Waarom basic meubels een goede aankoop zijn

basic bed

Ik houd van meubels die je heel makkelijk een andere uitstraling kunt geven. Bijvoorbeeld met behulp van kussens, plaids en andere accessoires.

Dergelijke meubels staan ook wel bekend als ‘basics’. Aan basic meubelstukken kun je geen buil vallen. Ze kunnen eigenlijk altijd. En overal. Ze passen bijvoorbeeld in een klassiek, landelijk en romantisch interieur. En als je een bepaalde look zat wordt, dan kun je het eenvoudig veranderen. Zo’n basis meubelstuk is dan ook een goede investering.

Maar stiekem vind ik ze ook wel een beetje saai…

Mijn eigen meubels onder de basics loep

Als ik goed nadenk vraag ik me dan ook af ik zelf wel basic meubels heb. Onze chesterfield bank is wel een klassieker, zoals dat heet. Maar hij is niet zo heel erg basic. Hij blijft altijd overduidelijk een chesterfield.

Onze houten kringloopbank komt dichter in de buurt van een basic meubel! Het is een heel robuuste bank van licht hout. Helemaal basic is hij niet, want de uitstraling is behoorlijk landelijk. Toch kan ik deze bank aanpassen. In de zomer leg ik er bijvoorbeeld een lichtgroen zitkussen op. En nu in de winter, ligt er zitkussen dat ik met wijnrood nepleer heb laten bekleden.

Verder naar boven vind je ons bed. Ik vind aan ons bed weinig aan. Het is een eenvoudig grenen bed, dat we via marktplaats kochten. Zelfs al is het neutraal, toch neigt de uitstraling denk ik in de richting van landelijk.

Wat maakt een meubel of bed een basic?

Stel nou dat je een basic meubel of bed wilt kopen zodat je er de rest van je leven mee kunt doen omdat het zo tijdloos en basic is. Waar moet je dan op letten?

 • De vorm! Basic meubels of basic bedden hebben een neutrale vorm. Dus geen tierlantijnen of bijzondere vormen. Gewoon recht toe, recht aan.
 • Het materiaal. Een grenen bed heeft automatisch een landelijke uitstraling simpelweg vanwege het grenen.
 • De kleur. Grijs is bijvoorbeeld een behoorlijke basic kleur.

Voorbeelden van basics en meubels die minder basic zijn

Dit bed is basic, maar heeft ook een duidelijke retro uitstraling.

retro bed

De bekende grijze hoekbank is een echte basic.

basic bank

Deze chesterfield is totaal niet basic! Die is zelfs mij te bont!

bank

Deze Ikea stoel is ook niet basic. Maar ik vind het model leuk, en de stof ook.

stoel

En dan nu eerst weer een meer basic stoel. Deze komt ook van Ikea:

bed

Om het af te leren: nog een bed. Drie keer raden of dit bed basic is of niet:

doll 732611 640

Basic in mijn huis?

Als ik eerlijk ben zijn volgens mij bij mij thuis alleen de muren heel basic. Want die heb ik braaf in een wit tint geverfd. De rest van de meubels is niet zo erg basic. Ik houd blijkbaar van meubels met een duidelijke identiteit. Zoals mijn tv-meubel met sixties uitstraling.

Daar staat wel weer tegenover dat allemaal tweedehands meubels en spullen heb gekocht. Dus mocht ik ze ooit zat worden, dan is het niet zo dat ik heel veel geld heb uitgegeven aan een trendy meubelstuk dat maar een korte tijd leuk is.

Mijn conclusie over basic meubelen

Basic meubelen zijn een verstandige aankoop. Want dit type meubel past altijd, en overal. En bijna niemand kan er aanstoot aan nemen omdat het zo basic is. Als jij en je partner dus een heel verschillende smaak hebben, dan is zo’n basic meubel, bijvoorbeeld een basic model bed, de oplossing!

Basic meubels kun je met accessoires en kleur persoonlijkheid geven.

Zelf kan ik het niet laten: ik ga toch liever voor meubels met een flinke dosis persoonlijkheid van zichzelf. Zoals mijn groene stoeltje.

Wat staat er bij jou thuis: basic meubels of meubels die zelf al een statement maken?

