Onzin over brood + onderzoek naar buikpijn door brood

brood onderzoek

Sinds de boeken Broodbuik en de Voedselzandloper staat brood, net als suiker, in een kwaad daglicht. Aangezien ik weinig fantasie heb als het gaat om ontbijt en lunch, eet ik nog steeds bruine boterhammen. Maar door al die Enge Nieuwsberichten over brood, vraag ik me soms af of dit wel verstandig is.

De Maastrichtste hoogleraar Fred Brouns vindt van wel.

Want volgens hem gaat er heel veel onzin rond over brood.

Onzin over brood volgens Fred Brouns

Hier onder 5 verhalen over brood die volgens Fred Brouns niet kloppen, en wat hij vindt:

 1. Modern graan bevat minder voedingsstoffen dan vroeger. – Er zitten net zoveel vezels en mineralen in als in de 19e eeuw.
 2. Modern graan bevat meer gluten dan vroeger. – Dat blijkt niet uit onderzoek.
 3. Brood veroorzaakt een grote bloedsuiker piek. – Het eten van volkorenbrood zorgt voor een kleinere piek in de bloedsuikerspiegel dan aardappels en rijst.
 4. Brood bevat verslavende stoffen waardoor je er teveel van eet. – De basis van dit verhaal komt uit een onderzoek met ratten en geldt niet voor brood eten.
 5. We eten pas 100.000 jaar granen, en onze lichamen zijn er nog niet aan gewend. – Vondsten uit nederzettingen tonen consumptie van granen aan die tot > 40.000 jaar terug gaan.

Er komt een onderzoek naar buikpijn door brood

Er komt nu een onderzoek met de universiteit Wageningen en het Nederlands Bakkerijcentrum over brood.

In het onderzoek gaan ze onder gecontroleerde omstandigheden brood bakken. Dat brood wordt gebakken met twee soorten granen:

 • Biologisch gekweekte granen
 • Gangbaar gekweekte granen

Vervolgens gaan ze ook nog verschillende methodes gebruiken om het brood te laten rijzen: gist en zuurdesem

En daarna gaan ze kijken of er bij mensen met het prikkelbaredarmsyndroom meetbare effecten zijn.

Wat willen ze bereiken met dit onderzoek?

Het doel van het onderzoek is er achter komen of de verhalen over gezondheidsklachten door granen reëel zijn. Het is de eerste keer dat de gezondheidseffecten van granen zo uitgebreid worden onderzocht in een internationaal onderzoek.

Is het onderzoek wel betrouwbaar?

Omdat het Nederlands Bakkerij Centrum ook meewerkt, zijn er nu al vragen over de betrouwbaarheid van het onderzoek. Want hebben zij er niet belang bij dat bewezen wordt dat buikpijn door brood onzin is?

Maar Fred Bouns vindt ook dat onzin: het is een stichting, zonder financieel belang.

Conclusie

Ik vind het wel stoer van Nederland dat hier als eerste een grondig onderzoek wordt gedaan naar brood!

En ik kijk uit naar de resultaten.

Lees ook mijn post over meel kopen.

Wat eet jij als ontbijt en lunch? Speelt brood daarin nog een rol?

Similar Posts

34 Comments

 1. Volgens mij is brood helemaal niet zo slecht. Maar ik zelf kan helaas niet tegen. Val om van de buikpijn en kan dagen ziek zijn. Met witbrood al minder gelukkig

 2. Wij eten als ontbijt havermout maar verder brood. De Man eet wit brood omdat hij buikpijn krijgt van bruin brood. Dat heeft hij ook met macaroni, spaghetti. Daar eet hij ook de witte variant van. Zelf eet ik volkorenbrood en ook volkoren macaroni/spaghetti.

 3. Als ik heel eerlijk ben, word ik wel eens moe van alle berichtgeving, wat allemaal slecht voor je is, niet dat ik me er veel van aantrek, maar ben je daar meer op gefocust, zou je bijna niets meer durven eten en drinken, want alles bevat wel iets, wat “slecht” voor je zou zijn.

  Het leven was vroeger veel soberder, dat niet alleen, maar het leven is ook veel hectischer en stressvoller geworden, wat consequenties zal hebben voor het lichaam.

  Zelf eet ik maar weinig brood, gewoon omdat ik het niet zo lekker vind en verder alles met mate.

  Groetjes Lily

 4. Ik eet veel minder brood dan vroeger omdat ik deels paleo eet en dan eet je dat dus niet. Ik eet het nog wel zo af en toe en merk dat als ik het eet er dus wel last van krijg. Vooral als het iets van witte broodjes is. Ik vind het niet ongezond, tenminste als je de volkoren versie pakt. We weten natuurlijk allemaal dat een witte boterham niet echt veel voedingsstoffen etc. bevat.

 5. Ik eet ook nog elke dqg zelfgebakken volkorenbrood. Mijn kids hebben een darm probleem en een hele trage transit en de dokter zei toen nog dat volkorenboterhammen belangrijk waren dus.

 6. Ik was een grote(bio/zuurdesem) broodeter. Maar heb brood bij de lunch geschrapt voor groente. Beiden wordt te veel.

 7. Ik heb zelf snel last van alle koolhydraten, daar krijg ik meer honger van, daarom eet ik meer eiwit en vetten en blijf ik iets makkelijker op gewicht.

  Het is erg persoonlijk of je nu wel of niet brood goed of minder goed verdraagt op lichamelijk vlak.
  Ik krijg er geen buikpijn van maar eet het dus weinig, eigenlijk alleen in het weekend en als ik eens uit lunchen ga.

 8. Ik denk dat er geen standaard voor iedereen is. De een gedijt bij brood, de ander niet.
  Ik denk zelf dat t probleem erin zit dat mensen tegenwoordig gewoon teveel van hetzelfde binnenkrijgen. Tarwe wordt nl overal in gestopt, om te binden, te bakken. Dus eten we brood bij het ontbijt en lunch, ontbijtkoek als tussendoortje, een koekje bij de thee…
  Zelf eet ik geen brood dat gluten bevat. Dat verdraagt ik niet. Maar ik eet wel brood van glutenvrij teffmeel. Evengoed wissel ik zoveel mogelijk af met s
  oep en salades. Ik denk dat afwisseling goed is. Eet ik te vaak brood dan eet ik over t algemeen wat ongezonder want ik bezwijk dan vaker voor minder goed broodbeleg.

 9. Ik denk dat in principe puur en volwaardig brood een heel gezond voedingsmiddel is. Ik baal er echt van dat ik glutenintolerant ben.
  Ik kan me voorstellen dat er bedenkingen zijn bij het onderzoek want het gebeurt zo vaak dat onderzoeken door de sector zelf gedaan zijn voor henzelf meestal een positieve uitkomst heeft.

  1. Ik eet glutenvrij brood en dat is in de afgelopen jaren veel in smaak verbeterd gelukkig. Ik ontbijt meestal met volwaardige maiscrackers (dus niet alleen zetmeel zoals vaak bij glutenvrij gebeurt) met marmite, zelfgemaakte pindakaas, plakken banaan en wat turkse peper (pul biber). De rest van de banaan eet ik ook en ik maak een mok vegan chocolademelk (cacao, water, sojamelk). Of ik neem een kom glutenvrije pap met amandelmelk, banaan, rozijnen, kaneel, lijnzaad, en wat bessen of aardbeien. Helaas heeft mijn buik nog steeds moeite met bepaalde granen en kan ik dit niet elke dag eten.
   De lunch varieert. Vaak zelfgemaakte, dikke vegan soep en drie glutenvrije boterhammen met plantaardig beleg en veel rauwkost. Of meer soep en minder boterhammen, of soep met rijst en groenten, of een restje van de maaktijd van de avond ervoor. Keus genoeg :-) Ik eet plantaardig volgens de Starch Solution manier. Ik ben benieuwd naar hoe jouw dochter eet en het evt effect op de rest van het gezin. Mijn mannen eten vaak vegan mee, maar niet altijd. Ik kook dus ook regelmatig iets voor mezelf.

 10. Al vanaf mijn pubertijd heb ik last van mijn darmen, jaren gezocht naar een oplossing en daar hoort het mijden van gluten ook bij. Bij mij haalde het niks uit. Als je naar gemiddelde allergie cijfers kijkt per voedingsproduct, dan is het idioot hoeveel mensen niet tegen gluten (brood) zouden kunnen. Er is heus een deel voor wie dit geldt, maar echt ter grote van de groep die nu de stempel krijgt of wil. Mijn darm heb ik geaccepteerd, het is niet anders, ik ben het zoeken, sleutelen en weer een endoscopie of proctoscopie zat.

 11. Wij eten thuis allemaal brood bij ontbijt en lunch. Ik denk dat brood mijden ook echt wel deels een hype is, maar als het werkt voor die mensen prima toch? Zoals hierboven al eens gezegd werd eten wij ook alles, maar sommige dingen wel met mate. Ik heb niet zoveel op met alle trends van zogenaamd slecht voedsel.

 12. Sinds ik geen gluten meer eet, heb ik geen migraine meer! Hiep hiep hoera, ik heb er 35 jaar last van gehad. Binnen een maand glutenvrij eten was de migraine over. Dus ik ben wel gemotiveerd en er ook helemaal aan gewend. Nu het een hype is profiteer ik van de vele mogelijkheden, ook in de horeca, men is er helemaal op ingesteld..

