Van buggy tot rollator, van traphekje tot traplift

Screen Shot 2018 04 02 at 20.21.47Ik word er soms een beetje weemoedig van.

Hulpmiddelen aan het begin van je leven, en aan het einde

Van advertenties voor de ultieme rollator, handige trapliften of sta-op-stoelen. Ze doen me denken aan advertenties voor buggy's, aankleedkussens en antilekbekers.

Bij die laatste sta je aan het begin van het leven, en kan het alleen maar beter worden. Maar aan het eind heb je juist hulpmiddelen nodig omdat je conditie afneemt.

Het is fijn dat die hulpmiddelen er zijn, begrijp me niet verkeerd! Maar ik word er soms een beetje melancholiek van. Is dat mijn voorland?

Ik heb hieronder een lijstje gemaakt van de hulpmiddelen die je als kind gebruikt, en als oudere om de parallellen te laten zien!

Van traphekje naar traplift

Als klein kind krijg je te maken met een traphekje. Dat voorkomt dat je op je knietjes de trap op kruipt, en mogelijk naar beneden tuimelt! Toen onze kinderen nog klein waren hadden we zowel een traphekje onderaan de trap als bovenaan.

9200000060076359

Als oudere heb je dat traphekje niet nodig. Maar als je slecht ter been bent, kun je te maken krijgen met een traplift. Een traplift is een stoel die aan de zijkant van je trap wordt geïnstalleerd. Je gaat er in zitten en dan schuift die traplift vanzelf naar boven! Eenmaal aangekomen op de gewenste verdieping stap je uit de traplift! N.B. Het is slim om van te voren eventueel je trapgat te verven.

IMG 5490

Van kinderstoel naar sta-op-stoel

Als klein kind word je in een kinderstoel geparkeerd. Zo'n kinderstoel zorgt dat je lekker hoog zit, en dat je er niet uit kunt vallen. Een klassieke kinderstoel vind ik toch wel de Tripp Trapp kinderstoel. Zelf hadden wij dit niet, omdat we struikelden over het aanschafbedrag. In plaats daarvan kocht ik een kinderstoel van Ikea via marktplaats die ik overigens geweldig vond.

Hieronder zo'n Tripp Trapp stoel:

kinderstoel

Als oudere heb je andere problemen dan uit je stoel vallen. Voor veel ouderen kan het lastig zijn om overeind te komen uit een stoel. Voor hen zijn er speciale sta-op-stoelen! Die geven je als het ware een steuntje in je rug als je wilt opstaan uit de stoel.

sta op stoel

Van buggy naar rollator

Als kind ben je vaak niet zo handig te voet, of je kunt nog niet zulke lange afstanden lopen. Dan brengt een buggy uitkomst.

9200000074037381

Als oudere zit je in ongeveer hetzelfde schuitje: lopen kan moeizaam worden. Maar in plaats van een buggy is er dan een rollator. Een rollator biedt steun, en kan ook als stoeltje fungeren zodat je onderweg even kunt uitrusten.

9200000036346194

Van antilekbeker naar... antilekbeker

Antilekbekers voorkomen dat een kind alles onderknoeit. Tijdens mijn stage in een verpleeghuis voor mijn studie psychologie, viel het mij op dat veel dementerende ouderen ook weer een antilekbeker kregen. Alleen zat er dan geen Diksap in, maar koffie.

Antilekbeker kind:

Screen Shot 2018 04 02 at 09.26.11

Antilekbeker oudere:

Screen Shot 2018 04 02 at 09.26.21

Samenvattend

Zowel aan het begin als aan het eind van een mensenleven zijn er allemaal hulpmiddelen die je kunt inzetten om het leven makkelijker te maken. In deze post liet ik telkens een hulpmiddel uit de baby/kindertijd zien in combinatie met een soortgelijk hulpmiddel voor als je ouder bent.

Zie ook mijn post over het vraagstuk: Baby in box? en Undercover in de ouderenzorg.

Bron afbeeldingen: Bol.com. De tuitbekers voor volwassenen komen van hulpmiddelwereld.nl en de foto van de traplift van 123trapliften.nl

Similar Posts

31 Comments

 1. Toch wel fijn dat er allerlei hulpmiddelen verkrijgbaar zijn, al heb ik in deze fase van mijn leven niks nodig gelukkig is het er ook als ik wat ouder ben x

 2. Oud worden is leuk, maar komt vaak niet zonder gebreken. Voor mijn beiden oma’s hebben wij ook flink wat hulpmiddelen gehad. En het vervelende is dat ze ook goed beseffen dat ze opnieuw hulpbehoevend zijn en dat de rollen nu omgedraaid zijn. Want waar mijn oma eerst voor mij zorgde, deed ik dat nu voor haar. Zo zie je met alle dingen (zeker ook met de hulpmiddelen) het cirkeltje dan weer rond is. Vind de vergelijkingen dan ook mooi gevonden.

