Verklaring omtrent het Gedrag + het bedriegerssyndroom

Verklaring omtrent het Gedrag

Omdat ik me heb aangemeld als vrijwilliger bij de bibliotheek, om bibliotheekboeken bij mensen thuis te brengen, moest er een Verklaring omtrent het Gedrag oftewel VOG komen.

De bibliotheek vroeg hem aan, en ik moest ook een aantal dingen doen om de verklaring te krijgen.

Verklaring omtrent het Gedrag aanvragen

Naar aanleiding van hun aanvraag van een Verklaring omtrent het Gedrag, kreeg ik een mailtje van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Daarin stond dat de bibliotheek de verklaring voor de functie van vrijwilliger voor mij aanvroeg.

Om die verklaring te krijgen moest ik de volgende stappen doorlopen:

 • Naar Mijn Justis gaan om de aanvraag in te dienen.
 • Inloggen met mijn DigiD (vereist)
 • Mijn unieke aanvraagcode invoeren: 123456wateengedoe
 • Mijn geboortedatum opgeven (maximaal 3 pogingen, hierna blokkeert de aanvraag)
 • De gegevens bevestigen

Wat kost een verklaring omtrent Het Gedrag?

Bij mijn gemeente kost een dergelijke verklaring 41,35. In bijvoorbeeld Amsterdam en Den Haag ook, maar daar kun je hem online regelen dan ben je veel voordeliger uit met 33,85. Maar in mijn geval hoefde ik geen kosten te maken omdat de bibliotheek hem aanvroeg.

Verklaring omtrent het Gedrag kopiëren mag niet

Toen de bibliotheekmedewerker vertelde dat er een VOG moest komen, was ik verheugd. Want het leek me wel wat, zo’n officieel document waarop staat dat je een brave burger bent. In gedachten ging ik al naar de Action voor een mooi lijstje, om hem mee in te lijsten. En dan een kopie naar de bibliotheek.

Maar zo werkt het niet!

Je moet de officiële brief inleveren, en niet een kopie in verband met vervalsingen. Op de officiële brief die ik inmiddels kreeg zit inderdaad een glimmend embleempje.

Bedriegers Syndroom

Bij mijn weten heb ik niets gedaan wat het daglicht niet kan verdragen. Toch vond ik het even spannend om de Verklaring omtrent het Gedrag te lezen. Wat nou, als er iets op zou staan in de sfeer van:

‘Helaas kunnen wij geen Verklaring omtrent het Gedrag voor mevrouw Orriëns uitschrijven omdat er diverse strafbare feiten zijn gevonden! Wij zijn u dan ook zeer erkentelijk dat u onze aandacht op deze vrouwspersoon hebt gevestigd. Zij kan op zeer korte termijn onheilspellende consequenties verwachten!’

Dit soort gedachten zijn, zoals zoveel muizenissen, psychologisch te verklaren. In dit geval had ik simpelweg last van het zogenoemde Bedriegers Syndroom, oftewel de angst door de mand te vallen.

Ook als je helemaal niet in een mand zit…

Het is net zo onzinnig als L’appel de vide! dat maakt dat je de neiging hebt om van een brug te springen of je sleutels in tussen de spijlen van een rooster in de straat te laten vallen.

Wat zijn jouw ervaringen met een VOG?

Similar Posts

31 Comments

 1. Volgens mij moet ik er volgend voetbalseizoen ook eentje regelen. We zien het wel gebeuren.

  Love As always
  Di mario

 2. Ja, dat ‘imposter syndrome’ komt veel voor bij kunstenaars. Zo van: ik kan het niet en straks val ik door de mand. Heel herkenbaar. En l’appel de vide herken ik ook.. Ik had eens een groot keukenmes waar ik hele enge gedachtes bij had. Ik heb het mes weggedaan en een minder enge gekocht.

 3. Ik heb voor mijn werk in de IT meermalen een VOG moeten aanvragen, als ik een opdracht bij een financiele klant had bijvoorbeeld. De vragen op je VOG zijn afhankelijk van de rol die je zult vervullen. In mijn geval werd er vooral naar mijn financiele stabiliteit gekeken (lees: deze persoon komt niet in de verleiding om rare transacties met geld van de bank uit te voeren). Ik herinner me ook een klant waarbij ik naast de VOG mijn vorige vijf woonadressen moest opgeven, een kopie van het afschrift van de nutsbedrijven en zo nog het een of ander. Of je moest een papier ondertekenen data toestemming gaf om om het eender welke informatie op te vragen bij instanties. Onze US collega’s begrepen niet dat we dat niet deden, want makkelijker.

