Het Pannenkoekenhuis als uitje!

pannenkoekenhuisVroeger, toen onze kinderen nog echt klein waren, was ik dol op pannenkoekenhuizen.

Want pannenkoekenhuizen zijn in de regel kindvriendelijk. En dus kun je er met een gerust hart een kopje koffie gaan drinken of iets gaan eten. In de meeste ben je namelijk van harte welkom met kleine kinderen. Toen we nog in Arnhem woonden, gingen we graag naar Pannekoekhuis Schaarsbergen. Na onze verhuizing naar Doetinchem werd het Pannenkoekenhuis in Westendorp favoriet. Want daar hebben ze zelfs een heel speelpodium voor kinderen.

En als kind gingen mijn ouders nog wel eens met ons naar pannenkoekenboerderij Erve Kots. Hoewel mijn zusjes en ik de pannenkoeken daar niet altijd even lekker vonden… We hadden het flauwe grapje: ‘Dan erf je de kots.’ Want zo vervelend waren wij…

Waarom zijn pannenkoekenrestaurants zo populair?

Het gaat goed met de pannenkoekenhuizen in Nederland. Er komen er namelijk steeds meer. Gemiddeld zo’n 368 volgens adviesbureau Van Spronsen en Partners. Laten we eens kijken waarom ze zo populair zijn!

 1. Pannenkoeken lust bijna iedereen. Zelfs lastige eters. Tegen een gewone pannenkoek kun je niet zoveel bezwaar hebben eigenlijk.
 2. Pannenkoeken zijn relatief goedkoop. Als je echt ‘uit eten’ gaat ben je al snel duurder uit. Gemiddeld geven bezoekers 11,50 uit per persoon.
 3. Pannenkoeken eet je wel echt in een restaurant. Je hebt dus de sfeer van uit eten gaan, voor een vriendelijke prijs. Daarin onderscheiden pannenkoekenhuizen zich van bijvoorbeeld een MacDonalds. Die zijn ook kindvriendelijk en goedkoop, maar je voelt je daar toch minder ‘uit’ vind ik. De sfeer is er minder luxe.
 4. Pannenkoeken zijn in de regel vrij snel klaar. Zeker met kinderen die zich snel vervelen, is het een zegen als je niet te lang op je bestelling hoeft te wachten.
 5. Pannenkoeken zijn naar smaak aan te passen. Je hebben pannenkoeken met appel of ananas, maar ook pittige pannenkoeken stroganoff. Voor ieder wat wils dus.
 6. Ze zijn in de regel kindvriendelijk. Dat betekent dat er kinderstoelen zijn, kleurplaten en met een beetje geluk een heuse speelhoek.

Pannenkoekenrestaurants: inrichting

Als ik aan een pannenkoekenhuis denk, dan denk ik aan rood-wit geblokte tafelkleedjes, koperen potten en een Anton Pieck achtig interieur. Dergelijke pannenkoekenhuizen zijn er nog steeds, maar er zijn ook hippe versies. Toch kan ik zo’n Oud-Hollands interieur best waarderen. Het hoort voor mijn gevoel echt bij een pannenkoekenhuis.

Hoe vind je een leuk pannenkoekenhuis in je omgeving?

Op de website zoekpannenkoek.nl kun je heel makkelijk per provincie naar een leuk pannenkoekrestaurant zoeken! Bezoekers van pannenkoekenrestaurants kunnen daar bovendien hun mening geven. Dat vind ik zelf altijd wel erg handig! Ik hoor graag van anderen wat zij ergens van vinden namelijk.

Lees ook mijn post American pancake en over havermoutpannenkoeken

Wat vind jij van pannenkoekenrestaurants? Bezoek je ze wel eens, of bak je liever zelf pannenkoeken?

