Tv beugel versus tv meubel: 10 voor- en nadelen

tv beugel versus tv meubel

Joey uit Friends vroeg het ooit in opperste verbazing: ‘Heb je geen tv? Welke kant wijzen je meubels dan uit?!’

Het is een mooie illustratie van de centrale positie die de televisie in onze huizen is gaan innemen! Lange tijd was dat op een tv-meubel. Maar sinds de komst van flatscreen tv’s worden tv’s steeds vaker opgehangen aan de muur.

Tv beugel versus tv meubel

Is een tv beugel een goed alternatief voor een tv-kastje? Zelf hebben wij een tv-kastje in fifties stijl. Gevonden bij de kringloop en ik ben er superblij mee. Maar als je een tv ophangt aan een tv beugel heb je geen meubel meer nodig. Dus wat is nou handiger?

Je tv ophangen of een tv-kast kopen?

Ik zet alles op een rijtje!

De voor-en nadelen van een tv beugel

 1. Een tv beugel kost je geen kostbare vloerruimte. Je tv hangt immers aan de muur. Als je tv hangt, heb je daar bijvoorbeeld ineens plek voor een bank!
 2. Er zijn wendbare tv beugels waarmee je de positie van de tv kunt aanpassen. Handig als je op een andere plek zit.
 3. Ze zijn er in alle soorten en maten. Je kunt kiezen voor een tv beugel van 65 inch maar ze zijn er ook van 85 inch of juist maar 31 inch!
 4. Een nadeel vind ik dat je de muur moet ‘beschadigen’ om zo’n tv beugel aan de muur te bevestigen.
 5. Een ander nadeel is dat je alsnog een plekje moet vinden voor een dvd-speler of je kabelkastje.
 6. Een tv beugel is doorgaans goedkoper dan een tv kastje.
 7. Om je tv op te hangen moet je een klein beetje handig zijn. Je moet de beugel immers op de muur monteren.
 8. Het is in theorie veiliger voor kinderen dan een losstaande tv op een tv kastje. Tenzij je een kind hebt dat besluit aan de tv te gaan hangen of zoiets engs.

De voor-en nadelen van een tv meubel

 1. Het grootste nadeel van een tv-meubel vind ik de plek die hij inneemt in de kamer. Nou hoeft dat niet zo’n punt te zijn als het een heel leuk en mooi meubel is. Echt een aanwinst voor de woonkamer zeg maar. Dit brengt me echter op een belangrijk nadeel van tv kastjes:
 2. Tv kasten kunnen soms zo truttig en lelijk zijn…
 3. Voordeel van een tv kastje is dat het doorgaans ook plek biedt aan andere apparatuur en gewone spulletjes. In ons tv-kastje staat bijvoorbeeld onze dvd-speler. En achter het deurtje link bewaar ik warme plaids, en achter het deurtje rechts liggen de aanmaakblokjes voor de houtkachel.

tv meubel jaren 50

Tv meubel met sfeerhaard

Hierboven zeg ik nou wel dat tv kastjes soms weinig charmant zijn, maar wist je dat er nu ook tv meubels met een sfeerhaard zijn?! Dat vind ik werkelijk briljant! Ik houd erg van de gezelligheid van een vuurtje, en met een tv meubel met sfeerhaard sla je twee vliegen in 1 klap.

Je hebt een goede plek voor je tv en je hebt een gezellige vuurtje effect. Hieronder een voorbeeld van zo’n tv meubel met sfeerhaard zoals je bijvoorbeeld vindt op bol.com:

tv meubel met sfeerhaard

Tv beugels wat zijn de opties?

De ene tv beugel is de andere niet! Als je besloten hebt om voor een tv beugel te gaan in plaats van voor een tv-kastje dan kom je opnieuw voor allerlei keuzes te staan!

Drie om precies te zijn: ga je voor een vaste tv-beugel, een draaibare of een kantelbare? En als je dat besloten hebt kun je ook nog kiezen voor een elektrische versie of een handmatige. En tot slot is de maat natuurlijk belangrijk.

Hieronder de 3 soorten beugels op een rijtje met handige foto

Draaibaar en/of elektrische tv beugel

De mevrouw hieronder gebruikt aan afstandsbediening om het tv scherm optimaal te positioneren! Wat kunnen ze toch veel tegenwoordig ; )

Screenshot 2023 03 14 at 10.24.46

Vaste tv beugel

Dit is de meest simpele beugel. Je tv zit hiermee gewoon plat aan de muur.

Screenshot 2023 03 14 at 10.24.04

Kantelbare tv beugel

Dit is bijvoorbeeld handig als de zon precies in je scherm schijnt en je daardoor minder goed ziet. Kantel het scherm en voila! Je hebt weer goed zicht.

Screenshot 2023 03 14 at 10.26.21

Samenvattend: wat is de beste optie?

Als je houdt van een minimalistische inrichting, of klein behuisd bent is een tv beugel de ideale oplossing. Het is meestal ook nog eens de goedkoopste optie.

Maar heb je plek genoeg, en  kun je nog wel wat extra opbergruimte gebruiken? Dan is een tv-meubel een prima optie.

Wat heb jij? Een tv aan de muur of op een meubel?

Similar Posts

25 Comments

 1. Het valt me op de plaatjes op dat er meestal onder een tv aan een beugel toch nog een kastje staat;). Zo’n kast is dus ook gewoon heel handig om spullen in te bewaren.
  Ik heb zelf de tv de deur uit gedaan, maar toen ik ‘m nog had, stond hij op het dressoir. Geen echt tv-meubel dus én geen beugel.

 2. Ik heb gelukkig geen van beiden. Na een paar dagen vakantiehuisje of hotel (met tv uiteraard) ben ik weer helemaal overtuigd van mijn standpunt om geen tv aan te schaffen. Wat een rust en ruimte geeft dat in je hoofd.
  En mijn meubels wijzen naar de houtkachel en salontafel ;-).

  1. Dat heeft mijn dochter ook,dat is echt een prachtige oplossing als de tv uit staat is het een schilderij naar keuze,wat een techniek toch tegenwoordig,het kost natuurlijk wel stroom .

 3. Wij hebben grote tv Samsung. Goede merk. Aan de muur hangen doen wij niet. Staat gewoon op de dressoir. Leuke foto’s om laten zie hoe werkelijk kunnen veranderen. Fijne dag.

 4. Wij hebben een ouderwetse houten wandmeubel,maar we kijken het liefst geen tv,wij willen weinig invloed,en dat geeft heel veel rust. Geen films en series.

 5. Ik ga voor een discreet TV meubel. Je hebt altijd nog wel wat spullen en decoders enz. die je ergens moet weg werken.

 6. Bij een tv heb je vaak ook nog van alles wat erbij hoort, zoals een kastje van de provider en geluidapparatuur. Dus dan heb je toch nog iets van een kastje nodig.
  In het verleden heb ik beide gehad. En inmiddels heb ik geen tv meer.

 7. Op een meubel. Ik houd niet van boren in de muur en dit is echt precies midden op de muur. Helemaal handig is dit misschien niet, maar wel het makkelijkste (en daar ben ik helaas toch wel van). Oeps, hand in eigen boezem. Maar wat er tegenwoordig allemaal kan is wel heel bijzonder.

 8. Bij ons staat de tv op een klein kastje, maar als we de ruimte hadden, dan zou ik de tv op een wat grotere kast neerzetten zodat daar ook weer wat spullen in opgeborgen kan worden. Aan zo’n beugel aan de muur vind ik te kaal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.