  Imposter syndrome komt ook veel bij vrouwen voor!

 4. Wat leuk dat je vrijwilliger gaat worden bij de bieb! Dat lijkt me een heerlijke werkplek. Zelf heb ik nog nooit een VOG hoeven aanvragen. Ze vertrouwen me op mijn blauwe ogen ;) Nee, gewoon nog nooit een baan gehad waarbij het nodig was. Hoewel ik wel vakantiewerk in een ziekenhuis heb gedaan.

 5. Ik doe dat werk wat jij gaat doen al een paar jaar en ben dus ook in bezit van die verklaring. Alles keurig geregeld en betaald door de bieb. ‘t Is leuk vrijwilligerswerk vooral als het klikt met je lezer. Tip: hou administratie bij van wat je haalt aan boeken, het voorkomt dubbelingen.

 6. Dat lijkt me een hele leuke vrijwilligersbaan, bij de bibliotheek. Gefeliciteerd!
  Ik moest ook een VOG aanvragen toen ik bij de post ging werken, om aan te tonen dat je geen fraude heb gepleegd ooit.

 7. In feite zegt zo’n VOG verklaring niet zoveel. Je kunt nog zo’n grote crimineel zijn, gevoelig voor fraude, kindermisbruiker etc., als je nooit gepakt/betrapt bent cq veroordeeld en dus bekend bent bij justitie krijg je gewoon een VOG verklaring. Het is een beetje schijnveiligheid in mijn ogen. Ik heb er overigens ook een aan moeten vragen om vrijwilligerswerk met kinderen te kunnen doen.

  1. Wij hebben dit helaas meegemaakt binnen scouting. Schone VOG maar gewoon nooit aangeklaagd/berecht voor pedofilie! Vreselijke teleurstelling in iemand!

  2. Dat is een hele schok, als je dat ontdekt! Een hele oproer zal het ook hebben veroorzaakt lijkt me?
   Maar hoe kun je dat verder voorkomen? ‘de staat’ weet niet alles van ons. En dat willen we ook niet.
   Je kunt alleen maar hopen dat mensen naar de plotie stappen als ze met zulke zaken te maken krijgen.

 8. Om de twee jaar moet de VOG als je bepaald vrijwilligerswerk doet ververst worden. Onlangs heb ik dus weer een nieuwe aangevraagd en ook gekregen. De organisatie betaalt uiteraard de daarmee gemoeid gaande kosten. Op zich is dit heel goed, hoor. Maar in twee jaar tijd kan veel gebeuren, he? :-)

 9. Hahaha! Ik heb er laatst ook eentje aangevraagd omdat ik op mijn werk opdrachten doe voor de gemeente Amsterdam. Ik kreeg hem zonder problemen. Had niet anders verwacht; zo’n lieve meid als ik. ;-) Ik heb de officiële hier nog wel liggen. De mijne is toch echt digitaal naar de gemeente gestuurd. Ik weet niet zo goed wat ik met dat ding moet. Bewaren maar; weggooien is zonde.

 10. Dat ze belachelijk duur zijn, ik moet ze ook wel eens halen en mijn dorp is dus duurder dan een dorp verderop en Eindhoven. Overigens vind ik belachelijk dat die dingen maar zo kort geldig zijn. Ze wordene n smerig rijk van daar.

 11. Hahaha, een VOG aanvragen vond ik niet spannend. Als ik een agent tegenkom, begin ik me wel altijd spontaan af te vragen wat ik de laatste minuten allemaal voor overtredingen begaan heb;). En die verklaringen zijn echt niet normaal duur, vind ik.

 12. Verklaring omtrent het Gedrag, er hapert wel eens wat aan.
  Want er zijn mensen die ze ontvangen die niet deugen.
  Maar door de maatschappelijke verloedering word deze steeds meer gevraagd. Hans

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.