 3. Ouderdom komt met gebreken. Zo fijn dat er tegenwoordig genoeg hulpmiddelen zijn. Na 6 jaar van weigering begint mijn schoonvader zijn rollator nu te omarmen. Hij heeft ruim 6 jaar geleden een herstambloeding gehad en is door de oog van de naald gekropen.

  1. Wat fijn dat je schoonvader ruimte begint te zien om een rollator te gebruiken. Mijn schoonmoeder wilde het ook niet: 'Ik wil er nog niet dood achter gevonden worden.' Maar het kan echt nieuwe mogelijkheden bieden.

 4. Ik begrijp je goede bedoeling, doch persoonlijk vind ik het niet erg fijntjes en respectvol.
  Waarom een vergelijking, waarom met een oudere?
  Hulpmiddelen in bepaalde fases van het leven of bij aandoeningen had ik passender gevonden.
  Er zijn veel mensen met een (chronische) aandoening, van jong, volwassen, middelbare leeftijd, die gebruik maken van hulpmiddelen, welke in een (elekt)rolstoel zitten, een traplift hebben, een verhoogd toilet, in een hoog-laagbed slapen, rollator of incontinentie materiaal gebruiken en ga zo maar door.

  De beker met tuit lijkt handig, doch daarmee kan je mensen ontzettend laten verslikken, omdat bij het drinken geven niet kunt doseren.
  Deze tuitbeker mag nooit gebruikt worden bij mensen met slikproblemen, veel voorkomend probleem bij dementerenden.
  Beter zijn de beker met een uitsparing in het drinkgedeelte of een normale drinkbeker/ glas, staat zeker ook respectvoller.

  Er zijn ontzettend veel mooie praktische hulpmiddelen voor zowel kinderen als ouderen of mensen met een beperking, verkrijgbaar.

  1. Het is niet respectloos bedoeld Marrian. Het is een gedachte die vaak bij mij opkomt als ik advertenties zie over rollators en dergelijke. De kringloop van het leven en zo.

 5. Het valt wel op dat iedereen, ook bij de reacties er van uit gaat dat hulpmiddelen dus iets zijn voor het eind van je leven. Was dat maar zo'n zekerheid want veel hulpmiddelen worden ook gebruikt door jonge(re) mensen die door aangeboren of verworven ziekte/beperking een hulpmiddel nodig hebben. Ik grap wel eens dat ik in ieder geval nooit een rollator of traplift nodig zal hebben hoe oud ik ook word, want ben daar al ver voorbij met elektrische rolstoel en geen sta/zitfunctie. Het is een grappig stukje, maar bevestigd wel wat ik heel erg aan de maatschappij merk, hulpmiddelen en zorg zijn voor ouderen. In de politiek gaat het ook altijd over ouderen, terwijl en zoveel nog jonge mensen zijn met allerlei ziektes die allerlei hulpmiddelen nodig hebben en meer aandacht hiervoor zou op den duur ook de participatie echt kunnen verbeteren.

 6. Ik wist niet dat er sta-op-stoelen waren. Aparte insteek. Had het laatst met mijn dochter over, dat je luiers hebt voor babies en voor oude mensen, ook zoiets. Ik vind die babydingen precies op rollators lijken, van die loopwagens!

 7. Dat is het leven. Van baby tot oud en terug naar baby, alleen de hulpspullen iets wat anders. Stuk voor stuk hele fijne dingen voor baby en oude mensen

 8. Ik werk in de ouderenzorg en zie ook vaak de vergelijking met de zorg voor onze kinderen. Helaas ziet niet iedereen dit, want een praktische oplossing is soms heel dichtbij

  1. Ik vind het beroep ergotherapeute wat dat betreft echt geweldig. Want zij kunnen allerlei hulpmiddelen aanbieden die het leven weer makkelijker maken.

 9. we zeggen wel eens voor de grap, je begint en eindigt in een luier ;) het klopt wel wat je zegt. Ouder worden, het liefst in goede gezondheid.

 10. Wat handig al die hulpmiddelen, maar die middelen voor ouderen hebben inderdaad wel iets treurigs (hoewel superfijn dat ze er zijn). Lijkt me zo lastig als je langzaam maar zeker steeds afhankelijker wordt en dan is drinken uit zo'n anti-lek beker best confronterend denk ik.

 11. Ik vind het toch erg leuke vergelijkingen hoor. Een kind loopt met een rekje, maar als ouderen neem je toch de rollator. Welke gebruik jij al? :-p

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.