Vaccineren tegen de griep?

Last updated on January 3rd, 2023 at 11:31 am

griepOp radio Gelderland werd gesproken over de griepgolf die blijkbaar heerst op het moment.

Griepdeskundige Carl Koppeschaar van de website degrotegriepmeting.nl zei daar dat als je kinderen nu maar inent, zo’n golf veel minder wordt! Het zijn namelijk de kinderen die het virus verspreiden via peuterspeelzaal, crèche en school.

Pak de griep bij de bron aan: vaccineer kinderen?

Om zijn woorden kracht bij te zetten haalde hij Engeland aan: vanaf 2014 gaan ze daar kinderen vaccineren tegen de griep met een neusspray. Zo pak je de verspreiding van de griep als het ware bij de bron aan. Bij kinderen biedt zo’n vaccinatie maar liefst 75 tot 80% bescherming. Maar bij ouderen beschermt de griepprik maar ongeveer 40%.Vaccinatie is geen medicijn, maar stukjes dood virus die je lichaam aansporen antistoffen aan te maken.

Kinderen verspreiden griep

Op zich ben ik nooit zo’n fan van inenten tegen iets wat weliswaar heel vervelend is, maar in principe niet levensbedreigend* zoals een griep. Maar ik geloof meneer Koppeschaar meteen als hij zegt dat kinderen een belangrijke bron van besmetting zijn. Zeker in deze natte, koude tijden slaat de damp van de school je soms tegemoet als je binnen komt lopen.

En dan al die kinderen dicht op elkaar, en jassen die hangen uit te dampen. Het lijkt me een walhalla voor virussen en bacteriën. Wat dat betreft is het dan denk ik maar goed dat er een voorjaarsvakantie aankomt! Dat zal de griepgolf in ieder geval even vertragen neem ik aan.

Steeds minder mensen blijven thuis als ze griep hebben. Huh?!

Overigens las ik sinds de crisis steeds minder mensen thuisblijven met griep! Het is gedaald van 80% in 2008 naar 70% nu. Dat klinkt wel flink, maar feitelijk zit je wel mooi je collega’s te besmetten!

Als moeder, blogger en bewoner van het platteland, zijn mijn contacten met besmettingsbronnen op zich beperkt. Maar met vijf kinderen die naar school gaan, en een man die dagelijks in de trein zit komen de virussen ongetwijfeld alsnog in mijn buurt!

Heeft de griep in jullie gezin al toegeslagen? En wat zijn de symptomen? 

Leestips

*Behalve natuurlijk bij risicogroepen, maar die worden ingeënt.


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

36 Comments

  1. Hier gelukkig geen griep, wel alle 3 een goede verkoudheid gehad. Zoontje is wel ingeënt tegen de griep en rs-virus, omdat hij tot de risicogroep behoort.

    Sinds we de afgelopen 2 jaar ons eetpatroon behoorlijk hebben veranderd zijn we ook veel minder ziek. Zou het ermee te maken hebben? betere weerstand?

  2. Hier geen gevallen van griep, maar omdat ik astma heb behoor ik tot de risicogroep en krijg elk jaar een inenting. Overigens is het niet zo dat griep wordt voorkomen door een griepprik. Het is zo dat de kans op complicaties minder wordt of als je griep krijgt dat die minder ernstig is of complicaties minder ernstig worden. Met name het aantal luchtweginfecties (bronchitis/longontsteking) neemt af of zijn minder erg. Mensen die normaal gezond zijn hebben die kans op comlicaties minder. En door de complicaties overlijden er mensen jaarlijks aan griep, niet aan het virus zelf voor zover ik weet.

