Percentage inkomen dat naar huisvestingskosten gaat
Last updated on september 16th, 2024 at 10:33 am
- Hoeveel ‘mag’ je kwijt zijn aan hypotheekkosten gezien je salaris?
- Alle woonkosten
- Welk percentage zijn wíj kwijt aan huisvestingskosten?
- Wat valt onder huisvestingskosten?
In tijdschriften als Libelle en de Flair zie je ze regelmatig: van die rubrieken waarin iemands inkomsten en uitgaven staan. Zoals het salaris dat binnenkomt, en de hypotheekkosten die er weer uit gaan. Laatst was er iemand die maar 75 euro per maand betaalde aan hypotheekkosten.
Hoeveel ‘mag’ je kwijt zijn aan hypotheekkosten gezien je salaris?
Het zette me aan het denken. Ik wist dat ik ooit iets over een advies percentage had gelezen. Het percentage dat je kwijt ‘mag’ zijn aan je hypotheek of huur, ten opzichte van je totale inkomen. Het was een heel gezoek, maar uiteindelijk vond ik het. In Amerika adviseren ze 28%, maar de Nederlandse overheid adviseert 26,3% van je inkomen. Dat is grofweg ruim 1/4 van je inkomen.
Alle woonkosten
Maar de overheid heeft bij die geadviseerde 26,3% niet álle andere woonkosten meegerekend. Zoals belastingen, heffingen, energiekosten en alle andere lasten die verband houden met wonen. Doe je dat wel, dan kom je ineens een stuk hoger uit. Volgens de Vereniging Eigen Huis kom je dan op een percentage van 38,6% van het totale inkomen.
Welk percentage zijn wíj kwijt aan huisvestingskosten?
Toen wilde ik natuurlijk onmiddellijk weten wat het percentage van óns gezamenlijk inkomen is, dat we aan hypotheek betalen! Dat blijkt 32% te zijn. Dus zo ongeveer éénderde van ons totale inkomen. Kijk, ik heb er een mooie ’taart’ van gemaakt! Anders dan de overheid heb ik alle overige woonkosten wél meegerekend.
Wat valt onder huisvestingskosten?
Huisvestingskosten verwijzen naar de uitgaven die je maakt om een plek te hebben om te wonen.
Hier zijn voorbeelden van wat er onder huisvestingskosten kan vallen:
- Huur of hypotheek: Dit is het bedrag dat je betaalt aan de eigenaar van het huis of appartement waarin je woont. Als je een huurder bent, betaal je maandelijks huur aan de verhuurder. Als je een woning hebt gekocht met een hypotheeklening, betaal je maandelijks aflossingen aan de bank.
- Nutsvoorzieningen: Dit zijn de kosten voor elektriciteit, gas, water en verwarming. Je betaalt deze kosten om ervoor te zorgen dat je huis comfortabel en functioneel is.
- Verzekeringen: Dit omvat de premies die je betaalt voor huiseigenaarsverzekeringen of huurdersverzekeringen. Deze verzekeringen beschermen je tegen mogelijke schade aan je woning of je eigendommen.
- Onderhoud en reparaties: Het onderhouden van je huis kan kosten met zich meebrengen, zoals schilderen, dakreparaties, loodgieterswerk, enzovoort. Deze kosten vallen ook onder huisvestingskosten.
- Gemeentelijke belastingen: Dit zijn belastingen die je betaalt aan de lokale overheid voor diensten zoals afvalophaling, straatverlichting en andere gemeenschappelijke voorzieningen.
- Verenigingskosten (bijvoorbeeld bij een appartement): Als je in een appartementencomplex woont, kunnen er verenigingskosten zijn. Deze kosten worden gebruikt voor het onderhoud en de beheerskosten van de gemeenschappelijke ruimtes, zoals het trappenhuis, de lift, de tuin en het zwembad.
Het is belangrijk om te weten welke kosten onder jouw specifieke huisvestingssituatie vallen. Dit kan variëren, afhankelijk van of je een huurder bent, een woning hebt gekocht, in een appartement woont of andere factoren.
Hoe groot is het percentage van jullie inkomen dat naar hypotheek/huur e.d. gaat? Zit je onder, of boven die 36,6 procent van de Vereniging Eigen Huis?
Ontdek meer van Huisvlijt
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Sinds het overlijden van mijn man ben ik fors in inkomen gedaald .
Ik ben aan huur en energie kosten al meer dan 50% kwijt
Daarnaast nog de verzekering en gem. Belastingen .
Siny
wij zitten op 30.7 procent en dit is zonder de woonkosten, en dan heb ik een sociale huurwoning en geen recht op huurtoeslag
Op dit moment is de hypotheek 22% van ons inkomen. Maar omdat mijn uitkering wordt stopgezet binnenkort zal dat veranderen. Als ik geen werk vind zal de hypotheek dan 35% van ons inkomen zijn. Op dat moment kunnen we ook niet meer rondkomen.
De overige woonlasten heb ik hierbij nog niet meegenomen.
Wij zijn grof gerekend een derde van ons inkomen kwijt aan de hypotheek, zonder de overige woonlasten. Al denk ik dat de grootte van de bedragen ook een rol speelt. Heb je een inkomen van 1500 euro en een woonlast van 500 euro, of heb je een inkomen van 3000 euro en een woonlast van 1000 euro, dan ben je steeds een derde kwijt, maar heb je in het laatste geval wel dubbel zoveel leefgeld over.
Hiervoor ging ongeveer 1/5 de van ons inkomen naar wonen. De renoveringskosten niet inbegrepen! Enkel aan hypotheek en lasten dus.