Similar Posts

25 Comments

 1. Wij hebben geen basic meubels, we houden wel van kleur. Wel redelijk strak. Onze buitenstoelen en tafel zijn door ons gemaakte ontwerpen geinspireerd op bestaande designmeubels

 2. Wij zijn niet basic wij hebben zoals ik het noem een allegaartje ,een Antiek kastje een oude opa zetel een grote boekenwant die schoonvader 40jaar geleden gemaakt heeft en een grote eiken buraux ons lederen bankstel is het enige dat basic is en ik zie dat niet graag ik zou het graag vervangen door zo’n zachte bank met veel kussens.

  1. Ja, wat dat betreft kun je het vergelijken met de saaie agenda’s van de Action. Ik was laatst op een blog van iemand en die had die basic agenda supermooi gemaakt!

 3. Ik geloof niet in basic meubelen. Net als the little black dress: die is ook niet zo basic als zou lijken. Want koop je een zwart kleedje van de jaren ’90, dan is de snit en/of materiaal toch heel anders dan een modern kleedje. Zelfde met een broek, t-shirt, en om het door te trekken: die tafel, de set stoelen, de sofa, de keuken, de badkamer enz.
  De afwerking, het materiaalgebruik, de vormgeving enz…meestal kan je van ver al zien in welke periode iets gemaakt is, basic of niet.
  Basic is niet tijdloos, en tijdloos bestaat eigenlijk niet. Want zeg nu zelf: zou je echt 50 jaar dezelfde tafel, stoelen, sofa, bed, keuken enz willen houden? In de tijd van mn grootouders was dat zo, maar ik wil toch echt wel af en toe veranderen :-) en de meeste mensen denk ik wel, als ik zo rond mij kijk. Dus basic is gewoon een verkoopstruc, en het is ook een best wel saai :-) voila, daar heb je nu dus gratis en voor niets de mening van een gediplomeerd interieurarchitect :-)

 4. Ik ben het met Nona eens. Ik geloof ook niet in basic meubels. Net zo min in een little black dress. Ook bij mij thuis is niks basic, ik hou van verandering: een ander kussentje, een andere hoes over de bank, of een ander kleedje op de vloer. Nu nog verder sparen voor een mooie Chesterfield :-D.

  1. Graag gedaan. Hoewel onze wel echt heel erg goedkoop was. Maar via marktplaats zijn de prijzen een stuk fijner. En bij Chesterfields vind ik het vaak zelfs wel mooi als ze wat verweerder zijn.

 5. Ik hou van meubels met rechte lijnen, zonder tierelantijnen. Niet te druk qua kleur, maar grijs gaat me echt te ver. Of het basic is weet ik niet. En eigenlijk maakt dat niet uit. We kopen alleen dingen die we echt heel, heel, héél erg mooi vinden (en dan ook nog goed betaalbaar zijn) en het blijkt dat we die dingen dan tien jaar later nog steeds mooi vinden. En dat is best makkelijk – basic of niet ;-)

 6. Ik val vaak op mooie stoffen en patronen, daarom heb ik al jaren een donkerrode bank en diverse stoelen bekleed met rode stof en een paar met blauwe stof. Ik denk wel dat ik de volgende keer als we aan een nieuwe bank toe zijn een meer neutrale bank neem die ik dan met kussens e.d. een kleurig accent kan geven. Dan kun je je interieur wat makkelijker een andere look geven… ik zie dat vaak bij andere mensen en ik vind dat dan heel mooi staan.

 7. Onze bank en eetkamerstoelen zijn letterlijk 25 jaar oud (destijds veel geld )
  maar ik hou er niet van om elk jaar iets nieuws te kopen.
  De banken bekleed ik om het jaar ( bloos elk half jaar ) en we hebben destijds de veren opschudkussens vervangen door latex kussens (15 jaar geleden en ze zijn nog perfect)
  Verder hebben we net een nieuwe tafel gekocht (ook na 25 jaar) van eiken nu heel hip een soort van boomstam .
  Ik hecht mij aan mijn spullen het is mijn thuis maar ik wil wel kunnen veranderen dus doe ik dat met andere hoezen en accessoires die ik verwissel ( ik heb een kast met dierbare spullen )
  xxx philomene xxx

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.