Reacties

Ventileren versus luchten — 23 reacties

 1. Het verschil kende ik niet echt, net zoals jij eigenlijk, raam of deur open, zodat het kan luchten.
  In de douche heb ik mechanische afzuiging, slaap zomer en winter met het raam open en 's nachts laat ik altijd de woon- en slaapkamerdeur open staan, waardoor het 's morgens weer lekker fris is beneden.
  Of daarmee ook echt gelucht wordt, weet ik niet, voor mijn gevoel wel, dus vooruit maar ;)

  Groetjes Lily

 2. Ik kende het verschil wel, maar heb me altijd afgevraagd, waarom je dan eerst met isoleren alle kieren moet dichten, om er vervolgens voor te moeten zorgen dat er altijd een roostertje open staat....

  Ik lucht dagelijks kort en ventileer een deel van de dag bewust. Gelukkig zitten er vast nog wel wat kiertjes in huis voor de automatische ventilatie ... ;-)

  • Ja, dat vraag ik me ook wel eens af inderdaad. Eerst geven we geld uit aan isolatie, en dan moeten we inderdaad weer zorgen dat er luchtcirculatie is...

 3. Ja ik ken het verschil. Wij hebben vochtptoblrmee gehad in huis en toen heb ik me erin verdiept. Overal gaan de ramen ellke dag een half uur open. En de rest van de tijd staan ze op een klein kiertje.

 4. Wij wonen in een oude boerderij dus, ondanks isolerende maatregelen, ventileren wij nog steeds op sommige plekken tegen wil en dank.
  Dat ventileren voelt eigenlijk wel goed, behalve als er echt een koude harde wind staat.

 5. Wat goed om het verschil zo duidelijk naast elkaar te zetten. Ventileren deed ik altijd al, met uitzondering van echt koude periodes, en luchten doe ik dagelijks minstens 1 uurtje. Ik vind het persoonlijk een fijn gedachte dat het huis continu geventileerd wordt.

 6. Ventileren is continu een beetje lucht verversen. Luchten is alles een half uurtje tegen elkaar open en alle lucht verversen. Dus ja, ventileren lijkt een beetje op luchten, maar...een beetje he.
  Nog een leuk weetje, schone lucht is makkelijker te verwarmen dan bedompte en vieze lucht. Dus met schone lucht kom je energiezuiniger uit. Als je een houtkachel hebt en een CO-meter om koolmonoxide te meten, zorg dan wel dat de CO-meter niet in de luchtstroom hangt.

 7. Ik heb ook mechanische ventilatie in het huis en heb daar de stekker uit getrokken. Het maakte herrie en het zorgt dat de warmte uit je huis verdwijnt 24/7. ik zet af en toe gewoon lekker een poosje het raam open. Het scheelde echt heel veel op mijn energierekening.

  • Oh, dat lijkt me inderdaad vervelend, als zo'n apparaat de hele tijd geluid maakt zeg. Fijn dat je het verschil op je energierekening merkte.

 8. Als ik je verhaal goed begrepen heb is luchten met 1 raam/deur open en ventileren met 2 ramen/deuren open?
  Boven valt makkelijk te luchten/ventileren, beneden heb ik slechts een dubbele deur, helaas.
  En tocht proberen we hier ook te voorkomen.

  • Nee luchten is ook met twee ramen/deuren open. Ventileren is een constante luchtstroom 24/7. Luchten is dat je even alles tegen elkaar open zet.

 9. Haha, grappig om te lezen. Ja, ik wist het wel. Ventileren moet idd namelijk altijd, terwijl luchten naar behoefte is.
  wij hebben ook zo'n mechanisch ventilatiesysteem, toch wel een fijn idee

 10. ik dacht altijd dat luchten 1 raam was, en ventileren 2 tegen elkaar open was. Wist niet dat de tijd er toe deed. We hebben wel altijd ventilatieroosters open staan. :) dus ventileren we. haha!
  Ik ventileer vooral om schimmel te voorkomen, als je alleen lucht dan heb je meer kans op schimmel door de natte was op zolder.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder