Parkeren bij het ziekenhuis: te duur?

parkeren bij het ziekenhuis

Als je naar het ziekenhuis gaat, doe je dat doorgaans niet voor de lol. Dan heb je een medisch probleem, of je bezoekt iemand die iets mankeert.

In zo’n geval is het best vervelend dat je flink moet betalen om je auto te parkeren bij het ziekenhuis. In zekere zin is het immers niet echt een vrije keuze dat je daar komt. Even kort door de bocht gesteld:

‘Je bent er voor een probleem, en dan moet je nog flink betalen om te parkeren ook!’

Parkeren is veel te duur bij ziekenhuizen

De Patiëntenfederatie Nederland vindt dat parkeren bij ziekenhuis veel te duur is. Sterker nog: ze eisen dat de minister Medische Zorg Bruno Bruins ingrijpt en grenzen stelt aan de parkeertarieven bij ziekenhuizen. Thom Meens wordt in De Gelderlander als volgt geciteerd:

‘Voor patiënten die structureel in het ziekenhuis moeten zijn, loopt het snel op. Voor die mensen is parkeren aan het eind van de maand een grote kostenpost.’

In hetzelfde artikel las ik dat veel ziekenhuizen ‘commerciële parkeertarieven’ in rekening brengen. Het duurst ben je uit bij het Lieve Vrouwe Gasthuis en het VU Medisch Centrum in Amsterdam. Daar betaal je voor een uurtje parkeren bij het ziekenhuis respectievelijk 4,- en 3,53.

Maximumtarief instellen voor parkeren bij ziekenhuizen

De Patiëntenfederatie Nederland zou het liefst willen dat parkeren bij het ziekenhuis gratis wordt. Maar als dat niet kan, dan in ieder geval een maximaal tarief per dag en per uur.

Wat zeggen de ziekenhuizen?

De ziekenhuizen in de regio Gelderland ontkennen dat ze parkeren bij het ziekenhuis als melkkoe gebruiken. Ze zeggen dat ze het parkeergeld nodig hebben voor beheer en onderhoud van de parkeerplaatsen.

Mijn ervaringen met parkeren bij het ziekenhuis

Tsja… ik moet toegeven dat ik betaald parkeren bij het ziekenhuis ook best vervelend vind. Ik kom daar toch al niet graag, en dan moet ik er nog voor betalen ook. Tegelijkertijd kan ik me ook wel voorstellen dat het geld voor het parkeren nodig is.

Mijn oplossing voor parkeren bij het ziekenhuis: parkeren in wijk en stuk lopen

Mijn oplossing voor het parkeergeld bij het ziekenhuis is de auto in een woonwijk zetten, en naar het ziekenhuis lópen. Ik heb namelijk het geluk dat ik in goede gezondheid verkeer, en ik kán dus ook prima lopen. Het biedt me bovendien mooi de gelegenheid om mijn 10.000 stappen per dag te halen. Tot dusver hoefde ik gelukkig alleen in het ziekenhuis te zijn voor dingen als bloedprikken of om iemand te bezoeken. Niet omdat ik lichamelijk echt iets mankeerde. (Even afkloppen!)

Maar veel mensen moeten natuurlijk niet voor niets naar het ziekenhuis! En dan is een stuk lopen vaak geen optie. Dan ben je dus veroordeeld tot dat (hoge) parkeergeld. Tenzij je vlakbij goed openbaar vervoer woont. En ik kan me zeker voorstellen dat de kosten hoog oplopen en een probleem kunnen vormen.

Een probleem waar je zeker niet op zit te wachten als je ook al gezondheidsproblemen hebt.

Wat vind jij van de parkeerkosten bij het ziekenhuis? Vind jij ze hoog/laag? Wat zou jouw oplossing zijn?

Houd je van ziekenhuisseries? Dan is New Amsterdam op Netflix misschien ook iets voor jou.

