Van visum tot ESTA: van moeders pappot tot China en Korea

Visum en ESTAVan Visum tot ESTA.

Mijn jongste dochter studeert Engels. Om de kosten te drukken reist ze vanuit de Achterhoek dagelijks op en neer naar Utrecht. Maar dat wil niet zeggen dat ze niet 'bij moeders pappot' weg durft. Ze ging al een half jaar naar China, en deze zomer wil ze naar Korea.

Visa en ESTA

Maar als je naar landen buiten de EU gaat, komt er iets meer kijken dan de reis boeken en je koffers inpakken. Je hebt er namelijk ook een visum voor nodig. Sommige landen hanteren ook alternatieve reistoestemmingen, zoals de ESTA voor Amerika. Voor China moest mijn dochter een visum regelen. Dat betekende onder meer dat ze twee keer met de trein naar Den Haag moest.

Eén van de voordelen van het ouderschap is dat het voortdurend nieuwe dingen op je pad brengt. Zo leerde ik als non-vakantieganger van alles over visa : ) Je wilt natuurlijk wel bijblijven en begrijpen waarmee je kinderen bezig zijn. Ik ben te jong om nu al achter te lopen!

Bovendien vroeg ik me af: hoe zit dat met mijn dochter in Engeland? Als Engeland uit de EU stapt, heb ik dan een visum nodig om haar op te zoeken? Op de site van de Rijksoverheid staat gelukkig dat er in ieder geval voorlopig niets verandert.

Niettemin gaf ik mezelf een spoedcursus in visa voor dummies.

Wat is een visum?

Ik citeer even van Wikipedia:

'Een visum is een officiële toestemming een land binnen te reizen en in dat land te verblijven. Een visum wordt afgegeven door het land waar de reiziger naartoe gaat. Op deze manier kan dat land controle uitoefenen op wie het land binnenkomt.'

Op de site van de Rijksoverheid staat dat je een visum nodig hebt als je naar een land buiten de Europese Unie gaat, het Schengengebied of het Caribisch deel van het Koninkrijk. De reizen van mijn dochter naar China en Korea zijn inderdaad buiten de Europese Unie, dus is een visum van toepassing.

Waarom hanteren landen een visum of ESTA?

Op de site opreis.nl schrijven ze dat landen graag willen weten wie er het land binnenkomt, én het is een leuke bron van inkomsten. Ook voor Nederland hebben sommige mensen een visum nodig. Dit wordt bepaald door hun nationaliteit. Een voorbeeld: Mijn middelste dochter heeft een vriendin in Libanon. Als zij mijn dochter wil opzoeken in Nederland heeft ze een visum nodig.

N.B. Op de site van het NRC las ik dat sommige landen ook extra moeilijk doen over een visum uit een soort venijn. 'Doen jullie moeilijk met een visum? Dan doen wij nog moeilijker!'

Wat is een ESTA?

Een ESTA is een speciale reisvergunning die je via internet moet aanvragen. ESTA staat voor Electronic System for Travel Authorisation oftewel elektronisch systeem voor reistoestemming. Als Nederlander heb je geen visum nodig om naar de VS te gaan, maar sinds december 2009 wel een ESTA. ESTA is onderdeel van het Visa Waiver Program. Burgers van landen die hieraan meedoen hebben het voorrecht naar een van de 50 staten te reizen met een ESTA.

Zo'n ESTA is na aanvraag 2 jaar geldig, maar je mag er 90 dagen aaneengesloten mee in de VS, Mexico, Canada en de Caraïbische eilanden verblijven.

Fun fact: ESTA zowel veel goedkoper én veel sneller te verkrijgen is dan het visum voor Amerika.

Filmpje over ESTA

In onderstaand filmpje geven ze informatie over een ESTA aanvragen. Het is een stuk makkelijker dan een visum voor China!

Een visum aanvragen voor China en Korea: interview met mijn dochter

Hoe wist je dat je visum moest aanvragen voor China?

'Duh. Ik googlede: 'Heb ik een visum nodig voor China?'

Wat was je eerste stap om een visum aan te vragen?

Eerste stap was een afspraak maken bij de Chinese ambassade in Den Haag. Vervolgens ging ik ernaartoe met alle formulieren en mijn paspoort. Daarna moest ik er nog een keer naar toe alles op te halen. Het kan per post, maar je paspoort per post versturen vind ik eng

Hoeveel kostte het visum?

