Reacties

Stoplichtsysteem voor voeding! — 47 reacties

 1. Sorry, maar ik vind het een dom systeem.

  Je kunt wel wíllen dat slagroomtaart gezond is, maar dat is het niet en dat weet iedereen toch al lang? Daar hoef je er echt geen rood stickertje voor op te plakken.

  Groenten en fruit zijn groen (verrassing?) en dan is er nog een berg etenswaar waar discussie over bestaat (melk, roomboter) of waar je niet teveel van moet eten.

  Kortom vind het veel gedoe om niks. Gewoon zelf nadenken en accepteren dat iedereen zelf kies hoe (on)gezond hij / zij eet. Mensen gaan echt niet opeens anders eten vanwege een stickertje.

 2. Misschien dat het helpt,als men eerlijk is. Jaren terug is dit systeem al weggestemd in Brussel onder invloed van de levensmiddelenindustrie. En die zouden nu om zijn? Ik denk,dat we bedrogen gaan worden.

 3. goeiemorgen!
  toen ik 21j geleden zwanger was en last had van zwangersschap-suiker,vertelde
  de gynecoloog (die verbijsterd was , want ik at zo graag een M ars-reep!)dat de calorieen = aan 8!! volkoren boterhammen , ik heb nooit géén volledige meer gegeten meer nog ik heb mezelf het laatste jaar omgetuned naar puur-chocolade met sinaas in of ander fruit en niets NIETS van frisdranken zeker niet light en zeker géén met FOSFORZUUR in het is pas sinds sept 2016 dat ik daarmee gestopt ben cola light (van gelijk welke winkel;;)en pas dan is het mij gelukt om onder de 85kg te
  komen !! dit was mij in de voorbije 22j !! niet meer gelukt! ik drink ook géén alcohol meer ...en weet je ik weeg nu +- 65kg!!! maat 38!vorig jaar nog 85kg en
  tien jaar geleden 117kg(na hormonen-kuur en antidepressiva!)dus die verkeerslichten toestand is toch maar weer een spelletje dat vooral goed zal zijn voor de COMMERCIE (de voedselmaffia...) veel water thee groenten fruit bewegen pure chocolade volkorenbrood (liefst zelfgebakken anders zit er kleurstof in en géén granen)géén margarine=gif wel boter en olijfolie ,frietjes zelfmaken en in een zak met olijfolie (schudden) en bakken in een heette oven,
  zelf mayo maken met de 1/2 magere kwark bij en je zal hier niet van verdikken ! grote bak sla erbij! en ja als ik zin heb eet nog een potje maar zeker géén met smaakversterkers in en zeker géén volledige zak en brol-koek-snoep-ea komen mijn lijf-je niet meer in !WANT IK BEN HET WAARD (om het met de reclame te zeggen!) lieve groet Jezebelle

 4. Het idee vind ik goed, want inderdaad: fruit en groenten dat weet iedereen wel, maar Fristi (voor kinderen)? Fruitsap? Spaghettisaus uit een bokaal? Allemaal rood...
  Maar ik heb niet zo veel vertrouwen in de voedingslobby, dus ze zullen het wel omzeilen inderdaad.

  X Lazy Bird

  • Spagettisaus kan best groen zijn. Ik koop de soorten zonder suiker en additieven. Nee, ik heb ook niet zoveel vertrouwen in de voedingsindustrie.

 5. Ik ben ondertussen al een hele etikettenlezer geworden.

  Best tijdrovend als je nieuwe producties koopt maar eens je regelmaat gevonden hebt, weet je wat je in huis haalt.

  Ik zou het stoplichtensysteem echt super vinden maar wel echt alleen op voorwaarde dat er niet gefoeterd wordt met de betekend “gezond”. Een groen lichtje op een klein marsje kan voor mij echt niet!

 6. Dat stoplichtidee is naar mijn idee een voorbeeld van ‘Wij van WC eend...’
  Ik ben nu het boek ‘Hoe overleef je? Van Dr. Greger aan het lezen. Ik heb al diverse vids van hem op youtube gezien. Kun je vinden op Nutritionfact punt org. Komt dus neer op onbewerkte volwaardige producten. Wat ik daarbij heel interessant is dat er zoveel aandacht is voor het voorkomen van ziekte. Hij werkt met het dagelijkse dozijn van voedingsmiddelen die je dagelijks nodig hebt. Ik wil dit als leidraad gaan gebruiken. En ik werd gisteren heel vrolijk van een kar vol groente en fruit en zoveel migelijk verschillende kleuren :-)

 7. Ik wil mij niet meer druk maken over voeding want dt heb ik 10 jaar geleden al gedaan. Onder tussen weet iedereen best wel een beetje wat slecht en goed is maar die stap om gezond te eten is een ander verhaal

 8. Het lijkt mij een heel goed systeem, maar het moet wel door een onafhankelijke party worden uitgedeeld Dat is namelijk het probleem in de voedingsindustrie dat de lobby van de grote ongezonde merken veel te groot is

 9. Mensen willen graag bedot worden en zijn ontzettend gemakzuchtig.
  Preventie preventie dat helpt mgl op de lange termijn.
  Onbewerkte, pure producten, intake met mate en zelf aan de gang gaan dat is de beste remedie, dan komt men ook nog eens in beweging!!