Similar Posts

55 Comments

 1. Herkenbaar die hoge kosten. Mijn oplossing toen ik echt ziek was (en deels te ziek of teveel infectiegevaar voor ov) was het maar gewoon betalen. Bij dagopname kreeg je wel een kortingskaart, maar nog was je 4 euro per dag kwijt aan parkeren. Met meer dan wekelijks in het ziekenhuis een aantal maanden was dat een flinke kostenpost. Zeker omdat je die korting wel kreeg als je een chemokuur kreeg, maar niet voor polikliniek bezoekje en daarmee ga je er al overheen.
  Toen ik zwanger was pakte ik overigens gewoon de bus, dat was nauwelijks meer moeite.

 2. in de kleinere steden zijn de parkeer kosten gelukkig niet zo hoog als in de grotere steden. een soort korting verschaffen aan patiënten die met regelmaat moet komen. er wordt zoveel bezuinigd dus kan me ook wel voorstellen waarom ze dit zo doen werkt alleen nadelig voor de ziekenhuis bezoekers natuurlijk

 3. Echt veel te duur, niet normaal meer. En net wat je zegt, je komt er niet voor je plezier.
  Parkeren in de wijk vind ik niet zo’n goed idee, daar zijn bewoners niet zo blij mee omdat zij dan weer geen parkeerplek kunnen vinden.

 4. Ik moet tijdens deze zwangerschap regelmatig naar het ziekenhuis en nu steeds frequenter. Het is me op gister na elke keer gelukt om op de fiets te gaan, maar dat is nu lastiger vanwege de bekkenpijn. Gister mocht ik voor 45 minuten € 1,40 aftikken, dat vind ik best veel. Het meest ergerlijke vind ik dat de betaalautomaten mijn pinpas dan weigeren of dat ze een andere storing hebben.

 5. Ja idd, vaak moet je er een periode zijn na elkaar en dan loopt het toch flink op als je dagelijks enkele uren bij iemand op bezoek gaat. Mijn ervaring is wel als je opgenomen bent, dat je directe partner wel gratis mag parkeren gedurende de periode van opname.

 6. Ik kom vaak in ziekenhuizen en net als je zegt als ik in de buurt zou kunnen parkeren deed ik dit zeker. Deze ziekenhuizen waar ik kom, is het in de hele omtrek betaald parkeren en dit is elke keer veel, maar dat telt ook voor de tandarts als we naar Amsterdam gaan. Het zijn extra kosten waar je niet op zit te wachten.

 7. Parkeren is echt abnormaal duur!
  Het mooie is dat je ook 9/10 keer nog staat te wachten om een plekje..
  Ik moet toevallig zo dus ik pak mooi de fiets!

 8. Ik blijf me er over verbazen waarom dat zo duur met zijn, ik vind het ook een beetje gemeen. He wordt dan tweemaal gestraft. Voor onderhoud met het zeker, maar ze lijken het wel te zien als een melkkoe

 9. Een paar jaar geleden moest Lief onverwacht naar het ziekenhuis en is met spoed geopereerd. Omdat het best een eind van huis was ben ik gebleven, tussendoor wel een keer naar huis gereden, dus ik heb er twee keer 1,5 dag gestaan. Het maximumtarief was 50 euro, en dat kon ik dus beide keren aftikken, schandalig. Woonwijk was helaas geen optie, meestal doe ik dat ook. Maar dat ziekenhuis lag behoorlijk buitenaf, en bovendien was ik er helemaal niet bekend.

 10. Ik vind het belachelijk dat je bij het ziekenhuis moet betalen voor parkeren. Ik zoek dan meestal een parkeerplaats op buiten het ziekenhuis en dan een klein stukje lopen. Voor mensen die slecht ter been zijn of om andere redenen niet zo ver kunnen lopen wordt het wel heel lastig. Ze moeten het gewoon goedkoper maken. Het eerste uur gratis en dan 50 cent per uur zoiets..

 11. Ik vind het sowieso niet nodig dat je moet betalen voor parkeren bij een ziekenhuis. Ik zou zeggen gewoon afschaffen. We hebben binnen de familie een sterfgeval gehad waardoor wij 2 dagen verbleven in het ziekenhuis. We waren al verdrietig toen we weer weggingen kregen we ook nog een rekening gepresenteerd van € 35,00. Tja niet leuk.

 12. Ik vind het ook belachelijk dat het zoveel moet kosten om bij een ziekenhuis te parkeren. En kan mij goed voorstellen dat wanneer je af en toe maar bij het ziekenhuis moet zijn dit nog heen probleem is. Twee jaar terug verbleef mijn oma een half jaar in het ziekenhuis en dan lopen de bijna dagelijkse bezoekjes echt hoog op.. daarnaast mag je bij ons slechts een uur voor de spoed parkeren wat ook geen pretje is aangezien het daar altijd flink uitloopt!

  1. Een half jaar ziekenhuisbezoeken zal inderdaad wel flink in de papieren lopen wat betreft parkeren Linda! Wat apart dat je maar 1 uur mag parkeren bij de spoed: je bent dan toch ook niet in een toestand lijkt me om ver te lopen of de auto te gaan verzetten?

 13. het argument van ziekenhuizen id grote steden is ook dat ze anders een goedkope parkeerplaats worden voor shoppers en dagjesmensen..Het lijkt me dat dat probleem eenvoudig op te lossen is door bezoekers aan het ziekenhuis een uitrijkaart te geven ( waar je desnoods iets voor betaalt.)

 14. Ik vond het ook schandalig dat ze zoveel voor parking aan een ziekenhuis durven vragen. Als je een afspraak hebt en die voor jou lopen uit dan kan je al gaan bijbetalen zonder dat je er iets kan aan doen. Vind dat niet kunnen

 15. Het is heel dubbel. Ik ben veel in Amsterdam oost en ik kan me deels vinden in de kosten voor de parkeergarage. Als die langer zou zijn dan de omgeving, dan gaat iedereen parkeren in deze garages voor een dagje Amsterdam. Toch ben ik wel van mening dat je, bij een artsenbezoek of iets dergelijks, een uitrijkaart zou moeten kunnen ontvangen. Al is dat, denk ik, weer administratief te lastig. Het is hoe dan ook erg dubbel.

 16. Ik vind het belachelijk dat als je ziek bent je hier ook nog eens voor moet betalen. Dat visite die komt kijken voor de lol extra moet betalen, omdat zij een plek voor iemand die wel echt bij een zieke moet zijn inbeslag nemen snap ik. Maar het duurt ook altijd lang als je in het ziekenhuis een afspraak hebt. Je bent zo 2.5 uur verder en dan wordt er ook nog eens per uur afgerekend i.p.v. per minuut.

  1. Ja, ik vind het ook wel zuur dat je bijvoorbeeld hartstikke lang moet wachten omdat een arts uitloopt en dat je om die reden dus ook nog duurder uit bent wat betreft parkeerkosten.

 17. Eens! Al is in het Deventer ziekenhuis tot een half uur gratis uitrijden. Dat vind ik op zich wel netjes. Als je dan komt voor een korte controle of bloedprikken o.i.d. sta je zo weer buiten en kost het je niks.

 18. Ik vind parkeren sowieso erg duur. Bij het ziekenhuis waar ik de laatste weken regelmatig kom zijn de plekken dichtbij de ingang niet gratis, de plaatsen verderop wel. Meestal breng ik degene die er zijn moet tot de ingang en rijdt dan naar de gratis parkeerplaatsen!

 19. Heel herkenbaar. Eerlijk gezegd denk ik dat het goedkoper moet kunnen. Hier kun je wel een dagkaart kopen of voor een langere tijd en dat scheelt wel een aantal centen. Maar het moet gewoon betaalbaar zijn voor iedereen ongedacht hoe lang je er bent.

