Sporten top 6 + waarom sporten mensen?

sporten

Als kind deed ik eigenlijk best aan sporten.

Ballet, paardrijden, zwemclub en stijldansen. Ik speelde zelfs een blauwe maandag volleybal!

Maar mijn ware aard liet zich niet verloochenen.

Rond mijn zeventiende deed ik dan ook helemaal níéts meer aan sport. En dat vond ik heel aangenaam.

Ik heb dat dan ook lang volgehouden. Tot mijn 32ste om precies te zijn.

Hoe het kon gebeuren dat ik een hardloper werd

Want op een koude dag in april 2001, lag ik uitgeput in mijn kraambed. En toen kreeg ik een kraamverzorgster die iets over hardlopen zei dat weerklank bij me vond. Ze vertelde dat ze drie keer per week een rondje om het park rende. En dat ze daar zo heerlijk rustig van werd, en dat ze dan bij zichzelf dacht: ‘Wat is het leven toch goed.’

Ik ben haar, en wat ze zei nooit vergeten. Door die opmerking van Heidi de kraamhulp ben ik namelijk gaan hardlopen.

Sporten is populair

Tegenwoordig kun je er niet meer om heen: er is een heuse hype dat je gezond moet leven. Activity trackers gaan als zoete broodjes over de bank, en mensen als Fajah Lourens zijn een groot succes.

Het beste bewijs van de populariteit van een gezonde gezonde levensstijl vind ik wel al die kledingwinkels die ineens ook hardloopkleding verkopen. Denk aan Hema, Hunkemöller, We, Miss Etam, C&A, H&M, Wibra en Zeeman!

Daarom leek het me leuk om een top 6 te maken van interessante sporten.

Met op nummer 1 uiteraard hardlopen!

Mijn top 6 van interessante sporten

 1. Hardlopen is mijn favoriete sport! En wel hierom: hardlopen is gratis, je kunt het altijd en overal doen, en je hoeft er niet voor naar de sportschool. Beter wordt het niet wat mij betreft. Bovendien vind ik buiten sporten fijner dan binnen.
 2. Yoga noem ik omdat het een sport is die niet alleen goed is voor je lichaam, maar ook voor je geest. Persoonlijk vind ik het hemelschreiend saai, maar ik zie er zeker wel het nut van in. Ik heb ooit 1 les power yoga gedaan, en daarna was ik echt zo mak als een lam.
 3. Zwemmen met een zeemeerminnenstaart. Dit lijkt me heel bijzonder en leuk om eens te doen.
 4. Paardrijden heb ik als kind dus gedaan. Ik geloof maar liefst 4 lessen… Ik hotste en botste heen en weer in het zadel, en ik was bang voor het paard. Maar wat ik nog steeds leuk vind aan paardrijden is dat het buiten is. Bovendien schijnt paardrijden heel goed te zijn tegen stress. Dat hoorde ik van mijn jongste dochter die een vriendin heeft met twee paarden. Die vriendin raadde mijn dochter zelfs een Shetland pony aan als antistress middel. Hoewel ik geen pony wil, vond ik mezelf later ineens terug op een website waar ze paardendekens verkopen…. Er ging een hele wereld voor me open op het gebied van paardenmode! Moet je kijken naar deze hippe vliegenhalster:halsterAls ik een pony was, dan wist ik het wel : ) Ik vraag me af of er ook een model is met bloemetjes.
 5. Stijldansen! Ik ben dol op stijldansen. En hoewel het misschien niet de meest intensieve sport is, vind ik het heerlijk om te doen. En als we Saturday Night Fever dansen, telt het zelfs nog lekker mee voor mijn 10.000 stappen: )sporten
 6. Last but not least vind ik zwemmen een goede sport. En dat is omdat het een sport is waarmee je je en passant je hele lichaam traint. Ik zou het eigenlijk weer eens moeten doen.

Welke sport past bij mij?

Wat al bovengenoemde sporten met elkaar gemeen hebben is dat je ze in je eentje kunt beoefenen. Ik ben niet iemand voor een teamsport vrees ik.

Ook omdat je dan het hele team benadeelt als je er niks van bakt. Het fijne aan hardlopen is dat niemand er last van heeft als ik niet snel ben.

Welke sport past bij mij quiz

Er zijn diverse gratis online quizes die je kunnen helpen om een leuke sport te kiezen.

Sport.nl quiz

Volgens de quiz op sport.nl zijn de sporten mindfulness, racketsport en wandelsport echt iets voor mij. Tsja, ik ben niet echt onder de indruk van die resultaten. Een racketsport wil ik echt niet en van mindfulness word ik fysiek niet fitter.

Het antwoord van alle-tests.nl

Volgens alle-tests.nl is dansen 30% iets voor mij. Daar kan ik me beter in vinden. De andere 30% is judo zeggen ze… Dat vind ik dan weer minder aansprekend.

Het antwoord van tescentrumgroei.nl

Testcentrumgroei.nl geeft een heuse top 10 van sporten die geschikt zijn voor mij op basis van mijn antwoorden op hun quiz vragen:

 1. Surfen (80%)
 2. Wandelen (75%)
 3. Skaten/skeeleren (70%)
 4. Combinatieduursport (69%)
 5. Kano-/roeisport (64%)
 6. Atletiek (63%)
 7. Waterskiën (60%)
 8. Schaatssport (58%)
 9. Sneeuwsport (56%)
 10. Duiken (50%)

Ik herken mij hier maar matig in.

Waarom sporten mensen?

Zeker als je niet van sporten houdt, dan vraag je je wellicht af: ‘Waarom sporten mensen?’ Daarvoor zijn verschillende redenen. Sommige mensen vinden het oprecht leuk om te bewegen.

Of om zichzelf steeds te verbeteren qua prestaties. Of ze genieten van de sociale contacten in bijvoorbeeld een teamsport. Andere redenen om te sporten zijn een gezond gewicht houden/krijgen en een goede gezondheid wensen.

Als je moeite hebt jezelf te motiveren tot sporten dan zijn er nu ook apps die je belonen! Bijvoorbeeld de asr Vitality app. Die gebruik ik ook, en daarmee verdien ik elke maand 11,50 aan bol.com cadeaubonnen met sporten!

Conclusie

Hoewel ik niet van sporten houd, heb ik toch diverse sporten beoefend in mijn leven! En daarvan zijn hardlopen en stijldansen beslist blijvertjes.

Leestips

Aan welke sport doe jij?

Similar Posts

34 Comments

 1. Ik ben ook niet van de teamsporten. Als ik sport sport ik voor mijzelf. Dansen, paardrijden, pilates. Ik heb het allemaal gedaan. Binnenkort gewoon weer naar de sportschool. Overigens vind ik het dan wel leuk om een groepsles te volgen.

 2. Vroeger zat ik wel op paardrijden, jazz ballet en badminton.
  Voor een aantal jaar geleden ben ik nog wel eens naar een sportschool gegaan, maar dat is echt niks voor mij!

  1. Het kan soms ook aan de sportschool liggen Batboy. De sfeer per sportschool kan erg verschillen. Maar zelf vind ik het vooral teveel gedoe om helemaal naar de sportschool te moeten gaan.

 3. Ik ben beslist geen sporter. Nooit geweest ook. Alleen dansen vind ik wel leuk en fietsen als er een duidelijk einddoel is (of er gezellig iemand mee fietst).

  Verder vind ik wandelen leuk, maar dat wordt nog niet erkend als sport ;-)

 4. Ik ben weer begonnen met BBG een soort van Fajah maar deze training is van een Australische dame. Het valt me erg zwaar en merk dat ik toch wel ergens een stok achter de deur nodig heb..

 5. Mijn zoontje voetbalt al vanaf zijn vijfde. En nu ik zie hoe leuk dat is met zijn team, vind ik het eigenlijk jammer dat ik nooit aan teamsport gedaan heb. Want het punt is, als je dat op je 18e nog nooit gedaan hebt, begin je meestal ook niet meer.
  Ik heb op een blauwe maandag getennist, paardgereden en inderdaad ook gestijldanst. Het was het allemaal niet. Het enige dat ik langere tijd heb volgehouden was hardlopen. En misschien begin ik ook wel weer eens… Op het moment wandel ik veel met de hond. Beter iets dan niets hè. :-)

 6. Tja, als kind had ik al een hekel aan gymlessen, behalve bij lenigheidsoefeningen zoals touwen en ringen, daar was ik de beste van de klas mee :D
  Maar de rest van de gymles kon me gestolen worden, op de middelbare school was dit niet anders en ik herinner me nog de afkeurende blik van sommige docenten.
  Ik vond het gewoon niet leuk om te gymen, wat dus sporten is.
  Het is altijd zo gebleven en ik zal ook niet gauw naar sportprogramma’s kijken of luisteren.

  Wat ik wel heel leuk vind, is recreatief wandelen en tuinieren, maar valt niet onder sporten…

  Groetjes Lily

 7. Ik heb vroeger op jazz-ballet gezeten en op latere leeftijd deed ik mee aan de groepslessen zumba bij een sportschool. De jaren daarna danste ik alleen nog maar in de kroeg :p (wel heel fanatiek overigens, haha). Ook heb ik een tijdje samen met vrienden buiten in de duinen of het park kracht en cardio trainingen gedaan en sinds kort ben ik weer lid bij een sportschool. Daar hebben ze ‘total body’ work-outs in groepslessen, eigenlijk hetzelfde wat we eerst met dat groepje vrienden deden. Erg leuk, en ook zwaar om te doen (zeker nu ik 10,5 weken geleden voor het eerst moeder ben geworden) en bijkomend voordeel; het is niet weersafhankelijk! Succes met hardlopen!