 13. Ik eet weinig brood, en denk dat we veel meer tarwe binnenkrijgen dan vroeger. Moeder vertelt dat zij pas voor het eerst tarwebrood at na de tweede wereldoorlog. Daarvoor at ze roggebrood. En at ze havermout voor ontbijt. En nooit macaroni, pizza. Ze at alleen tarwe als luxe, in cake, taart en koekjes. Nu zit tarwe echt overal in, zelfs in vla! Ik denk dat we teveel tarwe binnenkrijgen als je twee keer per dag brood eet, daarbovenop pizza of macaroni en daarbovenop nog allemaal koekjes, vla, sausjes met tarwe als verdikkingsmiddel. Een keer per dag, het ontbijt bijvoorbeeld, zonder tarwe lijkt me geen hyperig overdreven gedoe.

 14. Goed dat er beter onderzoek naar wordt gedaan. Ben ook benieuwd naar het resultaat. ‘S morgens eet ik muesli en yoghurt met fruit. Tussen de middag wel brood. De rest eet hier ‘s morgens wel brood. Ik vind brood ook erg lekker.

 15. Hè, wat een ontnuchterend artikel. Ik heb zelf last van prikkelbaredarmsyndroom maar geloof die broodhysterie echt niet. Ben benieuwd wat er uit het onderzoek komt.

 16. ‘s morgens word hier havermout gegeten, maar als lunch staat er heel vaak gewoon brood op tafel of zit het in het lunchtrommeltje. Wel goed dat er eindelijk goed onderzoek naar gedaan word..

 17. Hier komt er iedere dag brood op tafel. Bij het ontbijt eten mijn man en de kinderen gewoon een boterham en ‘s middags ook. Ik daarentegen houd het ‘s ochtends bij havermoutpap en ‘s middags bij crackers. Ik heb pds en sinds ik zo weinig mogelijk brood (en melk en vlees) eet is het merkelijk beter gesteld met mijn darmen. Maar of brood nu slecht is zou ik nu niet durven zeggen. Ik ben er nog altijd steevast van overtuigd dat het ook iets is dat van persoon tot persoon kan afhangen. Brood in zijn geheel afschrijven, zoals sommigen soms doen, vind ik belachelijk ;)

 18. Volgens mij is brood gewoon een gezond voedingsmiddel. Mensen die denken dat ze slank of gezond worden als ze geen gluten eten volgen alleen maar de nieuwe trend.
  Voor mij is brood maar ook alles waar tarwe (waaronder spelt en khorasan tarwe), rogge en gerst (gort)inzit gewoon slecht. Ik heb coeliakie een glutenintolerantie en auto-imuumziekte die er voor zorgt dat mijn darmvlokken worden aangetast. 10 jaar geleden kreeg ik, na een biopt uit mijn dunne darm, de diagnose coeliakie. Ik eet nu al 10 jaar glutenvrij en zal dat de rest van mijn leven blijven doen. Maar het is een lastig en sociaal heel vervelend dieet. Ik moet erg oppassen want van een kleine hoeveelheid gluten word ik behoorlijk ziek.
  Maar ik raad niemand aan om zomaar zonder medische reden tarwe- of gltenvrij te gaan eten.
  Meer over coeliakie: http://www.glutenvrij.nl website Nederlandse Coeliakie Vereniging

 19. Ik verbaas me, want de paar keren dat ik spelt at, smaakte het naar niets, en ik ‘kon dooreten’ – wat ik niet deed – want ik had het gevoel niets te hebben gegeten. In tegenstelling wat ik overal lees over spelt, daalde mijn bloedsuikerspiegel telkens juist extra snel na het eten ervan, en bij volkoren tarweproducten heb ik dat niet. (Mijn DHEA-gehalte is chronisch laag, dus altijd moe, carnitine helpt een beetje daarbij – dit als extra info – en mijn bloedsuiker daalt ook snel als ik iets zoets eet, of dit nu suikers of zoetstoffen zijn.) Wat meer eiwitten helpen wel, maar dus niet die van spelt.Volkoren brood bij ontbijt en lunch bevalt het beste, maar ik word niet goed (letterlijk) van al die toegevoegde suikers in brood – bijvoorbeeld voor dekleur: nou moet het niet gekker worden, zou je zeggen, maar de Hoogvliet heeft al geen puur volkoren brood meer… . Als ik een dag ‘te weinig’ tarwe eet, voel ik mij nog wat minder goed, ik heb het juist nodig. Roggebrood, daar loop ik ‘t langste op en dat gebruik ik bij ‘t vooruitzicht van inspannende uren. Wat is de verklaring dat spelt juist dit tegengestelde effect kan hebben? Benieuwd of dat onderzoek hier enig uitsluitsel over zal geven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.