Wekkers: zijn ze nog wel nodig?

Wekkers zijn ze nog wel nodig 1

'Ik heb nog nooit een slecht geweten gehad. Het enige wat ik 's avonds deed en waar ik de volgende morgen spijt van had was het afstellen van de wekker.' (Robert Orben)

Tot de wreedste manieren van wakker worden behoren de wekker op werkdagen en het gekletter van regen in het weekend. (Doug Larson)

De wekker.

Wekkers zijn een gehaat hulpmiddel om je te helpen om op tijd wakker te worden, zoals uit bovenstaande citaten wel blijkt.

Zelf heb ik er dan ook geen.

Het belang van wekkers

In een aanval van opruimwoede, veroorzaakt door het lezen van Marie Kondo's Opgeruimd ruimde ik mijn wekker op. Want toen ik me op advies van Marie Kondo afvroeg: 'Word ik hier blij van?' was het antwoord een ferm: 'Nee!' Als ik 's nachts wil weten hoe laat het is, dan kijk ik gewoon even op mijn Fitbit Charge 2.

Overigens bewijst dit maar weer eens dat deze vraag eigenlijk geen goed criterium is. Want hoewel de meeste mensen niet blij worden van hun wekker, is hij voor sommige wel degelijk onmisbaar.

Voor mijn man bijvoorbeeld.

Die verslaapt zich anders regelmatig, haalt dan de trein niet, en komt te laat op zijn werk. Voor hem is de wekker een noodzakelijk kwaad.

Als de wekker niet afgaat

In onderstaand filmpje zie je de eerste scene van de film Four weddings and a funeral. Je ziet hierin prachtig de gevolgen van een wekker die niet is afgegaan : )

Waarom heb ik dan geen wekker?

Waarom heb ik dan geen wekker? Het belangrijkste antwoord is denk ik dat er op mij als zzp'er niemand letterlijk zit te wachten, mocht ik me verslapen. Wat overigens nooit gebeurt. Ik word standaard wakker van de wekker van mijn man, en daarna rond een uur of kwart over zes. En om 6.30 sta ik op en ga aan het werk.

Maar ik hoef niet op een bepaald moment in de ochtend persé ergens te zijn. Dat haalt de druk van de ketel, en maakt een wekker overbodig. Mijn biologische klok werkt goed genoeg om ervoor te zorgen dat ik op tijd wakker word.

Toch had ik recent een wekker nodig

Toch had ik recent een wekker nodig. Ik moest namelijk mijn ouders om 6.30 naar het treinstation brengen. Toen zat het me ineens toch niet lekker dat ik geen wekker had om me wakker te schudden mocht het nodig zijn. Wat doe je dan als moderne burger anno 2018? Dan gebruik je de wekkerfunctie op je smartphone. Of je downloadt een wekker app op je smartphone!

Ik downloadde de eerste de beste wekker app die er simpel uitzag, en stelde hem in op 6.10. En toen ging ik met een gerust hart slapen, en werd vervolgens keurig om 6 uur al wakker. Achteraf had ik de wekker dus niet nodig, maar zonder had ik niet rustig kunnen gaan slapen.

Bijzondere wekker: eentje die je wakker maakt met geuren!

Bij de Albert Heijn nam ik een gratis tijdschrift mee: Libelle Schoon. Daarin las ik over een wekker die je wakker maakt met geuren! Bijvoorbeeld de geur van koffie of croissants. Het schijnt echt te werken: binnen 2 minuten word je er wakker van. Zo'n zogenoemde SensorWake kost 59,95 bij bol.com.

sensorwake

Wekker vervangers

Tegenwoordig hoef je echt niet persé een wekker te hebben als je op tijd wakker wilt worden. Er zijn diverse mogelijkheden om jezelf te wekken zonder ouderwetse wekker. Hieronder een overzicht.

 1. De klok/wekker functie op je smartphone.
 2. Activity trackers. De meeste activity trackers hebben ook een wekker functie. Dan gaat je activity tracker bijvoorbeeld trillen om je pols. Mijn Fitbit kan dat ook, alleen weet ik niet goed hoe ik dat moet instellen. Maar dit terzijde.
 3. Apps. Er zijn diverse gratis apps die je heel simpel even downloadt op je smartphone. Zo kan je smartphone de rol van wekker overnemen. Maar de kans is dus groot dat je al een wekkerfunctie op je smartphone hebt.

N.B. De wekker van mijn man werkt via een snoer en een stopcontact. Het is een paar keer voorgekomen dat 's nachts de stoppen sprongen waardoor de wekker het 's ochtends niet meer deed. Wat dat betreft is een wekker op batterijen of een ouderwetse opdraaiwekker veiliger.

Wekkers samenvattend

Wat mij betreft zijn wekkers overbodig anno 2018 dankzij activity trackers en apps. Maar veel mensen zullen een wekker toch prettiger blijven vinden. Mijn man bijvoorbeeld.

Heb jij nog een wekker?

Similar Posts

31 Comments

 1. Ja hoor, ik gebruik nog steeds een wekker van de Hema, al jaren oud maar werkt nog goed. Meestal word ik wel voordat de wekker afloopt wakker maar een enkele keer ook niet.

 2. Ik heb een Philips wake up light.
  Deze bootst de zon na en ik word dus wakker van het licht. Vind dit toch een stuk prettiger dan van zo’n hard geluid wakker te worden.
  Heb hem ook echt nodig want mijn biologische klok werkt niet zo goed. Helemaal met dit weer.
  Die geur wekkers , had geen idee dat dit bestond.

  1. Dat lijkt me heel bijzonder wakker worden Anita. Net een nagebootste zonsopgang stel ik me zo voor. Dat lijkt me zeker prettiger dan een vervelend geluid.