 10. Alleen rood is een stoplicht, gedrieën behoren ze tot het verkeerslicht. Neem aan dat Britten het dan ook een traffic light system noemen. Stop light gebruiken ze daar niet. :-)

  Zelf heb ik ook al eens gedacht om verzadigd vet, suiker, vezels en Zout in drie groepen in te delen en slecht met rood en goed met groen aan te duiden. Maar dan zou ik in een rood balletje toch nog graag de waarde in procenten willen zien. Zoals 35% suiker in koek. Pizza's zijn doorgaans bar slecht qua zoutgehalte en goedkope ontbijtkoek scoort verrassend goed in vezels.

 11. Ik eet al jaren koolhydraatarm en dan eet ik vetter dan de gemiddelde mens. Voel me er prima bij en blijf zo op gewicht. Rood door de hoeveelheid vet kan voor mij dus groen betekenen in sommige produkten,
  En voor extra's geef ik cijfers, een 7 eet ik niet, 8 is al twijfel een 9 kent maar een korte twijfel en een 10 is altijd goed.

 12. Ik was vorige week nog in Engeland en het is me eerlijk gezegd helemaal niet opgevallen dat het er was. Persoonlijk vind ik dat je zelf ook wel kunt bedenken of iets gezond is of niet. En als je dan toch zo'n systeem doet, doe het dan wel eerlijk, een mars hoort geen groen plaatje te krijgen. Bij mijn schoolkantine van mijn opleiding hadden ze al zo'n systeem trouwens, met groene, rode of oranje smileys. Ik keek er zelf niet naar eerlijk gezegd

 13. Ik vind het vaak een hoop oplichterij zoals je zelf al zegt een kleine snicker of mars een groen licht kan krijgen terwijl het helemaal niet gezond is. Net zoals het bewust en onbewust op producten klopt vaak ook niks van. Lees liever de achterkant om te kijken of er troep in zit

 14. dat vind ik echt zo een dom systeem waarbij ze de mensen weer wat wijs willen maken. TRouwens wat voor de ene goed is, is het niet voor de andere. we zouden moeten stoppen met daarin te veralgemenen. Ik eet zo puur mogelijk en dan is het heel simepl: alle bewerkt voedsel is ongezond dan onbewerkt voedsel... Mich lichaam voelt ook eht verschil!

 15. Ik vertrouw liever op mezelf, dat betekent etiketten lezen en vooral ook weten wat je in je mond stopt. Op groente en fruit na zet ik altijd een vraagteken en verder alles met mate.

 16. Als het werkt, vind ik het een goed idee, maar ik denk dat je in je blog zelf inderdaad al het grootste probleem aanhaalt: het gaat om porties. En sorry hoor, maar wie ziet een klein Marsje nu als een 'portie'? Ik heb er nog nooit maar één in één keer gegeten volgens mij :$

  • Haha, dat is met veel dingen zo. Koop je een flesje vitamin water van een halve liter, staat er: in deze fles zitten twee porties.
   Puur een truc natuurlijk om te kunnen zeggen dat er "maar" zoveel suiker/vet/vul maar in in een portie zit.

 17. Wat een oplichterij. Bizar! Heb hier nog nooit van gehoord. Als je zelf een beetje logisch nadenkt dan kun je zelf wel bedenken wat gezond en niet gezond is. Een groene kleur op een klein marsje... okeeee...

 18. Heel goed idee! Alleen begin ik me steeds meer af te vragen of dingen nu echt "slecht" zijn. 100 jaar geleden wisten we niets van die criteria en die mensen zijn ook oud geworden. En bovendien bleven zij veel langer gezond. Nu iedereen overal op begint te letten heb ik het gevoel dat iedereen elke 5 minuten ziek is.

 19. Ik leef volgens het systeem dat alles waar te voor staat ongezond is. Dus als je gebalanceerd eet en drinkt, kun je als je verder geen ziektes of allergieen hebt, gewoon alles eten en drinken, maar met mate en afwisselend. Ook kijk ik niet echt naar houdbaarheids datum, als het goed ruikt, er niet raar uitziet en niet beschimmeld is kun je het gewoon eten. Mijn moeder maakte toen ze nog leefde eten in en weckte het ook en schreef nooit ergens een datum op en mijn ouders en ik zijn er nog nooit ziek van geworden.

 20. Er is hier een misverstand, want meerdere mensen die hier reageren slaan de plank volkomen mis. Ik woon in Londen en houd de " verkeerslichten" al jaren lang in de gaten. Een stuk kaas krijgt niet zomaar een rood licht en een pak koekes evenmin. Sainsbury (een keten winkels van AH kwaliteit) zet inderdaad kleuren op verpakkingen, maar ieder product heeft meerdere kleuren. Neem bv. een pakje boter: vet is rood (8.3 g - 12%), verzadigd vet is rood (4.9 g - 25%), suiker is groen (0.5 g - 1%), zout is groen (0.01 g - 1%). Er staat ook nog bij dat per 100 g je 75 cal. verteert. De klanten kunnen hun eigen conclusies trekken, b.v dat een plak kaas (waar ook veel vet in zit op je boterham) geen goed idee is als je moet afslanken. De Sainsbury producten houden zich aan dit systeem, maar andere fabrikanten houden zich hier niet aan.
  Als je goed oppast zul je op ieder product bv. het vetgehalte zien staan (maar je moet er vaak even naar zoeken). De verkeersrslichten zijn veel duidelijker.

 21. Het idee is super, maar de uitvoering? Wie bepaalt of iets groen of rood wordt? De overheid? De consumentenbond? Hoe voorkom je commerciele belangen? En waarom zouden Nestle en vriendjes er aan mee willen werken, bedrijven die vrijwel alleen ongezonde spullen verkopen?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>