Ventileren versus luchten

luchten
Hier wordt gelucht.

Het blijkt dat ik ventileren en luchten altijd door elkaar heb gehaald. Zo heb ik regelmatig verklaard:

'Ik ben dol op ventileren. Zelfs hartje winter heb ik graag een raampje open van ons huis!'

Maar wat blijkt nu. Dat was lúchten. Al die tijd dat ik dacht dat ik ventileerde, was ik heel ordinair aan het luchten.

Hoe ik lucht

Overdag is er bij ons thuis niemand in de woonkamer, dus daar zet ik 's ochtends altijd een raam open. Zo kan het daar overdag goed ventileren luchten. Ook omdat we een houtkachel stoken en een hond hebben die in de woonkamer slaapt. Open ramen geven me het gevoel dat de lucht in ons huis gezond en fris blijft. Alle muizenissen, ziektekiemen en stoffen kunnen het huis uit, en frisse lucht kan er weer in.

Het gevoel dat luchten mij geeft komt overeen met de definitie van ventileren van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid:

'Het proces waarbij verse lucht van buiten naar binnen wordt toegevoerd en gebruikte lucht van binnen naar buiten wordt afgevoerd.'

Ventileren ≠ luchten

Maar het was op de website van Milieucentraal dat ik mijn vergissing ontdekte, dat luchten iets anders is dan ventileren. Het belangrijkste verschil met luchten is dat ventileren 24/7 moet gebeuren. Luchten is iets wat je doet als je bijvoorbeeld bezoek hebt gehad. Je zet dan ± 30 minuten even de ramen tegen elkaar open. Daarna is de vervuilde lucht wel weg, en heeft luchten verder geen effect.

Mechanisch ventileren versus natuurlijke ventilatie

Wist je dat er zoiets bestaat als mechanische ventilatie? Mechanische ventilatie zorgt ervoor dat de lucht in je huis voortdurend ververst wordt zonder dat je daar verder iets voor hoeft te doen.

In Nederland heeft ongeveer 1/3 van de huizen mechanische ventilatie.

Ventileren voor beginners

 1. Zorg voor een luchtstroom in je huis. Zo'n luchtstroom wil zeggen dat er continu lucht van buiten naar binnen stroomt, en van binnen naar buiten. Zo'n luchtstroom kun je maken door ramen op een kier tegenover elkaar open te zetten. Of door ventilatieroosters te plaatsen tegenover elkaar.
 2. Slaap met een raam open!
 3. Zet elke dag even een raam open, zodat de gebruikte lucht van de dag of nacht er uit kan, en er frisse lucht naar binnen kan.
 4. Gebruik in de keuken een afzuigkap.
 5. Gebruik in de badkamer een inbouwventilator.
 6. Maak ventilatieroosters regelmatig schoon. Ze kunnen namelijk vies worden, en daardoor ventileren ze minder goed.

N.B Tip 1 en 2 klinken verdacht veel als luchten vind ik! Dus volgens mij ben ik niet de enige die de termen ventileren en luchten een beetje verward.

Conclusie over ventileren en luchten

Het is belangrijk dat de lucht in je huis voortdurend wordt ververst. Zo voorkom je dat zich vieze stoffen in je huis opstapelen. Een mechanisch ventilatiesysteem doet dit automatisch voor je. Maar heb je dat niet, dan vind je in deze post 6 handige tips. Ik heb soms gemengde gevoelens over dubbel glas: het is fijn dat het zo isoleert, maar het lijkt ook weer nieuwe problemen te creëren.

Het grote verschil tussen ventileren en luchten is dat ventileren 24/7 moet gebeuren. Als je de boel lúcht is dat meestal maar tijdelijk.

Kende jij het verschil tussen luchten en ventileren? En welke van de twee pas je toe?

Similar Posts

23 Comments

 1. Het verschil kende ik niet echt, net zoals jij eigenlijk, raam of deur open, zodat het kan luchten.
  In de douche heb ik mechanische afzuiging, slaap zomer en winter met het raam open en 's nachts laat ik altijd de woon- en slaapkamerdeur open staan, waardoor het 's morgens weer lekker fris is beneden.
  Of daarmee ook echt gelucht wordt, weet ik niet, voor mijn gevoel wel, dus vooruit maar ;)

  Groetjes Lily

 2. Ik kende het verschil wel, maar heb me altijd afgevraagd, waarom je dan eerst met isoleren alle kieren moet dichten, om er vervolgens voor te moeten zorgen dat er altijd een roostertje open staat....

  Ik lucht dagelijks kort en ventileer een deel van de dag bewust. Gelukkig zitten er vast nog wel wat kiertjes in huis voor de automatische ventilatie ... ;-)

  1. Ja, dat vraag ik me ook wel eens af inderdaad. Eerst geven we geld uit aan isolatie, en dan moeten we inderdaad weer zorgen dat er luchtcirculatie is...

 3. Ja ik ken het verschil. Wij hebben vochtptoblrmee gehad in huis en toen heb ik me erin verdiept. Overal gaan de ramen ellke dag een half uur open. En de rest van de tijd staan ze op een klein kiertje.

 4. Wij wonen in een oude boerderij dus, ondanks isolerende maatregelen, ventileren wij nog steeds op sommige plekken tegen wil en dank.
  Dat ventileren voelt eigenlijk wel goed, behalve als er echt een koude harde wind staat.

 5. Wat goed om het verschil zo duidelijk naast elkaar te zetten. Ventileren deed ik altijd al, met uitzondering van echt koude periodes, en luchten doe ik dagelijks minstens 1 uurtje. Ik vind het persoonlijk een fijn gedachte dat het huis continu geventileerd wordt.

 6. Ventileren is continu een beetje lucht verversen. Luchten is alles een half uurtje tegen elkaar open en alle lucht verversen. Dus ja, ventileren lijkt een beetje op luchten, maar...een beetje he.
  Nog een leuk weetje, schone lucht is makkelijker te verwarmen dan bedompte en vieze lucht. Dus met schone lucht kom je energiezuiniger uit. Als je een houtkachel hebt en een CO-meter om koolmonoxide te meten, zorg dan wel dat de CO-meter niet in de luchtstroom hangt.

 7. Ik heb ook mechanische ventilatie in het huis en heb daar de stekker uit getrokken. Het maakte herrie en het zorgt dat de warmte uit je huis verdwijnt 24/7. ik zet af en toe gewoon lekker een poosje het raam open. Het scheelde echt heel veel op mijn energierekening.

 8. Als ik je verhaal goed begrepen heb is luchten met 1 raam/deur open en ventileren met 2 ramen/deuren open?
  Boven valt makkelijk te luchten/ventileren, beneden heb ik slechts een dubbele deur, helaas.
  En tocht proberen we hier ook te voorkomen.

 9. Haha, grappig om te lezen. Ja, ik wist het wel. Ventileren moet idd namelijk altijd, terwijl luchten naar behoefte is.
  wij hebben ook zo'n mechanisch ventilatiesysteem, toch wel een fijn idee

 10. ik dacht altijd dat luchten 1 raam was, en ventileren 2 tegen elkaar open was. Wist niet dat de tijd er toe deed. We hebben wel altijd ventilatieroosters open staan. :) dus ventileren we. haha!
  Ik ventileer vooral om schimmel te voorkomen, als je alleen lucht dan heb je meer kans op schimmel door de natte was op zolder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.