Similar Posts

33 Comments

 1. Grappig genoeg ben ik helemaal geen lastige eter maar ik hou niet superveel van pannenkoeken.
  Wellicht komt dat omdat ik er altijd al buikpijn kreeg ;)
  Maar ben helemaal met je eens dat het heel leuk is om erheen te gaan! Wij zijn zelfs op onze huwelijksdag voor de wet (klein groepje, de rest kwam op zaterdag voor kerk en feest) met de gasten pannenkoeken gaan eten in Kijkduin. En na mijn afstuderen op het conservatorium ook. Gewoon omdat het zo gezellig en laagdrempelig is.

  1. Wat gezellig op je huwelijks dag pannenkoeken te gaan eten! Dat vind ik ook nog eens origineel!

   Als je buikpijn kreeg van pannenkoeken snap ik heel goed dat je er nu niet dol op bent.

 2. Ik ga niet vaak naar een pannenkoekenhuis, maar ik vind het wel ideaal om met kleine kinderen te eten. En ook nog betaalbaar. Meestal bak ik mijn pannenkoeken zelf.

 3. Wij komen er 1x per jaar nog met mijn jongste broer die dol is op pannekoeken en waar we een uitje van hebben gemaakt. Hij heeft een verstandelijke beperking en na de dood van mijn ouders, doen wij dit nu verder met mijn andere broer schoonzus en nicht. Lage vuursche is de plek van samenkomst. Daar heb je nog de authentieke pannenkoeken restaurants.

 4. Je beschrijft precies alle punten bij populair die bij ons kloppen. Zonder kinderen gaan we gaag wat luxer uiteten, maar met kinderen ideaal. Bij ons heeft de pannenkoekenbakker nog een leuke speelkelder, ideaal.
  En elk jaar kun je bij onze benzinepomp sparen voor de 2e pannenkoek gratis. Dus ja, dan gaan we idd wel 3x paar met de kinderen even “uiteten”

  1. Een speelkelder is ook fijn inderdaad! Dan kunnen de kinderen heerlijk spelen. Leuke actie van jullie benzinepomp. Dat werkt zeker drempelverlagend denk ik!

 5. Toen de kinderen klein waren vond ik het prima om naar toe te gaan maar nu ga ik niet meer. Ik vind het ook erg duur geworden, voor dat geld ga ik liever “gewoon” uit eten.

 6. Wij gaan ook graag een pannekoekje ‘uit’ eten. Als we bijvoorbeeld naar een kinderboerderij zijn geweest kan dat het uitje helemaal afmaken! Fiene vindt het ook heel lekker èn gezellig.

 7. Ik houd van pannenkoeken! Ik heb de kinderen beloofd om naar het pannenkoekenbuis in Schaarsbergen te gaan binnenkort (slechts 5 minuten rijden).

 8. Ons gezin zijn niet echte pannenkoek eters. Het staat nooit bij ons op het menu. Man is er in zijn jeugd mee doodgegooid. Mijn vader vond het geen avondeten. Onze dochter vindt ze wel lekker (voor haar bak ik soms of haal kant en klare)en kiest voor haar verjaardag meestal uit eten bij een Pannenkoeken restaurant. Favoriet zijn Hans en Grietje in Zeewolde (die na een brand pas weer open is)of hey pannenkoek in Amersfoort. Bij de eerste kan je eerst lekker buiten spelen en daarna aan een bewegende tafel eten. Bij de tweede zijn de pannenkoeken veel lekkerder.
  Ik vind het wel hard oplopen en de rekening valt me vaak tegen. Wij gaan liever naar een gewoon restaurant.

  1. Hey pannenkoek vind ik een grappige naam : )

   Mijn man vindt groentesoep geen echte maaltijd. Grappig dat je vader pannenkoeken geen avondeten vond!

 9. Sinds mijn partner niet meer vervelend op boekweitmeel reageert (rode uitslag en jeuk) eten we na een lange wandeling weleens in een pannenkoeken-restaurant. Hebben we kleine logees dan bak ik zelf minstens een keer pannenkoeken voor de lunch!

