Ik wens je een fijne Kerst!

kerst‘It’s the hap-happiest season of all!‘ jubelt het kerstlied. Met andere woorden: de lat ligt hoog!

Maar stiekem willen een heleboel mensen Kerst het liefst ontvluchten. En een kwart voelt zich gestresst door Kerstmis. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn.

Waarom sommige mensen niet blij worden van Kerstmis

 1. Een antipathie tegen de al maar groeiende rol van de commercie rondom Kerst.
 2. Stress over het Kerstdiner: ‘Gaat het wel lukken?’ en bovenal: ‘Hoe krijg ik alles in vredesnaam tegelijk klaar?’
 3. Weerzin tegen de verplichte gezelligheid rondom Kerst.
 4. Last van de korte dagen en lange nachten. Ook wel winterdepressie genoemd.
 5. Voor sommigen is Kerst aanleiding om hun leven eens onder de loep te nemen, en daar worden ze dan niet blij van.
 6. Vergelijken met anderen: vooral in reclames zie je supergelukkige gezinnetjes van elkaar genieten. Grote kans dat het bij jou niet zo harmonieus toe gaat. Vergelijken is sowieso de kortste route naar de hel als je het mij vraagt.
 7. Op Kerst voel je het verlies van dierbaren vaak nog vaak erger.
 8. Mensen die erg houden van structuur en het normale dagelijkse leven worden niet blij van twee gewone dagen met zondag pretenties.

Hoe maak je Kerstmis oké?

Laat om te beginnen alle verwachtingen over hoe Kerst zou moeten zijn maar los. Huppekee, in de prullenbak er mee. Lucht dat niet op?! Nergens staat geschreven dat je tijdens Kerstmis een vijf gangen diner moet eten. Als je zin hebt in boerenkool is dat ook prima! Geniet jij van een Big Mac menu bij de McDonalds? Maken je kinderen ruzie in plaats van vrede op aarde? Ook prima.

Aansluitend hierop: leef in het moment. Kijk naar wat er ís, en niet naar wat er volgens jou of de media zou móeten zijn. Ruim tijd in voor een wandeling. Buitenlucht is goed voor elk, en van een frisse wandeling is nog nooit iemand slechter geworden. En al helemaal niet als je net een vette hap van de McDonalds hebt zitten snoepen ; )

Ik wens jullie allemaal een fijne Kerstmis. En ik wens je toe dat je het kunt vieren op je eigen manier en dat je daar vertrouwen in durft te hebben. Of dat nou met Genieten met een hoofdletter is, of juist niet.

Zoals ze in het Engels zeggen: ‘It’s all good!’

kerstgroetjes,

Vlijtig Liesje aka Nicole Orriëns

Similar Posts

31 Comments

 1. Een blog naar mijn hart! Mijn weerstand tegen alles wat met de opgeklopte hype rond kerst te maken heeft groeit met het jaar… En het lijkt wel of je er niet onderuit komt:(
  ik vind het heerlijk dat de kinderen komen. Zij hebben zichzelf uitgenodigd, geweldig toch?
  Maar het is altíjd fijn als ik ze zie en niet omdat het móet omdat het kerst is…!
  In ieder geval wens ik je fijne kerstdagen, en dat je deze dagen maar in mag vullen zoals jij dat dat wenst????

  Groetjes,
  Noor

   1. Oei, nu ik mijn antwoord zo teruglees staat het wel raar…???? Ik bedoelde dat ik het fijn vind dat de kinderen zichzelf uitgenodigd hebben zónder dat er van onze kant ‘dwang’ werd uitgeoefend ???? ( Het was overigens erg gezellig!????)
    Hartelijke groet,
    Noor

 2. Dit is het eerste jaar dat we beide kerstdagen bij een ander eten. Niet echt een vrijwillige keuze. Omdat mijn jongste maar eens in de zes weken een weekend bij mij is loopt hij alle verjaardagen van neefjes/nichtjes/ooms en tantes mis. Dus dit jaar zijn de kerstdagen de enige mogelijkheid om ze weer eens te zien. Dat kon alleen als ik naar mijn broer en ouders zou gaan.
  Ook heeft oudste een opdracht van school waarvoor ze haar nichtje nodig heeft.

