Sporten top 6 + waarom sporten mensen?

sporten

Als kind deed ik eigenlijk best aan sporten.

Ballet, paardrijden, zwemclub en stijldansen. Ik speelde zelfs een blauwe maandag volleybal!

Maar mijn ware aard liet zich niet verloochenen.

Rond mijn zeventiende deed ik dan ook helemaal níéts meer aan sport. En dat vond ik heel aangenaam.

Ik heb dat dan ook lang volgehouden. Tot mijn 32ste om precies te zijn.

Hoe het kon gebeuren dat ik een hardloper werd

Want op een koude dag in april 2001, lag ik uitgeput in mijn kraambed. En toen kreeg ik een kraamverzorgster die iets over hardlopen zei dat weerklank bij me vond. Ze vertelde dat ze drie keer per week een rondje om het park rende. En dat ze daar zo heerlijk rustig van werd, en dat ze dan bij zichzelf dacht: ‘Wat is het leven toch goed.’

Ik ben haar, en wat ze zei nooit vergeten. Door die opmerking van Heidi de kraamhulp ben ik namelijk gaan hardlopen.

Sporten is populair

Tegenwoordig kun je er niet meer om heen: er is een heuse hype dat je gezond moet leven. Activity trackers gaan als zoete broodjes over de bank, en mensen als Fajah Lourens zijn een groot succes.

Het beste bewijs van de populariteit van een gezonde gezonde levensstijl vind ik wel al die kledingwinkels die ineens ook hardloopkleding verkopen. Denk aan Hema, Hunkemöller, We, Miss Etam, C&A, H&M, Wibra en Zeeman!

Daarom leek het me leuk om een top 6 te maken van interessante sporten.

Met op nummer 1 uiteraard hardlopen!

Mijn top 6 van interessante sporten

 1. Hardlopen is mijn favoriete sport! En wel hierom: hardlopen is gratis, je kunt het altijd en overal doen, en je hoeft er niet voor naar de sportschool. Beter wordt het niet wat mij betreft. Bovendien vind ik buiten sporten fijner dan binnen.
 2. Yoga noem ik omdat het een sport is die niet alleen goed is voor je lichaam, maar ook voor je geest. Persoonlijk vind ik het hemelschreiend saai, maar ik zie er zeker wel het nut van in. Ik heb ooit 1 les power yoga gedaan, en daarna was ik echt zo mak als een lam.
 3. Zwemmen met een zeemeerminnenstaart. Dit lijkt me heel bijzonder en leuk om eens te doen.
 4. Paardrijden heb ik als kind dus gedaan. Ik geloof maar liefst 4 lessen… Ik hotste en botste heen en weer in het zadel, en ik was bang voor het paard. Maar wat ik nog steeds leuk vind aan paardrijden is dat het buiten is. Bovendien schijnt paardrijden heel goed te zijn tegen stress. Dat hoorde ik van mijn jongste dochter die een vriendin heeft met twee paarden. Die vriendin raadde mijn dochter zelfs een Shetland pony aan als antistress middel. Hoewel ik geen pony wil, vond ik mezelf later ineens terug op een website waar ze paardendekens verkopen…. Er ging een hele wereld voor me open op het gebied van paardenmode! Moet je kijken naar deze hippe vliegenhalster:halsterAls ik een pony was, dan wist ik het wel : ) Ik vraag me af of er ook een model is met bloemetjes.
 5. Stijldansen! Ik ben dol op stijldansen. En hoewel het misschien niet de meest intensieve sport is, vind ik het heerlijk om te doen. En als we Saturday Night Fever dansen, telt het zelfs nog lekker mee voor mijn 10.000 stappen: )sporten
 6. Last but not least vind ik zwemmen een goede sport. En dat is omdat het een sport is waarmee je je en passant je hele lichaam traint. Ik zou het eigenlijk weer eens moeten doen.

Welke sport past bij mij?

Wat al bovengenoemde sporten met elkaar gemeen hebben is dat je ze in je eentje kunt beoefenen. Ik ben niet iemand voor een teamsport vrees ik.

Ook omdat je dan het hele team benadeelt als je er niks van bakt. Het fijne aan hardlopen is dat niemand er last van heeft als ik niet snel ben.

Welke sport past bij mij quiz

Er zijn diverse gratis online quizes die je kunnen helpen om een leuke sport te kiezen.

Sport.nl quiz

Volgens de quiz op sport.nl zijn de sporten mindfulness, racketsport en wandelsport echt iets voor mij. Tsja, ik ben niet echt onder de indruk van die resultaten. Een racketsport wil ik echt niet en van mindfulness word ik fysiek niet fitter.

Het antwoord van alle-tests.nl

Volgens alle-tests.nl is dansen 30% iets voor mij. Daar kan ik me beter in vinden. De andere 30% is judo zeggen ze… Dat vind ik dan weer minder aansprekend.

Het antwoord van tescentrumgroei.nl

Testcentrumgroei.nl geeft een heuse top 10 van sporten die geschikt zijn voor mij op basis van mijn antwoorden op hun quiz vragen:

 1. Surfen (80%)
 2. Wandelen (75%)
 3. Skaten/skeeleren (70%)
 4. Combinatieduursport (69%)
 5. Kano-/roeisport (64%)
 6. Atletiek (63%)
 7. Waterskiën (60%)
 8. Schaatssport (58%)
 9. Sneeuwsport (56%)
 10. Duiken (50%)

Ik herken mij hier maar matig in.

Waarom sporten mensen?

Zeker als je niet van sporten houdt, dan vraag je je wellicht af: ‘Waarom sporten mensen?’ Daarvoor zijn verschillende redenen. Sommige mensen vinden het oprecht leuk om te bewegen.

Of om zichzelf steeds te verbeteren qua prestaties. Of ze genieten van de sociale contacten in bijvoorbeeld een teamsport. Andere redenen om te sporten zijn een gezond gewicht houden/krijgen en een goede gezondheid wensen.

Als je moeite hebt jezelf te motiveren tot sporten dan zijn er nu ook apps die je belonen! Bijvoorbeeld de asr Vitality app. Die gebruik ik ook, en daarmee verdien ik elke maand 11,50 aan bol.com cadeaubonnen met sporten!

Conclusie

Hoewel ik niet van sporten houd, heb ik toch diverse sporten beoefend in mijn leven! En daarvan zijn hardlopen en stijldansen beslist blijvertjes.

Leestips

Aan welke sport doe jij?

34 Comments

 1. Lily
 2. Leontine
 3. Gewoon Vlijtig

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh