The Strays film op Netflix

the strays

De Netflix serie The Strays werd nogal ‘gehypet’!

Vandaar dat ik deze psychologische thriller met horrorelementen wilde zien.

Maar eerlijk gezegd viel hij me enorm tegen.

Sterker nog, in eerste instantie haakte ik na een half uur zelfs voorgoed af.

Pas nadat ik opnieuw het promopraatje had gelezen besloot ik de film nog een kans te geven.

Netflix film The Strays

The Strays gaat over de rijke en succesvolle Neve. Zij woont met haar man en twee kinderen in een rijke Britse wijk. Ze praat met een chique Engels accent, en haar kinderen gaan naar een privéschool waar Neve de adjunct-directeur van is.

Maar Neve was niet altijd zo succes. In het begin van de film zie je een vermoeide, teneergeslagen Neeve die zegt dat ze meer wil waarna ze de deur van een armoedige flat in Londen uitloopt.

Succesvolle facade

Als kijker zie je dat Neve niet bepaald ‘naturel’ is. Ze draagt een pruik en is eigenlijk voortdurend keihard aan het werk om een rijke en succesvolle facade te laten zien naar de buitenwereld.

En dat gaat haar goed af. Ze is dan ook absoluut niet van plan om ermee te stoppen. Daarvoor is Neve veel te ambitieus. Ze gaat dus zeker niet gebukt onder haar eigen pretenties en nepheid.

Wij zijn de kinderen die je hebt verlaten

Maar dan duikt er ineens een zwarte man op in Neve’s leven, en vervolgens ook een zwart meisje. Het zijn de twee kinderen te zijn die ze achter zich heeft gelaten in haar zoektocht naar een beter en mooier leven voor zichzelf.

Hier is 20.000 euro!

Anders dan je misschien zou denken is Neve niet berouwvol. Ook sluit ze haar verloren kinderen niet liefdevol in de armen. Nee, Neve wil maar één ding: zo snel mogelijk van ze af zodat ze haar succesvolle leventje kan voortzetten. Daarom geeft ze haar zoon en dochter 20.000. Die zien dat, terecht, als een poging om ze af te kopen.

Het stomme vond ik dat Neve wel net doet alsof dat geldbedrag heel lief van haar is. Maar het is duidelijk dat ze totaal geen spijt heeft en alleen maar van die lastige kinderen af wil.

The Strays willen wraak

Vervolgens ontpoppen Neve’s verlaten kinderen zich nogal eh… eng. Ze komen ‘s avonds naar Neve’s gelukkige gezinnetje en staan erop de verjaardag te vieren van de dochter die ze in de steek heeft gelaten.

Dat is allemaal heel ongemakkelijk en onheilspellend. Volgens mij sporen Neve’s kinderen aka the strays niet helemaal, wat volgens mij dan weer komt omdat ze door hun moeder in de steek zijn gelaten.

Maar Neve is niet voor één gat te vangen.

En dat zorgt voor een enigszins onthutsend einde aan de film The Strays.

The Strays trailer

De verborgen boodschap in The Strays

Op het oog is het een enigszins mislukte psychologische thriller, maar het schijnt dat er belangrijke boodschappen in The Strays zitten.

 • Neve is een zwarte vrouw, maar oogt bijna wit. En ze doet haar uiterste best om op te gaan in de rijke witte omgeving waar ze woont. Ze heeft hiervoor zelfs een nieuw accent aangeleerd, en haar naam verandert. Als ik het goed begrijp is de moraal van The Strays dat het fout is om jezelf zo te veranderen.
 • Neve is een moeder die haar kinderen achter heeft gelaten, en daar geen berouw over lijkt te hebben. Neve zegt in de film ook dat mannen dat ook heel vaak doet. De boodschap is duidelijk: waarom wordt het vrouwen zoveel zwaarder aangerekend als ze geen zin meer hebben in hun kinderen?

Opzet van de film

De film bestaat uit twee delen. In het eerste deel zie je Neve’s succesvolle leventje, en zijn er horror achtige elementen. Neve ‘ziet’ enge mensen. (Dat blijken achteraf haar kinderen te zijn). Vervolgens maakt de film een sprong terug in de tijd, en krijg je dezelfde gebeurtenissen nog een keer te zien, maar nu vanuit het perspectief van Neeve’s kinderen.

The Strays kijken

Je kunt je tijd beter gebruiken, maar wil je The Strays kijken? Dan kan dat op Netflix.

Mijn conclusie over The Strays

Ik vond het een maffe film en niet al te best. Op IMDb krijgt de film een 4,7 maar dat vind ik nog gul. Ik geef deze film een 2,3.

Kijktips

Big little lies

Similar Posts

7 Comments

 1. Ik zag de film, keek ‘m af, en vond het achteraf zonde van mijn tijd. Ik heb in tijden niet zo’n slechte film gezien.

 2. Goedemorgen, ik vond de film niet zo slecht als jij. In ieder geval heeft t einde mij een paar dagen beziggehouden. Eng was het niet wel verrassend.

 3. Haha je weet het wel weer te verkopen. Geen aanrader en nu ben ik toch nieuwsgierig :-)
  Het verhaal doet me in de verte denken aan een – overigens prachtig – boek dat ik vorig jaar las: De vervlogen helft van Brit Bennett. Dit gaat over identiteit. Een tweeling die in Amerika wordt geboren. Ze lijken blank, maar zijn volgens de burgerlijke stand zwart. Het ene meisje gaat later in de grote stad leven als blanke, maar ze voelt zich meer thuis bij haar zwarte buurvrouw. Doordat ze een deel van zichzelf verborgen houdt, kan ze niet vrijuit leven. Een heel mooi genuanceerde roman over identiteit. In Amerika is een gemeenschap die er blank uitziet, maar als black geregistreerd staat. Zij identificeren zich ook met het zwarte ras.
  Afgelopen weekend zag ik trouwens een superleuke film op DisneyPlus: Het wilde avontuur.
  Een spannende jeugdfilm met Harrison Ford, naar het boek The call of the wild van Jack London. Misschien is dat wat voor jou? Weet niet of het te spannend of zielig voor je is.

  1. Dat boek dat je beschrijft lijkt me heel mooi Anita. Dat ga ik opzoeken.

   De spannende jeugdfilm spreekt me wat minder aan. Ik ben eigenlijk niet zo van de jeugdfilms en ook niet van verhalen waarin mensen avonturen beleven ; )

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.