Us: psychologische horror film over doppelgangers

Us 2019

In een tijdschrift las ik over de film Us, en dat die over zogenoemde Doppelgangers gaat. Een Doppelgänger is iemand die je evenbeeld is, zonder dat hij of zij familie van je is. De meeste mensen zien hun Doppelganger nooit. Maar in de film Us krijgen mensen meer te maken met hun Doppelgangers dan ze lief is.

Us schijnt bovendien een heleboel maatschappij kritische boodschappen te bevatten.

Wil je nog meer horror films? Denk dan aan Horrify.

Us: waar gaat het over

In Us leer je Adelaide, haar man Gabe Wilson en hun dochter en zoon kennen. Het gezin gaat op vakantie, en Gabe wil graag met het hele gezin naar het strand, Santa Cruz Beach.

Als kind ouders kwijtgeraakt tijdens strand trip

Adelaide wil eigenlijk niet, want ze is daar als kind ooit haar ouders kwijtgeraakt. Ze zag vervolgens in een attractie genaamd Find your self haar Doppelganger. Maar na een beetje psychologische chantage van haar man geeft Adelaide toch toe. Het bezoekje aan het strand lijkt aardig goed te verlopen, ook al is Adelaide eventjes haar zoontje kwijt, maar die vinden ze snel weer terug.

4 enge mensen op de oprit

Echter die avond staan er ineens 4 mensen op de oprit van hun huis. In eerste instantie gaat Gabe naar buiten en vraagt wat ze daar doen, en of ze willen weggaan. Als dat niet werkt gaat hij ‘old school’ met een honkbanknuppel naar buiten en spreekt wat dreigende taal. Als ook dat niet helpt bellen ze de politie. Ondertussen komen de 4 sinistere figuren naar hun huis toe, en dringen binnen. En dan blijken het hun Doppelgangers te zijn.

Wat volgt is een boel actie scènes en bloederige gevechten met hun Doppelgangers. Kijk, hieronder de enge Doppelgangers zoals ze voor het huis staan:

Us
Bron: bol.com

Us een horrorfilm met een boodschap

Us is dus niet zomaar een horrorfilm. Ik heb me laten vertellen dat er een heleboel maatschappijkritische elementen in zitten! Hieronder een overzicht van de boodschappen die er volgens diverse artikelen in de film Us zitten:

 • De ongelijke verdeling van de welvaart.
 • De hoofdrolspelers hebben een donkere huid, dat komt niet zo vaak voor in films. Opvallend is ook dat hun blanke vrienden al snel het loodje leggen, maar dat het donkere gezin overleeft.
 • Er wordt gespeeld met stereotypes.
 • De gevaren van het kapitalisme.
 • Jordan Peele observeert dat we voor veel dingen bang zijn, maar dat we misschien het bangst moeten zijn voor onszelf. We zijn onze eigen grootste vijand.

Trailer van de film Us

Wat ik vond van Us

Ik houd wel griezelige psychologische thrillers, en Doppelgangers zijn prima voer voor enge verhalen. Maar eerlijk gezegd viel Us me een beetje tegen. Wel vond ik de twist aan het eind van de film erg goed. Daarnaast houdt Jordan Peele de kijker regelmatig een maatschappijkritische spiegel voor, wat de vele saaie actiescènes een beetje compenseert.

Wie heeft de hoogste kill count?

Adelaide, Gabe en hun kinderen tellen bijvoorbeeld wie de hoogste ‘kill count’ heeft. Het lijkt alsof ze het over een video game hebben, waarin de winnaar degene met de meeste doden op zijn naam is. Ergens is dat ook zeer verontrustend: deze brave gezinsleden veranderen binnen no time in moordmachines en zijn trots op hun ‘score’.

Stupid white shit

Daarnaast  moest ik lachen om de ‘hideakey’ en Gabe’s opmerking daarover: ‘What kind of stupid white shit is that?!’  Een hideakey is een pittoreske steen die idyllisch bij je huis ligt, waar de huissleutel in verstopt zit. Dat is hoe de Doppelgangers het huis van Adelaide en Gabe binnendringen. Ze gebruiken gewoon de huissleutel.

N.B. Overigens vraag ik me af of deze opmerking ook door de beugel had gekund als het gezin blank was geweest, en het had over ‘black shit’.

LOL. Call the police

Het witte gezin dat wordt aangevallen vraagt hun ‘Alexa:’ Call the police. Maar het apparaat begrijpt het niet goed speelt luidruchtig het lied Fuck the police af.

Is Us wat voor jou?

Houd je van horror en psychologische thrillers? Us valt in ieder geval in dit genre. Maar echt heel eng vond ik het eigenlijk niet, en er zitten best veel saaie actie scènes in.

Us
Bron: bol.com

Houd je niet van horror en enge films? Vind je bovenstaande foto eng? Sla Us dan vooral over.

Praktische informatie over Us

Us is helaas nog niet te zien op Netflix. Wel is de film Us te koop op dvd en blu-ray. Je kunt Us nu al bestellen bij bol.com voor 19,99.

Similar Posts

13 Comments

 1. Brrr…Ik houd wel heel erg van psychologische thrillers, maar niet van horror. Ik durfde zelfs de trailer niet aan te klikken. Ik sla met alle plezier even over;).

 2. 1. Ik vraag me af waarom je een filmrecensie schrijft over een film die je niet hebt gezien.

  2. Ik heb gekeken en vind het bagger. Een mager verhaaltje, dat in het begin je aandacht trekt maar verder niet goed wordt uitgewerkt. Verder is het alleen maar geweld, veel tomatensap en slechte make-up. Ik had daarom niet het geduld om de hele film uit te zien.

  1. Je schreef: “In een tijdschrift las ik over de film Us, en dat die over zogenoemde Doppelgangers gaat.”

   Verderop lees ik nergens dat je de film ook zelf bent gaan zien. Wel lees ik: “Ik heb me laten vertellen dat er een heleboel maatschappij kritische elementen in zitten! Hieronder een overzicht van de boodschappen die er volgens diverse artikelen in de film Us zitten”
   Niet je eigen bevinding, dus. En ik kon me ook niet voorstellen dat je dit soort film ziet als maatschappij kritisch.

   Een vroegere Hollywood producent heeft ooit gezegd, dat het publiek films wil met sex, geweld en sadisme, aan elkaar gebreid met een verhaaltje. Dat leek mij prima te passen bij deze film.

  2. Ah, dank voor de toelichting Vlierbloesem, maar ik heb hem dus wel gekeken : )

   De post is een combinatie van mijn idee over de film en wat anderen erover zeggen.

   Hoe gaat het met je robot stofzuiger van de Lidl? Ik ben erg benieuwd!

  3. Die van mij gaat prima. Elke dag stofzuigen was niet mijn gewoonte, maar nu de robot het voor me doet, sla ik geen dag meer over.

   Mijn buren hebben minder geluk. Die zij bestelden deed het niet, doet het niet, en Lidl wil ook geen vervangend apparaat sturen.

   Slechte service!
   En heel zielig voor mijn teleurgestelde buren.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.