  3. Door mijn lichte vorm van astma mag ik de griepprik ook komen halen, maar werd daar altijd ziek van. En nu heb ik hem 2 jaar niet gehaald, 1x ivm zwangerschap en nog niet ziek geweest. Mijn man is behoorlijk grieperig, maar eigen zaak dus gewoon aan het werk. En dochterlief (8mnd) is ook aardig ziek. Oudste (4) zit op school maar daar zijn maar weinig zieken en als er zieken zijn zijn het de ouders. Dus in dit geval kun je stellen dat het anders om is dan deze meneer beweert. Maar om mijn kinderen dan maar in te enten met een griepprik vind ik te ver gaan, het is ook een teken van het lichaam dat je rustig aan moet gaan doen. En hoop dan ook van harte dat het mij niet aansteekt want we hebben volgende week vakantie van school en daardoor ook drukte op het werk van mijn man, dus geen backup qua oppas e.d.

    1. Dan is het toch een teken van een goede weerstand dat jij het nog niet hebt gekregen denk ik!

      Ik kan me je zorg voorstellen dat je het ook niet wilt krijgen, want dat is inderdaad lastig. Zeker als je geen back-up hebt. Ik vond dat vroeger altijd net survivalen. Dan lag ik ziek op de bank, en liet de opvoedkundige teugels maar even vieren. De kinderen mochten dan ook veel meer tv kijken, gewoon om de dag door te komen. Ziekte breekt wet!

  4. Tegenwoordig lijkt het wel of ze iedereen voor van alles willen inenten. Lijkt me niet al te goed.
    Hier geen griep gehad, wel een beetje verkouden en keelpijn maar niet erg genoeg om thuis te blijven.

  5. Ik heb gisteren een aantal spataderen laten inspuiten. Ik vroeg aan de arts of beide benen niet in een keer konden. Nee, er kon maar één been per keer, omdat een patient niet teveel van de vloeistof tegelijk binnen mocht krijgen. Hij kreeg wel eens patienten die heel stoer beide benen tegelijk lieten doen, maar die kregen dan nare ziekteverschijnselen die op griep leken. En hierdoor zou je zo verzwakt kunnen raken dat je, juist in deze tijd, ook de echte griep zou kunnen krijgen en daar wilde de arts niet voor instaan. Dus over twee weken het andere been.

    1. Ik heb vroeger wel beide benen tegelijk laten doen en idd werd ik daar ziek van. Een soort van grieperig, wazig gevoel. Heel vervelend.
      Enne, laseren is ook echt niet pijnloos wat ze ook beweren. En je kunt er flinke napijn van hebben.

      Hier geen griepvaccinaties. Vanwege mijn astma kom ik wel in aanmerking voor de griepprik maar ik hoef die rommel niet in mijn lijf. Liever extra zink en vitamine D in de winter.

      1. Klopt, ik ben anderhalf jaar geleden gelaserd. Of beter een vernieuwde versie ervan, iets met radiogolven, patientvriendelijker. Ik heb een hoge pijngrens, anders dan ze over roodharigen beweren (er wordt veel onzin verkondigd, vooral op internet!). Dus die behandeling doet me niet veel. Het gedoe met verband en kousen en het niet mogen douchen vind ik veel lastiger. Ik ben elk jaar de sjaak met mijn benen, laseren of inspuiten. Maar er zijn ernstiger zaken…

        1. Bij mij is het twee jaar geleden. Bij beide benen is het lange vatenstelsel weggelaserd en is er nog een ander bloedvat weggehaald. En de verdoving werkte niet. Blijkt bij ons in de familie te zitten. Wel roodharigen trouwens. Ik heb een lage pijndrempel, helaas.
          Ik vind het wegspuiten ook vervelend omdat ik allergisch lijk te reageren op de vloeistof waarmee het bloedvat wordt ingespoten. Als het verband eraf mag heb ik open wonden op mijn benen zitten.
          Ik laat zo weinig mogelijk doen aan mijn benen. Ik masseer ze en als ik denk dat ik echt weer naar een arts moet dan ga ik. Ik laat niets doen om cosmetische redenen. Ik draag om die reden wel graag lange rokken of kuitbroeken want mooi zijn die spataderen niet. Gelukkig staan die rokken en kuitbroeken me wel ;-)

