Onzin over brood + onderzoek naar buikpijn door brood
Last updated on March 21st, 2022 at 12:54 pm
Sinds de boeken Broodbuik en de Voedselzandloper staat brood, net als suiker, in een kwaad daglicht. Aangezien ik weinig fantasie heb als het gaat om ontbijt en lunch, eet ik nog steeds bruine boterhammen. Maar door al die Enge Nieuwsberichten over brood, vraag ik me soms af of dit wel verstandig is.
De Maastrichtste hoogleraar Fred Brouns vindt van wel.
Want volgens hem gaat er heel veel onzin rond over brood.
Onzin over brood volgens Fred Brouns
Hier onder 5 verhalen over brood die volgens Fred Brouns niet kloppen, en wat hij vindt:
- Modern graan bevat minder voedingsstoffen dan vroeger. – Er zitten net zoveel vezels en mineralen in als in de 19e eeuw.
- Modern graan bevat meer gluten dan vroeger. – Dat blijkt niet uit onderzoek.
- Brood veroorzaakt een grote bloedsuiker piek. – Het eten van volkorenbrood zorgt voor een kleinere piek in de bloedsuikerspiegel dan aardappels en rijst.
- Brood bevat verslavende stoffen waardoor je er teveel van eet. – De basis van dit verhaal komt uit een onderzoek met ratten en geldt niet voor brood eten.
- We eten pas 100.000 jaar granen, en onze lichamen zijn er nog niet aan gewend. – Vondsten uit nederzettingen tonen consumptie van granen aan die tot > 40.000 jaar terug gaan.
Er komt een onderzoek naar buikpijn door brood
Er komt nu een onderzoek met de universiteit Wageningen en het Nederlands Bakkerijcentrum over brood.
In het onderzoek gaan ze onder gecontroleerde omstandigheden brood bakken. Dat brood wordt gebakken met twee soorten granen:
- Biologisch gekweekte granen
- Gangbaar gekweekte granen
Vervolgens gaan ze ook nog verschillende methodes gebruiken om het brood te laten rijzen: gist en zuurdesem
En daarna gaan ze kijken of er bij mensen met het prikkelbaredarmsyndroom meetbare effecten zijn.
Wat willen ze bereiken met dit onderzoek?
Het doel van het onderzoek is er achter komen of de verhalen over gezondheidsklachten door granen reëel zijn. Het is de eerste keer dat de gezondheidseffecten van granen zo uitgebreid worden onderzocht in een internationaal onderzoek.
Is het onderzoek wel betrouwbaar?
Omdat het Nederlands Bakkerij Centrum ook meewerkt, zijn er nu al vragen over de betrouwbaarheid van het onderzoek. Want hebben zij er niet belang bij dat bewezen wordt dat buikpijn door brood onzin is?
Maar Fred Bouns vindt ook dat onzin: het is een stichting, zonder financieel belang.
Conclusie
Ik vind het wel stoer van Nederland dat hier als eerste een grondig onderzoek wordt gedaan naar brood!
En ik kijk uit naar de resultaten.
Lees ook mijn post over meel kopen.
Wat eet jij als ontbijt en lunch? Speelt brood daarin nog een rol?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Hier komt er iedere dag brood op tafel. Bij het ontbijt eten mijn man en de kinderen gewoon een boterham en ‘s middags ook. Ik daarentegen houd het ‘s ochtends bij havermoutpap en ‘s middags bij crackers. Ik heb pds en sinds ik zo weinig mogelijk brood (en melk en vlees) eet is het merkelijk beter gesteld met mijn darmen. Maar of brood nu slecht is zou ik nu niet durven zeggen. Ik ben er nog altijd steevast van overtuigd dat het ook iets is dat van persoon tot persoon kan afhangen. Brood in zijn geheel afschrijven, zoals sommigen soms doen, vind ik belachelijk ;)
Volgens mij is brood gewoon een gezond voedingsmiddel. Mensen die denken dat ze slank of gezond worden als ze geen gluten eten volgen alleen maar de nieuwe trend.
Voor mij is brood maar ook alles waar tarwe (waaronder spelt en khorasan tarwe), rogge en gerst (gort)inzit gewoon slecht. Ik heb coeliakie een glutenintolerantie en auto-imuumziekte die er voor zorgt dat mijn darmvlokken worden aangetast. 10 jaar geleden kreeg ik, na een biopt uit mijn dunne darm, de diagnose coeliakie. Ik eet nu al 10 jaar glutenvrij en zal dat de rest van mijn leven blijven doen. Maar het is een lastig en sociaal heel vervelend dieet. Ik moet erg oppassen want van een kleine hoeveelheid gluten word ik behoorlijk ziek.
Maar ik raad niemand aan om zomaar zonder medische reden tarwe- of gltenvrij te gaan eten.
Meer over coeliakie: http://www.glutenvrij.nl website Nederlandse Coeliakie Vereniging
Dat klinkt best pittig Truus. Vooral wat je zegt dat het sociaal gezien een heel vervelend dieet is.
Ik verbaas me, want de paar keren dat ik spelt at, smaakte het naar niets, en ik ‘kon dooreten’ – wat ik niet deed – want ik had het gevoel niets te hebben gegeten. In tegenstelling wat ik overal lees over spelt, daalde mijn bloedsuikerspiegel telkens juist extra snel na het eten ervan, en bij volkoren tarweproducten heb ik dat niet. (Mijn DHEA-gehalte is chronisch laag, dus altijd moe, carnitine helpt een beetje daarbij – dit als extra info – en mijn bloedsuiker daalt ook snel als ik iets zoets eet, of dit nu suikers of zoetstoffen zijn.) Wat meer eiwitten helpen wel, maar dus niet die van spelt.Volkoren brood bij ontbijt en lunch bevalt het beste, maar ik word niet goed (letterlijk) van al die toegevoegde suikers in brood – bijvoorbeeld voor dekleur: nou moet het niet gekker worden, zou je zeggen, maar de Hoogvliet heeft al geen puur volkoren brood meer… . Als ik een dag ‘te weinig’ tarwe eet, voel ik mij nog wat minder goed, ik heb het juist nodig. Roggebrood, daar loop ik ‘t langste op en dat gebruik ik bij ‘t vooruitzicht van inspannende uren. Wat is de verklaring dat spelt juist dit tegengestelde effect kan hebben? Benieuwd of dat onderzoek hier enig uitsluitsel over zal geven.
Ja, daar ben ik zeker ook benieuwd naar Adisen. Goed dat dit onderzoek er komt.