  Volgend jaar weet ik niet of hij er met kerst is. Maar ik weet wel

 3. Ik hou zoooo van kerst en heb ook geen last van stress. Maar ik heb griep! Ben al 6 dagen hartstikke ziek. Lig nu nog in bed en over een half uur hoop ik toch nog gezellig te kunnen doen met de gasten! (Griep is vooraf en de eerste 3 dagen besmettelijk dus ze zijn veilig)
  Echt, ik baal als een stekker. Dan is accepteren wat is nog best lastig, maar we gaan ervoor :)

  Maar ik wens jou en de jouwen een superfijne, warme en liefdevolle kerst!

  1. Wat vervelend voor je Anke! Zeker als je juist Kerstmis zo fijn vind. Het is inmiddels drie uur geweest dus ik hoop dat je het nu toch gezellig hebt met je gasten.

   Dank je voor je fijne kerstwens.

   1. Dank je Nicole! Ik heb in een stoel gehangen maar het was toch heel fijn en warm. Erna weer het bed in: hopelijk morgen beter!

   1. Haha nou zo’n jolige 2 jarige met warme kriebels in de buik en sterretjes in de ogen versie van mij ;)
    Maar die ontbreekt, nu is het meer de luiaard die een filmpje op wilt zetten en een deken er bij wilt pakken op de bank. Al ga ik vanavond gewoon lekker naar de bios, ook prima ;)

 4. Voor jullie ook fijne feestdagen, hier is het morgen feest heel gewoon hoor met pistolekes en charcuterie en wat soorten de kleinkinders gevulde eitjes en gevulde perzik met groentjes en een kerststronk.
  twee jaar geleden waren het mosselen en dat vonden ze geweldig.

 5. Nogmaals van mijn kant een gezellige kerst toegewenst.
  Wij zijn vandaag naar mijn ouders geweest en de hele familie was er. Heel gezellig en nu weer lekker thuis bijkomen op de bank.

 6. Fijn blogje. Ik hou niet van de verplichte gezelligheid. Ik vind het reuzegezellig om op bezoek te zijn hoor, maar niet omdat het nu zo nodig moet omdat het kerst is.
  Kerst houden we voor ons eigen gezin, en als de kinderen later de deur uit zijn, mogen ze helemaal zelf weten wat ze doen. Als ze willen komen; reuzegezellig. Komen ze niet, ook goed, maken we het samen reuzegezellig :).

  In ieder geval, hele fijne kerstdagen!!!!!

 7. het lijkt me vreselijk om vast te zitten aan verplichtingen, ik ben erg blij dat ik daar niet mee te maken heb. Ik maak ook nooit plannen van te voren, kijk gewoon hoe het uitkomt een paar dagen van te voren. Het is wat je er zelf van maakt zeg ik (heel erg) vaak.

  We hebben hier een heerlijk relaxte dag gehad, ik hoop jij / jullie ook.

 8. Dankjewel voor je bemoedigende woorden. Ik houd best veel van kerst, dat wil zeggen van kerstkoekjes en kerstfilms mer sneeuw en kerstliederen en kerstversiering en kerstwandelingen, alleen vind ik het lastig dat mijn lieve gezinsleden???? net weer wat andere voorkeuren hebben. Ze houden de hele tijd “mijn” lievelingsplekje in de woonkamer bezet met luidruchtige tv-programma’s of druk gepraat, zodat ik niet even lekker tot mezelf kan komen nu en dan ….. ???? Tja luxeptobleem hoor ….. Verder is het gezellig, ik wist alleen niet dat ik zo aan mijn dagelijkse “even lekker op de bank met een leuke blog of pinterest” sessies verslaafd ben!

  1. Oh, ik snap helemaal wat je bedoelt Alie! Zelf ben ik ook best gezellig, maar de rest van het gezin werkt niet altijd mee ; )

   Op Eerste Kerstdag kijken we bijvoorbeeld altijd een film met z’n allen en dan valt het helemaal niet mee om er eentje te vinden die iedereen goed genoeg vind. Zelf doe ik al niet eens mee met de discussie, en kijk wel gewoon mee, omdat ik het toch vooral leuk vind om dit samen met het gezin te doen.

 9. Hoi Nicole,
  Wat een leuk stukje en hoe waar ook!
  Het lijkt ook wel of de ergernissen/verschiilen tussen familieleden met kerst onder een vergrootglas gelegd worden met ruzie tot gevolg helaas. Ik probeer de tips die je noemde ook altijd in gedachten te houden.
  Voor jou en je gezin ook fijne dagen!

 10. Nicolle, Wij wensen je alvast een hele gezelligs oud jaars avond toe . En een heel mooi en fijn maar vooral gezond 2016. Liefs van Ellis en Diana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.