|

Schijnstudent documentaire 51 minuten

schijnstudent

Als het verhaal van Schijnstudent de plot van een serie was zou je zeggen: ‘Nee, dat is te ongeloofwaardig.’

Een hoofdpersoon die 6 jaar lang succesvol doet alsof ze medicijnen studeert?

En niemand in haar omgeving die het door heeft?

Maar het verhaal van Schijnstudent is echt gebeurd.

Schijnstudent: het verhaal van Dianna Tonies

In de documentaire Schijnstudent gaat Rachel Tonies zus op zoek naar antwoorden over haar zus Dianna. Dianna slaagde erin om 6 jaar lang te pretenderen dat ze succesvol medicijnen studeerde. Tot ze tweeëneenhalf jaar geleden dood werd gevonden in haar studentenkamer en de waarheid aan het licht kwam. Dat was de dag dat ze anders haar diploma uitreiking had gehad.

Antwoorden zoeken

Omdat Dianna geen afscheidsbrief of wat dan ook heeft achtergelaten, is haar familie met ontzettend veel vragen achtergebleven. Vragen waarop Rachel antwoord probeert te vinden. Ze doet dat op verschillende manieren:

 • Gesprekken met studiegenoten van haar zus Dianna uit haar eerste jaar. Daaruit blijkt dat Dianna haar eerste studiejaar nog echt studeerde, maar helaas teveel vakken niet haalde om door te mogen naar het tweede jaar.
 • Een gesprek met een huisgenootje dat Dianna omschrijft als ‘heel lief’ maar ook als heel erg op zichzelf.
 • Ze schakelt de hulp in van expert Sander van der Meer op het gebied van digitale nalatenschap. Deze lukt het om toegang te krijgen tot Dianna’s laptop en smartphones. Hoewel Dianna alles had gewist, weet dit onderzoeksbureau toch een boel informatie terug te halen.

Over deze documentaire

Ik vond het een mooie en indrukwekkende documentaire. Het verhaal is bizar. Ik kan me niet voorstellen hoe enorm de schok moet zijn geweest voor de ouders van Dianna en haar zusjes toen ze niet alleen ontdekten dat ze zelfmoord had gepleegd, maar ook nog eens 6 jaar lang een dubbelleven had geleid.

Het roept vragen op als: ‘Hoe goed ken je je kind?’

En zeker bij het zien van de moeder kon ik me voorstellen dat ze wenste dat Dianna het gewoon had gezegd, en dat het heus geen probleem zou zijn geweest. Hoe kan iemand zo verstrikt raken?

Ook herkenbaar vond ik de verschillende manieren waarop de zusjes ermee omgaan. Zo gaat Rachel op zoek naar antwoorden, maar wil één van haar zusjes daar juist niets van weten. Het is mooi om te zien hoe de gezinsleden van de familie Tonies elkaar de ruimte geven om te rouwen op hun eigen manier.

Ik vind Schijnstudent mooier dan de documentaire Overgave, die ik dan toch meer een egodocument van de maakster vind.

Trailer Schijnstudent

Over het verschijnsel schijnstudent

Dianna blijkt niet de enige te zijn die deed alsof ze studeerde. Op de site Algemeen  Nederlands Woordenboek is de term ook te vinden! De definitie is als volgt:

‘Student die slechts in schijn studeert; student die studeren niet als eerste prioriteit heeft.’

Een andere veelgebruikte term voor dit fenomeen is pretend student.

Schijnstudent kijken

Je kunt Schijnstudent kijken op NPOStart. Hij duurt 51 minuten.

Kijktips voor als je van documentaires houdt

Wat vond jij van de documentaire Schijnstudent?

Similar Posts

18 Comments

 1. Toen het destijds in het nieuws was, vond ik het zo’n bizar verhaal. Als het een plot van een boek was, zou je het inderdaad niet geloven. Ik had gemist dat er een documentaire over was, maar ik ga ‘m zeker terugkijken. Dank voor de tip.

 2. Ik vond het een eng verhaal, maar wel integer gemaakt door haar zus. Ik heb beide docu’s gezien, die je noemt.
  Het geeft me ook een naar, akelig onderbuikgevoel, dat ze die stempel had nagemaakt vd universiteit, dat andere handschrift.
  De zus had wel een gevoel dat het niet klopt hè.
  Erg indrukwekkend, en nog maar eens aan mijn kinderen vertellend dat falen erbij hoort en mag.
  Kind 2 heeft zijn studie niet afgemaakt, best buikpijn over gehad.

  De docu “Overgave” vond ik wat te makkelijk…… en de uiteindelijke marathon van Berlijn was erg makkelijk. En al die uren rennen….. wanneer werk je dan en hoe gaat dat met je gezin?

  Overigens kijk ik al die docu’s op NPO Plus, voor die drie euro p.m. méér dan de moeite waard!

 3. Interessant onderwerp zeg. Hoe kan het toch dat ze zo lang een dubbelleven heeft kunnen hebben.

  Love As always
  Dimario

 4. Ik heb dit onlangs meegemaakt in mijn nabije omgeving. Iemand die al anderhalf jaar niet meer studeerde en zich zelfs had uitgeschreven. Heeft steeds de schijn opgehouden, tot het per ongeluk uitkwam. Zijn ouders hadden het niet gemerkt en waren vooral erg verdrietig dat hij het niet had durven bespreken. Het zijn helemaal geen mensen die het uiterste van hun kinderen vragen. Het zijn warme, lieve mensen. En toch liep het zo. Gelukkig is het uitgekomen en zijn ze nu aan het bekijken wat de volgende stap zal zijn.

 5. Ik heb het ook gezien maar blijf mij steeds afvragen waarom? Dat was toch niet duidelijk in de documentaire? We kregen toch niet te zien wat er in de telefoon stond?

 6. Een vriend van mijn ex heeft dat ook gedaan, heel lang geleden. Hij studeerde in Parijs en dat maakte het makkelijker om te doen alsof, denk ik. Uiteindelijk heeft hij toch verteld dat hij niet meer studeerde en is hij gewoon terug naar Nederland gekomen. Ik kan me overigens wel voorstellen dat mensen dit doen, hoor. Waarschijnlijk schamen ze zich omdat de studie niet gelukt is. Wat overigens totaal onterecht is, natuurlijk.

 7. Ik heb de documentaire Schijnstudent ook gezien en ik vond het zo triest… dat zo’n jong meisje zo lang de schijn moet ophouden… en dan uit het leven stapt… Ik heb ook begrepen dat het vaker voorkomt. Maar gelukkig loopt het niet altijd zo ellendig af…

  Studeren en een baan vinden en zelfstandig worden valt niet altijd mee, dat zie ik ook bij onze kinderen. Veel communicatie en steun is belangrijk…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.