 8. Haha, grappig onderwerp voor mij. Ik heb dan ook een grondige hekel aan alles wat met sport te maken heeft, doen, kijken maakt niet uit. Ik heb gelukkig een wederhelft die er ook niets mee heeft. Ik liep vroeger op de middelbare school op mijn 15e een voetbalknie op tijdens de gymles. We spreken 1963 en toen was dat nog een flinke operatie, 2 weken ziekenhuis, geen fysio daarna, kortom met sporten was het gedaan, hiep hoi. Later is gebleken dat ik een voetafwijking heb, vandaar het vele vallen en blessures. Ik draag nu sinds kort aangemeten orthopaedische schoenen en dat loopt een stuk stabieler. Wij fietsen, met name in het voorjaar en de zomer wel veel, ik ben dus wel een goed weer fietser. En ik werk graag in de tuin, met goed weer dus, vind ik ook sporten ;). Leontine

  1. Dat tuinieren is ook zeker een goede vorm van beweging Leontine! Best erg dat je door de gymles op school zo geblesseerd bent geraakt dat je nooit meer kon sporten, ook al vind je dat dan geen ramp ; )

 9. Eerlijk gezegd doe ik helemaal niet zo graag aan sport. Ik ga soms wel naar de fitness omdat mijn zoon daar een abonnement heeft en heel het gezin dat mag gebruiken. Maar ik doe het eerder omdat ik vind dat ik ‘iets van sport’ moet doen, dan omdat ik het leuk vind.

  1. Dat is heel herkenbaar Villa BlaBla. Ik zit ook nog steeds te wachten tot ik hardlopen Leuk vind. Soms is het wel oké, maar het leukst vind ik het toch als ik er mee klaar ben : )

   En daarnaast vind ik het heerlijk dat het me gezond houdt.

 10. Ik liep heel intensief hard. Samen met mijn man liep ik wel 30 kilometer. Maar de klad kwam erin en nu loop ik sinds een maand niet meer. Ik ben tot de conclusie gekomen dat het even niet meer bij me past. Nu bezoek ik de sportschool heel intensief en wat bevalt mij dit toch goed. Niet meer rennen in de snijdende kou. ????

 11. Ik sport in een sportcentrum dat onderdeel is van een hotel hier in de omgeving. Dat betekent dat in mijn abonnement van 32,50 per maand zit: zwemmen, sauna, opgieting sauna, fitness, fifty fit (bewegingsoefeningen voor 50plussers met of zonder toestellen), boxen, spinning, aquajoggen, crosstrainen, bootcamp, wandelingen, lichtjestochten met kerst, ze gaan zelfs met een groep op wintersport maar dat is op eigen kosten ;-).
  Het is er echt perfect en ben er zeker 3 keer in de week te vinden. De dagen dat ik veel last heb van mijn reuma, ga ik lekker zwemmen en naar de sauna. En op dagen dat het goed gaat ga ik heerlijk crosstrainen en fitness doen.

 12. Ik heb echt een gruwelijke hekel aan sporten normaliter – maar ben sinds vorig jaar helemaal om!

  Toen ben ik gestart met softballen – en let me tell you. It’s awesome!
  Als je me ooit had gezegd dat ik een teamsport zou gaan doen. Met andere vrouwen. En het leuk zou vinden? Dan had ik je in je gezicht uitgelachen.

  En nu….nu blog ik voor de KNBSB, doe ik de PR van mijn clubje en ontzettend mijn best om meer dames te werven voor deze geweldige sport.

  Want softballen mengt niet-super-intensief sporten met super-intensief sporten en het is. geweldig.

 13. Twee kleine kinderen en je hebt geen sport nodig hihi. Als kind veel gesport en gedanst totdat ik een knieblessure kreeg. Paar jaar geleden aan bootcamp gedaan; pittig maar net als hardlopen lekker buiten. Hardlopen is niet goed voor mijn knie. En sportschool is niks voor mij. Dus klim ik af en toe op mijn hometrainer en doe thuis aan yoga. Maar kan dus wel wat beter met mij, wat sport betreft ????

 14. Twee keer per week zwem ik een kilometer in een half uur, twee keer fiets ik 10 km in hoog tempo en een keer ga ik lekker stevig wandelen met mijn man. Oja, en telt 3 keer per week seks ook? :-D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.