Stoplichtsysteem voor voeding!

stoplicht systeem voedingIn Engeland hebben ze het al: een soort stoplichtsysteem voor voeding. Met de kleuren rood, oranje en groen wordt aangegeven hoe (on)gezond iets is en wat dus geschikt is voor een gezond leven. Dat gebeurt op basis van 4 criteria: vet, verzadigd vet, suiker en zout. Per onderdeel krijgt eten een rood, oranje of groen licht.

Daarbij is groen uiteraard voor gezond, oranje voor minder gezond en rood is ongezond. Het doel is om ons te helpen om gezondere keuzes te maken als het om eten gaat. Ik vind het een slim systeem, aangezien iedereen de drie kleuren en betekenis van een stoplicht kent.

Albert Heijn heeft een soortgelijk kleurensysteem als het gaat om drinken!

Groen is de gezonde keuze

Zo leggen ze het in Engeland uit:

gezond eten

De Britten kunnen op de voorkant van een product aan de hand van kleuren zien hoe gezond of ongezond een product is. Er staan dus méérdere kleurtjes op in Engeland. Bij hen kan iets tegelijkertijd groen licht hebben, en bijvoorbeeld rood licht. In zo’n geval adviseren ze om het product te kiezen met zoveel mogelijk groen licht.

Stoplichtsysteem voor voeding naar Nederland?

Zes Nederlandse voedselfabrikanten(Mars, Coca Cola, PepsiCo, Mondelez, Nestlé en Unilever) kondigden in maart aan dat zij dit stoplicht systeem ook op hun voedsel willen gaan zetten. Maar er is één probleem met de manier waarop deze fabrikanten het stoplichtsysteem willen gebruiken.

Waarom het stoplichtensysteem op deze manier niet handig is!

Mars, Coca Cola enz. willen de kleur van het stoplicht baseren op de grootte van de portie. En niet op de voedingswaarde per 100 gram. Met andere woorden:

Een klein Marsje kan op deze manier de kleurcode groen krijgen, alleen maar omdat het klein is zeggen critici.

Maar jij en ik weten natuurlijk ook wel dat een klein marsje nog steeds niet gezond is. Zo’n ding zit onder andere bomvol suiker.

Conclusie

Het idee voor een nieuw en duidelijker etiketteringssysteem werd bekend gemaakt in maart. Hoe het er nu mee staat weet ik helaas niet. Maar het lijkt mij wel handig!

Wel kan ik me voorstellen dat voedselfabrikanten niet graag een rood licht op hun producten zetten. Dus ik vraag me af hoe ze dat gaan doen, en of ze bijvoorbeeld eerlijk een grote rode stip op een grote mars zullen zetten.

Wat vind jij van dit stoplichtsysteem om in één oogopslag te kunnen zien of iets (on)gezond is? Waar let jij nu op?

47 Comments

 1. izerina
 2. Jezebelle
  • VeggieMo
 3. VeggieMo
 4. Marrian
 5. Lot
 6. els
  • els
 7. Wietske
  • Anke
 8. julia
 9. Ans
 10. Anna Lines

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh