Percentage inkomen dat naar huisvestingskosten gaat
Last updated on September 16th, 2024 at 10:33 am
In tijdschriften als Libelle en de Flair zie je ze regelmatig: van die rubrieken waarin iemands inkomsten en uitgaven staan. Zoals het salaris dat binnenkomt, en de hypotheekkosten die er weer uit gaan. Laatst was er iemand die maar 75 euro per maand betaalde aan hypotheekkosten.
Hoeveel ‘mag’ je kwijt zijn aan hypotheekkosten gezien je salaris?
Het zette me aan het denken. Ik wist dat ik ooit iets over een advies percentage had gelezen. Het percentage dat je kwijt ‘mag’ zijn aan je hypotheek of huur, ten opzichte van je totale inkomen. Het was een heel gezoek, maar uiteindelijk vond ik het. In Amerika adviseren ze 28%, maar de Nederlandse overheid adviseert 26,3% van je inkomen. Dat is grofweg ruim 1/4 van je inkomen.
Alle woonkosten
Maar de overheid heeft bij die geadviseerde 26,3% niet álle andere woonkosten meegerekend. Zoals belastingen, heffingen, energiekosten en alle andere lasten die verband houden met wonen. Doe je dat wel, dan kom je ineens een stuk hoger uit. Volgens de Vereniging Eigen Huis kom je dan op een percentage van 38,6% van het totale inkomen.
Welk percentage zijn wíj kwijt aan huisvestingskosten?
Toen wilde ik natuurlijk onmiddellijk weten wat het percentage van óns gezamenlijk inkomen is, dat we aan hypotheek betalen! Dat blijkt 32% te zijn. Dus zo ongeveer éénderde van ons totale inkomen. Kijk, ik heb er een mooie ‘taart’ van gemaakt! Anders dan de overheid heb ik alle overige woonkosten wél meegerekend.
Wat valt onder huisvestingskosten?
Huisvestingskosten verwijzen naar de uitgaven die je maakt om een plek te hebben om te wonen.
Hier zijn voorbeelden van wat er onder huisvestingskosten kan vallen:
- Huur of hypotheek: Dit is het bedrag dat je betaalt aan de eigenaar van het huis of appartement waarin je woont. Als je een huurder bent, betaal je maandelijks huur aan de verhuurder. Als je een woning hebt gekocht met een hypotheeklening, betaal je maandelijks aflossingen aan de bank.
- Nutsvoorzieningen: Dit zijn de kosten voor elektriciteit, gas, water en verwarming. Je betaalt deze kosten om ervoor te zorgen dat je huis comfortabel en functioneel is.
- Verzekeringen: Dit omvat de premies die je betaalt voor huiseigenaarsverzekeringen of huurdersverzekeringen. Deze verzekeringen beschermen je tegen mogelijke schade aan je woning of je eigendommen.
- Onderhoud en reparaties: Het onderhouden van je huis kan kosten met zich meebrengen, zoals schilderen, dakreparaties, loodgieterswerk, enzovoort. Deze kosten vallen ook onder huisvestingskosten.
- Gemeentelijke belastingen: Dit zijn belastingen die je betaalt aan de lokale overheid voor diensten zoals afvalophaling, straatverlichting en andere gemeenschappelijke voorzieningen.
- Verenigingskosten (bijvoorbeeld bij een appartement): Als je in een appartementencomplex woont, kunnen er verenigingskosten zijn. Deze kosten worden gebruikt voor het onderhoud en de beheerskosten van de gemeenschappelijke ruimtes, zoals het trappenhuis, de lift, de tuin en het zwembad.
Het is belangrijk om te weten welke kosten onder jouw specifieke huisvestingssituatie vallen. Dit kan variëren, afhankelijk van of je een huurder bent, een woning hebt gekocht, in een appartement woont of andere factoren.
Hoe groot is het percentage van jullie inkomen dat naar hypotheek/huur e.d. gaat? Zit je onder, of boven die 36,6 procent van de Vereniging Eigen Huis?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Hier precies 30%. Best veel vind ik!
Ik zit toch op 70%. Maar door huurtoeslag wordt dat gelukkig 35%. Nog veel dus.