        2. Ik ben in 1995 ervoor behandeld in een algemeen ziekenhuis. Gewoon inspuiten geen echografisch onderzoek. Na 2 jaar was ik erg teleurgesteld, het leek weinig te hebben uitgehaald. Ik liet het maar zo. tot het in 2011 echt helemaal uit de hand gelopen was. toen ben ik naar een gespecialiseerde kliniek verwezen. Geweldig! uitgebreid echo-onderzoek, met redelijk onthutsend resultaat. Een aantal diepe vaten zijn met elektromagnetische golven dichtgemaakt. Die diepe vaten moet een arts altijd eerst nakijken, anders blijf je water naar zee dragen, blijft het bloed weglekken naar andere vaten. En een aantal opppervlakkige lange vaten, van enkel tot lies, moeten regelmatig behandeld worden, ook weer met een verbeterde vorm van wegspuiten. Als je binnekort verhuizen gaat, zoek dan eens naar betere behandelmethoden, die zijn er steeds meer. Vooral buiten de algemene ziekenhuizen.
          Ik heb elk jaar behandeling nodig, en niet om cosmetische redenen. Ik heb anders echt terugkomende pijn, en regelmatig aderontstekingen.

        3. @ K,
          Bedankt voor de info.
          Een paar jaar geleden zijn mijn benen echografisch onderzocht en toen bleek dat het lange vatenstelsel niet meer functioneerde en dat is weggelaserd. In de jaren ’90 was ik daar ook al voor geopereerd en toen was het afgebonden. Was helaas een operatie voor niks. Verder heb ik in die tijd dus regelmatig laten wegspuiten.

          Ik wil nog steeds zo weinig mogelijk laten doen. Mijn gezondheid is dermate slecht dat ik zelfs van een tandartsbehandeling zo een week of nog langer uit de running ben (lees: op de bank lig). Ik heb ernstige chronische vermoeidheid, een zware vorm van astma en heb schade aan darmen en organen vanwege gluten.
          Die operaties twee jaar geleden hebben me een halfjaar gekost voordat ik er weer een beetje was.
          Dus ik vermijd ziekenhuizen en behandelingen tot het echt niet anders kan.
          En ik houd mezelf goed in de gaten dat ik geen trombose ga ontwikkelen. Ik drink bv veel heet water om mijn bloed dun te houden en zodra het even kan probeer ik een stukje te lopen.
          Verder uitkijken met de laptop. Nooit de laptop zo op schoot zetten maar altijd een kussen ertussen.

          Groetjes, VeggieMo

  6. Hallo huisvlijt,
    Van de mensen die griep krijgen gaat er 1 op de 1000 dood aan deze ziekte.
    Dus zeg nooit van griep ga je NIET dood.
    Helaas ging mijn buurjongetje een aantal jaren terug dood van de griep.

    groetjes,
    Ria.

  7. Om mij heen heeft iedereen griep met veel spierpijn. Ik ben wat meer echinaeforce gaan slikken per dag en ook iedere dag een vitamine D. Tot nu toe ben ik de dans ontsprongen.
    Echter hier ‘heerst’ nu de carnaval en daarna komt er altijd een flinke griepgolf en verkoudheidsgolf overwaaien, dus het gevaar is nog niet geweken hier! Jaren geleden was het altijd prijs, ik die nooit carnaval vierde, kreeg altijd wel dat staartje mee. Sinds ik echinaeforce slik en als het heerst meer slik, blijf ik het mooi voor. Misschien een dagje wat lamlendig, maar het zet nooit door.

    *Marianne*
    van blog Consuminderen met Marianne)

  8. Mijn overgrootmoeder is overleden tijdens de Spaanse Griepepidemie. Uiteindelijk bezwijk je als grieppatient niet aan het griepvirus maar aan longontsteking die vaak wordt veroorzaakt door een bacterie (pneumococ in veel gevallen). Ik zou zelf kiezen voor een pneumococcenvaccin als ik in de risicogroep zat, je kunt dan nog steeds griep krijgen, maar de risico’s op complicaties met een pneumococ worden aanzienlijk lager

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.