Maar we hebben nu een tweede woning aangekocht. Deels als investering in de toekomst want ik werk niet. Een soort van pensioen dus.
Dan zal wellicht minstens de helft naar wonen gaan denk ik. Als je alles meerekent.
Wij zijn ongeveer de helft van ons inkomen kwijt aan de hypotheek en verzekeringen e.d. komen daar nog bij. Wel heb ik gelukkig regelmatig extra inkomsten, waardoor we toch leuke dingen kunnen doe en kunnen aflossen. Toen we het huis kochten, was het anders, maar dat is ook wel logisch, anders zouden we de hypotheek waarschijnlijk niet gekregen hebben…
Net even uitgerekend en ik kom met alleen huur al veel hoger dan 36%. Daar komen dan de andere vaste lasten nog bij. Het is een dure flat, maar ik woon hier geweldig en ik zou hier voor geen goud weg willen.
Onze woonlasten zijn iets meer de helft van ons inkomen , verzekeringen en belastingen niet meegerekend.
Over 4 jaar is 1 hyptheek afgelost dan komen we wat ruimer te zitten.
Wij hebben ons huis hier steeds gebouwd van gespaard geld. Hebben nooit een lening of hypotheek genomen dus onze woonlasten zijn vriijwel nihil, alleen verzekering en belasting
Dat is een mooie duidelijke taart. Ik heb ooit eens een blogje aan het percentage van je inkomen gewijd. Oprah Winfrey was toen de aanrader voor deze blog.
Ik heb geen idee, maar het is best veel, zeker omdat in de randstad de woz hoog is en ook het hoogheemraadschap Delfland de duurste uit de regio.
Is er in de VS ook een regel voor maximum zorgkosten? Vanmorgen 120 tabletten tegen artrose gekocht 24,50. At your service zeg ik dan maar.
als ik alle vaste lasten optel dan is mijn maandinkomen ongeveer op.
Alleen mijn huur is al meer dan de helft van mijn inkomen.
Gelukkig is er nog zoiets als huur- en zorgtoeslag.
Die lijstjes in Libelle, margriet en Flair zie ik ook wel eens en dan zie ik vaak een huur staan van 500 euro, dat verbaast me nogal want waar vind je tegenwoordig een huis voor die prijs. Is dat echt realistisch?
Ik heb denk ongeveer 25% woonlasten, ben dus helemaal gemiddeld.
ja hoor dat is realistisch
De meeste woningwethuizen zitten in deze prijsklasse.
De huur van onze vooroorlogse eengezinswoning is momenteel 237,12. Dat wel veel lager dan gemiddeld , maar het is dan ook geen comfortabel huis. Toch ben ik wel blij met de lage huur, omdat de laatste jaren onze inkomsten zijn gedaald tot een paar cent boven het sociaal minimum.
Maar dan zijn stook kosten veel hoger vaak :(
We verbruiken zo’n 1500 kuub gas per jaar (voor verwarmen, koken en douchen voor 5 personen) en ik heb eigenlijk geen idee of dat abnormaal is. Gas en elektra samen kosten komen op 170 euro per maand…
Mee eens.
ik verwoon 522 ongeveer, maar als ik zou verhuizen naar een goedkoper huis, zou mijn huursubsidie zakken en mijn stookkosten hevig stijgen.
Ik hoor hier van mensen in oudere goedkopere huizen die wel 3x zoveel kwijt zijn voor gas en electra als ik en daar bestaat geen subsidie voor.
Mijn huurbedrag is zelfs zonder huursubsidie, daar is de huur namelijk te laag voor.
dat kan.
je krijgt alleen maar huursubsidie als dat noodzakelijk is.
In het verleden hebben we een halvering van het inkomen kunnen opvangen door lage woonlasten. Nu in een afgelost klein huis zijn de bijkomende kosten misschien 5%
Op het moment zal het ongeveer 30% zijn… Maar als ik straks geen WW meer krijg en nog geen werk heb (of besluit thuisblijfmoeder te worden) dan is het ongeveer 50% van onze inkomsten…. Maar gelukkig duurt dat nog tot volgend jaar mei en tegen die tijd zijn onze woonlasten ook alweer een klein stukje gedaald en wie weet is het salaris van mijn man wel wat gestegen :) Geen zorgen over morgen, want morgen heeft genoeg aan zijn eigen zorgen is mijn motto ;)
Hier ligt het percentage rond de 35%. Hiephoi, toch nog lager dan het percentage van VEH! Maar het blijft veel geld.
Wij zitten nu in een riante positie. We zijn maar 10% van ons inkomen kwijt aan de hypotheek.
Dat zal bij een volgend huis een heel stuk hoger worden. Vind ik best spannend. Gaan we voor onze droom van een vrijstaande woning of gaan we toch voor een iets voordeliger huis?
Eerst maar eens zien hoeveel we voor dit huis kunnen krijgen.
We hebben door onze lage woonlasten mooi kunnen sparen. Toen we dit huis kochten lag bij ons de verhouding ook wel anders. Wij zaten toen ook rond de 35-40% van ons inkomen. Manlief heeft promoties gemaakt en is in hogere loonschalen terecht gekomen.
En dit huis hebben we in de voordelige jaren ’90 gekocht.
11% van ons totale inkomen…
Reken je dit uit zonder of met voorlopige teruggaaf. Anders is het met 38% en zonder 39 %.
Leuk stukje.
Leuk om te lezen hoe dit bij iedereen zit! Bedankt voor jullie reacties.
Hier precies 30%. Best veel vind ik!
Ik zit toch op 70%. Maar door huurtoeslag wordt dat gelukkig 35%. Nog veel dus.