Parkeren bij het ziekenhuis: te duur?

parkeren bij het ziekenhuis

Als je naar het ziekenhuis gaat, doe je dat doorgaans niet voor de lol. Dan heb je een medisch probleem, of je bezoekt iemand die iets mankeert.

In zo’n geval is het best vervelend dat je flink moet betalen om je auto te parkeren bij het ziekenhuis. In zekere zin is het immers niet echt een vrije keuze dat je daar komt. Even kort door de bocht gesteld:

Je bent er voor een probleem, en dan moet je nog flink betalen om te parkeren ook!

Parkeren is veel te duur bij ziekenhuizen

De Patiëntenfederatie Nederland vindt dat parkeren bij ziekenhuis veel te duur is. Sterker nog: ze eisen dat de minister Medische Zorg Bruno Bruins ingrijpt en grenzen stelt aan de parkeertarieven bij ziekenhuizen. Thom Meens wordt in De Gelderlander als volgt geciteerd:

‘Voor patiënten die structureel in het ziekenhuis moeten zijn, loopt het snel op. Voor die mensen is parkeren aan het eind van de maand een grote kostenpost.’

In hetzelfde artikel las ik dat veel ziekenhuizen ‘commerciële parkeertarieven’ in rekening brengen. Het duurst ben je uit bij het Lieve Vrouwe Gasthuis en het VU Medisch Centrum in Amsterdam. Daar betaal je voor een uurtje parkeren bij het ziekenhuis respectievelijk 4,- en 3,53.

Maximumtarief instellen voor parkeren bij ziekenhuizen

De Patiëntenfederatie Nederland zou het liefst willen dat parkeren bij het ziekenhuis gratis wordt. Maar als dat niet kan, dan in ieder geval een maximaal tarief per dag en per uur.

Wat zeggen de ziekenhuizen?

De ziekenhuizen in de regio Gelderland ontkennen dat ze parkeren bij het ziekenhuis als melkkoe gebruiken. Ze zeggen dat ze het parkeergeld nodig hebben voor beheer en onderhoud van de parkeerplaatsen.

Mijn ervaringen met parkeren bij het ziekenhuis

Tsja… ik moet toegeven dat ik betaald parkeren bij het ziekenhuis ook best vervelend vind. Ik kom daar toch al niet graag, en dan moet ik er nog voor betalen ook. Tegelijkertijd kan ik me ook wel voorstellen dat het geld voor het parkeren nodig is.

Mijn oplossing voor parkeren bij het ziekenhuis: parkeren in wijk en stuk lopen

Mijn oplossing voor het parkeergeld bij het ziekenhuis is de auto in een woonwijk zetten, en naar het ziekenhuis lópen. Ik heb namelijk het geluk dat ik in goede gezondheid verkeer, en ik kán dus ook prima lopen. Het biedt me bovendien mooi de gelegenheid om mijn 10.000 stappen per dag te halen. Tot dusver hoefde ik gelukkig alleen in het ziekenhuis te zijn voor dingen als bloedprikken of om iemand te bezoeken. Niet omdat ik lichamelijk echt iets mankeerde. (Even afkloppen!)

Maar veel mensen moeten natuurlijk niet voor niets naar het ziekenhuis! En dan is een stuk lopen vaak geen optie. Dan ben je dus veroordeeld tot dat (hoge) parkeergeld. Tenzij je vlakbij goed openbaar vervoer woont. En ik kan me zeker voorstellen dat de kosten hoog oplopen en een probleem kunnen vormen.

Een probleem waar je zeker niet op zit te wachten als je ook al gezondheidsproblemen hebt.

Wat vind jij van de parkeerkosten bij het ziekenhuis? Vind jij ze hoog/laag? Wat zou jouw oplossing zijn?

Houd je van ziekenhuisseries? Dan is New Amsterdam op Netflix misschien ook iets voor jou.

55 Comments

  1. Anke
  2. Eke
  3. Thea
  4. Anna Lines

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh