van diverse onderwerpen en je schrijfstijl.
  Je schrijfstijl doet denk ik ook veel. Ik denk niet als ik op de helft van je artikel ben:”nou ik heb het wel gelezen hoor, doei”.
  Ook je humor is leuk.
  Ik lees je blogs al vanaf het begin, dus 15 jaar ongeveer?
  Lees ze nog altijd met veel plezier, haal er infoatie uit en veel herkenning.

 3. Volgens mij ben je meer zoas de oude V&D of de Hema.

  Een gevarieerd aanbod mét koffie en ruimte voor een babbel af en toe ;-)

  Kan een doelgroep ook bestaan uit mensen met interesse in de gewone dagelijkse dingen? Want dat is denk ik wat je onderwerpen gemeen hebben.

 4. Ik vind het juist leuk dat je van die gevarieerde onderwerpen hebt, dat doe ik zelf ook. Dat er geen make-up tips in staan past mij ook prima.
  Ik denk dat ik ook geen specifieke doelgroep heb, maar waarschijnlijk niet de allerjeugdigsten. ;)

 5. Ik ben ook al heel lang lezer. En als ik het goed heb zat jij lang geleden bij een soort ‘verzamelblog/site’ voor gezinnen met veel kinderen. Daar las ik destijds ook.
  Dankjewel voor je blog en wat je met ons deelt.

 6. Wat grappig om te lezen dat ook jij met al je ervaringen en blogs, dus gewoon nog aan het leren bent. Ik probeer ook zo veel mogelijk te leren over schrijven. Ik vind jouw blog altijd heerlijk om te lezen, het is zoals het is, zoals ik ben en mijn huishouden run.

 7. De enquete heb ik gemist, jammer vind het altijd leuk om in te vullen.
  Over het algemeen leest het hier lekker.
  Alleen de lay-out vind ik niet prettig, teveel verschillende blokjes, fototjes en blokken met reclames. Teveel voor mij meestal.

 8. Om mensen te helpen…. vanaf die kant heb ik het nooit gezien, actie – reactie!!

  Ik maak geen vergelijk met de action, kwam ik bijna nooit lezen op huisvlijt, laten we het op de hema houden!

 9. Ik vind je stijl prettig om te lezen. Bovendien ben je heel degelijk en diep je je onderwerpen goed uit. Dure merken en make-up mis ik helemaal niet…

 10. Je schrijft heerlijk, ik ga je volgen!
  Wel jammer dat er imme s veel reclame tussen de tekst door staat. Het verdienmodel?
  Gewoon even wennen, denk ik.

 11. Hahaha – daar moest je denk ik geen vragenlijst voor laten invullen.
  Dat had ik al verwacht….

  Misschien moet ik zo’n vragenlijst ook maar eens doen…

 12. Wat een leuk artikel, en het is natuurlijk altijd fijn om te weten wie je lezer is. Volgens mij heb jij een heel breed publiek, ik ben meer van de beauty en fashion, maar mij zie je hier toch geregeld.

 13. Huisvlijt, de naam zegt het zelf!
  Ik hou van je tips en diversheid en daarbij zie ik zelfs manlief (die vaak heel bedrijvig is in het zoeken van de beste tips en tricks in zijn huishoudrituelen) hier nog verzeild geraken! Diverse inhoud, divers publiek! <3

 14. Als het te moeilijk is om te kijken voor wie je wél schrijft is het inderdaad een goed idee om te kijken voor wie je in ieder geval niet schrijft. Zelf heb ik hier eigenlijk geen flauw benul van m.b.t. mijn eigen blog. Misschien slim om hier eens naar te kijken ja, hhaa.

 15. Een breed publiek is altijd fijn want ik hou zelf erg veel van make-up maar natuurlijk ook nog van heel veel andere dingen waardoor ik ook graag blogs lees die niet over make-up gaan

 16. ik denk nou je blog te hebben gelezen dat ik mezelf ook wel kan zien als huisvlijt blogger. ik schrijf over van alles en nog wat en ik denk inderdaad dat het de ene keer de ene lezer meer aanspreekt dan de andere keer

 17. Je begon indertijd met een thuisblijfmoeder blog en plakte er wat dingen aan zoals boekrecensies en een probleempagina waarop moeders elkaar hielpen.
  Toen ontdekte je dat met zoiets geld viel te verdienen. Over je kinderen sc hreef je minder (wat begrijpelijk is want die willen niet ten toon gesteld worden als tieners) en in je blog verschenen advertenties en artikelen over allerlei spullen die men “advertorials” noemt en waarmee ook weer te verdienen valt. Allemaal best te begrijpen, maar als resultaat is je originele blog voor moeders thuis wel enigszins op drift geraakt. Je schrijft dat je mensen wilt helpen, maar wie is er gediend met onbenullige vragen zoals b.v. “wat voor een wc hebben jullie?” Wat je blog betreft sta je op een kruispunt. Je hebt een breed publiek, maar het ontbreekt je aan tijd en deskundigheid in allerlei opzichten.
  De voor de hand liggende oplossing lijkt mij de volgende: schakel wat meer mensen in. Ik denk hierbij aan iemand die graag en goed kookt, enkele mensen die recensies schrijven over boeken (minder chicklit a.u.b.), gezinsfinancien enz. Hoe je dat in de praktijk doet is weer een andere zaak.

 18. ik houd wel van make-up en ook van dure merken maar jouw blog vind ik toch heel erg leuk. Je lijkt me een authentiek persoon met een nuchtere kijk op de wereld.

 19. ik vind het een leuke blog,voor ieder wat wils,vaak lees je het,soms ook weer niet als het me niet interreseerd,ik merk wel dat de meest simpele onderwerpen de meeste reacties krijgen en de onderwerpen die wat ingewikkelder zijn daar is wat minder response op. maar dat is op zich niet erg.
  ik vind het altijd heel leuk om te lezen,ga zo door zou ik zeggen.

 20. Ik lees je blog met veel plezier. Misschien is je doelgroep te omschrijven als “vrouwen, al dan niet werkend, al dan niet met kinderen”. Of zijn mannen dan gediscrimineerd?

 21. Ik heb erg moeten lachen om je vergelijking met de Action haha! Wel goed dat je jouw doelgroep zo ook beter leert kennen. Ik zal mij daar misschien ook eens wat meer in moeten verdiepen, al wil ik mij daar ook niet teveel door te laten lijden omdat ik ook graag doe waar ik zelf zin in heb :)

 22. Ik denk dat het goed is om je meer te verbinden met je doelgroep. Je laat alleen een reactie op mijn blog achter als reactie op een reactie van mij. Je onderwerpen zijn zo divers dat ze soms wat vergezocht lijken Ben je niet liever een Hema dan een Action?
  Wat ik leuk vind aan je blog dat er regelmatig iets voorbij komt dat mij aanspreekt of waar ik wijzer van word. Je bent niet pretentieus en doet gewoon je ding, dat vind ik erg prettig.

  1. Ik vind zowel de Hema als de Action leuk : )

   Ik doe altijd mijn best om bloggers die reageren op Huisvlijt terug te bezoeken. Maar op sommige blogs kom ik anders inderdaad niet. Ik moet het ook doen met hetzelfde aantal uren in een dag als iedereen ; ) Ik kan niet alles.

 23. Je blog is duidelijk, heel ‘gewoon’, herkenbaar en ik hoef m’n smartphone niet te draaien om te lezen (oew wat haat ik dat! Kleine kronkel hoor????).
  Weet je wat me al verschillende keren is opgevallen? Ik krijg zin om erin te vliegen!
  Neem nu maandagochtend. Het weekend achter de rug, de dag dat ik de slaapkamers poets en de bedden verschoon. Op een keer had ik daar hoegenaamd geen zin in. Tas koffie en hup, ‘effe’ een blog lezen. Heb je toch wel een onderwerp over bedden verschonen zeker? Over hoe heerlijk fris gewassen lakens op je bed ruiken. Tja, dan krijg ik er weer zin in, en dat is al verschillende keren gebeurd.
  Behalve bij het hardlopen. Die goesting heb ik nog niet gevonden al zou het me echt wel goed doen????

  1. Wat heerlijk dat je geïnspireerd kunt worden door Huisvlijt. Dat herken ik wel. Als ik iets lees, werkt dat bij mij vaak ook motiverend. Hardloopboeken werken bij mij bijvoorbeeld ook goed als ik geen zin heb ; )

 24. Ik heb ook eens zo’n stappenplan doorlopen, is inderdaad confronterend om niet meteen je bloglezer te kunnen omschrijven. Maar zeker een goede oefening die je veel verder helpt! Top blogje dit!

 25. Ooit toevallig op je blog terecht gekomen, blijven hangen omdat ik net uit Doetinchem weg was en jij in die regionen verkeerde. Ik lees met plezier over je al dan niet relevante perikelen. Zelf ben ik met mijn blog gestopt maar volg nog steeds een aantal blogs leuke, interessante of grappige, waaronder die van jou.
  Waarschijnlijk behoor ik niet tot je doelgroep, ik ben bijna 70, maar vind het wel leuk. Succes met je cursus, dat is altijd leuk om te doen.

 26. Ik ben een trouwe lezer, maar ik lees niet alles. Logisch toch ook? Je schrijft over verschillende onderwerpen dus wordt het ook door verschillende mensen gelezen. Geen enquete voor nodig ???? ik blijf gezellig lezen ????

 27. Hier een make-up meisje en toch lees ik je blog met veel plezier. Maar misschien komt het ook wel omdat ik naast mijn passie voor make-up en alles er omheen ook gewoon een huishouden heb en een 7 jarig monster haha.

 28. Leuk om eens te onderzoeken wie er nu aan de andere kant van het scherm zit. Ik lees je blogs altijd graag, juist door de diversiteit en geen make-up verhalen

 29. Ik lees het liefste blogs met vanalles wat, probeer ik zelf ook te doen! Houdt het lekker gevarieerd! Ik vind je huishoud tips persoonlijk het leukst!

 30. Heel leuk hoe je je eigen website omschrijft en ik deel je mening: het is toegankelijk voor alle leeftijden! Ik vind het ook leuk dat je vaak handige tips en ‘huishoudelijke trics’ meegeeft.

 31. Echt heel leuk en interessant zo’n onderzoek. Je bent onwijs divers en dat maakt het zo leuk, iedere keer weer anders maar toch met een herkenbare tone of voice!

 32. Tof om te lezen! Dat van die avatars heb ik ook geleerd op een cursus communicatiestrategie die ik volgde in functie van m’n fulltimebaan. Erg interessant.

 33. Ik denk dat je een heel veelzijdig lezerspubliek hebt. Je schrijfstijl is toegankelijk en je schrijft vaak en over veel verschillende onderwerpen. Je bent na al die jaren de enige die ik nog steeds regelmatig volg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.