Het visum kostte ongeveer 120 euro, maar ik had een toeristenvisum. Dat werd vervolgens in China omgezet naar een studentenvisum. Ik weet niet of de prijs hetzelfde is voor andere soorten visums.

Moest je verder nog wat doen voor China?

Ja, ik moest laten zien dat ik genoeg geld gaat: minstens 3.000,- moest ik op mijn bankrekening hebben. Ik moest daarvan een screenshot mailen. Verder moest ik het adres waar ik verbleef in China opgeven.

In de zomer ga je naar Korea: ga je weer visum aanvragen?

Voor Korea hoef je als je maar drie maanden blijft geen visum te hebben, langer dan dat wel.

Visum en ESTA
De dag van vertrek naar China.

Visum en ESTA samenvattend

Voor sommige landen kun je niet simpelweg een vliegreis en hotel boeken. Je hebt een visum nodig dat je toestemming geeft om het land binnen te gaan. Een speciaal geval zijn de VS: daarvoor heb je geen visum nodig maar een ESTA. Blijf je gewoon binnen Europa? Dan hoef je verder niets te regelen.

Als je een visum aanvragen te ingewikkeld vindt, kun je gebruik maken van een bureau dat de papierwinkel voor je regelt.

Zie ook: Help mijn dochter wil naar China. Loslaten in het kwadraat.

Wat zijn jouw ervaringen met visa en ESTA?

Vergelijkbare berichten

42 reacties

  1. Het visum voor Rusland ging wat moeizamer dan het visum voor Australië. Voor Australië vraag ik altijd een electronisch visum aan. Voor Rusland moesten we de 1E keer naar de ambassade, de 2E keer (jaren later) konden we het visum op Schiphol (ergens, bij een loket) halen.

  2. Wat ontzettend gaaf dat jouw dochter zo ver gaat reizen!

    Zelf heb ik alleen ervaring met ESTA omdat ik een aantal keer naar Amerika heb gereisd. Normaal deden mijn ouders dit voor mij, alleen dit jaar moet ik het zelf gaan regelen. Deze blogpost zal ik zeker even bij de hand houden!

  3. Wij weten dat we voor Turkije wel een visum nodig hebben. Gelukkig duurt dat nog even en hebben mijn schoonbroer en zn lieve vriendin hier ervaring mee. Die helpen ons tegen die tijd dan wel mee met de aanvragen..

    Wel handig dit soort artikelen.

  4. Zelf alleen vroeger een paar keer op vakantie geweest in Turkije. Daar had je toen wel een visum nodig. De VS staan wel op mijn lijstje (als de kinderen groter zijn), dan komt die informatie over de esta goed van pas

  5. Gelukkig heb ik geen visum nodig voor het land waar ik naar op vakantie ga. teninste, ik hoef niets van te voren aan te vragen en ik krijg een toeristenvisum bij aankomst.

    Love As always
    Di Mario

  6. Wat leuk om te weten! Mijn dochter verbleef 11 maanden in USA als exchange student en is sindsdien een paar keer geweest. Ze zei inderdaad dat het makkelijk aanvragen was. Wat grappig dat je 3000 euro op je bank moet hebben om een Chinese visum te krijgen!

  7. Wat een duidelijke uitleg en wat dapper van haar! Ik zou ook graag alleen willen reizen maar mijn ouders vinden dat echt heel “ loner. “ lijkt me zo fijn!

  8. Mijn dochter en vriend zijn in september op vakantie geweest naar Vietnam. Ze moesten overstappen in Moskou maar misten door vertraging hun vlucht. De eerstvolgende vlucht ging pas de volgende dag. Ze zijn naar een hotelkamer gebracht voor die nacht maar ze mochten de kamer niet af omdat ze geen Visa voor Rusland hadden. Een nachtje illegaal in Rusland geweest dus!

  9. Met een Nederlands paspoort kun je over het algemeen vrij makkelijk visa regelen maar ik weet dat het voor meerdere leden uit mijn familie bijvoorbeeld, die een Libanees paspoort hebben echt een crime is om een visum te krijgen. Je kunt helemaal niet spontaan op reis en moet altijd echt van tevoren plannen en soms meerdere aanvragen indienen voordat je het krijgt, als je het überhaupt al krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.