Vandaag eten we… karnemelksaus met spek en bruine bonen

Sinds neef Henk een paar weken geleden zijn varken slachtte, heb ik weer spek in huis.

En dat smaakt het beste bij karnemelksaus, aardappels en bruine bonen vind ik.

Dus eten we vandaag: Karnemelksaus met spek en bruine bonen.

karnemelksaus

Houd je van bruine bonen? Lees dan ook mijn recept voor bruine bonensoep maken.

En behalve bruine bonen zijn er nog veel meer peulvruchten!

Inspiratie nodig? Lees dan mijn post: Wat eten we vandaag?

Wat staat er vandaag bij jou op het menu?

Similar Posts

47 Comments

  1. Nee hoor, echt iemand die deze karnemelkspeksaus nog niet heeft gegeten, maar wel commentaar levert. Mijn moeder kookte de karnemelk langzaam op laag vuur. Enkele keer rustig roeren. Als het kookt dan bloempapje er door heen. Niet te dik en niet te dun.
   Daarna langzaam alle uitgebakken vetspekjes erbij (kopen in duitsland ( die zijn het lekkerst gesneden van een grote mop (300ons) nog wat rookspekjes erbij. KLAAR.
   Gekoote aardappel en fijn rauw gesneden andijvie. De aus met spekjes en spekvet er o
   overheen. Peper.
   SMULLEN MAAR

 1. Hallo, ik vind dat niet zo lekker klinken, maar wie weet is het wel heerlijk.
  Bij mij staat vandaag op het menu stamppot bloemkool met andijvie en gerookte kipfilet erbovenop. Koolhydraatarm iig geval..
  Fijne dag en eet smakelijk!

 2. Dat aten we vroeger thuis regelmatig! Heerlijk vond ik dat. Later maakte ik het zelf ook wel eens maar niemand lustte het…Nu al jaren niet meer gegeten…Mijn moeder deed de gebakken spekjes door de saus. En we aten er sla bij… Wij hebben vandaag macaroni..

  1. Ik vind het heel erg dat je zulke woorden durf te gebruiken voor eten. Het is een voorrecht dat we iedere dag eten hebben. Denk daar maar eens aan.

   1. Dat komt zeker heel minachtend over.
    Dat je iets niet lekker lijkt, kan. Maar gebruik dan een andere benaming.

  2. Het is, volgens mij, een Achterhoeks boerengerecht. Erg lekker als het goed klaargemaakt is. Met idd gebakken spekjes en gebakken ui erin en idd eten bij sla of bruine bonen. Een rouxsaus eigenlijk.
   Smaken verschillen maar eerst proeven voor je een oordeel velt.

 3. Casselerrib uit Duitsland meegenomen en dat is gemaakt van schoudercarbonade ipv de droge rib die je hier kan kopen.
  Erbij gebakken zoete aardappel en andere groente weer ik nog niet.

  1. Casselerib ken ik vooral als een soort ham. Daar maak ik wel eens ‘Joops broodje’ mee. Gebakken zoet aardappel wil ik een keer proberen. Dat heb ik nog nooit gehad!

 4. Ivm met sporten op onmogelijke tijden van 3 van de 5 soep met brood…
  Ik neem zelf een salade van restjes koude groente.

 5. Wat grappig, ik moet gelijk aan mijn jeugd denken, bij mijn vriendinnetje aten ze regelmatig bruine bonen met karnemelksaus, dat leek me zo vies ik wilde dan nooit bij haar eten, maar misschien is het best lekker, ik deed van de week nog crème fraiche door een saus dat is ook wat zurig. Vanavond eet ik een vispotje met garnalen, kabeljauw, tomaten en aardappelen uit een kookboek van Joanne Harris.
  Groet Adriana

 6. VAndaag gewoon aardappels, vlees, peultjes en salade. Want dat is wel nodig na al die vette happen die e helft van mijn huishouden at tijdens carnaval.

  1. Dat herken ik: als ik het gevoel heb dat de gezinsleden een paar dagen niet gezond hebben gegeten maak ik bewust een gezonde maaltijd klaar zodat ze alle voedingsstoffen weer binnenkrijgen.

 7. Wij eten vandaag macaroni. Woensdag is bij ons pastadag. Maar ik vind bruine bonen met karnemelksaus verrukkelijk. Ik eet er wel altijd sla bij en een gekookt ei. En spek. Ik eet het niet zo vaak omdat de kinderen er niet allemaal van houden. Dan doe ik er ook ‘gewone’ jus bij voor de liefhebbers. Eet smakelijk!

 8. Wij eten kip korma met heel veel groente. We eten er geen rijst oid bij dus vandaar de mega portie groente. Voor de frisheid nog komkommer met yoghurt dressing (gewoon wat yoghurt met wat lekkere olijfolie en wat kruiden).
  Ik ken je gerecht alleen uit de verhalen van mijn oma. Haar familie kwam uit de Hoekse Waard en haar ooms aten dit bijna dagelijks. Ook alleen aardappels, karnemelksaus en spek. Zijn allemaal ver in de 90 geworden, oma ook maar die at het nooit.

 9. Ik heb nog nooit karnemelksaus gegeten. Wij eten vanavond rijstmie (lijkt op bami maar dan van rijst) met zelfgesneden groente en een omelet. Daarbij nog wat zoetzure Chinese saus (zoiets als chilisaus maar zonder het pepertje,, deze smaakt naar babi pangangsaus).

 10. Ik ken de karnemelksaus voor bij tuinbonen maar deze combi heb ik niet eerder gehoord. Twijfel of ik het durf te maken, ben namelijk geen fan van bruine bonen maar dit is dan weer zo anders…
  Wij aten kliekjes, andijvie stampot, koolschotel en ovenschotel met prei/spekjes/champignons/paprika.

 11. Ik eet geen vlees (dus ook geen spek) en, hoewel ik verder bijna alles lust, griezel ik van karnemelk, karnemelksaus en karnemelkse pap! Dus dit gerecht zal ik niet maken! Maar ik neem aan dat jullie lekker gegeten hebben en streekgerechten moet je in ere houden!

 12. Dat is een onbekend gerecht voor mij. Ik kan niet zeggen dat het aanlokkelijk klinkt, maar soms zijn dat dan toch de lekkerste gerechten.

  Wij aten rijst met groenten (broccoli, champignons en taugé) met zelfgemaakte pindasaus (van zelfgemalen pinda’s :-) ) . Het was lekker.

 13. Met deze menu zou je mijn vriend ook blij maken…
  wij hadden andijviestamppot met spekjes en braadworst. En vanavond een pasta gerecht :)

 14. Daar heb ik nog nooit van gehoord! Ik denk dat ik hem met de melk allergie maar oversla. Wij aten rauwe witlof met aardappelen en een bio gehakt bal.

 15. Nou ja zeg! Toevallig stond gisteravond bij ons ook karnemelksaus op het menu. We eten het niet vaak maar ik vind het heerlijk. Wij aten er capucijners en een hamburger bij (met uien). In de saus natuurlijk spekjes dus eigenlijk as het een beetje dubbelop. Vandaag weer vegetarisch om de balans weer gelijk te trekken.
  4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.