The fall of the House of Usher recensie

the fall of the house of usher

The Fall of the House of Usher kent veel afvallers.

Niet alleen valt er elke aflevering een dode, ook mijn man viel af.

Rond aflevering 2 vatte hij de gewoonte op om halverwege in slaap te vallen en dan te gaan snurken. Rondom aflevering 4 kregen we ruzie over zijn gesnurk en weigerde hij vervolgens nog verder te kijken naar deze serie omdat hij er 'niks aan' vond.

Van narigheid heb ik de laatste twee afleveringen toen maar in bed gekeken, wat ik overigens niet aanraad als je goed wilt slapen.

The Fall of the House of Usher

The Fall of the House of Usher is gebaseerd op de beroemde schrijver Edgar Allan Poe. Nou zou ik graag zeggen dat ik dan ook vele delen uit zijn boeken herkende in de serie, maar dan zou ik liegen. Ik heb alleen tijdens mijn middelbare schooltijd Edgar Allan Poe's verhaal The Pit and the Pendulum gelezen, maar om met Mark Rutte te spreken:

'Daar heb ik geen actieve herinnering meer aan.'

Gelukkig wist mijn jongste dochter, die Engels heeft gestudeerd, mij te vertellen dat de titels van elke aflevering letterlijk de titels van een verhaal van Edgar Allan Poe zijn.

Het verhaal van The Fall of House of Usher

The Fall of the House of Usher gaat over de rijke familie... Usher! Ze zijn stinkend rijk geworden met de succesvolle productie en verkoop van Licodone, een verslavende pijnstiller. Roderick Usher heeft maar liefst 6 kinderen verwekt, bij 5 verschillende vrouwen, en elke aflevering sterft er een kind een gruwelijke dood.

Wat is er aan de hand? Spoiler alert!

Lees niet verder als je geen spoilers wilt tegenkomen!

Het blijkt dat Roderick en zijn zus een pact hebben gesloten met de duivel. In ruil voor rijkdom en welvaart zullen al Rodericks kinderen sterven en daarna hij. En als de serie begint is de tijd aangebroken dat Roderick, of beter gezegd zijn kinderen, de prijs moeten betalen.

Twee tijdlijnen

Er zijn helaas twee tijdlijnen in deze serie, iets waar ik nooit zo van houd. Er is een tijdlijn van een jonge Roderick en zijn zus, zodat je kunt zien hoe ze opgroeiden in armoede en met veel narigheid. En een tijdlijn in het nu waarin je als kijker de kinderen leert kennen en waarin Roderick zijn verhaal doet aan de politieagent die zijn hele leven heeft geprobeerd Roderick achter de tralies te krijgen.

Opvallend vind ik dat eigenlijk alle personages in The House of Usher onsympathiek zijn! De enige personages die niet heel onprettig zijn, zijn Rodericks jonge nieuwe vrouw en zijn kleindochter. De rest is op z'n zachtst gezegd erg 'getroebleerd' en niet erg sympathiek.

Trailer

Hieronder de trailer van The Fall of the House of Usher:

The Fall the House of Usher aanklacht tegen de maatschappij

In de laatste aflevering houdt de zus van Roderick een soort van kleine speech over hoe zij altijd veroordeeld zijn, maar dat 'de mensen' er zelf om vragen. En dat er bijvoorbeeld miljoenen worden uitgegeven aan Viagra, in plaats van aan onderzoek om ziektes te genezen. Ze hield de kijker een zeer onplezierige spiegel voor.

Deja vu met Dopesick

Doordat in de laatste aflevering zoveel aandacht is voor de gevolgen van verslaving aan pijnstillers, kreeg ik een deja vu naar de serie Dopesick. Daarin wordt het treurige verhaal verteld van de bedenkers van Oxycontin, en het grote aantal doden dat dit tot gevolg had.

Dat wordt in The House of Usher nog eens dunnetjes over gedaan.

Wat kun je verwachten van The Fall of the House of Usher?

The fall of the House of Usher is een mengeling van een soort Dynasty-achtige familie en hun onderlinge haat en naad met een grote scheut horror! Best apart. Het is beslist geen feelgood serie vind ik, maar hij is wel 'mooi gedaan'.

The Fall of the House of Usher kijken

Je kunt The Fall of the House of Usher kijken op Netflix. Het zijn maar 6 afleveringen van ongeveer een uur, maar het voelt langer, vind ik. Maar nogmaals: er zitten echt hele gruwelijke scènes in, met horror en van het verhaal word je ook zeker niet vrolijk.

Kijktip voor horror fans

Midnight Mass

Similar Posts

9 Comments

  1. Ik viel niet af. Ik vond het een goede serie. Geen 100- maar toch zeker 80%. Als je van het gerne houdt, raad ik je The Red Door aan.

  2. O nee, hier ga ik niet naar kijken. Te eng voor mij. En ik wil wel graag vrolijk worden van een serie kijken.
    groetjes, Alice K.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.