 3. Ik word elke ochtend wakker met de mannen van Evers staat op naast me!
  Heerlijk, nog 3 maanden....
  Waar ik alleen een hekel aan heb is de slechte antenne aan mijn wekkerradio, dat zorgt soms voor dat de zender verschuift en ik ‘s ochtends niet wakker wordt omdat er alleen ruis te horen is.... :(

  Off topic: waarom staat er “spelling gecontroleerd” achter je blogtitel?

  1. Gaan ze er mee stoppen Bernardina? Dat wist ik niet.

   W.b. spelling gecontroleerd, dat was een foutje. Ik zet dat achter een post als ik hem gecontroleerd heb op spelling, maar vergat dit te verwijderen. Schaam.

 4. Ik heb een wekkerradio, maar de wekfunctie gebruik ik niet. Hij staat er alleen om de tijd te kunnen zien als we 's nachts wakker worden, dan hoef ik mijn smartphone niet te pakken. En ik kan hem lezen zonder mijn lenzen. Om wakker te worden gebruik ik idd de wekker op de telefoon.

  1. Om 's nachts te zien hoe laat het is, is een wekker inderdaad handig. Toen ik de mijne nog had, kon ik de cijfers ook goed zien zonder bril. Maar nu kijk ik dus op mijn pols voor mijn Fitbit.

 5. Ik heb geen wekker, manlief wel. Aangezien wij er vrijwel iedere dag rond hetzelfde tijdstip uitgaan, vind ik een eigen wekker echt onzin. Die enkele keer dat ik wel een wekker nodig heb, leg ik inderdaad mijn telefoon op het nachtkastje.

 6. Omdat ik liever mijn telefoon niet in mijn slaapkamer neerleg en al helemaal geen fitbit wil, heb ik gewoon ouderwets een wekker, maar die zet ik zelden. De kinderen zijn het huis uit en zowel echtgenoot als ik werken vanuit huis. Het maakt dus niet echt uit hoe laat we opstaan en meestal zijn we rond zeven uur toch wel wakker.

  1. Mooi als je natuurlijke ritme van wakker worden gewoon prima is.

   Even uit nieuwsgierigheid: waarom wil je absoluut geen fitbit? Ik kan me er ergens wel wat bij voorstellen namelijk. Hoewel ik de mijne niet graag zou missen.

 7. Hoe fijn is het als je geen wekker nodig hebt.. hier is een wekker wel echt nodig, ik draai met enige regelmaat ook nachtdiensten en m'n ritme is dan helemaal in de war. En als ik geen wekker zet wordt ik gewoon niet wakker en zelfs de kids zijn uitslapers, dus die worden helemaal niet wakker zonder wekker.

 8. Ik heb deze week nog een nieuwe wekker gekocht! Na 29! Jaar trouwe dienst stopte hij er mee. Wij kunnen echt niet zonder. Zonder wekker verslapen wij ons denk ik dagelijks. (Zegt dat iets over slaaptekort? ;-( )
  We hebben 1 wekker voor ons samen. We gaan er op dezelfde tijd uit.
  Mobieltjes laten wij beneden. Dus daarom weer een nieuwe wekker gekocht. Hij staat overigens nooit op de pieptoon, maar op de radio. De vorige wekker gaf niets anders dan een ruis, maar dat was genoeg om wakker van te eorden.
  Het is dus wel even wennen dat er nu opeens gepraat wordt :D

  1. Dat was een goede wekker dan Grietje, als hij 29 jaar meeging. Ik kan me voorstellen dat het wel even wennen is dat je nu ineens een stemmen hoort in plaats van ruis : )

 9. Ja ik heb wel een wekker alleen ik wordt altijd vóór de wekker wakker.. ook zo iets, toch zet ik hem wel.
  Het risico om door te slapen als ik hem niet zet is toch iets te groot.. en vermoed dat Euroman ook niet erg blij van mij gaat worden als ik het op gevoel gaat doen ;-) heb trouwens nog wel zo'n lekker ouderwets ratel ding wat je moet opwinden.. veel te leuk om die weg te doen.

 10. Sinds ik een iPhone heb, is dat mijn wekker! De standaard app die er op zit "klok" gebruik ik dus als wekker maar ook als timer! Superhandig

 11. Mijn man gebruikt een elektrische wekker als hij vroeg uit bed wil. Ik word meestal tegen 7 uur wakker, ga nog een half uurtje lezen en sta tegen half acht op!

 12. Ik heb een wake up light en ben daar super tevreden over!

  En toen ik van de week mijn alarm van mijn telefoon ergens voor wilde gebruiken, wist ik even niet meer hoe dat moest!

  Dus ik ben een beetje van de oude stempel denk ik!

  1. Heerlijke wekker, vooral in de winter natuurlijk. Het licht gaat langzaam aan, wordt sterker en ondertussen fluiten er vogeltjes. Ik wil die van mij ook nooit meer kwijt!
   Ik heb zelden een afspraak 's morgens, maar als ik geen wekker zet lig ik in de herfst/winter zomaar tot tien uur door te maffen, dan krijg ik mijn werk niet klaar, dus ik heb 'm wel nodig.

 13. Ik heb een wekker die ooit wit was. Ik heb hem nu al 34 jaar en wit is hij niet meer. Al 7000 keer uit elkaar gevallen op de grond, effe terug in elkaar puzzelen en dat ding blijft werken????. Mijn man heeft een wake-up light. Ik word er onnozel van. Mijn wekker zegt 'bliep'en ik sta naast m'n bed. Die van mijn man : flauw lichtje, flauw vogelgefluit, beetje luider en beetje lichter, nog wat luider en lichter. Op den duur heb je 'n oververlicht bos vol vogels. Nee. Ik sta er niet vrolijker van op maar dat ligt aan mij hoor:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.