L'appel du vide: Waarom je neigt van een brug te springen

l'appel de vide

Ken je dat gevoel dat je naar de stad rijdt, je auto parkeert en op slot doet, en dat je dan zo'n rooster in de straat ziet? En dat je dan denkt:

'Zal ik mijn autosleutels daar 'per ongeluk' in laten vallen?

Of dat je langs een water loopt en denkt: 'Zal ik mijn smartphone erin gooien?'

Of dat je hijgend de Domtoren in Utrecht beklimt, en eenmaal boven bevangen wordt door een sterke drang om eraf te springen?

Ik wel.

En dit fenomeen blijkt een naam te hebben: L'appel du vide! De Fransen waren de eersten die dit soort gedachten een naam gaven. De Engelsen noemen het The call of the void en wetenschappers noemen het The High Place Phenomenon.

Christopher Walken in Annie Hall heeft het ook!

In onderstaand fragment uit de film Annie Hall vertelt Christopher Walken aan Woody Allen over zijn drang om zijn auto in het tegemoetkomende verkeer te sturen. Het geeft een uitstekend idee van wat High Place Phenomenon is : )

De psychologie achter deze wonderlijke gedachten!

L'appel du vide of High place phenomenon is de wonderlijke aandrang om iets te doen dat destructief is. Zoals de plotselinge gedachte om van een brug af te springen, je voor een aanstormende trein te werpen, of om je auto ineens in het tegemoetkomende verkeer te sturen.

Zonder dat je dit ook echt wilt doen, en zonder dat je depressief bent.

April Smith, an associate professor of psychology aan Miami University in Ohio geeft een mogelijke verklaring:

'It could be the case that when you're up somewhere high, your brain is basically sending an alarm signal — you know, be careful. And that could actually lead you to take a step back, or notice your surroundings," she says. "Then that more deliberative process kind of kicks in and you start to think, why did I just take a step back? I'm totally fine. There's no reason for me to be afraid. Oh, I must have wanted to jump.'

Met andere woorden: je hersenen interpreteren je lichamelijke reacties verkeerd.

Filmpje met uitleg van L'appel du vide - Call of the Void - High place phenomenon

In onderstaand filmpje wordt het ook nog even handig uitgelegd, in zo'n 4 minuten.

Herken jij dit fenomeen?

Zie ook mijn post over hypnagoge hallucinaties.

Similar Posts

26 Comments

 1. Oh dat heb ik altijd als ik in een heel hoog hotel ben of op een heel hoog balkon. Zo van, mmm wat zou er gebeuren als ik spring? Ik vond mezelf al zo idioot haha. Want totaal niet depressief en leven is iets wat ik zeer graag doe. Ik loop dan altijd weer snel naar binnen. Wat maf dat dit echt een ding is. Ben gelukkig dus niet de enige.

 2. Nou en of! Dieptevrees noem ik het altijd. In Florence, in de Santa Maria del Fiore. Wegblijven van dat randje!

 3. Dit noem je ook wel intrusies. Ik heb er tijdens mijn Burn Out heel erg last van gehad wat dus angstklachten veroorzaakte.

 4. ha Nicole,

  wel heel herkenbaar allemaal.
  Vooral die sleutels en dat rooster van een put...
  Gauw de sleutels wat dieper in de jaszak duwen.
  Ook doe ik bij een brugleuning een stapje terug...

  Groetjes!
  Marlou

 5. Nou zeker, daarom heb ik ook hoogtevrees.
  Eigenlijk moet je niet denken als mijn sleutels nou eens in de put vallen, de kans is dan groot dat het ook gebeurd. Hans

 6. Ik herken dit gewoon helemaal niet. Dat is toch vreemd. Owh... er zijn toch nog andere mensen die het ook hebben. Gelukkig.

  Love as always
  di Mario

 7. Daar ging ik dus direct meer over lezen, want inderdaad herkenbaar. Het schijnt dus een waarschuwing te zijn om juist al die dingen NIET te doen. En 'normaal'.

  Leuk onderwerp. Toch kan ik maar moeilijk naar (scenes van) een hoog plat dak kijken, met maar een mini-randje erom heen. Dat trekt inderdaad.

  Ik las nav commentaar hierboven meer over hoe dit heet: Intrusie.

 8. Ik herken het zeker: intrusie! Als kind had ik het al en mijn moeder dacht dat ik niet normaal was, gelukkig viel dat dat wel mee!

 9. Heb er wel eens van gehoord, het fenomeen, de benaming is nieuw. Van een hoge brug dat ken ik wel, maar mn sleutels in een put lazeren neh. Maar goed het werkt niet zo samen met mijn hoogtevrees.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.