 20. Ik vind de kosten voor parkeren soms ook erg duur. In de tijd dat mijn man in het ziekenhuis lag heb ik het aan den lijve ondervonden.
  In het ziekenhuis in Drachten war hij eerst lag, kon je een weekkaart kopen die ook nog eens overdraagbaar was. Dat was handig en voordelig.
  Maar toen hij voor de operatie naar Leeuwarden moest heb ik veel parkeergeld moeten betalen

 21. Tijdens mijn zwangerschap ben ik veel in het ziekenhuis geweest en merkte toen inderdaad hoe vlug die bedragen oplopen. Heb je 3 onderzoekjes, dan ben je al snel de hele dag in het ziekenhuis en flink wat duiten lichter.
  Dat een ziekenhuis in de stad geen gratis parkeren aanbiedt, snap ik wel. Binnen de kortste keren staan alle vakken vol (al is dat nu ook vaak het geval) en kan je als patiënt nergens je auto kwijt. Ik moet toegeven dat ik ook nog regelmatig mijn auto bij het ziekenhuis neerzet als ik even in de stad moet wezen. Goedkoop of gratis voor iedereen is geen optie, maar ik vind het niet meer dan normaal als ziekenhuizen naar een geschikte oplossing gaan zoeken voor patiënten die vaak naar het ziekenhuis moeten.

 22. Parkeren is echt duur vooral in de grote steden. Met openbaar vervoer de kaarten zijn ook duur dus tja geen keuze. Eigen auto of openbaar. Lastig, allemaal prijzig

 23. ik vind het persoonlijk echt schandalig. De mensen die problemen met hun gezondheid hebben, worden inderdaad het zwaarst getroffen, terwijl die mensen al extra hoge kosten hebben en bovendien vaak moeten rondkomen van een ziekte-uitkering. Het lijkt wel of ze er vanuit gaan dat de auto pure luxe is en dat is het ergens ook, maar voor mensen die slecht ter been of ziek zijn, is een auto vaak een noodzaak. Zonder die auto geraken die mensen totaal geïsoleerd.

 24. Het is een echte business geworden dat parkeren! Het is inderdaad duur en als het iet of wat mogelijk is kan je je beter laten afzetten door iemand als je voor een tijdje in het ziekenhuis moet blijven.

 25. Goed dat je hierover schrijft. mijn dagelijkse struggle. Ik moet bijna iedere dag in het ziekenhuis zijn mijn broer die me brengt moest veel kosten betalen. het diurde ook erg lang torenhoge kosten. Nu neem ik een verzekeringstaxi dan betaal je geen parkeerkosten. Ze zijn niet altijd ideaal. Toen een goedkope taximaatschappij ingeschaKeld en soms bel ik bij hoge nood maar een echte taxi.Uber is ook een optie!

 26. Je slaat de spijker op zijn kop! Dit is ook mijn irritatie als ik naar het ziekenhuis moet. Je kilometers mag je wel declareren bij je zorgverzekering, maar deze kosten weer niet.

 27. In Zwolle kan je als je langer in het Z-H ligt een kaart voor een week kopen mocht je elke dag bezoek krijgen. 12,50 euro of 15 euro. In het ziekenhuis zelf zijn er op elke afdeling ook voor t bezoek koffieapparaten waar je gratis koffie of thee kan pakken. Persoonlijk denk ik dan maar dat t parkeergeld voor t kopje koffie os. Gek genoeg hebben mensen dan minder moeite om t geld ervoor uit te geven.

 28. Mensen, de steden zitten al veel te vol met auto’s. Natuurlijk zijn er zieke en bulp behoevende mensen voor wie parkeerplaatsen nodig zijn, maar ik durf te wedden dat minstens de helft van de bezoekers en ook menige patient in staat is om een bus te vinden die bij het ziekenhuis stopt.

  1. Als er goed openbaar vervoer is, is dat inderdaad een prima alternatief. Maar hier op het Achterhoekse platteland ben je bijvoorbeeld echt wel aangewezen op een auto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.