 10. Als kind ben ik nooit in een pannenkoekhuis geweest. En het leek me zo leuk! Vooral een pannenkoekhuis bij Ede. Het zag er zo gezellig uit, net zo’n sprookjeshuisje. In ons gezin was het niet de gewoonte om uiteten te gaan, daar was niet zoveel geld voor. Daarbij lustte mijn vader geen pannenkoeken. Hij had ze tijdens de oorlog zo ongeveer dagelijks gegeten. Mijn moeder bakte thuis wel regelmatig pannenkoeken voor ons.

  Later heb ik weleens in een pannenkoekhuis gegeten en ik vond het niet lekker. Te vet, te dik. Mijn moeders pannekoeken smaakten veel beter :-)
  Met onze zoons zijn we vroeger nooit naar een pannenkoekenhuis geweest. Twee kindjes met koemelkallergie en in die tijd waren restaurants wat minder ingespeeld op dieetwensen.
  We gingen soms naar McDonalds. Onze zoons vonden het eten niet lekker (ik ook niet), maar de ballenbak en de speeltuin waren een groot succes.

  1. Zo’n sprookjesachtig pannenkoekenhuis vind ik ook heel uitnodigend! Dat je vader zo veel pannenkoeken had in de oorlog! Dat was dan denk ik goedkoop eten. Mijn oma van mijn vaders kant had dertien kinderen en die bakte ook elke dag pannenkoeken. Toen was het dus veel minder een traktatie.

 11. Gisteren aten wij nog heerlijk pannenkoeken thuis. Vroeger ging ik wel naar pannenkoek restaurant maar tegenwoordig niet meer. Ik ga liever naar een restaurant waar ik zelf het gerecht niet kan maken. Ik vind zelf gemaakte pannenkoeken nog lekkerder dan in het restaurant eigenlijk.

 12. Als kind was ik wel gek op pannenkoeken, maar ook al niet zo heel erg op pannenkoekenrestaurants, terwijl ik toch echt een lastige eter was. De pannenkoeken zijn daar vaak zo laf en dik, en op het randje gaar. En ik vind pannenkoeken nou ook geen succes als je er een opgewarmd bakje kip met saté saus overheen legt.
  Maar ja, mijn oma en mijn moeder bakten dan ook de aller-allerbeste pannenkoeken. En zelf kan ik er ook wel wat van.

  1. Brrrr, pannenkoeken met opgewarmde kip en saté… Dat hoef ik ook niet.

   Van die hele dikke pannenkoeken die amper gaar zijn vind ik ook vies.

 13. eh nee, wij zijn daar met de kinderen eigenlijk haast nooit geweest. Reden: in een restaurant zijn ze vaak heel groot of ineens niet lekker of ze willen toch de naturelle of …Gewoon te duur.
  Dus als we pannenkoeken eten doen we dat thuis, kunnen we nog afwisselen qua smaak ook, en helpen ze mee met bakken.

  Net als voor mij iemand schreef: ik ga liever uit eten wat ik zelf niet kan maken.

 14. Pannenkoeken bak ik meestal zelf. Maar als we op vakantie zijn gaan we sinds een aantal jaren met de kinderen naar een pannenkoekenhuis. Omdat dat voor de kinderen echt uit eten is, het is leuk en duurt niet te lang… Maar echt goedkoop vind ik het niet. De kinderen mogen van ons maar 1x drinken kiezen en een ijsje als toetje krijgen ze thuis wel! En dan zijn we meestal met z’n 6-en nog wel rond de 65,00 euro kwijt. Daar kan ik thuis heel wat keren pannenkoeken voor bakken…!

 15. Pannenkoeken heerlijk! Ik kan het altijd erg gezellig vinden om of met z’n tweetjes of met de kinderen pannenkoeken te gaan eten. Er zijn voldoende leuke gezellige pannenkoekenhuisjes restaurants in Nederland. Ik heb 10 jaar gewerkt in de catering en moest er zelf 2 x per week 100 bakken. Dus zelf bakken gaat me goed af . Ik blijft ze dun bakken het lekkerste vinden. Ik eet ze het liefst met spek en kaas en stroop erop.Of een half half een hartig deel en een zoet deel. Handige ie zoeksite ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.