Vaccineren tegen de griep?

griepOp radio Gelderland werd gesproken over de griepgolf die blijkbaar heerst op het moment.

Griepdeskundige Carl Koppeschaar van de website degrotegriepmeting.nl zei daar dat als je kinderen nu maar inent, zo'n golf veel minder wordt! Het zijn namelijk de kinderen die het virus verspreiden via peuterspeelzaal, crèche en school.

Pak de griep bij de bron aan: vaccineer kinderen?

Om zijn woorden kracht bij te zetten haalde hij Engeland aan: vanaf 2014 gaan ze daar kinderen vaccineren tegen de griep met een neusspray. Zo pak je de verspreiding van de griep als het ware bij de bron aan. Bij kinderen biedt zo'n vaccinatie maar liefst 75 tot 80% bescherming. Maar bij ouderen beschermt de griepprik maar ongeveer 40%.Vaccinatie is geen medicijn, maar stukjes dood virus die je lichaam aansporen antistoffen aan te maken.

Kinderen verspreiden griep

Op zich ben ik nooit zo'n fan van inenten tegen iets wat weliswaar heel vervelend is, maar in principe niet levensbedreigend* zoals een griep. Maar ik geloof meneer Koppeschaar meteen als hij zegt dat kinderen een belangrijke bron van besmetting zijn. Zeker in deze natte, koude tijden slaat de damp van de school je soms tegemoet als je binnen komt lopen.

En dan al die kinderen dicht op elkaar, en jassen die hangen uit te dampen. Het lijkt me een walhalla voor virussen en bacteriën. Wat dat betreft is het dan denk ik maar goed dat er een voorjaarsvakantie aankomt! Dat zal de griepgolf in ieder geval even vertragen neem ik aan.

Steeds minder mensen blijven thuis als ze griep hebben. Huh?!

Overigens las ik sinds de crisis steeds minder mensen thuisblijven met griep! Het is gedaald van 80% in 2008 naar 70% nu. Dat klinkt wel flink, maar feitelijk zit je wel mooi je collega's te besmetten!

Als moeder, blogger en bewoner van het platteland, zijn mijn contacten met besmettingsbronnen op zich beperkt. Maar met vijf kinderen die naar school gaan, en een man die dagelijks in de trein zit komen de virussen ongetwijfeld alsnog in mijn buurt!

Heeft de griep in jullie gezin al toegeslagen? En wat zijn de symptomen? 

Leestips

*Behalve natuurlijk bij risicogroepen, maar die worden ingeënt.

Vergelijkbare berichten

36 reacties

  1. Mijn man en ik hebben allebei de griep al gehad. Mijn man is een week ziek geweest en ik een paar dagen. Het schijnt dat er verschillende varianten zijn... Wij hadden de variant met keelpijn, hoofdpijn, snotterig voelen en extreem vermoeid zijn...

    1. Klinkt wel akelig! Maar ja, bij griep voel je je ook echt beroerd. Ik verkijk me daar altijd op. Soms verlang ik er stiekem wel eens naar om een paar daagjes in bed te liggen, maar als ik dan echt ziek ben, is het waardeloos.

    2. Haha, klinkt bekend ;) Nee, als het dan eenmaal zo ver is, dan voelt het helemaal niet lekker :(

      Maar misschien moeten we allemaal wat liever voor onszelf worden als we níet ziek zijn en dan ook afentoe onszelf vertroetelen :)

  2. Hier tot nu toe nog niet (hout vasthouden)...
    Maar wel in onze omgeving enkelen waarvan ik weet dat ze de griep hebben gehad, en zij hebben er echt langere tijd last van, zeker 1week tot wat langer vaak... tegenover anders ben je er op enkele dagen weer vanaf...
    Ja, kinderen zijn zeker 1van de belangrijkste bronnen, maar om ze gaan inenten...??

  3. nee hoor ik ben niet voor griepvaccinaties, straks weet het afweermechanisme van het lichaam niet (meer) hoe het iets moet aanvallen om te verdelgen omdat het nooit ehm oefent.
    Ehm voor de zaak neem ik hem wel, omdat als je zelf nog niet superziek bent andere kwetsbare en levensbedreigende zieken wel kan besmetten en daar zou ik me dan schuldig over voelen, dat ik een van ehmmm aansteek en die dan daardoor doodgaat...alhooewel ik oprecht van mening ben dat besmetting vaker door fam leden enz word overgebracht, die knuffelen tenslotte met elkaar.

    1. Daar had die meneer van de grote griepmeting het inderdaad ook over: dat hij vond dat mensen die in de verzorging werken zich moeten laten vaccineren omdat ze met kwetsbare mensen werken.

  4. Echte griep ben je een paar weken mee onder de pannen, zeker een week hoge koorts en rillingen. En kost ook elk jaar behoorlijk wat levens.

    Dat wat in de volksmond griep heet is een zware verkoudheid en die kan het lichaam idd prima aan, daar zijn ook heel veel varianten van.

    1. Je hoort regelmatig dat wat in de volksmond griep genoemd wordt, niet echt Griep met een hoofdletter is.

      Maar zelfs van de griep met een hoofdletter ga je toch niet dood? Alleen als je dus bij een kwetsbare groep hoort loop je dat risico.

  5. Ik kwakkel al sinds half december: extreem moe, verkoudheden, grieperig. . Heb ook 1 week ziek op bed gelegen, voelde me echt beroerd. Mijn goede voornemen: vanaf komende herfst ga ik trouw ieder najaar een griepspuit halen Ook al biedt dit geen garantie voor het niet krijgen van de griep.

  6. Griep en koorts hebben een functie. Net als veel kinderziekten trouwens.

    Zieke kinderen zijn maar lastig... Hoewel het een normale reactie van het lichaam is en zo ook zou moeten worden behandeld (dus lekker een kopje bouillon, nat washandje en met een dekentje op de bank), moet er natuurlijk ook gewerkt worden. Dus spuiten we liever god-weet-wat voor troep in die kleine lijfjes, zodat papa en mama zich in elk geval gewoon voor 100% op het werk in kunnen blijven zetten.

    Hij ent zichzelf maar lekker in, no way dat ik dat bij mijn kinderen laat doen. Laat die maar lekker hun eigen immuunsysteem opbouwen.

  7. Hier nog geen last gehad, maar de halve klas van mijn oudste heeft wel al plat gelegen. Inenten tegen griep (voor kinderen) vindt ik onzin. Ik heb mijn kinderen toen ook bewust niet laten inenten tegen de mexicaanse griep. Ze zijn sterk en gezond. Als ze de griep krijgen dan is het gewoon een kwestie van goed uitzieken. Ze hebben het trouwens allebei ook niet gehad. Gezond eten, voldoende rust en beweging dan bouw je al een goede weerstand op.
    Ingrid

    1. Zo zie ik het ook. Mijn kinderen zijn ook niet ingeënt tegen de Mexicaanse griep. Misschien is het ook een kenmerk van onze haastige maatschappij, waarin veel maakbaar is? Dat we niet meer het geduld kunnen opbrengen om rustig uit te zieken, en ook niet meer accepteren dat we soms gewoon ziek worden.

  8. Ik en mijn dochter hebben flinke griep gehad, 4 dgn koorts hoofdpijn spugen etc.... ik ben er een aantal weken beroerd van geweest.( behoor tot de risico groep, maar haal nooit de griepprik)

    Van e school met 100 leerlingen, waren er een aantal weken geleden 40 ziek.

    Deb

    1. Zo, dat is 40%! Dat is veel.

      Op de school van mijn kinderen waren ook veel zieken. Mijn kinderen moeten elke dag door weer en wind fietsen, ik denk dan graag dat ze daardoor een goede weerstand hebben en dat dit de reden is dat ze de griep nog niet gehad hebben. Dat zou ik een fijn idee vinden.

  9. Drie snotneuzen in dit huis op dit moment, waarvan ondergetekende er eentje van is.
    Pleurt op met dat griepvaccin.
    Vorige week kregen we een nieuwsbrief van school waarin stond dat ze van die luchtverversings apparaten gaan plaatsen. Niet alleen is uit onderzoek gebleken dat het de leerprestaties verbetert, ook melden kinderen zich minder vaak ziek.

    Er zijn dus heel andere, minder rigoreuze oplossingen voor het griep'probleem' op school.

    1. Wat een goed idee zeg! En dat is dus wat anders dan airconditioning?

      Ik weet nog dat ik van mijn jongste zoon was bevallen, en in het ziekenhuis belandde tijdens een hittegolf. Daar mocht de airconditioning toen niet aan omdat dan alle ziektekiemen door de airconditioning het hele ziekenhuis werden doorgepompt!

      Dat vond ik een heel geldige reden toen, maar ooooh, wat had ik het afschuwelijk heet...

  10. Hier gelukkig geen griep, wel alle 3 een goede verkoudheid gehad. Zoontje is wel ingeënt tegen de griep en rs-virus, omdat hij tot de risicogroep behoort.

    Sinds we de afgelopen 2 jaar ons eetpatroon behoorlijk hebben veranderd zijn we ook veel minder ziek. Zou het ermee te maken hebben? betere weerstand?

  11. Hier geen gevallen van griep, maar omdat ik astma heb behoor ik tot de risicogroep en krijg elk jaar een inenting. Overigens is het niet zo dat griep wordt voorkomen door een griepprik. Het is zo dat de kans op complicaties minder wordt of als je griep krijgt dat die minder ernstig is of complicaties minder ernstig worden. Met name het aantal luchtweginfecties (bronchitis/longontsteking) neemt af of zijn minder erg. Mensen die normaal gezond zijn hebben die kans op comlicaties minder. En door de complicaties overlijden er mensen jaarlijks aan griep, niet aan het virus zelf voor zover ik weet.

  12. Door mijn lichte vorm van astma mag ik de griepprik ook komen halen, maar werd daar altijd ziek van. En nu heb ik hem 2 jaar niet gehaald, 1x ivm zwangerschap en nog niet ziek geweest. Mijn man is behoorlijk grieperig, maar eigen zaak dus gewoon aan het werk. En dochterlief (8mnd) is ook aardig ziek. Oudste (4) zit op school maar daar zijn maar weinig zieken en als er zieken zijn zijn het de ouders. Dus in dit geval kun je stellen dat het anders om is dan deze meneer beweert. Maar om mijn kinderen dan maar in te enten met een griepprik vind ik te ver gaan, het is ook een teken van het lichaam dat je rustig aan moet gaan doen. En hoop dan ook van harte dat het mij niet aansteekt want we hebben volgende week vakantie van school en daardoor ook drukte op het werk van mijn man, dus geen backup qua oppas e.d.

    1. Dan is het toch een teken van een goede weerstand dat jij het nog niet hebt gekregen denk ik!

      Ik kan me je zorg voorstellen dat je het ook niet wilt krijgen, want dat is inderdaad lastig. Zeker als je geen back-up hebt. Ik vond dat vroeger altijd net survivalen. Dan lag ik ziek op de bank, en liet de opvoedkundige teugels maar even vieren. De kinderen mochten dan ook veel meer tv kijken, gewoon om de dag door te komen. Ziekte breekt wet!

  13. Tegenwoordig lijkt het wel of ze iedereen voor van alles willen inenten. Lijkt me niet al te goed.
    Hier geen griep gehad, wel een beetje verkouden en keelpijn maar niet erg genoeg om thuis te blijven.

  14. Ik heb gisteren een aantal spataderen laten inspuiten. Ik vroeg aan de arts of beide benen niet in een keer konden. Nee, er kon maar één been per keer, omdat een patient niet teveel van de vloeistof tegelijk binnen mocht krijgen. Hij kreeg wel eens patienten die heel stoer beide benen tegelijk lieten doen, maar die kregen dan nare ziekteverschijnselen die op griep leken. En hierdoor zou je zo verzwakt kunnen raken dat je, juist in deze tijd, ook de echte griep zou kunnen krijgen en daar wilde de arts niet voor instaan. Dus over twee weken het andere been.

    1. Ik heb vroeger wel beide benen tegelijk laten doen en idd werd ik daar ziek van. Een soort van grieperig, wazig gevoel. Heel vervelend.
      Enne, laseren is ook echt niet pijnloos wat ze ook beweren. En je kunt er flinke napijn van hebben.

      Hier geen griepvaccinaties. Vanwege mijn astma kom ik wel in aanmerking voor de griepprik maar ik hoef die rommel niet in mijn lijf. Liever extra zink en vitamine D in de winter.

    2. Klopt, ik ben anderhalf jaar geleden gelaserd. Of beter een vernieuwde versie ervan, iets met radiogolven, patientvriendelijker. Ik heb een hoge pijngrens, anders dan ze over roodharigen beweren (er wordt veel onzin verkondigd, vooral op internet!). Dus die behandeling doet me niet veel. Het gedoe met verband en kousen en het niet mogen douchen vind ik veel lastiger. Ik ben elk jaar de sjaak met mijn benen, laseren of inspuiten. Maar er zijn ernstiger zaken...

    3. Bij mij is het twee jaar geleden. Bij beide benen is het lange vatenstelsel weggelaserd en is er nog een ander bloedvat weggehaald. En de verdoving werkte niet. Blijkt bij ons in de familie te zitten. Wel roodharigen trouwens. Ik heb een lage pijndrempel, helaas.
      Ik vind het wegspuiten ook vervelend omdat ik allergisch lijk te reageren op de vloeistof waarmee het bloedvat wordt ingespoten. Als het verband eraf mag heb ik open wonden op mijn benen zitten.
      Ik laat zo weinig mogelijk doen aan mijn benen. Ik masseer ze en als ik denk dat ik echt weer naar een arts moet dan ga ik. Ik laat niets doen om cosmetische redenen. Ik draag om die reden wel graag lange rokken of kuitbroeken want mooi zijn die spataderen niet. Gelukkig staan die rokken en kuitbroeken me wel ;-)

    4. Ik ben in 1995 ervoor behandeld in een algemeen ziekenhuis. Gewoon inspuiten geen echografisch onderzoek. Na 2 jaar was ik erg teleurgesteld, het leek weinig te hebben uitgehaald. Ik liet het maar zo. tot het in 2011 echt helemaal uit de hand gelopen was. toen ben ik naar een gespecialiseerde kliniek verwezen. Geweldig! uitgebreid echo-onderzoek, met redelijk onthutsend resultaat. Een aantal diepe vaten zijn met elektromagnetische golven dichtgemaakt. Die diepe vaten moet een arts altijd eerst nakijken, anders blijf je water naar zee dragen, blijft het bloed weglekken naar andere vaten. En een aantal opppervlakkige lange vaten, van enkel tot lies, moeten regelmatig behandeld worden, ook weer met een verbeterde vorm van wegspuiten. Als je binnekort verhuizen gaat, zoek dan eens naar betere behandelmethoden, die zijn er steeds meer. Vooral buiten de algemene ziekenhuizen.
      Ik heb elk jaar behandeling nodig, en niet om cosmetische redenen. Ik heb anders echt terugkomende pijn, en regelmatig aderontstekingen.

    5. @ K,
      Bedankt voor de info.
      Een paar jaar geleden zijn mijn benen echografisch onderzocht en toen bleek dat het lange vatenstelsel niet meer functioneerde en dat is weggelaserd. In de jaren '90 was ik daar ook al voor geopereerd en toen was het afgebonden. Was helaas een operatie voor niks. Verder heb ik in die tijd dus regelmatig laten wegspuiten.

      Ik wil nog steeds zo weinig mogelijk laten doen. Mijn gezondheid is dermate slecht dat ik zelfs van een tandartsbehandeling zo een week of nog langer uit de running ben (lees: op de bank lig). Ik heb ernstige chronische vermoeidheid, een zware vorm van astma en heb schade aan darmen en organen vanwege gluten.
      Die operaties twee jaar geleden hebben me een halfjaar gekost voordat ik er weer een beetje was.
      Dus ik vermijd ziekenhuizen en behandelingen tot het echt niet anders kan.
      En ik houd mezelf goed in de gaten dat ik geen trombose ga ontwikkelen. Ik drink bv veel heet water om mijn bloed dun te houden en zodra het even kan probeer ik een stukje te lopen.
      Verder uitkijken met de laptop. Nooit de laptop zo op schoot zetten maar altijd een kussen ertussen.

      Groetjes, VeggieMo

  15. Hallo huisvlijt,
    Van de mensen die griep krijgen gaat er 1 op de 1000 dood aan deze ziekte.
    Dus zeg nooit van griep ga je NIET dood.
    Helaas ging mijn buurjongetje een aantal jaren terug dood van de griep.

    groetjes,
    Ria.

  16. Om mij heen heeft iedereen griep met veel spierpijn. Ik ben wat meer echinaeforce gaan slikken per dag en ook iedere dag een vitamine D. Tot nu toe ben ik de dans ontsprongen.
    Echter hier 'heerst' nu de carnaval en daarna komt er altijd een flinke griepgolf en verkoudheidsgolf overwaaien, dus het gevaar is nog niet geweken hier! Jaren geleden was het altijd prijs, ik die nooit carnaval vierde, kreeg altijd wel dat staartje mee. Sinds ik echinaeforce slik en als het heerst meer slik, blijf ik het mooi voor. Misschien een dagje wat lamlendig, maar het zet nooit door.

    *Marianne*
    van blog Consuminderen met Marianne)

  17. Mijn overgrootmoeder is overleden tijdens de Spaanse Griepepidemie. Uiteindelijk bezwijk je als grieppatient niet aan het griepvirus maar aan longontsteking die vaak wordt veroorzaakt door een bacterie (pneumococ in veel gevallen). Ik zou zelf kiezen voor een pneumococcenvaccin als ik in de risicogroep zat, je kunt dan nog steeds griep krijgen, maar de risico's op complicaties met een pneumococ worden aanzienlijk lager

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.